Poniewaz nadarza sie rzadka okazja zbadania tego fenomenu, a to za sprawa niezbyt czasochlonnych i kosztownych badan, postanowilem podjac sie tego zadania. Tak wiec po pierwsze zapraszam do wyrazenia sie w ankiecie przed eksperymentem. Po drugie ponizej przedstawiam spisany na szybko przebieg eksperymentu, prosze o ewentulane korekty, ktore bede mogl zastosowac przed jego rozpoczeciem.
1) Przygotowanie i zakupy.
- Zakup partii zyletek (tu pierwsze pytanie: jakich? czy to wg. zwolennnikow ma jakies znaczenie? rodzaj materialu?) - min 9szt
- Wykonanie piramidy ostrzacej.
- Zakup maszynki do golenia na zyletki.
2) Procedura testowa zyletek.
- do testu wyjmuje 3szt zyletek,
- sprawdzam ostrosc wszystkich 3
- prowadze procedure eksperymentu wg punktu 3 przez powiedzmy 3 tygodnie. (chyba, ze wczesniej, ktoras zyletka mnie zatnie)
- sprawdzam ostrosc 2 zyletek uzytych w tescie + zyletki kontrolnej
Teraz najtrudniejsza czesc, czyli jak sprawdzic ostrosc zyletki. Prosze o propozycje. Wg. mnie moze to wygladac nastepujaca: Zbuduje urzadzenie, do ktorego bedzie zakladac sie zyletke, urzadzenie bedzie mialo staly powiedzmy 2kg nacisk, bedzie poruszalo sie pojedynczym ruchem poziomym po kilku kartkach papieru. Po tym ruchu policze ile kartek jest przecietych, uszkodzonych i porownam ten wynik z kolejnymi.
3) Procedura eksperymentu
Polem doswiadczalnym bedzie moja wlasna broda, ktora bede sumienie i na przemian golil to zyletka umieszczona w piramidzie to pozostawionej w maszynce. Golenie bedzie odbywac sie wg. mojego rytualu, czyli codziennie o 7.30 rano. (z pominieciem niedzieli, spie do 8.30 )
No wiec Panowie, mamy rzadka okazje zakonczyc jeden ze sporow na tym forum. Prosze pomozcie udoskonalic procedure testowa i moge zaczynac.
Użytkownik Ironmacko edytował ten post 10.12.2010 - 16:32