U nas będą środki transportu wystarczające do przetransportowania wolontariusza, gdziekolwiek to jest potrzebne. W kapitalizmie, to się nie opłaca, ale u nas nie będzie pojęcie opłacalności.
Dlaczego transportować wolontariuszy tylko w dowolne miejsca na ziemi, a nie od razu na Alfę Centauri i z powrotem. Właśnie dlatego, że nie będzie u was pojęcia opłacalności to zniszczycie szybko zasoby planety.
Mistrzuniu, to kapitalizm czyli ustrój niszczy zasoby. U nas komputery i automatyka będa miały imperatyw, żeby o nie dbać.
Tak, ale od kiedy to wymiar sprawiedliwości jest nieprzekupny?
Od czasów Monteskiusza. Wymiar sprawiedliwości nie tworzy prawa tylko je egzekwuje.
W teorii tak, w praktyce różnie z tym bywa. Ale nie zmienia faktu, że za pomocą mamony można uchronić się nawet przed najlepszym prawem, co jest praktyką w kapitalizmie oczywistą.
Od pańszczyzny mogli się wykupić?![]()
![]()
Za co? Ty masz w ogóle pojęcie jak wyglądała sytuacja finansowa chłopa pańszczyźnianego czy innego niewolnika i jego możliwości zaroibkowanie?
![]()
![]()
Czyli skoro uważasz WM Kraków, za wolny rynek, to stwierdzam fakt, że ten wolny rynek to po prostu niewolnictwo jak pańszczyzna.
Źródło książkowe: „Rzeczpospolita Krakowska 1815 - 1846 Wybór Źródeł”. Wydawnictwo Ossolineum
Ponadto polecam nieco wiedzy na temat Powstania Krakowskiego, które miało na celu wyzwolenie WM Kraków spod wpływów zaborców, a skończyło się likwidacją WM Kraków. I jedną z zachęt, żeby się przyłączyli do niego chłopi była likwidacja pańszczyzny.
Pierniczy Ci się WM Kraków z Galicją. Zachęty dotyczyły chłopów galicyjskich. Powstania próbowano organizować we wszystkich zaborach, ale tylko krakowskie doszło do skutku.
Nic mi się nie „pierniczy”, jak Tobie się zdaje. Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności te zachęty zadziałały tylko w WM Kraków.

Ponadto:
http://biznes.pwn.pl...aslo&id=3954011
Wysokość pańszczyzny była na ogół podobna na większości ziem polskich, zazwyczaj nieco niższa w królewszczyznach niż w dobrach kościelnych, magnackich czy szlacheckich. Dość często od pańszczyzny wykupywali się pojedynczy chłopi lub całe wsie, zwłaszcza w 2. połowie XVII i w XVIII w.
Co nie zmienia faktu Mistrzuniu, że takich co było stać na to, to było jednostki. Reszta w niewolnictwie musiała zapieprzać do końca życia.

Nie sądzę, żebym ja uprawiał jakąkolwiek demagogię i radzę się zapoznać z definicją tego słowa, która najwyraźniej nie jest Ci znana. Natomiast Ty uprawiasz bajkopisarstwo i myślenie życzeniowe.
Poprosiłem Cię o podanie przykładów tych państw „prawicowych”. Stwierdzam więc, że to państwo miało ustrój podobny do dzisiejszego Nauru. Dzisiejsze Nauru ma kiepską sytuację gospodarczą, więc pytam czy prawicowemu państwu właśnie o kiepską sytuację gospodarczą chodzi?
Prosiłeś o podanie przykładów państw gdzie istniał wolny rynek. Podałem przykłady państw, które w różnych okresach kontrastowały z otoczeniem na tle wolnego handlu.
A ja Ci podałem przykład państwa o prawie identycznym ustroju, który ma bardzo kiepską sytuację. I cały czas nie mogę dostać odpowiedzi: czy w tym państwie prawicowym czy też w tzw. Wolnym rynku chodzi o to, żeby sytuacja gospodarcza była kiepska?

Pisaliście, że PW istniał we wspólnocie pierwotnej. Zgodnie z twoją logiką tereny ZSRR to dawne tereny PW z którego wyewoluował zamordyzm i bieda.

Mistrzuniu, ja doskonale wiem, co pisze w odróżnieniu od Twych fantasmagorii na temat wolnego rynku, który jak to udowodniłem na podst. Rzeczypospolitej Krakowskiej jest niczym innym niż niewolnictwem.
1000 lat?![]()
![]()
Pomijasz kolego jest oczywisty fakt, że jedynym skutecznym sposobem likwidacji korupcji jest likwidacja pieniądza, co jest w każdym kapitalizmie rzeczą niemożliwą. Natomiast wszystkie systemy oparte na systemie monetarnym (feudalizm, socrealizm, kapitalizm) jak dotąd nie znalazły żadnego skutecznego środka likwidującego korupcję.
Socrealizm... Może sam się naucz znaczenia słów których używasz.

Już pisałem, że możesz zlikwidować pieniądze z nazwy, ale każde dobro materialne może służyć jako pieniądz i tak będzie w Projekcie Wenus.

A tak nieco poważniej, to cały czas pytam Mistrzuniu, jak można dawać łapówki, jak nie ma żadnej własności? Gdy wszystko jest własności wszystkich? I po co? A za co, skoro wszystko będzie za darmo?
Ja wiem, że wśród prawicy zabijanie człowieka nie jest problemem (np. Krzak zwany Bushem), ale to nie jest filozofia działanie Projektu Venus.
Prawica to np. Ron Paul. A Bush to taki sam lewicowiec jak wy.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Na podstawie własnego „widzi mi się” opartego na swych fikcyjnych wierzeniach o „wolnym rynku”, który może zaistnieć tylko w teorii, bo praktyka zakłada, że to niewolnictwo? Projekt Venus uwolni ludzi od pracy, a ten wolny rynek jak pokazuje przykład Rzeczypospolitej Krakowskiej, to nic innego jak pańszczyzna czyli europejska forma niewolnictwa.
Taa, Projekt Wenus jest za to oparty na twardym gruncie empiryki. Jak pokazuje przykład ZSRR likwidacja własności prowadzi do wyzwolenia chłopów.

Bo taki jest jego prawdziwy obraz, a nie taki jak w Twych wyidealizowanych fantazjach.
To jest obraz braku poszanowania do własności i wolnego rynku. Więcej takich pomysłów jak PW, a będzie coraz gorzej.
Dla tych fantasmagorii na pewno. Dla świata na pewno lepiej.
A najlepiej go zlikwidować.
Najlepiej zlikwidować cały rodzaj ludzki.
Charakterystyczne stwierdzenie jak na prawicowca, jak widać na przykładzie Busha.

Widzę, że nie wiesz nic o cenzurze w Polsce obecnie. Ale zadam pytanie: nie wiesz dlaczego komedia opisująca Twój kochany wolny rynek pt. „Ryś” nie jest puszczana w telewizji?
Obecnie nie ma wolnego rynku to nie wiem.
To ja Ci powiem, bo pokazywał jak naprawdę ten wolny rynek funkcjonuje i cenzura (oczywiście ta nieformalna, bo formalna zlikwidowali) go wycina.
A czy zdajesz sobie sprawę, że podczas Wielkiego Kryzysu lat trzydziestych XX w. obowiązywało oparcie walut na złocie?I co znów chcesz nam taki kryzys zaprezentować?
Oczywiście, że nie obowiązywało ignorancie. W 1913 roku powołano do życia FED i oparcie dolara w złocie stało się fikcją. Społeczeństwo nie chciało się zadłużać w związku z czym zabrakło pieniądza na rynku i ruszyła fala bankructw. To brak oparcia dolara w złocie spowodował ten kryzys.
Jak to pisał ojciec erystyki Artur Schopenhauer, gdy jest brak argumentów, to zaczynają się wyzwiska. Skoro mnie wyzywasz od ignoranta, to bardzo mnie to cieszy, bo oznacza to, że Twe argumenciki są na wyczerpaniu.

Osobiście to Ty wykazujesz totalną niewiedzę. Jak to opisał Milton Friedman w swym dziele „Free to Choose” dolar w momencie Wielkiego Kryzysu był oparty na parytecie złota. W filmie pod tym samym tytule nawet pokazał graficznie jak ten parytet załatwił rynki europejskie. Ale, że Ty o tym nic nie wiesz, to jakoś wcale mnie nie dziwi...

Pozdrawiam