Napisano 18.02.2011 - 09:48
Napisano 18.02.2011 - 13:11
Napisano 21.02.2011 - 22:22
Napisano 21.02.2011 - 22:29
Dobry wieczór !!!
Mam taki pomysł. Jeśli rzeczywiście istnieje taki problem z zatapianie wysp Indonezji (nie to żebym osądzał za i przeciw) , to czy nie lepiej by ktoś zaufany z tego forum poleciał na miejsce katastrofy i wykonał felieton o temacie nas wszystkich interesującym. Sam jestem taki felieton w stanie w pewnym stopniu za sponsorować w pewnym stopniu. Powiedzmy szczerze jest nas dużo i razem choć nie jesteśmy bogaci to razem stanowimy siłę, tym bardziej że osobiście mi zależy na prawdzie a jak na razie to choć dużo informacji w tym temacie to tak naprawdę z jednego źródła a to za mało przy najmniej dla mnie. Zagadnienie dotyczy wszystkiego co na tym forum w temacie zmian klimatu i katastrof na ziemi się dzieje.
Napisano 24.02.2011 - 18:29
Napisano 24.02.2011 - 21:26
Istotne są daty zdjęć jakie porównujemy, trzeba też pamiętać, że korzystając z Google Earth lub Maps nie widzimy zdjęcia sprzed chwili czy paru dni a jakieś archiwum czasem nawet sprzed paru lat , pisałem o zakupie komercyjnych zdjęć satelitarnych bo tylko takie zapewniają możliwość zdefiniowania okresu obserwacji i porównania oraz można wybrać obszar, rozdzielczość i inne parametry.Przeglądam dzisiejsze mapy Google z rejonu Jakarty tam gdzie jeszcze niedawno półwysep na wschód od wspomnianego miasta był zalany (tzn. tak przynajmniej sugerowały zdjęcia) jest teraz na powrót normalny czyli brak jakichkolwiek anomalii . Daruje wklejanie sobie "pr. scn." bo za mało jeszcze wiedzy jak to zrobić, jednakowoż każdy może w google maps sam zobaczyć na własne oczy. Jak było przed można się cofnąć w temacie i przekonać się samemu. Tutaj mam od razu pytanie czy ocean się nagle cofną? czy też to wszystko to była jedna wielka ściema? czy przypadkiem zaczęli coś ukrywać ? - choć ta opcja jest trochę z mojego punktu widenia bez sensu. Co panowie sądzą czas zamknąć temat bo to wszystko nie prawda czy tym bardziej węszyć bo zaczynają coś ukrywać ?
Napisano 24.02.2011 - 21:58
Napisano 24.02.2011 - 22:47
Zgadzam się potrzebą weryfikacji, uwzględnić trzeba też fakt pływów - zdjęcia nałożone na siebie przy odpływie i przypływie przy małych różnicach wysokości terenów brzegowych mogą dać efekt zalewania - dlatego potwierdzam potrzebę posługiwania się zdjęciami w pełni opisanymi (dokładna data i czas wykonania) aby po sprawdzeniu odczytów pływów z najbliższej stacji detekcyjnej wyeliminować wpływ przypływów i odpływów na obraz sytuacji.Nie powiem Ci dokładnie ale gdy pisałem swojego pierwszego posta w tym temacie cały ten półwysep był pod wodą jak pozostałe obszary
Popatrz na post z 18.02.2011 MUHADA ( źródlo z 23 stycznia prawdopodobnie ) to akurat inny obszar ale efekt ten sam. Ja pisałem w 21.02.2011. Nie jestem fachowcem ale mapy powinny być odświeżane to znaczy zdjęcia danego obszaru powinny być coraz nowsze bo inaczej cały ten cyrk z pokazywaniem na mapach dowodów o zalewaniu terenów nadbrzeżnych przez ocean jest funta kłaków wart. Co teraz ocean się cofnął o 16 metrów? Ponawiam swoją propozycję weryfikowania osobiście tego typu wiadomości.
Napisano 25.02.2011 - 07:32
Napisano 26.02.2011 - 08:59
Napisano 26.02.2011 - 09:39
Użytkownik Mehitabel edytował ten post 26.02.2011 - 09:40
Napisano 26.02.2011 - 17:30
Może nie jest to zbyt wielki autorytet naukowy, ale rozmawiałem o tym problemie dziś z moją nauczycielką geografii, doświadczona i myślę że zna się na rzeczy, według niej to zalewanie spowodowane jest podnoszeniem się poziomu oceanów.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych