Skocz do zawartości

Twarz na Marsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
212 odpowiedzi w tym temacie

Kudłaty.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Patrzyłeś ale czy widziałeś ?... Słuchałeś ale czy usłyszałeś ?... Narząd wzroku i słuchu zazwyczaj wystarczają aby w coś uwierzyć... ale "wiara" w coś też jest ważna... osobiscie uważam i wierzę , że te wszytskie rzeczy które są na fotografiach to pozostałości jakiejś cywilizajci.. ale owszem niemożna wykluczyć, że to przypadkowe ukształtowanie terenu... peace..
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Piramidy widziane z góry ;ff chyba złudzenia optyczne i gry świateł
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przeciez te piramidy maja nierowne krawedzie, ludzie nie widzicie tego ? wezcie sobie mape tatr i zareczam ze wiele podobnych "pitramid" znajdziecie. To ze przypomina "na oko" to nic nie znaczy, a prawie robi wielka roznice.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W serwisie http://www.ufocasebook.com zastanawiają się, dlaczego występują tak duże róznice pomiędzy różnymi rekonstrukcjami 3D słynnej marsjańskiej twarzy.

Rekonstrukcja 1 wydaje się być rekonstrukcją dokładniejszą, bez charakterystycznego "rogu" na twarzy

Dołączona grafika
źródło: http://www.esa.int/e...1.html#subhead1

Rekonstrukcja 2 tzw: "Twarz z rogiem", czyli wypustką w okolicach "czoła"

Dołączona grafika
źródło: http://www.esa.int/S...09F8LURE_1.html

Popatrzmy na nadruki na zdjęciach.

Na zdjęciu pierwszym widnieje: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukom)

Na zdjęciu drugim widnieje: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukom). MOC (Malin Space Science Systems).

Wygląda to tak, jakby Dr. Malin wraz z kolegami "pomagali" ESA stworzyć 3-wymiarową rekonstrukcję, która wygląda tak jak oni chcieli aby wyglądała, podczas gdy ludzie z ESA bez pomocy ekspertów, stworzyli rekonstrukcję, która ukazuje uformowanie powierzchni, takie jakie w rzeczywistości istnieje na Marsie.

Tłumaczenie: Eurycide
by: Lan Fleming
http://www.ufocasebook.com

Użytkownik +..... edytował ten post 28.04.2008 - 20:22

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Noo... nie wiem, może mam jakieś problemy ze wzrokeim, ale ja ten "róg" widzę na obu zdjęciach... :surprised:
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika
Słynne foto, które wiele namieszało. Zrobione w 1976 r.

Dołączona grafika
Czy te zdjęcia mogą budzić jakiekolwiek wątpliwości co do fałszywości twierdzenia o "twarzy"?

Czy to wygląda na "twarz"?

Dołączona grafika

A to:

Dołączona grafika

ma być piramida? To góra, czas się wreszcie z tym pogodzić.

A co do "szklanego tunelu", czy jak mu tam, na Marsie:

Dołączona grafika
Wydmy w kanionach...
  • 1

QLIG.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aquila, rzadko się to u mnie zdarza,ale w tym wypadku przyznaję Ci rację :>
Może i wierzę,że życie na Marsie istniało ,może nawet była cywilizacja jakaś (nie wytrzymałem,musiałem to dodać :P ) ,ale po obejrzeniu fotek nie można stwierdzić,czy to twarze,piramidy czy inne głupoty...Akurat z fotografią mam dużo do czynienia (ojciec jest fotografem amatorem) i po obejrzeniu setek albo i tysięcy zdjęć przez niego wykonanych 5 zdjęć na 100 przedstawia "twarze","Jezusa" UFO itp itd...Oczywiście nic takiego tam nie było...
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A co do "szklanego tunelu", czy jak mu tam, na Marsie:

Jeżeli mysle o tym co Ty, to nie były to szklane tunele tylko rury i to z jakiegoś tworzywa przypominającego do złudzenia folię, lub jakiś materiał organiczny. Ale to jak tam piszesz pewnie ściema
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ptrzeciez dal foto i napisal ze to wydmy.
  • 0

#190 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Ale zdjęcie ,które rzekomo pokazuje jakieś rury , wcale wydm nie przypomina.Ciężko stwierdzić jednoznacznie co to jest.Co do twarzy przyznaję racje :smile:
  • 0

szatkus.
  • Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wziąłem starsze zdjęcie Cydonii, na którym widać twarz i piramidy. Na nowym zdjęciu w wysokiej rozdzielczości szukałem charakterystycznych punktów i znalazłem to miejsce. Jest mniej więcej na środku (oba suwaki w przeglądarce ustawcie po środku). Nadal to przypomina twarz, ale niepodobne jest do obiektu z przed ponad 20 lat. Do tego po lewej jest coś co przypomina ludzką czaszkę, a nieco wyżej twarz szaraka.
Jak się uprzeć to wszędzie można znaleźć twarze.
Co do piramid to nawet na starszej wersji te górki mi na równe kwadraty nie wyglądały.
  • 0

Erol_Ramon.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a słyszeliście, że kiedyś jakiś badacz z kumplami znalazł na tym obrazku:

Dołączona grafika

siedem innych twarzy? na upartego można wszystko :P
  • 0

rewolucjonalista.
  • Tematów: 28
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

każdy wie że nasa kłamie, a ta twarz na marsie to nic innego jak jakaś budowla innej cywilizacji , powiedzcie mi ile jest procent żeby taka twarz uformowała się naturalnie? 1 do 1000000 ? Na której wyraźnie widać oczy,nos i usta?
  • 0

Jaku.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Didimeister - już na pierwszej stronie tego tematu masz pokazane ciut nowsze zdjęcie tej "twarzy" - nie ośmieszaj się.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

każdy wie że nasa kłamie, a ta twarz na marsie to nic innego jak jakaś budowla innej cywilizacji , powiedzcie mi ile jest procent żeby taka twarz uformowała się naturalnie? 1 do 1000000 ? Na której wyraźnie widać oczy,nos i usta?

Nie każdy wie, że NASA nie kłamie, lecz wielu by chciało, żeby wszyscy tak myśleli. Nie dajmy się zwariować.

Niżej masz dwa zdjęcia wzgórza z marsjańskiego obszaru Cydonia. Pierwsze jest w wersji 3D, więc potrzebne będą okularki z czerwonym i niebieskim szkiełkiem, byś mógł szczegółowo się przyjrzeć śladom erozji wiatrowej, która od wieków koroduje ten naturalny twór. Zobaczysz, że jego przestrzenny kształt nie ma nic wspólnego z podobieństwem do ludzkiej twarzy, a jeśli nawet, to tylko przy szczególnym oświetleniu, zatem wynika jedynie z gry świateł i cieni. Na drugim obrazku mamy obraz przestrzenny tego pagórka w ujęciu z ukosa. Obie fotografie są wynikiem współpracy specjalistów z europejskiej ESA i amerykańskiej NASA.

http://www.marsunear...iaFace4c_3D.GIF

http://apod.nasa.gov...marsexpress.jpg
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych