Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewiduję przyszłość

• Please log in to reply
85 replies to this topic

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do skutecznosci metody: te % to bzdury - zeby uzyskac wiarygodne dane procentowe musialbys przebadac wszystkie przypadki uzycia tej metody, co jest niemozliwe, chyba ze umiesz przenosic sie w przyszlosc i przeprowadzilbys obliczenia od pierwszego uzycia tej twojej metody do ostatniego przypadku jej uzycia. Od deski do deski - nie da sie liczyc na ciagle zmieniajacych sie liczbach,
zapewne twoje slowa zapisane na tym forum - przynajmniej co do procentowej skutecznosci sa wyssane z palucha.

Z tym akurat się nie zgodzę. Może i w tym przypadku % wzięte są z księżyca (w co nie wątpię) ale samo ustalanie prawdopodobieństwa czy też wszelkich innych statystyk nie biorąc pod uwagę WSZYSTKICH przypadków jest powszechną metodą. Powiem więcej. W statystyce niezmiernie rzadko wykorzystuje się wszystkie elementy - wymagałoby to bowiem zbyt dużych nakładów. W większości przypadków wybierana jest tzw. próba zawierająca kilka, kilkanaście, kilkaset, kilka tysięcy elementów i na jej podstawie oblicza się % właściwy dla całości. Podstawy statystyki.
  • 0

Jericho.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sondaze poprzedzajace ostatnie wybory prezydenckie wskazywaly pewne zwyciestwo B. Komorowskiego, natomiast w niedziele wyborcza o godzinie bliskiej polnocy wlos mi sie zjerzyl na karku, gdy Pan Kaczynski dorownal Panu Komorowskiemu. Podstawy statystyki nie doprowadza nas do absolutu procentowego.
  • 0

naimaD94.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak się zastanawiam czy nie prościej byłoby nagrać filmik w którym pokazana będzie data i np. 1 strona onetu, wp, paranormalnych (żeby udowodnić, że filmik rzeczywiście nagrywany był w ten dzień) i powiedzieć, że w ciągu miesiąca zginie osoba taka i taka wyglądająca tak i tak (dość dokładnie by nie mieć wątpliwości, ale jednak przez szacunek dla zmarłego według mnie nie powinno się wprost mówić imienia i nazwiska), a następnie wrzucić do sieci filmik po jego śmierci (albo na oznaczyć wcześniej filmik jako prywatny i odblokować po miesiącu). Jeśli ktoś chce pozostać anonimowy to można nagrać filmik ivoną (tak wiem odstrasza ale przy takiej treści...) napisać albo coś w tym stylu. Dla mnie osobiście wtedy byłby to wiarygodny dowód na prawdziwość przepowiedni.
PS.1 Czemu temat z przepowiedni przerodził się bardziej w temat o wiarygodności pana Jackowskiego?
PS.2 Witam
  • 0

wujek1985.
  • Tematów: 4
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

W ciągu miesiąca, każdy może sobie tak powiedzieć, a pan wie wszystko specjalnie chce obalić metody różnych jasnowidzów pokazując jakie jest to proste mówiąc sobie ot tak "o ktoś zginie" i specjalnie na to czeka aż ktoś umrze i powie "a nie mówiłem"....szkoda gadać panowie i panie zamykajcie ten temat bo to robi się żałosne....
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wasze kpiny nie robią na mnie wrażenia. A ty wujek sam jesteś żałosny. Jeszcze nie widziałem w żadnym temacie żebyś miał coś ciekawego do powiedzenia.
  • -3

wujek1985.
  • Tematów: 4
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

To samo mogę powiedzieć o tobie...
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gadać sobie możesz... a prawda jest inna i tego nie zmienisz.
  • -1

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sondaze poprzedzajace ostatnie wybory prezydenckie wskazywaly pewne zwyciestwo B. Komorowskiego, natomiast w niedziele wyborcza o godzinie bliskiej polnocy wlos mi sie zjerzyl na karku, gdy Pan Kaczynski dorownal Panu Komorowskiemu. Podstawy statystyki nie doprowadza nas do absolutu procentowego.

I w końcu Komorowski wygrał. Czyż nie?

Oczywiście statystyka dokonana przy użyciu próby zamiast całości zawsze będzie obarczona kilkuprocentowym błędem (tym większym im mniejsza jest wielkość próby) ale z reguły sprawdza się.

A co do samych wyborów - wynik sondaży zmieniają się dość łatwo. Inny wynik jest w próbach z Polski B, inny z Polski A. Inny z dużych miast a inny ze wsi. Inny wśród ludzi młodych inny u ludzi w podeszłam wieku. Wszystko zależy od tego który akurat podadzą media.
Żeby właściwie określić wynik należałoby zebrać wyniki wszystkich tych grup i dopiero podać przewidywany wynik. Niestety media o tym zapominają ograniczając się zwykle do pokazywania wyników tylko z dużych miast.

Pamiętam jak u nas przeprowadzono sondaż. Wygrał JKM xD. Wszystko przez to, że sondaż został przeprowadzony w ramach... juwenaliów. Niewłaściwe dobranie próby czyni badania bezwartościowymi.

Swoją drogą jestem zdania, że sondaże przedwyborcze powinno się zniwelować. Jak w mediach ogłoszą że Komor ma 60% a Kaczyński 40% nikt już nie zagłosuje na pozostałych kandydatów bo i tak "nie mają szans". Zagłosują za to na jednego z faworytów żeby osłabić pozycję tego drugiego. A, że z natury chcemy zniszczyć tego kto ma więcej pojawiają się później takie kruczki jak niespodziewane 50-50.
  • 0

shadowsongishere.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Erik Jan Hanussen właśc. Hermann Steinschneider[1] (ur. 2 czerwca 1889 w Wiedniu, zm. w nocy z 24 na 25 marca 1933 w Berlinie) – austriacki iluzjonista i mentalista pochodzenia żydowskiego, uznawany za jasnowidza, utrzymujący kontakty z nazistami. Trafnie przepowiedział dojście Adolfa Hitlera do władzy w styczniu 1933 i pożar Reichstagu w lutym 1933; przez prasę lewicową nazwany "prorokiem Hitlera". Zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach.

http://pl.wikipedia....ik_Jan_Hanussen

Myslisz że jesteś drugim Hanussem? ;]
Chociaż w psychiatrykach jest wielu napoleonów :roll:

Gadać sobie możesz... a prawda jest inna i tego nie zmienisz.

Jaka prawda , człowieku?. Bredzisz bez sensu, i jeszcze sie upierasz :o
PS Może już czas odpocząć od forum? to ci nie służy...

Użytkownik shadowsongishere edytował ten post 04.02.2011 - 19:22

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje przepowiednie powoli się spełniają. W ciągu ostatnich 2 tygodni było tak, że przez 4 dni śnieg topniał następnie przez około tydzień była iście wiosenna pogoda i teraz z powrotem zaczyna się zima u mnie od dwóch dni pada śnieg. Więc moja przepowiednia co do pogody była w 100% była trafna. Ale to wcale nie jest najważniejsze ... Przecież przewidziałem wypadek drogowy o którym będzie głośno ! A chodzi tu o wypadek Roberta Kubicy. Nie wierzysz ? Przeczytaj moje posty w temacie.
  • -1

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

w tym samym czasie na wschodzie polski będzie głośny wypadek o którym będą mówić o tym w telewizji.

Ale Kubica miał wypadek nie na wschodzie Polski, tylko we Włoszech.
  • 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może co do Kubicy moja przepowiednia nie była stuprocentowo dokładna (chyba, że nasz kierowca pochodzi z tamtej części polski i można by powiedzieć, że chodziło o osobę z tamtej części Polski) ale w telewizji cały czas o tym mówili

Niestety także miałem racje co do aktora. 1 lutego zmarł Stanisław Michalski.
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do wypadku na wschodzie to myślę, że pasowałby ten: Mój odnośnik

Użytkownik kamilus edytował ten post 13.02.2011 - 14:54

• 0

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może co do Kubicy moja przepowiednia nie była stuprocentowo dokładna (chyba, że nasz kierowca pochodzi z tamtej części polski i można by powiedzieć, że chodziło o osobę z tamtej części Polski) ale w telewizji cały czas o tym mówili

Niestety także miałem racje co do aktora. 1 lutego zmarł Stanisław Michalski.

Robert pochodzi z Krakowa (jak wszystko co najlepsze w tym kraju ;p) czyli wschodnia Polska trochę tutaj nie pasi ;)
  • 0

Aeq.
  • Tematów: 7
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie chce zakladac nowego tematu ale czuje ze 10 Kwietnia moze byc trzesienie ziemi. I to nie male.

A nie zaraz wyczytalem to na forum... Moze jednak nie umiem przepowiadac przyszlosci? Ale jak powiem to znajomym a tak sie stanie to bede slawny :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych