Zastanawiałem się ostatnio nad grami losowymi ,lotto itp. Nasuwa mi się kilka pytań . Czy grając w te gry można wygrać ? a może jesteśmy oszukiwani ?
...
Tak to juz jest ze co tydzien JEDNA (czasem kilka osob) nie ma watpliwosci, ze mozna, a pozostale 39 mln polakow snuje teorie spiskowe ze zostali oszukani..
szansa jest jak 1:42 mln wiec tu nie ma potrzeby manipulowac przy wynikach - interes sam sie kreci.
Jak zarabiaja za malo, to wystarczy ze cos zmienia np. dodadza liczbe do przedzialu od->do i juz jest mniejsza szansa na wygranie (bylo chyba tak z ekspress lotkiem kiedys?)
lub na orzykladzie Niemiec, gdzie jest wiecej ludnosci i Lotto jest rownie popularne zmieniono zasady, gdyz losowania odbywaja sie 2x w tyg. i po kazdym jest 1-6 szostek trafionych! wiec aby zapewnic kumulacje (co stalo sie niemozliwe normalnie) wprowadzono "tzw. Jokera" i teraz aby zgarnac cala pule kulminacyjna oprocz skreslenia szostki trzeba jeszcze miec ostatni nr. serii kuponu taki jak oni wylosuja (od 0-9) czyli szansa spadla drastycznie ale i tak raz w m-cu ktos to trafia!
Inne przyklady na "prawdziwosc" losowan to:
w Rozmowach w toku byli ludzie kiedys co wygrali.. m.in. rodzina co 2 razy wygrala! i 2 razy wszystko stracila!

poza tym:
znam kogos kto wygral najpierw w USA skad wrocil po wygraniu do Polski i zaraz w I m-cu pobytu w Polsce wygral w polskiego lotka 6stke!

oraz kogos kto puszczal 10 lat te same nr i nic az wkoncu je zmienil na inne i za pare tyg. tamte stare zostaly wylosowane, a on niestety je znal juz na pamiec! (obylo sie bez zawalu, ale bylo ostro, bo zona nie wiedziala ze maz zmienil "ich rodzinny kupon" i zaczela sie juz cieszyc..

sytuacje ze wylosowana 6tka byla jak nr tel mojego znajomego, czy niedawno gdzies powtorzyla sie ta sama szostke w jednym m-cu!
poza tym znam ludzi co mieli 5 tki a sam kiedys mialem 4ke i zeby bylo ciekawiej to wtedy baardzo brakowalo mi pieniedzy i nie wiem jakim cudem puscilem te nr dwa razy w to losowanie, czyli wybieralem dublowana nagrode i to akurat wyjatkowo wysoko nagradzana wtedy..
takze jak komus dopisze szczescie to czesto na calego i tu nie trzeba spiskow!
Użytkownik bullik edytował ten post 02.02.2011 - 17:27