Napisano 20.02.2011 - 19:22
Dzieła pisane dawniej sa pełne wymysłów i bzdur. Taki juz urok epoki.
Marco Polo o w CLXXII rozdziale "Opisania świata" opowiada o wyspie, której mieszkańcy mają psie głowy. Za to nigdzie słowem nawet nie zajaknie sie o Wielkim Murze Chińskim.
Witruwiusz w swej pracy "O architekturze ksiąg dziesięć" (Ks. II,r. I.1) twierdzi, że zanim ludzie nauczyli się rozniecać ogień, powstawał on podczas wichury, która miotając drzewami powodowała tarcie gałęzi o siebie. Jego teorie o powstawaniu burzy i deszczu przyprawiłyby meteorologów o spazmy śmiechu
W Biblii nietoperze zaliczane są do ptaków a delfiny do ryb, ziarno gorczycy nazwane jest najmniejszym z ziaren, epilepsję powoduje zły duch a słońce krąży wokół ziemi itd.
W Biblii nietoperze zaliczane są do ptaków a delfiny do ryb, ziarno gorczycy nazwane jest najmniejszym z ziaren, epilepsję powoduje zły duch a słońce krąży wokół ziemi itd.
Użytkownik rolpiek edytował ten post 20.02.2011 - 19:23
Napisano 28.02.2011 - 21:45
Użytkownik makuni edytował ten post 28.02.2011 - 21:46
Napisano 01.03.2011 - 09:29
a nam ciągle się wmawia że starożytni jak widzieli lwa to nie napisaliby/narysowali lwa lecz jakiś rebus ...
Czyli gdzie przebiega linia podziłu abstrakcji przedstawiania rzeczywistości wg Ciebie?? Jak zobaczą lwa to przyklejaja do ściany zdjecie ala National Geografic ale jak zobacza ewidentnych ludzi z dziwnym zarostem tu juz podróznik pisze o psich głowach??być może dotarł do jakiegoś plemienia które miało dziwny kształt
czaszek i dziwny zarost (albo jakieś ozdoby na twarzy) co skojarzyło mu się psim pyskiem
czyli to trochę tak jak za te 1000 lat ktoś powie "skoro teoria darwina to bzdura to zapewne inne opisy rzeczywistości to też bzdura, żadnego objawienia w Fatimie nie było i nigdy ni ewybudowali wieżowca o wysokości 1 km"
Użytkownik noxili edytował ten post 01.03.2011 - 09:31
Napisano 01.03.2011 - 10:05
Rolpiek moze byś sie choć śladowo czegokolwiek dowiedział o wyprawach Marco Polo zanim zaczniesz wygłaszać dość stanowcze i bzdurne wnioski?? Jak wg ciebie miał Marco Polo dotrzeć do chin omijając Wielki Mur chiński? Polecieć z Ranairem ????
a nam ciągle się wmawia że starożytni jak widzieli lwa to nie napisaliby/narysowali lwa lecz jakiś rebus ...
Czyli gdzie przebiega linia podziłu abstrakcji przedstawiania rzeczywistości wg Ciebie?? Jak zobaczą lwa to przyklejaja do ściany zdjecie ala National Geografic ale jak zobacza ewidentnych ludzi z dziwnym zarostem tu juz podróznik pisze o psich głowach??być może dotarł do jakiegoś plemienia które miało dziwny kształt
czaszek i dziwny zarost (albo jakieś ozdoby na twarzy) co skojarzyło mu się psim pyskiem
Rebus o lwach żle
rebus o psach dobrze
czyli to trochę tak jak za te 1000 lat ktoś powie "skoro teoria darwina to bzdura to zapewne inne opisy rzeczywistości to też bzdura, żadnego objawienia w Fatimie nie było i nigdy ni ewybudowali wieżowca o wysokości 1 km"
Niewiem co bedzie za 1000 lat ani za 100 lat ani za10 lat ani za rok. I ty też.
Jeżeli nie bedzie stosowało sie zasady ogranicznego zaufania i bedzie się wierzyło we wszystko co nasza cywilizacja zostawi .... No to ja współczuje przyszłości. Już widże jak za tysiac lat jakiś przyszły rolpiek opowiada z wypiekami na twarzy o najpotężniejszym geniuszu polityki i gospodarki , wcielonym bogu olimpijskim w XX wieku zwanym Donaldem Tuskiem .
W końcu najczęściej dociera do potomnych zwykła propagandowa papka.bo tego chłamu zawsze jest gigantyczna ilość.
Użytkownik rolpiek edytował ten post 01.03.2011 - 10:10
Napisano 01.03.2011 - 11:35
Niewiem według jakich norm ustalasz normalność ale dla mnie niewidomi nie sa normą w zadnym społeczeństwie.a to co było widoczne nie przypominało jednolitego, solidnego muru o długości ponad 2000 km, a w miejscu gdzie mijał mur mogłybyć już tylko jego resztki, na które nikt normalny nie zwróciłby uwagi
jakby leciał samolotem to zapewne by to dostzegł
!! Kto konkretnie będąc w Gizeh nie wspomniał o piramidach ???nie każdy kto był w egipcie o nich wspominał
Mozesz go opisać jako człowieka o czarnej skórze , lub ciemnej , weglowej, antracytowej , grafitowej itp Jezeli jednak opiszesz go jak człowieka z węgla wzbudzi mi to pewien niepokój co do twoich zdolności wysławiania się lub kontaktu z rzeczywistością.W tobie najwyraźniej nie.jak widze murzyna to mogę go opisać jako czarnego albo jako człowieka o wyglądzie w kolorze węgla
decydujace jest tu słówko jak. Plemiona ludzi z szyjami zyraf .......podobnie jakby zobaczył te plemie co wydłuża sobie szyje i opisał ich jako ludzi o szyjach jak żyrafy, czyż taki opis nie oddawałby najlepiej ich wyglądu ?
Ucze sie od mistarza riposty: sam wcisnąłeś tu objawienie w Fatimie i wieżowca o wysokości 1 km.no i jeszcze tylko brakowało tego - w temacie o Malcie - wkręcić coś o polityce
prawdziwy mistrz cienkiej riposty
Użytkownik noxili edytował ten post 01.03.2011 - 11:57
Napisano 01.03.2011 - 15:26
Rolpiek widze ze masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego . Wiec powtórzę ci dużymi literami geniuszu riposty:
MARCO POLO MIESZKAŁ PRZEZ WIELE LAT W CHAN BAŁYK- DZISIEJSZYM PEKINIE . W PEKINIE ZBIEGAŁO SIE KILKA ODCINKÓW WIELKIEGO MURU CHIŃSKIEGO . MUR BYŁ BUDOWANY 2000 LAT- AKURAT GDY PRZEBYWAŁ MARCO POLO ZACZĘTO GO KOŃCZYĆ!!!!! PRACOWAŁY TAM DZIESIATKI TYSIĄCE PRACOWNIKÓW!!!!
ZROZUMIAŁ??????
Az mnie tu zatkało
!! Kto konkretnie będąc w Gizeh nie wspomniał o piramidach ???nie każdy kto był w egipcie o nich wspominał
Mozesz go opisać jako człowieka o czarnej skórze , lub ciemnej , weglowej, antracytowej , grafitowej itp Jezeli jednak opiszesz go jak człowieka z węgla wzbudzi mi to pewien niepokój co do twoich zdolności wysławiania się lub kontaktu z rzeczywistością.W tobie najwyraźniej nie.jak widze murzyna to mogę go opisać jako czarnego albo jako człowieka o wyglądzie w kolorze węgla
Mozna badac co mówi fantasta ,ale wszystko co mówi musisz sprawdzić .decydujace jest tu słówko jak. Plemiona ludzi z szyjami zyraf .......podobnie jakby zobaczył te plemie co wydłuża sobie szyje i opisał ich jako ludzi o szyjach jak żyrafy, czyż taki opis nie oddawałby najlepiej ich wyglądu ?
a ja odniosłem wrażenie że ty po prostu odrzucasz wszystko co jest poza "normą"Ja twierdzę ,że trzeba traktowac źródła z ostrożnościa bo wiarygodność zapisu jest taka sobie
widzę że nie zrozumiałeś w dalszym ciągu tego prostego porównanie z Fatimą i wieżowcami w tle,Ucze sie od mistarza riposty: sam wcisnąłeś tu objawienie w Fatimie i wieżowca o wysokości 1 km.no i jeszcze tylko brakowało tego - w temacie o Malcie - wkręcić coś o polityce
prawdziwy mistrz cienkiej riposty
Ps najwyższy wierzowiec ma dopiero 828 m i to liczac z antenką na szczycie.
Napisano 01.03.2011 - 15:45
Użytkownik Przemo edytował ten post 01.03.2011 - 16:10
Napisano 04.03.2011 - 23:28
Napisano 05.03.2011 - 08:53
Co dowodzi ze trzeba traktować źródła z ostroznościa. Tym bardziej ze proces taki (spisywania za kogoś) był normą i kiedyś i dziś (polecam film o włąśnie takim spisywaczu Ghost Writer Polańskiego). Z znanych dzieł to tak napoczątek :A propos niedokładności geograficznych zawartych w książce Opisanie świata. Jej autorem nie był Marco Polo, ale niejaki Rusticello. Spisał on opowieści Marco Polo opowiedziane podczas pobytu w więzieniu.
Trudno więc się dziwić, że nie ma tam wzmianki o Chińskim Murze a jest wzmianka o ludziach-psach. Była to po prostu relacja z drugiej ręki. Wystarczy odrobina Wikipedii, żeby to zauważyć.
Niniejszym witam na forum.
Napisano 05.03.2011 - 14:09
Napisano 12.03.2011 - 22:37
Napisano 20.04.2011 - 20:21
Napisano 17.09.2012 - 18:41
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych