Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Please log in to reply
1050 replies to this topic

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wypadałoby wspomnieć o tym, jak wiele dat i tego typu "kataklizmów" w ogóle znanych NIE jest. Ja właśnie w tym upatrywałbym głównej przyczyny nagłego wzrostu ilości strasznych katastrof.

Witam Pana,

Faktycznie, wielu dat nie znamy - jednak wbrew pozorom, ówcześni kronikarze, szczególnie chińscy, ale zachodnioeuropejscy też byli skrupulatni, skrupulatniejsi niż dzisiaj. Jest Pan w błędzie, że wzrost kataklizmów wiąże się z brakiem zapisków. Od mniej więcej 1700 roku trwa nowożytna era nauki - twierdzi Pan, że 300 lat temu byli mniej uważni, nie zapisywali, nie odnotowywali? Jasne, że tak. A W 1800? Nauka hulała już równo po świecie - a dopiero po roku 1900 nagły wzrost. Poza tym - Pomiędzy rokiem 1900-1910 mieliśmy tylko około 30 katastrof. A pomiędzy rokiem 2000-2010 - 93 katastrofy - to tez jest "pomyłka"? Sto lat temu mniej zauważali katastrofy?

Po 2. Kolonizacja ameryki. Jak widać na wykresach, najwięcej katastrof jest właśnie tam, nic zresztą dziwnego - aktywne sejsmicznie tereny, tornada, huragany.

Jak dla mnie to jest bardzo dziwne - proszę zauważyć: USA olbrzymia ilość kataklizmów - ale ofiar mało. Chiny kataklizmów mniej - ale ofiar ponad 4 miliony. Syria - 9 trzęsień i ponad 800 tys. zabitych.

Myślę, że gdyby wziąć te czynniki pod uwagę, wyniki badań nie byłyby aż tak "szokujące".

W jednym z artykułów odpowiedziałem na podobny pogląd, z którym się kompletnie nie zgadzam.

Ah i oczywiście spory wpływ na wygląd tych wykresów mają dwie epidemie, których nie wliczyłeś. Rozumiem pobudki, jednak zmienia to "nieco" ostateczny wygląd.

Wliczyłem do ofiar. Liczebnościowo dodanie 2 pandemii (to NIE były epidemie) nie zmienia znacząco wykresu. Zmienia go tylko jeśli chodzi o liczbę ofiar.

Pozdrawiam, dominik
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A W 1800? Nauka hulała już równo po świecie - a dopiero po roku 1900 nagły wzrost. Poza tym - Pomiędzy rokiem 1900-1910 mieliśmy tylko około 30 katastrof. A pomiędzy rokiem 2000-2010 - 93 katastrofy - to tez jest "pomyłka"? Sto lat temu mniej zauważali katastrofy?

Odpowiedź jest tu bardzo prosta.
W roku 1930 liczba ludności świata wynosiła ok. 2 miliardy, w latach 70 było to już dwa razy więcej czyli ok 4 miliardy. Dziś jest nas prawie 7 miliardów.
Myślę że liczba naukowców spisujących zdarzenia różnego rodzaju wzrastała co najmniej równie szybko. :)
Nie mówiąc już o ilości sejsmografów które opanowały przez ostatnie sto lat dużą część kuli ziemskiej.

tabela

Jak dla mnie to jest bardzo dziwne - proszę zauważyć: USA olbrzymia ilość kataklizmów - ale ofiar mało. Chiny kataklizmów mniej - ale ofiar ponad 4 miliony. Syria - 9 trzęsień i ponad 800 tys. zabitych.

USA jest krajem pustych przestrzeni. W kraju o niewiele mniejszej powierzchni od Chin mieszka niemal 4 razy mniej ludzi. Cała centralna część kraju jest bardzo słabo zaludniona. Średnia zaludnienia USA jest mniejsza niż średnia globalna wynosząca ~41 osób/km², a wynosi 32,23 osób/km².
Dla porównania gęstość zaludnienia Chin - 138,3 osób/km².

Po za tym to jest łut szczęścia. Jeśli kataklizm zdarzyłby się w centrum Nowego Jorku, straty w ludziach byłyby ogromne. Jednak tak się nie stało.
  • 1

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po za tym to jest łut szczęścia. Jeśli kataklizm zdarzyłby się w centrum Nowego Jorku, straty w ludziach byłyby ogromne. Jednak tak się nie stało.

Gęstością zaludnienia (czyli śmiertelnością kataklizmów), ilością istniejących naukowców (więcej ludzi, czyli więcej obserwacji? a skąd taki wniosek???) NIE da się wytłumaczyć wyraźnie zwyżkowej tendencji.

Inteligentne huragany, inteligentne trzęsienia, tsunami. Myślę, że szansa, iż dożyjemy gwałtownych wydarzeń, które już zakończą spory czy Bóg jest, czy go nie ma, czy to czasem nie On karze społeczności za gwałtowne odejście od człowieczeństwa - wkrótce się tego dowiemy moim zdaniem. Jest duża szansa, że jeszcze przed 2050 rokiem. A myślę, że szansa iż będzie to do 2100 roku jest tak na oko 80%.

I są tutaj dwie kwestie: liczba kataklizmów wzrasta i liczba ofiar, bo jest coraz więcej ludzi. A ja twierdzę, że nie z tego powodu bezpośrednio. Otóż wraz ze wzrastającą liczbą ludzi wzrasta niemoralność: pazerność na pieniądze, chciwość, wyzysk, upada podstawowy model rodziny, ekonomiczne wojny dla pieniędzy, etc. Mówiąc inaczej - przyspieszanie mnożenia się ludzi przyspiesza niemoralność (brak pracy, wyzysk, żerowanie)

Najbliższa dekada będzie dosyć ciekawa, odpowie Nam na kilka ważnych pytań. W każdym razie i Biblia i przepowiednie ludzi stwierdzają coś w rodzaju, że ludzie dosyć długo będą się opierać przed akceptacją faktu, że to Bóg karze za niemoralność i mimo oczywistych faktów jak te, które prezentujemy będą właśnie zagłuszane tym, że to wynik przeludnienia, że natura, że gęstość. Dopiero, kiedy ludzie nadal będą mieli w nosie oczywiste fakty - Bóg zdecyduje się znowu (jak za Justyniana i w średniowieczu) zredukować liczbę ludzi o 1/3 - możliwe, że będzie to spowodowane masowym głodem + kataklizmy - dopiero wtedy wszyscy przyznają, że nie ma sensu zamykać oczy na fakty. Ale to dopiero przed Nami i jestem przekonany, że nie później niż do 2100 roku - aczkolwiek przerwy pomiędzy kataklizmami ostrzegającymi i końcowymi, jak w przypadku Haiti trwały długie dziesiątki a nawet setki lat. Żyjemy w ciekawych czasach.
  • -1

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zauważyłem coś dziwnego ale oczywiście mogę nie mieć zupełnie racji... ale do rzeczy: wczoraj w godzinach od 20.24 do 23.24 był dość spory rozbłysk słoneczny
na stronie nasa http://stereo-ssc.na.../cgi-bin/images archiwalnych zdjęć sondy stereo
należy wpisać dane następujące: Start and End Dates - 20110226 20110226
Latest n images - 30
Display one image per x 1
popatrzcie sobie na ten rozbłysk...
nie potrafiłem odnaleźć w żadnych źródłach nic o tym rozbłysku jak by go nie było, podam strony na których szukałem:
http://www.solarmonitor.org/
http://www.solarcycle24.com/
http://www.lmsal.com.../latest_events/

hm dla mnie to jakieś dziwne i ta japońska geomagnetyczna strona wyłączona strona ciągle wyłączona może ktoś coś wie?
  • 0

#200 Gość_Nestor

Gość_Nestor.
  • Tematów: 0

Napisano

Otóż wraz ze wzrastającą liczbą ludzi wzrasta niemoralność: pazerność na pieniądze, chciwość, wyzysk, upada podstawowy model rodziny, ekonomiczne wojny dla pieniędzy, etc. Mówiąc inaczej - przyspieszanie mnożenia się ludzi przyspiesza niemoralność

I dlatego pewnie nigdy nie bylibysmy w stanie sie dogadac - myslisz na calkiem odmiennej plaszczyznie.

Ja zas chcialbym dodac jeszcze jedno. Nie jest to kwestia, czy kronikarze byli mniej, lub bardziej skrupulatni. Jest to glownie kwestia ze wiele z informacji w ogole do nich pewnie nie docieralo. Zwroc uwage jak zmienialo sie tempo i media obiegu inforamcji na przestrzeni dziejow naszej cywilizacji. I juz nawet nie pisze tutaj o rozleglych sieciach telekomunikacyjnych ktore wlasciwie rozwinely sie dopiero w XX wieku.

Po drugie, piszesz ze bazowales na roznych kronikach i innych formach przekazow. Ale jaki odsetek wszystkich kronik wlasciwie przeanalizowales? W ktoryms momencie pamietam ze pisales cos o wzorowaniu sie na wikipedii. Czy naprawde uwazasz ze materialy z Wikipedii stanowia kompletny przeglad wszystkich kronik? Co z materialami, ktore nigdy nie znalazly sie w Internecie?

Po trzecie, czy nie uwazasz, ze w niektorych momentach historii ludzie mieli ciekawsze rzeczy na glowie, niz odnotowywanie kazdego kolejnego huraganu?

Po czwarte, a wlasciwie najwazniejsze jest juz wyzej wspomniana kwestia zwiekszajacej sie liczby ludnosci, wzrostu urbanizacji i gestosci zaludnienia.

Ps. przepraszam za offtopic, ale mam wrazenie ze w tym temacie i tak juz od dawna pisze sie o wszystkim co tylko jakos dotyka tamatu katastrof i czasow ostatecznych, zreszta sam Muhad w ktorym wczesniejszym poscie mnie powinformowal ze w jego topicu nie trzeba sie trzymac tematu.

Użytkownik Nestor edytował ten post 27.02.2011 - 19:58

• 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I są tutaj dwie kwestie: liczba kataklizmów wzrasta i liczba ofiar, bo jest coraz więcej ludzi. A ja twierdzę, że nie z tego powodu bezpośrednio. Otóż wraz ze wzrastającą liczbą ludzi wzrasta niemoralność: pazerność na pieniądze, chciwość, wyzysk, upada podstawowy model rodziny, ekonomiczne wojny dla pieniędzy, etc. Mówiąc inaczej - przyspieszanie mnożenia się ludzi przyspiesza niemoralność (brak pracy, wyzysk, żerowanie)

Najbliższa dekada będzie dosyć ciekawa, odpowie Nam na kilka ważnych pytań. W każdym razie i Biblia i przepowiednie ludzi stwierdzają coś w rodzaju, że ludzie dosyć długo będą się opierać przed akceptacją faktu, że to Bóg karze za niemoralność i mimo oczywistych faktów jak te, które prezentujemy będą właśnie zagłuszane tym, że to wynik przeludnienia, że natura, że gęstość. Dopiero, kiedy ludzie nadal będą mieli w nosie oczywiste fakty - Bóg zdecyduje się znowu (jak za Justyniana i w średniowieczu) zredukować liczbę ludzi o 1/3 - możliwe, że będzie to spowodowane masowym głodem + kataklizmy - dopiero wtedy wszyscy przyznają, że nie ma sensu zamykać oczy na fakty. Ale to dopiero przed Nami i jestem przekonany, że nie później niż do 2100 roku - aczkolwiek przerwy pomiędzy kataklizmami ostrzegającymi i końcowymi, jak w przypadku Haiti trwały długie dziesiątki a nawet setki lat. Żyjemy w ciekawych czasach.

Nie mogę się z tym kompletnie zgodzić. Wziąłeś choć przez chwilę pod uwagę, że giną często ludzie żyjący "prawidłowo" ? Nawet żyjąc w zgodzie z jakąkolwiek religią możesz zginąć jutro w jakimś wypadku, mimo że nie przejawiałeś pazerności, chciwości, etc. Łatwo jest powiedzieć, że bóg kogoś karze bo źle się prowadził. Trudno jest znaleźć przyczynę kiedy ginie ktoś żyjący w zgodzie w wszystkimi naukami a już szczególnie małe dzieci...

I kiedy niby nastąpiło odejście od człowieczeństwa ? Tzn. kiedy wedle Ciebie było to człowieczeństwo ?... Podaj konkretny rok lub okres ?

Nie ma co tu mieszać jakiś religii. Trzęsienia to trzęsienia i jest naukowy ich powód.
  • 0

k-pax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

proszę piszmy tu o trzęsieniach ziemi, i tym kto gdzie coś ciekawego znalazł, pliss a nie o wszystkim, nie jestem założycielem wątku ale interesują mnie zmagania geologiczne naszej planety a nie ogólnie wszystkie katastrofy naturalne...

http://en.vedur.is/e...ism/earthquakes Islandia niepokojące roje trzęsień, powtórka z zeszłego roku?

Użytkownik k-pax edytował ten post 27.02.2011 - 20:08

• 0

#203 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Proszę tu umieszczać tylko informacje o trzęsieniach, statystyki i tym podobne. Nie zaśmiecajcie tego wątku swoimi przemyśleniami nad przyczynowością tego zjawiska. Taki temat powstanie wraz z końcem 2011 roku, który sam osobiście założę. Powróćcie proszę do wspólnego śledzenia. Nie ma co się spierać o ilość zabitych w katastrofach. Fakty mamy takie, że w tej chwili trzęsienia są na całym globie w jednym czasie, czy się to komuś podoba lub nie. To nie podlega polemice. To jest fakt i fenomen.
  • 0

rzymek19.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wstawiam link do artykułu ze strony zmianynaziemi.pl oczywiście jest on o trzęsieniu się ziemi.
link bezpośredni
  • 0

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przez ostatnie 24 godziny miała miejsce seria kilku wstrząsów w Chile i okolicach. Ostatni wstrząs około dwie godziny temu na głębokości 40km, o sile 5.6 stopni w skali Richtera. Oby nie było kolejnych silniejszych. Przypomnę, że rok temu, 27 lutego 2010 roku Chile nawiedziło trzęsienie ziemi o sile 8.8 stopni w skali Richtera.

Użytkownik TTT edytował ten post 28.02.2011 - 04:01

• 0

k-pax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zauważyłem coś dziwnego ale oczywiście mogę nie mieć zupełnie racji... ale do rzeczy: wczoraj w godzinach od 20.24 do 23.24 był dość spory rozbłysk słoneczny
na stronie nasa http://stereo-ssc.na.../cgi-bin/images archiwalnych zdjęć sondy stereo
należy wpisać dane następujące: Start and End Dates - 20110226 20110226
Latest n images - 30
Display one image per x 1
popatrzcie sobie na ten rozbłysk...
nie potrafiłem odnaleźć w żadnych źródłach nic o tym rozbłysku jak by go nie było, podam strony na których szukałem:
http://www.solarmonitor.org/
http://www.solarcycle24.com/
http://www.lmsal.com.../latest_events/

hm dla mnie to jakieś dziwne może ktoś coś wie?

popatrzcie ile dziś od rana już było trzęsień powyżej 5... a to nie wszystkie odnotowane http://earthquake.us.../quakes_all.php
dziś arkansas http://www.intellica...ocal/WxMap.aspx (New Madrid okolice)
Hindu Kush Region 4.8
no i Islandia.... brr zimno sie robi na sama myśl

Użytkownik k-pax edytował ten post 28.02.2011 - 08:20

• 0

#207 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Islandia - 400 wstrząsów w ostatnich 24 godzinach.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W ciągu ostatniej doby w okolicach wulkanu Krísuvík doszło do 400 wstrząsów.

Są dwie głębokość wstrząsów: 1.1 km i 4.7 km

Wstrząsów tych nie udało mi się potwierdzić ani w USGS ani w europejskim EMSC

Dołączona grafika

http://www.jonfr.com/volcano/

Trzęsienia w Europie 2010-2011

Dołączona grafika

Mapka przedstawia trzęsienia ziemi w Europie od stycznia 2010 do dziś wraz z głębokością wstrząsów. Z tego co zaobserwowałem, to wyszukiwanie danych w USGS dla Europy jest można powiedzieć "niekompletne".

Mianowicie najsłabsze trzęsienie ziemi w wyszukanych danych to 3.8 stopnia, a brakuje wszystkich poniżej. Więc przyjmijmy, że to są trzęsienia ziemi od 4 stopni w górę.

Na terenie Polski najwięcej takich trzęsień jest na terenie Polkowice-Głogów, akurat ja tu mieszkam i miałem możliwość odczuwania tych wstrząsów.

Jak wynika z obróbki danych sejsmicznych, wykonanych przez portal zmianynaziemi.pl , w Polkowicach był ostatnio wstrząs w kopalni (zginął wtedy jeden górnik), określono nawet dokładny czas tego zdarzenia, co do sekundy.

W danych USGS ten wstrząs także pojawił się w bazie, lecz epicentrum było 26 km dalej i co ciekawsze, to według tych danych wystąpił o 60 sekund wcześniej niż wstrząs w kopalni.

Wstrząs był w okolicach Głogowa, na głębokości 10km o sile bodajże 4.2 stopnia. Teraz pojawia się pytanie. Czy to błąd pomiarowy w USGS co do czasu, głębokości i lokalizacji, czy może to były prawidłowe dane i wstrząs ten wywołał zawalenie się korytarza w kopalni w Polkowicach?

Dla ciekawych tematu podaję link do generowania takich map z uwzględnieniem wielu warunków:

http://earthquake.us...c/epic_circ.php

W parametrach należy ustawić:

Center Latitude: 51.5
Center Longitude: 19.5
Promień: Radius (km): 2000

Należy zaznaczyć opcję: Generate Map (This option takes time; please be patient.)
oraz ustawić zakres dat.

Bardzo się przydaje także program GoogleEarth, do pobrania z:

http://www.google.co...arth/index.html

Teraz informacje o trzęsieniach z EMSC na Europę.

2010-2011 - 9672 wstrząsy o magnitudzie od 2 stopni

Tylko 2011 - 1442 wstrząsy

Dołączona grafika

Click
  • 1

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Christchurch znowu się zatrzęsło z ok. 5 stopni w skali Richtera.
Ratownikom przeszkadza wiatr 130 km/h. Na obrzeżach miasta pojawiły się nowe pęknięcia, które zmusiły mieszkańców do opuszczenia domostw.

Scenariusz po-trzęsieniowy jest bardzo podobny do poprzedniego trzęsienia z 4 września 2010. Po tamtym trzęsieniu nastąpiły ponowne "przypominające" trzęsienia (wtórne), które nie niszczyły dalej, ale wprawiały w nieopisaną panikę mieszkańców. Jednak zachowanie pogody po trzęsieniu jest bardzo ciekawe - poprzednio mieliśmy lodowate sztormy (PO trzęsieniu), ulewy i huragany w Christchurch. Dzisiaj znowu po trzęsieniu 7 dni po zaczyna być widoczny podobny scenariusz (wiatr).

Użytkownik domenicus edytował ten post 28.02.2011 - 08:52

• 0

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Witajcie,

no i niestety zaczyna się coraz mocniej i w Europie - przed chwilą Kreta - 5,2 Mag na głębokości 49 km.
  • 0

Dromen.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Program sejsmo ładnie pokazał , pól godziny i :
M=5,1 MID-INDIAN RIDGE
M=4,7 KAMCHATKA
M=4,5 NICARAGUA

Coraz więcej i silniej
  • 0