Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Please log in to reply
1050 replies to this topic

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Obsunięcia ziemi w La Paz, Boliwia - co prawda to temat o trzęsieniach, ale też mamy tutaj do czynienia z masami ziemnymi, chociaż inne zjawiska je wywołują. Link >>>
  • 0

Kozakiewicz.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Trzęsienie ziemi w Arkasas w niedzielę o sile 4.7 i 3.8 stopnia
W Arkansas w niedzielę po godzinie 23:00 zatrzęsła się ziemia.Były to najsilniejsze wstrząsy jakie tam kiedykolwiek odnotowano.Pierwszy miał siłę 4.7 stopnia, a drugi 3.8 stopnia.Niestety w bazie danych USGS jest "wyrwa czasowa" i nie można tych danych potwierdzić, ale w GoogleEarth wstrząsy te są widoczne na głębokości zaledwie 3.8 km.Wstrząsy były odczuwalne w Missouri, Calico Rock i Mountain View.Przyglądając się z bliska miasteczku Greenbrier, możnaby stwierdzić, że leży w kalderze bardzo starego wulkanu o średnicy kilkunastu kilometrów.W Arkansas nowe wstrząsy są na obszarze w kształcie elipsy 4x7 km Podobne wstrząsy były w 1982 roku, tyle że na głębokości 10-15 km, a teraz są na głębokości od 4-7 km.Oby nie powstało tam coś wulkano-podobnego.Patrząc na całe Arkansas, to rysuje się tak jakby kaldera 15x30km, a przyglądając się z bliska pęknięciom w tych rowach, to uskoki (różnice poziomów) są nawet po 60-70 metrów.Po 29 latach od ostatnich wstrząsów, “trzaski” pojawiły się nawet na 3 km głębokości, a to wygląda tak, jakby coś niedługo chciało się wydostać z ziemi.

http://theextinction...t-to-intensify/

Drżenie ziemi w Arkansas nie ustaje. W niedziele w nocy w okolicy Faulkner County miał miejsce wstrząs o sile 4.7 w skali Richtera. USGS stwierdził, że epicentrum było 10 km na północy wschód od Greenbrier.

Ostatnio miała miejsce seria wstrząsów o sile min. 3.8 , 3.6 , 2.5 , 2.6 , 3.2.

Mieszkańcy są przyzwyczajeni do mniejszych wstrząsów ale te silniejsze były nowym doświadczeniem i wzbudziły niepokój. USGS twierdzi, że wstrząsy nawet daleko na wschód od Gór Skalistych zdarzają się i nie ma powodów do obaw.

Centralne Arkansas ma historię sejsmiczną. Tysiące wstrząsów o magnitudach do 4.5 zostało zarejestrowane w latach osiemdziesiątych.

Przyczyny tych wstrząsów mają jednak niejasną naturę i trudno w związku z tym przewidywać cokolwiek w tamtym rejonie. Według jednej z teorii obszar ten jest aktywny ze względu na wydobywający się naturalny gaz powodujący ruchy skał i skutkiem ich kruszenie co jest podobne do technologii wykorzystywanej przy uzyskiwaniu gazu łupkowego.

Źródło: http://zmianynaziemi.pl
  • 2

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dr Thomas B Manton, Matt Simmons and Ted Stevens were all silenced in the week following the failure to kill Well A convincingly on 2 Aug 2010. Their connections to the Gulf Disaster and timing of their deaths were no coincidences.

http://bklim.newsvine.com/

~~~start of quote~~~Silencing The Independent Voices Of Truth On The BP's Mega Oil Spill GOM

For millions of years, the south-eastern part of the North American tectonic plate (south-east of the New Madrid Fault line) has been thrusting in a north-easterly direction while the western half of the plate has been moving south along the San Andreas fault line. This is the main reason for the present gulf seabed morphology.

The resultant torsion tension is reflected by the fault pattern illustrated in a previous article BP's Rigs Location & Fault Connection. Besides lateral stresses, vertical stresses also developed between the upper and lower section of the tectonic blocks due to differential upper and lower slide movement. The abnormal occurrences of hundreds of shallow and low magnitude earthquakes since the Macondo blowout are the direct consequence of the continual release of these pent-up stress zones. FEMA recently sent out RFI (request for information) to identify vendors for the emergency supply of food rations, various fuels and hydration in support of disaster relief efforts based on a catastrophic disaster event within the New Madrid Fault system for a survivor population of 7 million to be utilised for the sustainment of life during a 10-day period of operations. Is FEMA having privileged information of an impending disaster in the New Madrid Fault area, 9 months after the BP's Mega-oil Spill disaster?

~~~end of quote ~~~~

Arkansas to wg BK Lim - jednego z czołowych ekspertów do spraw bezpieczeństwa związanego z wydobywaniem ropy - skutek uboczny DWH.

Dla niezorientowanych - Deep Water Horizon, platforma która zatonęła po eksplozji metanu w Zatoce Meksykańskiej, wskutek dość lekkomyślnego manewru próby dotarcia do złoża ropy w rezerwuarze solnym na głębokości ponad 10 km.

BK Lim pisze że próbowano go uciszyć - najazdy samochodem, tail-gate, próby taranowania, napad z maczetą.

Nothing comes unexpectedly chciałoby się powiedzieć.

Is FEMA having privileged information of an impending disaster in the New Madrid Fault area, 9 months after the BP's Mega-oil Spill disaster?

to jest to pytanie które należy głośno publicznie zadawać w związku ze wstrząsami w Arkansas. Wyciek milionów litrów ropy i gazu z rezerwuaru Macondo MUSIAŁ w jakiś sposób spowodować takie zachowanie płyt tektonicznych, pamiętajmy że mówimy o płaszczu który "pływa" na stosunkowo słabo poznanej strukturze zwanej geologicznej.
  • 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

Witam,

obiecałem, że przedstawię w tym wątku trochę statystyk ode mnie
wziąłem okres 1973 -2011 (jedna z głównych baz posiada dane od 1973)
importowałem wszystkie trzęsienia ziemi z tego okresu na świecie - wszystkie magnitudy -
ale oczywiście te, które wystąpiły poniżej 150 km. Przy okazji uwaga - pisałem, że baza ANSS jest jeszcze nie cenzurowana, niestety dotyczy to tylko okresu do 2002 roku - po 2002 jakość danych pozostawia wiele do życzenia.
Pierwszy wykres - zawiera dane skumulowane z ANSS, EMSC, NEIC (USGS) , IRIS:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

baza EMSC udostępnia dane od niepełnego 2004 (tych 3 m-cy nie zamieszczałem aby nie zaciemniać), ponadto nie zbiera danych z innych sieci więc ma niewiele eventów - jest natomiast nie modyfikowana - pokazuje prawdziwe wyniki z badanego obszaru - zawiera wszystkie wstrząsy od 1,0 także po 2009 roku. Bazy NEIC, IRIS a także niestety ANSS po 2009 nie posiadają rekordów dla trzęsień < 4,5 Mag spoza USA.

Powyższy mankament skusił mnie aby wyłączyć te dane (zmanipulowane ) po 2009 i na poniższych wykresach - dla każdej z sieci wykreśliłem linie trendu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na wszystkich wykresach linia trendu jest bardzo podobna, od początku XXI wieku ilość trzęsień głębokich drastycznie przyrosła (najlepiej pokazuje to IRIS - nie ma tu obawy że ilości w ostatnich latach są zdublowane, w latach 70 tych baza idealnie koreluje z pozostałymi), nie ma tu mowy o żadnych błędach pomiarowych, baza EMSC także pokazuje ten trend mimo, że nie obejmuje wszystkich sieci globalnych, nawet okrojone dane po 2009 pokazują, że badana ilość z roku na rok rośnie.
Oparłem się tu o własną obróbkę danych, wyniki niestety napawają mnie poważnym niepokojem.
Myślę, że trzeba skupić się na śledzeniu najbliższych m-cy, będę nadal szukał niezafałszowanych źródeł.

pozdrawiam

ps.przepraszam za literówkę w tytułach wykresów dla sieci.

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 04.03.2011 - 15:51

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właśnie się zatrzęsło we Włoszech-Santa Lucia,2.1 stopnia na głębokości 10 km.Bliźniacze wstrząsy na Bałkanach.

Edycja:Wyspy Salomona-Nuhu głębokość 100 km,siła 5.1.

Użytkownik Staniq edytował ten post 04.03.2011 - 16:23

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z biegiem czasu - postęp technologiczny, postęp w wydobyciach... suma sumarum? Coraz dokładniejsze pomiary, coraz więcej wyłapywanego syfu poprzez czułe (napewno czulsze, niż 10 lat temu) czujniki.
Wybaczcie ale widać, że temat jest bardzo ciekawy,
dużo ludzi nie ma sensacji to goni w ten temat i ślepo zaczyna wierzyć "że coś się dzieje" ...
dla mnie to śmiech, zawsze trzęsło, a my nie jesteśmy wszechmogący by jakieś zmiany katastrofalne na przełomie roku snuć,
jestem w szoku jak ten temat ludzi wciąga i każdy chce dodać coś od siebie by jeszcze bardziej stanąć po stronie "koniec świata blisko, super wulkany sie budzą, jakiś wybuchnie.. bo trzęsie!"

Użytkownik Maro edytował ten post 05.03.2011 - 02:38

• -1

Kozakiewicz.
  • Tematów: 10
Reputacja

Napisano

No proszę Cię. Sejsmografy nie przeszły aż takiego progresu. Co miały wykrywać wykrywały wystarczająco długo. Poza tym nigdy wcześniej nie drgała "cała planeta". Wstrząsy mają też bardzo wiele wspólnego z obecną aktywnością wulkanów, która jest bardzo wysoka. Ja wiem,że pokazanie innym swojego rozsądnego stanowiska może być sposobem na bycie, ale w ten sposób nie zmienisz prawdziwego obrazu. Nikt tu się nie nakręca. Po prostu taki fenomen nie mógł zostać pominięty uwadze.

Użytkownik Kozakiewicz edytował ten post 05.03.2011 - 07:27

• 1

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

z biegiem czasu - postęp technologiczny, postęp w wydobyciach... suma sumarum? Coraz dokładniejsze pomiary, coraz więcej wyłapywanego syfu poprzez czułe (napewno czulsze, niż 10 lat temu) czujniki.
Wybaczcie ale widać, że temat jest bardzo ciekawy,
dużo ludzi nie ma sensacji to goni w ten temat i ślepo zaczyna wierzyć "że coś się dzieje" ...
dla mnie to śmiech, zawsze trzęsło, a my nie jesteśmy wszechmogący by jakieś zmiany katastrofalne na przełomie roku snuć,
jestem w szoku jak ten temat ludzi wciąga i każdy chce dodać coś od siebie by jeszcze bardziej stanąć po stronie "koniec świata blisko, super wulkany sie budzą, jakiś wybuchnie.. bo trzęsie!"

I właśnie dla takich oponentów najlepszym argumentem jest baza NEIC, w której mimo nierejestrowania od 2009 wstrząsów poniżej 4,5 Mag spoza USA ilość trzęsień wciąż rośnie od 2009 - tych o większej magnitudzie >4,5 Mag więc takich, które były bez problemu rejestrowane na sejsmografach na początku XX wieku - więc argument o postępie w pomiarach leży w gruzach...
Gwoździem do trumny takich zarzutów jest w końcu sumaryczna energia skumulowana - która również rośnie - a ona jest najbardziej kompletnym wyznacznikiem zjawisk w Ziemi - linki do wykresów są paręnaście postów wcześniej,
czy nie zastanawia wycięcie tych danych o mniejszych wstrząsach z dostępnych dla ogółu baz ?

pozdrawiam
  • 0

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"koniec świata blisko, super wulkany sie budzą, jakiś wybuchnie.. bo trzęsie!"

Zawsze byli i będą tacy ludzie. To jednak nie zmienia oczywistego faktu, że zarówno ilość zjawisk, jak i ich siła od dziesiątek lat wzmaga się. Widać to zarówno w ilości zjawisk - jak i ich mocy/wielkości/rozmachu - niech przykładem będzie super-potężny huragan Yasi z Australii, duży jak 4 Polski złączone razem. To daje obraz potęgi.

Ludzie jednak mają taką tendencję, chyba naturalną, że negują i umniejszają poziom zagrożenia. Niech przykładem będzie powódź w Polsce 2010. Czy ktoś o niej dzisiaj pamięta? Cóż pamiętają tylko ci, co ją przeżyli. Dla reszty ludzi kataklizmy wydają się takie odległe, jakby nierealne. A jednak ludzie w nich giną, tracą dobytki, koszty są olbrzymie. Dopóki dany kataklizm nie dotknie Nas samych, jakoś tak traktujemy go "za szybą".
  • 0

#220 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Wstrząs o magnitudzie 4.5 , prawdopodobnie pochodzenia górniczego, odnotowano dziś rano w okolicach Polkowic.

Zjawisko miało miejsce dzisiaj o 5:32:38 naszego czasu i zostało potwierdzone przez USGC oraz IRIS. Głębokość to 5,3 km. Sejsmiczna aktywność okolic Polkowic i Lubina nie jest niczym nadzwyczajnym ale skala zjawiska jest już znaczna i wstrząs jak na warunki polskie jest całkiem silny.

Tego typu magnituda może powodować kołysanie żyrandoli i drżenie sprzętów domowych.

Click

Użytkownik Muhad edytował ten post 05.03.2011 - 13:52

• 0

Kayoos-U.

Wilk Osnowy

• Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To było pewnie kolejne tąpnięcie. Na dolnym śląsku często się tak dzieje.
  • 0

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To było pewnie kolejne tąpnięcie. Na dolnym śląsku często się tak dzieje.

Proszę przyjechać do Nas, na Górny, Bytom, Bieruń, Piekary. Może nawet wyraz "często" będzie miał wtedy nieco inne znaczenie ;)
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A przed godziną było 4,1. Ogółem dziś już 5 wstrząsów w tym regionie.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dokładnie, nic specjalnego, dużo dziś tam wstrząsów było każdy coraz silniejszy.
  • 0

Sippar.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem jaki jest sens zamieszczania informacji o wstrząsach pochodzenia górniczego bo takie właśnie wstrząsy występują w Polkowicach.
W jakim celu są zamieszczane takie posty jak Kolegi Muhada, wzbudzenie paniki? Warto najpierw zaczerpnąć trochę informacji o danym regionie a dopiero później wyrokować... Szczerze mówiąc nie chce mi się/nie mam ochoty sprawdzać ale jestem przekonany, że duża część tej alarmującej mapki to właśnie górnicze tąpnięcia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych