Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1050 odpowiedzi w tym temacie

stb.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Liczba ofiar będzie gigantyczna.

Wystarczy zobaczyć filmy z tsunami. Masa samochodów stała w korku gdy fala zalewała ulice. A to tylko na jednym nagraniu z jednego śmigłowca.
  • 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Japończycy sami są zaskoczeni rozwojem sytuacji związanej z wstrząsami wtórnymi ...

Witam, to bardzo ważne, co Pan napisał. Gdyby Pan dotarł do źródła tej wiadomości, tj. dlaczego Japończycy są zaskoczeni, co jest nie tak, co jest inaczej od "zwykłych" trzęsień ziemi. Chodzi o ilość i siłę wstrząsów wtórnych? Jeśli tak, to ma Pan jakiś link do konkretnej strony? Byłby przydatny.

Program Sejsmo SZALEJE: same czerwone paski obok trzęsień, co parę minut wstrząsy wtórne. Dosłownie masakra. Szkoda, że Sejsmo nie zapisuje archiwalnych trzęsień i nie robi wykresu. Nim upłynął czas edycji niniejszego postu, 2 wstrząsy wtórne.

Zapraszam na mój WCZORAJSZY artykuł (dot. trzęsienia w Christchurch) "Będą patrzeć, ale nie będą widzieć" - jest on ściśle powiązany z ostatnimi wydarzeniami. Jednak i ja jestem zaskoczony siłą i rozległością .

Przypomnijmy słowa fizyka PAN na dziennikarskie stwierdzenie, że chyba jest tych trzęsień ostatnio więcej: "to tylko Pana subiektywny odbiór".

Jak na razie, te "subiektywne" odbiory pozabijały setki tysięcy ludzi w ostatniej dekadzie - pozbawiły dachu nad głową miliony ludzi, pola uprawne, fabryki pozalewane. Koszty w Christchurch, Indonezji, teraz Japonii pójdą w setki miliardów dolarów (razem).

Nie wiem jak uczestnicy tego forum, ale ja mam wrażenie, że dookoła największe susze w Chinach od 200 lat, największe powodzie w Australii, trzęsienia, lawiny błotne - a my lecimy rozklekotanym samolotem, wychodzi jakiś naukowiec i mówi jak w tym filmie: "Spokojnie, to tylko awaria".

Sejsmo właśnie znowu "dmuchnął" na Honsiu.

Domenicus,

nie pamiętam w tej chwili gdzie usłyszałem taką opinię, prawdopodobnie na którymś z kanałów info , prawdopodobnie BBC World albo EuroNews, japoński specjalista od sytuacji kryzysowych i trzęsień komentował na żywo zdjęcia z Japonii, kontekst był taki ,że ludność lepiej zdała test niż organizacje rządowe, które przez parę godzin nie były zdecydowane co do decyzji ewakuacji , rozpoczęcia akcji ratunkowej , w stałym stresie związanym z niespotykaną ilością wstrząsów wtórnych , większą nawet niż po trzęsieniu w grudniu 2004 w pobliżu Sumatry.

pozdrawiam
  • 0

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Liss też dzisiaj szaleje prawie wszystkie wykresy są czarne:

http://aslwww.cr.usg...ata/heli2.shtml
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny update ilości ofiar - oficjalnie 88 zabitych i 349 zaginionych.

Pojawiło się zdjęcie ukazujące ogrom zniszczeń po przejściu tsunami przez lotnisko w Sendai - auta i awionetki wyglądają jak zabawki...

Dołączona grafika

Użytkownik kamilus edytował ten post 11.03.2011 - 15:16

• 0

bo16q.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ruszyły wulkany !

http://wiadomosci.dz...ja-wulkany.html
  • 0

#336 Gość_*Armstrong*

Gość_*Armstrong*.

Napisano

Spójrzcie na to! :o Film jest po lewej na pierwszej stronie BBC News! DRAMAT! :o

http://www.bbc.co.uk/news/

Na filmie widać jak tsunami niszczy wszystko co napotka, zabiera ze sobą wszystko, liczba ofiar będzie zatrważająca. :o

Użytkownik *Armstrong* edytował ten post 11.03.2011 - 15:48

• 0

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Tu także wzbudzony ostatnim wstrząsem wulkan
Link

nawiasem mówiąc mocno związany z moim wczorajszym postem o super-wulkanie w Indonezji i komentarzu do przepowiedni o 13.03.2011 r. w tym kontekście

a propos zagrożonych elektrowni nuklearnych w Japonii
to jest ich obecnie dwie
Fukushima
Link
Onagawa (o której już było wcześniej)
LINK

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 11.03.2011 - 15:49

• 0

bo16q.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

15:20 ok 60-70 tys. mieszkańców miasta Sendai zostało ewakuowanych do schronów - podała agencja Kyodo.

Co z resztą? Dodam tylko, że w Sendai mieszka lekko ponad 1mln osób.

Według niepotwierdzonych doniesień, jeden z Polaków mógł zostać porwany w Japonii przez fale tsunami. Poinformował o tym rzecznik MSZ Marcin Bosacki. Obecnie polscy dyplomaci próbują na miejscu zweryfikować doniesienia świadków.
  • 0

Nights.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co z tymi elektrowniami jądrowymi? Przed chwilą słyszałem, że musza one być chłodzone, a z tego co wiem nie są, bo potrzebują do tego czystej wody, której nie ma. Dobrze myślę? Co się stanie bez chłodzenia? Jakie skutki będzie miał ich brak?
  • 0

unwanted.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Na tym LISS'ie niewiarygodnie to wygląda ... miejmy nadzieje że wkońu to tam ustanie, to niewiarygodne żeby tak długo trzęsło ... strach się bać ...
  • 0

#341 Gość_*Armstrong*

Gość_*Armstrong*.

Napisano

Przekaz live na BBC News

http://www.bbc.co.uk...e-east-12307698

Istotnie, strach się bać, liczba ofiar będzie zatrważająca, niestety.

EDIT: Właśnie przeczytałem, 200-300 ciał odnaleziono w Sendai...dramat.

Użytkownik *Armstrong* edytował ten post 11.03.2011 - 16:15

• 0

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zrzut dzisiejszy w formie obrazu programu Sejsmo - robi wrażenie!

Dołączona grafika
Mój odnośnik

Same czerwone znaczniki.
Niestety nie wiem, jak go wstawić, aby się wyświetlał na forum...

Użytkownik domenicus edytował ten post 11.03.2011 - 16:10

• 0

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co z tymi elektrowniami jądrowymi? Przed chwilą słyszałem, że musza one być chłodzone, a z tego co wiem nie są, bo potrzebują do tego czystej wody, której nie ma. Dobrze myślę? Co się stanie bez chłodzenia? Jakie skutki będzie miał ich brak?

to nie tylko kwestia czystej wody, do awaryjnego wyłączenia reaktorów i ich schłodzenia jest właśnie potrzebna duża ilość energii ze źródeł awaryjnych - i one właśnie zawiodły, wystąpiła podobna sytuacja do tej w Czarnobylu, wyłączono przekazywanie energii do generatorów a reaktor mający się wyłączyć odwrotnie - rozgrzał się i chłodzenie awaryjne nie wystarczyło lub nie zadziałało - nie wiem ale nie będą mówić wszystkiego pewnie...
Skutki - na pewno skażenie terenów przyległych - w mniejszym lub większym stopniu, trudno teraz przewidzieć co stanie się ...

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 11.03.2011 - 16:15

• 0

bo16q.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zaczyna się realny bilans ! : Jak do tej pory w wyniku ataku tsunami zginęło do tej pory co najmniej 93 osoby, ale aż 88 tys. uważa się za zaginione - podała BBC.
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coraz realniejsza groźba eksplozji reaktora atomowego w Onahama,trwa ewakuacja mieszkańców.
Poziom wody chłodzącej rdzeń osiąga krytycznie niski poziom co grozi stopieniem...

Fears nuclear reactor will explode as 'out of control' cooling system fails at plant

But Mark Hibbs, a nuclear expert at the Carnegie Endowment for International Peace, warned that the situation could turn grave.

'This is no laughing matter,'he said, referring to unconfirmed reports that one or more of the emergency diesel generators for the cooling system were not working.

He said there was serious concern in Japan whether the cooling of the core and removal of residual heat could be assured.

'If that does not happen, if heat is not removed, there is a definite danger of a core melt ... fuel will overheat, become damaged and melt down.'

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych