Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1050 odpowiedzi w tym temacie

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

TVN24 podaje na swojej stronie tą informacje.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I taka dość niepokojąca informacja:

Ze wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Geofizyki i Wulkanologii we Włoszech wynika,że trzęsienie ziemi w Japonii spowodowało przesunięcie ziemskiej osi obrotu o 10 cm.

Źródło: http://www.corriere....=box_primopiano

Na koniec jeszcze taka ciekawostka oddająca jak potężne było to trzęsienie.
Siła wstrząsu miała energię równą wybuchowi 336 Megaton trotylu - czyli 336 x 1 000 000 kg TNT
Robi wrażenie.
http://en.wikipedia....hter_magnitudes
  • 2

Balrog84.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze to jako "nowy" witam wszystkich

Po drugie od rana siedzie przy : EDIS i nie wiem dlaczego ale cały dzień trzęsie w Grecji, wiem że każdy teraz zagląda na Japonie ale jak ktoś może mnie uspokoić że to nic złego bo jakoś od rana przestraszony jestem heh
  • 0

bo16q.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To od razu Cię uspokajam, tam trzęsie się o tej sile dzień w dzień przez cały rok. Ba ta siła jest odczuwalna tylko do sejsmografów ;)
  • 0

gawrysio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja również witam jako nowy. Po długim okresie czytania forum postanowiłem się zarejestrować.
Fakt, dzisiaj w Grecji też cały czas trzęsie. Zastanawia mnie jedno, czy to co się dzisiaj zdarzyło w Japonii będzie miało jakąś dalszą część. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

We wszechświecie nic nie dzieje się bez przyczyny i wszystko pociąga za sobą konsekwencje. To taki przyczynowo-skutkowy łańcuszek.
  • 0

gawrysio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

We wtorek było 7.2 w Japonii, a dzisiaj rypnęło na dobre.
  • 0

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Witam, szczególnie nowo zarejestrowanych.

Jak niektórzy wiedzą, w polu mojego zainteresowania są nie tylko trzęsienia, ale to, co je wywołuje i jak to powiedział wyżej użytkownik Fisher - związek przyczynowo-skutkowy, bo faktycznie nic we wszechświecie nie dzieje się bez przyczyny - oczywiście pozostawiam każdemu we własnym sumieniu czy poglądzie - jednak mój oparty jest o to, że we wszystkich dziedzinach, jesteśmy coraz gorszym światem (ludźmi, ogólnie w zbiorowości) i jest to powodem ("odpowiedzią") - jak kto woli, "matki natury" czy jakiejś istoty wyższej.

Należy tutaj koniecznie nawiązać do tematu założonego przez jednego z użytkowników forum, w którym stwierdza on, że jakiś człowiek przewidział, iż 13.03.2011 będzie "dzień sądu" dla Ziemi.

Jednak z moich obserwacji różnorakich jasnowidzów wynika, że pomimo, iż wielu najsławniejszych trafiało z wydarzeniami - ale bardzo rzadko trafiali z datami. Wręcz wygląda na to, jakby ktoś się "bawił" tymi jasnowidzami i manipulował tak, aby niemal nigdy nie trafiali z datami - chociaż często trafiają z wydarzeniami.

Oczywiście to nie jest temat o tym dniu sądu - ale łączy się on z trzęsieniami - bo wbrew powszechnym opiniom - ta przepowiednia dzisiaj właśnie mogła się spełnić. Po pierwsze "dzień sądu" może oznaczać lokalne, chociaż trudne wydarzenie (jak trzęsienie w Japonii, olbrzymie zagrożenie atomowe, zalane pola, fabryki, odebranie ludziom pracy i zmuszenie ich odrestaurowywania każdej gałęzi zniszczonego regiony przez dziesiątki lat).

W większości przepowiedni najczęściej spełniane są one jakby na uboczu, cicho, na oczach zdumionych ludzi - i przy sprzeciwie krzykaczy, którym nie bardzo pasuje wizja czegoś na kształt "kar boskich" czy chociażby "odpowiedzi Matki Ziemi na rabunkową i wynikającą z chciwości" działalność.

Oni tupią nóżką jak jakaś mała Agatka w kałuży, która uparła się, że zachlapie sobie nową sukienkę.

Byłbym wdzięczny, gdyby wszyscy interesującym się tym tematem pilnie obserwowali zdjęcia i filmy video z Japonii - i próbowali odnaleźć na nich zburzone lub nienaruszone wszelkiego typu: świątynie, kapliczki, miejsca kultu, krzyże (w Japonii też są katolicy, choć malutko), kościoły, etc. Jeśli takie zdjęcia lub filmy video znajdziecie, bardzo proszę o kontakt tutaj na forum na priv razem z linkami.
  • 0

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

We wtorek było 7.2 w Japonii, a dzisiaj rypnęło na dobre.

we wtorek a dokładnie w środę 9 marca br godz. 2:45 UTC:

Link

P.S. to jest trzęsienie, które jak mylnie wcześniej zakładałem miało rozładować naprężenia w tamtym rejonie.

pozdrawiam
  • 0

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ooo bardzo ciekawe LISS jest niedostępny.
Pewnie serwer im nie wytrzymał..
  • 0

#371 Gość_*Armstrong*

Gość_*Armstrong*.
  • Tematów: 0

Napisano

Muhad, powiedz mi, co ci ten Księżyc tak przeszkadza? Krąży po orbicie eliptycznej i w ciągu miesiąca odległość (i co za i tym idzie siły pływowe) zmieniają się w znacznie większym zakresie (50000 km) niż minimalna odległość w perygeum w różnych latach (np. w porównaniu z poprzednim rokiem różnica wynosi zaledwie 15 kilometrów!). Taka różnica nie ma absolutnie żadnego zauważalnego wpływu na jakiekolwiek zjawiska zachodzące na Ziemi.

Co do dziwnego nachylenia Księżyca i tak dalej, to zjawisko jest niczym niezwykłym. To zjawisko nie jest związane z zaburzeniem orbity, planety "igrek" Y. Wystarczy odpalić program astronomiczny, np darmowy Stellarium i wszystko będzie jasne. Położenie łysego na niebie jest związane z pozornym ruchem słonka na niebie związanym z porą roku, ot cała filozofia. W tej chwili dzień robi się coraz dłuższy, słonko przebywa coraz co dłuższą pozorną drogę na niebie w jego trakcie, to i Księżyc jest wysoko, podąża po po prostu za słonkiem.

Co do drgań na całej ziemi, nie dramatyzował bym tak, wiadomo że, jak jedna płyta się poruszy to i ruszy się płyta obok niej i tak dalej i dalej. Niema czego się obawiać. :) Drgania po jakimś czasie wrócą do normy.

Użytkownik *Armstrong* edytował ten post 11.03.2011 - 20:21

• 0

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Teraz jak na to wszystko patrze, doszedłem do wniosku ze faktycznie cos sie dzieje i bynajmniej nic dobrego :/
  • 0

bo16q.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W rejonie Nagano zatrzęsło o sile 6,6 w skali Richtera.
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

MAP 6.1 2011/03/11 19:02:59 39.372 142.900 24.8 NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
MAP 6.2 2011/03/11 18:59:15 37.037 138.355 1.0 NEAR THE WEST COAST OF HONSHU, JAPAN

Dwa wstrząsy w troche oddalonych od siebie miejscach w bardzo krótki czasie. Dodatkowo ten pierwszy bardzo płytki!
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wracając do Japonii - Japonia: w elektrowni atomowej może dojść do wycieku

No fajnie, fajnie - "nie ma żadnych problemów" -> "problemy są ale niewielkie" -> "mamy problemy z chłodzeniem, ale je rozwiążemy" -> "w żadnym wypadku nie dojdzie do wycieku" -> "wyciek możliwy, acz będzie niewielki". I nie wiadomo, co będzie potem. A myślałem, że taka dezinformacja własnych obywateli w obliczu takiej katastrofy skończyła się na Czarnobylu.

Poza tym nie wiem, czy taka informacja się tu pojawiła, ale bilans ofiar na chwilę obecną wynosi ponad tysiąc zabitych i aż (około) 90 tysięcy zaginionych. A patrząc na te tsunami 99% zaginionych będzie martwych...

edit: stream z Al Jazeery English: http://english.aljaz....net/watch_now/

Użytkownik kamilus edytował ten post 11.03.2011 - 20:30

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych