Nadal uważam (uwzględniając dane z ITRF i aktywność Słońca), że za 2, może kilka tygodni dojdzie w obszarze zachodniego Pacyfiku, pd-wsch Azji do potężnego zdarzenia , możliwe, że silniejszego od ostatniego z Japonii,
niestety...
Baardzo mało prawdopodobne, że dojdzie do silniejszego trzęsienie. Przecież to o magnitudzie 8.9 było jednym z najsilniejszych w historii (siódme co do wielkości od czasu rozpoczęcia pomiarów).
Spójrzcie na wykresy z sejsmografów: http://aslwww.cr.usg...ata/heli2.shtml Od wczoraj prawie wszystkie są całe czarne.
Należy się pochwała dla japońskiego systemu ostrzegania. Na minutę przed trzęsieniem nadano alarm. http://www.montrealg...5621/story.html
Zgadzam się, że mało prawdopodobne - dlatego, że dzieje się wiele mało prawdopodobnych zdarzeń ostatnio naukowcy uspokajają właśnie takimi tekstami, system statystyk klasycznych i odnoszenia się do odległej historii już słabo się sprawdza.
No cóż, masz rację, że ostatnio dzieje się sporo dziwnych rzeczy, jednak uważam, że skoro wyładowanie energii (nie wiem jak to fachowo nazwać) już tam nastąpiło, to w ciągu najbliższych kilku miesięcy nie będzie już tam tak silnych wstrząsów. Będą tylko te wstrząsy wtórne, ale wątpię, czy nastąpi jeszcze jakieś trzęsienie powyżej 8 w ciągu najbliższych miesięcy.
Pożyjemy, zobaczymy.
Dobrze nazwałeś - było to uwolnienie energii;
też chciałbym aby się uspokoiło na dłuższy czas, napisałem gdzieś wcześniej, że porównując bardzo podobne zdarzenia jak to ostatnie z Sumatrą 12.2004 obecnie jest ponad dwa razy więcej wstrząsów o podobnej magnitudzie jak w 2004, więc energia uwolniona we wstrząsach wtórnych jest 2 razy większa od tej sprzed 7 lat,
pomiary z sieci GPS (ITRF i inne sieci) dają do zrozumienia, że zachodzą poważne zmiany w ruchu płyt tektonicznych - szczególnie tych z obszaru Azji Pd-Wsch i Pacyfiku Zachodniego - największe od początku rejestrowania - 1996 r.
Jeżeli mam być posądzony o sianie paniki to nie będę już zamieszczał tutaj żadnych wpisów, oczywiście nie zaprzestając obserwacji i analiz.
pozdrawiam