Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Please log in to reply
1050 replies to this topic

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

ale przecież doszło do eksplozji reaktora w elektrowni Fukushima - podobnej jak w Czarnobylu 1986 r.
zaklinamy rzeczywistość?? :roll:

Brednie.
Wybuch był gdzieś w elektrowni(@up,up, o właśnie system chłodzenia) nie wybuchł żaden reaktor reaktor, nie koloryzujmy póki nic nie wiemy :roll:

oczywiście

Link

i oczywiście dla jasności nikt nie pisał i nie pisze o wybuchu nuklearnym lub podobnych "pomysłach".

pozdrawiam

Gdzie ci tam pisze że wybuchł reaktor?

Cause of event: Malfunctioning at the cooling system

parę godzin temu mówili, że nie ma żadnego szkodliwego promieniowania,
czterech pracowników rannych podczas wybuchu

teraz :
Link
drugi reaktor wymknął się spod kontroli...

jutro : może 1000 osób...?

wierzysz nadal w wersje serwowane przez media ?

przepraszam, że ciągnę ten offtop , wiem - jest już topik temu poświęcony.
Napisałem tam też o wybuchach wodoru w elektrowniach jądrowych i tam zapraszam do kontynuacji dyskusji.

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 13.03.2011 - 00:22

• 4

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Musze się z tobą zgodzić Hellraiser.
Aż dał bym ci plusa tylko coś nie mogę :)
A Media będą uspokajać ile się da, dopóki cos znowu nie wybuchnie, wtedy stwierdzą że doszło do ''małej awarii''
Jeżeli przedstawiciele rządu mówią "wszystko jest pod kontrolą" to jestem pierwszy w kolejce z napisem "bullshit" bo 99% tego co przekazuje się opinii publicznej podlega pod tę kategorię.

Użytkownik adgronn edytował ten post 13.03.2011 - 01:04

• 1

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Musze się z tobą zgodzić Hellraiser.
A Media będą uspokajać ile się da, dopóki cos znowu nie wybuchnie, wtedy stwierdzą że doszło do ''małej awarii''

:)
(chociaż sytuacja nie jest najciekawsza)
(... nie jestem tu dla plusów)
pozdrawiam

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 13.03.2011 - 01:05

• 0

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Faktycznie trzęsło się wczoraj dość często w Zatoce Kalifornijskiej. 5 wstrząsów o magnitudzie od 4.3 do 4.8 i dwa wstrząsy o sile 5.1, 5.4. Także można zauważyć wzrost trzęsień od Tonga po Sumatrę.

Użytkownik TTT edytował ten post 13.03.2011 - 02:03

• 0

#440 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Przekażę tu teraz straszną prawdę, z którą niektórzy nie będą mogli się pogodzić...

W sytuacji kryzysowej lub w takiej, w której prowadzi się działania ratunkowe, podstawową sprawą jest ODCIĄGNĄĆ MEDIA od tego co się aktualnie dzieje. To jest naprawdę podstawa działań związanych z bezpieczeństwem operacji - im mniej media wiedzą, tym mniej mogą szkodzić. Jeśli cała sytuacja wymknie się spod kontroli, dopiero WÓWCZAS pójdą komunikaty które będą miały na celu poinformować ludność. W innym przypadku zostają ochłapy informacyjne :)
  • 2

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś założył taki wątek, to usunąć, ale nie można tego tutaj nie wstawić:

6 filmów, na których widać UFO podczas (lub krótko przed) trzęsieniem i tsunami w Japonii:

Link do filmów >>>

(nie chciałem zakładać nowego tematu)
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Według Japońskiej Agencji Meteorologicznej siła piątkowego trzęsienia ziemi w północno-wschodniej Japonii wynosiła 9, a nie, jak dotąd oceniano, 8,9 w skali Richtera.
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przekażę tu teraz straszną prawdę, z którą niektórzy nie będą mogli się pogodzić...

W sytuacji kryzysowej lub w takiej, w której prowadzi się działania ratunkowe, podstawową sprawą jest ODCIĄGNĄĆ MEDIA od tego co się aktualnie dzieje. To jest naprawdę podstawa działań związanych z bezpieczeństwem operacji - im mniej media wiedzą, tym mniej mogą szkodzić. Jeśli cała sytuacja wymknie się spod kontroli, dopiero WÓWCZAS pójdą komunikaty które będą miały na celu poinformować ludność. W innym przypadku zostają ochłapy informacyjne

Człowieku, a pamiętasz Czernobyl ? Zatem jakby nie Szwedzi to nie wiem kiedy byśmy się dowiedzieli, po tygodniu czy 2 tygodniach ?

Sytuacja była poza wszelką kontrolą, ALE

ALE

to nie miało znaczenia. Ja wiedziałem od ludzi ze Szwecji, z takiej bardziej/mniej znanej organizacji ekologicznej. Rządy Niemiec i Austrii wiedziały
najmniej 12 godzin wcześniej, ale nic nie powiedziały.

Może powiem Ci coś co naprawdę trafi do Twojego sumienia - Twoje życie, życie nas wszystkich warte jest tylko raz na 4 lata kiedy wrzucasz kartkę do urny, a poza tym wartości nie ma.

Jeśli podoba Ci się taki stan rzeczy - Twoja sprawa, ale moje zdanie jest inne.

Tu nie chodzi o panikę, bo ona potrzebna nie jest nikomu i by nie zaistniała wbrew opiniom "uznanych psychologów na pasku systemu".

Tu chodzi tylko o kasę i władzę, nic więcej. Czemu uważasz że to zdrowe?
  • 2

#444 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

Człowieku, a pamiętasz Czernobyl ? Zatem jakby nie Szwedzi to nie wiem kiedy byśmy się dowiedzieli, po tygodniu czy 2 tygodniach ?

Sytuacja była poza wszelką kontrolą, ALE

ALE

to nie miało znaczenia. Ja wiedziałem od ludzi ze Szwecji, z takiej bardziej/mniej znanej organizacji ekologicznej. Rządy Niemiec i Austrii wiedziały
najmniej 12 godzin wcześniej, ale nic nie powiedziały.

Może powiem Ci coś co naprawdę trafi do Twojego sumienia - Twoje życie, życie nas wszystkich warte jest tylko raz na 4 lata kiedy wrzucasz kartkę do urny, a poza tym wartości nie ma.

Jeśli podoba Ci się taki stan rzeczy - Twoja sprawa, ale moje zdanie jest inne.

Tu nie chodzi o panikę, bo ona potrzebna nie jest nikomu i by nie zaistniała wbrew opiniom "uznanych psychologów na pasku systemu".

Tu chodzi tylko o kasę i władzę, nic więcej. Czemu uważasz że to zdrowe?

Japonia to nie Rosja sowiecka, to raz.

Dwa - nie pochwalam takiego stanu rzeczy, ale go rozumiem i wiem, że się tak robi. Jest to element opanowania sytuacji kryzysowej i takie działania są wpisane w procedury postępowania w razie "w".

Po cholerę odwołujesz się do mojego sumienia - skoro przedstawiam tylko, jak to wygląda od tej "drugiej" strony?

Użytkownik Razor edytował ten post 13.03.2011 - 09:51

• 0

renton.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś założył taki wątek, to usunąć, ale nie można tego tutaj nie wstawić:

6 filmów, na których widać UFO podczas (lub krótko przed) trzęsieniem i tsunami w Japonii:

Link do filmów >>>

(nie chciałem zakładać nowego tematu)

Spadaj oszolomie.

edycja cisz: Post nic nie wnosi, poza tym obraza.

Dołączona grafika
  • -8

LemaN.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może dojśc do następnego wybuchu w elektrowni.

KLIK
  • 1

Adee86.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Magnetosfera zaczyna sie czerwienic
http://www2.nict.go....ation/realtime/
  • 0

#448 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Nowe dane na temat trzęsienia ziemi, przesunięta oś Ziemi

Japońska Agencja Meteorologiczna ogłosiła w niedzielę, że siła piątkowego trzęsienia ziemi w północno-wschodniej Japonii wynosiła 9, a nie, jak dotąd oceniano, 8,8 w skali Richtera. Najsilniejsze od 140 lat trzęsienie ziemi w Japonii przesunęło oś Ziemi o co najmniej 10 cm. Według naukowców z NASA, przez kataklizm z Japonii, dzień jest teraz krótszy o 1,6 mikrosekundy - informuje CNN powołując się na włoskich i amerykańskich naukowców.

Tym samym potężny wstrząs z piątku jest jednym z największych udokumentowanych kataklizmów tego typu i najsilniejszym w historii Japonii. W ciągu 24 godzin od pierwszego wstrząsu odnotowano 160 wstrząsów wtórnych, 141 z nich miało siłę 5 w skali Richtera lub więcej - informuje CNN.

Epicentrum znajdowało się u wschodnich wybrzeży Honsiu, na której leży m.in. stolica kraju Tokio. Wstrząsy wywołały falę tsunami, której wysokość dochodziła nawet do dziesięciu metrów. Bilans ofiar - według policji z prefektury Miyagi - może sięgnąć nawet 10 tys. ofiar, a straty materialne to miliardy dolarów.

Trzęsienie ziemi w Japonii przesunęło oś Ziemi o co najmniej 10 cm - to dane z raporty włoskiego Instytutu Geofizyki i Wulkanologii. Według naukowców z NASA, przez kataklizm z Japonii, dzień jest teraz krótszy o 1,6 mikrosekundy Prefektura Fukushima graniczy od południa z prefekturą Miyagi, która najbardziej ucierpiała w kataklizmie.

Władze Miyagi poinformowały w sobotę, że nie można się doliczyć 9500 mieszkańców miejscowości Minamisanriku. Potwierdzono ewakuację ok. 7,5 tys. mieszkańców.

www.wp.pl

Użytkownik Muhad edytował ten post 13.03.2011 - 11:37

• 1

Balrog84.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Muhad to o przesunieciu bylo juz chyba z 10 razy od wczoraj a wracajac do tematu to coraz czesciej wstrzasy maja miejsce u wybrzezy ameryki północnej a to nie jest za dobry prognostyk
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Magnetosfera zaczyna sie czerwienic
http://www2.nict.go....ation/realtime/

Co to oznacza? Domyślam się, że nic dobrego.

Użytkownik crc edytował ten post 13.03.2011 - 11:55

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych