Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1050 odpowiedzi w tym temacie

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

np. pszczoły nie mają nic wspólnego z trzęsieniami ziemi lecz z chemią w nawozach itp która powoduje że tracą orientację i giną. Jednak cześć zwierząt szczególnie wodnych może oznaczać zbliżające się trzęsienie ziemi. Z całej puli zgonów myślę że około 10% może mieć związek z trzęsieniami więc jak zwykle wyolbrzymiasz. :)

Witam Pana,

I od razu uzupełniam: jest Pan w częściowym błędzie. Otóż co do pszczół NIE jest do końca wiadomym, co powoduje ich masowe wymieranie, bycie pewnym, że chodzi o chemię albo tylko o chemię, jest oparte na słabych fundamentach. Istnieje wiele przypadków, gdzie w ciągu krótkiego czasu (rzędu kilku godzin lub kilkudziesięciu minut) ginęły całe roje - tj. często gdzieś znikały, zostawała tylko królowa i czerwie. Już sam ten fakt wskazuje, że nie może to być chemia. Pewien Grek osadził swoje ule dla testu w górach, w dolinie - gdzie nie dochodzą fale telefonii komórkowej - i to może być faktyczna przyczyna, lub jedna z głównych - pszczoły tracą orientację podczas zaburzeń magnetycznych a ich "osobiste gps" zostają rozregulowane.

Co do zgonów w aspekcie tsunami: znowu brak wiedzy - ale od tego jesteśmy, żeby sobie pomagać. Niewątpliwie, część zgonów może być spowodowana przepłynięciem ławicy przez wydostającą się siarkę, podwodne wulkany i gazy w uskokach. Jednak jak pokazuje Tsunami Azja 2004 (Sumatra), w miejscu, gdzie wystąpiło - nastąpił masowy pomór ryb i zwierząt morskich - nie tylko, że woda została tam pozbawiona tlenu i rybacy na tych terenach nie mieli już co potem łowić - to jeszcze woda była tam lodowato zimna - jak woda przy wodach arktycznych, a nie przy tropikach, co było ewenementem. Co jeszcze bardziej ciekawe: przy tym tsunami na plaże były wyrzucane olbrzymie ilości śniętych ryb - a żeby było jeszcze ciekawiej - niemal wszystkie z nich miały...tę samą lub bardzo podobną wielkość - to jasno sugeruje, że inny aspekt musiał spowodować, że te same wielkości ryb różnego gatunku zostały śnięte.
  • 0

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zwróćcie uwagę na rój wokół Katli nie jest może jakiś znaczny, ale między Katlą i Eja... zawsze był zwiazek, wybuchał Eja... i do roku wybuchała Katla...... http://en.vedur.is/e...ism/earthquakes wiem że wątek jest "trzesieniowy" ale na razie jest rój.... ciekawe co przyniesie najbliższy czas... jakieś mam złe przeczucia odnośnie wikkendu....

Użytkownik k-pax edytował ten post 17.03.2011 - 18:53

• 0

LemaN.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przełom w elektrowni Fukushima: jest zasilanie chłodzenia reaktora numer 2

KLIK
  • 1

#499 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Nie można wrzucać wszystkiego do jednego worka, każdy przypadek masowych zgonów trzeba brać pod osobne zbadanie, np. pszczoły nie mają nic wspólnego z trzęsieniami ziemi lecz z chemią w nawozach itp która powoduje że tracą orientację i giną. Jednak cześć zwierząt szczególnie wodnych może oznaczać zbliżające się trzęsienie ziemi. Z całej puli zgonów myślę że około 10% może mieć związek z trzęsieniami więc jak zwykle wyolbrzymiasz. :)

Słuchaj, ja obserwuję i widzę co się dzieje. Padają nietoperze, wieloryby, foki, małże, kraby, koralowce, delfiny i wiele innych gatunków, więc nie uważam że każdy gatunek trzeba traktować osobno. Są to masowe zgony zwierząt na skalę światową a nie lokalną, więc bardziej prawdopodobne jest, że śmierć ich łączy jeden wspólny czynnik. Owszem zwierzynę wodną można łączyć z zwierzętami. Resztę łączę z polem magnetycznym.

Rozpadlina w Etiopii dowodem na pękanie kontynentów

Aktywność sejsmiczna rozdziera Afrykę. Płyty tektoniczne afrykańska i arabska spotkały się na pustyni Afar w północnej Etiopii i i rozpoczęły proces pęknania ziemi co postępuje w prękości 1,7 cm rocznie przez ostatnie 30 mln lat. Tajemnica tego jak uformowały się kontynenty może być rozwiązana dzięki obserwacjom czynionym w Etiopii.

We wrześniu 2005 cała grupa trzęsień ziemi spowodowała wiele pęknięć ziemi. W niektórych miejscach w rozpadliskach pojawiła się magma a najszersze pęknięcia miały prawie 8,0 metrów. Proces, który stworzył pęknięcie w Afar oddziaływuje również na dno morskie.

Zespół naukowców uznał, że ta sama siła jest odpowiedzialna za liczne pęknięcia na dnie oceanu Indyjskiego i Morza Czerwonego. Pęknięcie na lądzie pojawiło się po erupcji wulkanu Dabbahu w 2005 roku. Ta erupcja wulkaniczna trwa po dziś dzień. Region jest mekką geologów z całego świata.

To włąśnie w regionie Afar odnaleziono szkielet Lucy, jednego z najstarszych humanoidów. Są tutaj dwa wulkany i uregion jest uważany za jeden z nagorętszych. Region regularnie doświadczany jest przez susze.

Od lat sześdziesiątych naukowcy wiedzą, że w ciągu milionów lat kontynenty pękają gdyż są powoli rozrywane przez siły płyt tektonicznych. Specyfika tego procesu zawsze była dla naukowcó nieznana gdyż nie umiano obserwowac procesów zachodzących głęboko pod powierzchnią ziemi. Idealnym miejscem do takich analiz jest Etiopia gdzie te procesy wyszły na powierzchnię.

Click
  • 0

Cor7ez.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

LINK
do dokumentu z dokładnymi zdjęciami elektrowni. Widać wyraźnie, że nie ma tam zniszczeń przez Tsunami,
jak to przedstawiały nam media i podobno 10metrową falę. Sama fala była prawdopodobnie znacznie mniejsza i
zatrzymana przez falochron przed elektrownią. Brak jakichkolwiek zniszczeń spowodowanych przez Tsunami.
Wszystko na swoim miejscu. Zniszczone jedynie reaktory przez wybuchy.
Coś mi się wydaję, że to kolejna robota STUXneta robaka wyprodukowanego przez Izrael i USA.
  • 0

Cor7ez.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyżby kolejna katastrofa wywołana skażeniem terenu przez wyciek z Elektrowni atomowej
tym razem w Kanadzie?
LINK
  • 0

#502 Gość_scigany

Gość_scigany.

Napisano

23-03-11 powtórka kataklizmu w Japonii, elektrownia atomowa już tego nie wytrzyma.
Mam nadzieję że bredzę.
Pozdrawiam.
  • 0

#503 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.

Napisano

23-03-11 powtórka kataklizmu w Japonii, elektrownia atomowa już tego nie wytrzyma.
Mam nadzieję że bredzę.
Pozdrawiam.

Zdradzisz skąd takie przypuszczenie?
  • 0

#504 Gość_scigany

Gość_scigany.

Napisano

Dużo by o tym pisać ale zapraszam http://translate.goo...FrawbGNvndeKNzw
Można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć jak chodzby to że w ciągu ostatnich 30 dni było już prawie 200 trzęsień ziemi na całym świecie w tym 22 trzęsienia znaczące czyli od 6,0.
Pewności nigdy nie mam, ale patrząc matematycznie na trzęsienia ziemi w Japonii, duże jest prawdopodobieństwo na 23-03-11.
  • 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

LINK
do dokumentu z dokładnymi zdjęciami elektrowni. Widać wyraźnie, że nie ma tam zniszczeń przez Tsunami,
jak to przedstawiały nam media i podobno 10metrową falę. Sama fala była prawdopodobnie znacznie mniejsza i
zatrzymana przez falochron przed elektrownią. Brak jakichkolwiek zniszczeń spowodowanych przez Tsunami.
Wszystko na swoim miejscu. Zniszczone jedynie reaktory przez wybuchy.
Coś mi się wydaję, że to kolejna robota STUXneta robaka wyprodukowanego przez Izrael i USA.

pisałem już o tym w tym wątku i drugim właściwym dla wydarzeń w Fukushima I, ten system nie wymagał ani wielkich tsunami i wstrząsów ani super wirusów - to zwykłe "dziadostwo" projektowe (nie zabezpieczający właściwie awaryjnych źródeł energii, sterowania, parkowania) wynikające z zachłanności korporacji i układowym rządom, które przymykały oko na niedociągnięcia - to było najsłabsze ogniwo sieci energetycznej elektrowni atomowych, które brały udział w kryzysie energetycznym wynikłym z trzęsienia - jak wiadomo inne elektrownie również miały problem wynikły nie bezpośrednio z trzęsienia ale przede wszystkim z nagłego odłączenia pracujących siłowni od sieci i próby szybkiego zmniejszenia mocy (przy paru reaktorach niewłączonych do mocy pozostających w konserwacji).

pozdrawiam
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

30 minut temu wstrząs o sile 5,2 Richtera wystąpił w południowych regionach Japonii, w okolicy wysp Riukiu. Tutaj też się jeszcze nie trzęsło od głównego trzęsienia.

Dodatkowo jest to najsilniejszy wstrząs w okolicy tych wysp od października wg danych EMSC.

Użytkownik Arczi1991 edytował ten post 19.03.2011 - 01:07

• 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe ale niestety po angielsku.

TYTUŁ FILMU: Earthquake Prediction 2011 Jim Berkland - A Major Earthquake in North America Imminent

LINK:

CZAS: 5, 01 min.

TYTUŁ FILMU: March Mega Quake Warning Issued For United States

LINK:

CZAS: 3,30 min.

MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR. POZDRAWIAM ERIK
  • 1

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W Japonii po północy pojawiły 3 silniejsze wstrząsy od 5,5 do 5,9 Richtera.

A tymczasem teraz podobny wstrząs w Chile, wcześniej Indonezja.

11:30
6,1 Richtera w prefekturze Ibaraki - podaje agencja Kyodo.

Użytkownik Arczi1991 edytował ten post 19.03.2011 - 11:33

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I od razu uzupełniam: jest Pan w częściowym błędzie. Otóż co do pszczół NIE jest do końca wiadomym, co powoduje ich masowe wymieranie, bycie pewnym, że chodzi o chemię albo tylko o chemię, jest oparte na słabych fundamentach. Istnieje wiele przypadków, gdzie w ciągu krótkiego czasu (rzędu kilku godzin lub kilkudziesięciu minut) ginęły całe roje - tj. często gdzieś znikały, zostawała tylko królowa i czerwie. Już sam ten fakt wskazuje, że nie może to być chemia. Pewien Grek osadził swoje ule dla testu w górach, w dolinie - gdzie nie dochodzą fale telefonii komórkowej - i to może być faktyczna przyczyna, lub jedna z głównych - pszczoły tracą orientację podczas zaburzeń magnetycznych a ich "osobiste gps" zostają rozregulowane.

Spotkałem się z teorią mówiącą, że pszczoły wymierają z powodu nieudanego eksperymentu amerykańskich naukowców, którzy to próbowali wytępić niezwykle agresywne i w konsekwencji śmiercionośne pszczoły będące krzyżówką pszczoły europejskiej i afrykańskiej. Niestety wirus stworzony w laboratoriach okazał się śmiertelny również dla zwykłych pszczół. Źródła nie jestem w stanie w tej chwili przytoczyć, muszę przejrzeć historię to wrzucę.

Co do tematu, nie wiem czy było już podawane, ale 17 marca ziemia zatrzęsła się z siłą 6.3 stopni na Vanuatu.
źródło
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o wymieranie pszczół, to wg mnie bardziej prawdopodobną przyczyną niż "nieudany eksperyment amerykańskich naukowców" są pestycydy albo jakiś wirus. Zresztą teraz wiele gatunków jest narażonych na wyginięcie, może przyszedł czas na kolejne wielkie wymieranie (od początku świata było już takich 5).

Jeśli trzęsienia ziemi dalej będą się tak nasilać to my też za jakiś czas wyginiemy. :P Dziś kolejne 6.1 na Honsiu. Nawet WP napisało o tym artykuł: http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html Czy tam kiedyś przestanie trząść?

Użytkownik domino edytował ten post 19.03.2011 - 12:54

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych