Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Please log in to reply
1050 replies to this topic

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejne ostrzeżenie przed wstrząsami w USA i Meksyku

Dołączona grafika

Kolejni naukowcy zaczynają łączyć śmierć ryb i zmiany pola magnetycznego a w konsekwencji trzęsienia ziemi w obszarze występowania zjawiska.

Poniższe wideo przedstawia byłego pracownika USGS Jima Birklanda. Jak to podsumował spiker telewizyjny gdy ktoś taki się martwi inni też powinni się martwić. Birkland rozwinął teorię indykatorów wstrząsów w postaci zachowań zwierząt.

Zauważył, że przede wszystkim niepokojące jest pojawianie się w okolicach Kalifornii ławic śniętych ryb. Jak mówi podobne fenomeny miały miejsce w okolicach Indonezji w 2004 roku oraz niedawno w okolicy Nowej Zelandii, co poprzedzało późniejsze trzęsienie ziemi w tym kraju.

Naukowiec dodał, że trzęsienia ziemi prawie zawsze występują raczej w okolicy pełni księżycowej gdyż inaczej wygląda wtedy cała charakterystyka pływów oceanicznych. Birkland uważa, że zjawiska takie jak wstrząsy powstające w obrębie "pierścienia ognia" są zawsze skorelowane ze anomaliami magnetycznymi. Tak też tłumaczy śnięte ryby i dziwne zachowania ptaków.

Naukowiec wezwał ludność do obserwowania różnych tego typu zjawisk jak na przykład pojawianie się zwierząt w miastach czy gołębie pocztowe nagle latające w chaotyczny sposób. Jak twierdzi zawsze tego typu fenomeny poprzedzają duże trzęsienia.

Jim Birkland wykluczył, że USA grozi trzęsienie w okolicy strefy subdukcji Cascadia gdzie jak twierdzi po wystąpieniu wstrząsów mogłoby dojść do trzęsienia o magnitudzie do 9.2, w tej chwili podejrzewa, iż największe prawdopodobieństwo wystąpienia dużego trzęsienia ziemi o magnitudzie powyżej 6.3 jest w okolicach Kalifornii oraz Meksyku.

Źródło
  • 0

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

to wg mnie bardziej prawdopodobną przyczyną niż "nieudany eksperyment amerykańskich naukowców" są pestycydy albo jakiś wirus.

Owszem, lokalnie problem może dotyczyć jakiegoś eksperymentu. Jednak problem wymierania to problem bardzo wielu krajów i kontynentów. Nie wiem dlaczego, ale wielu ludzi na forum tak lekką ręką formułuje tezę, że "skoro amerykany mają pestycydy albo antywirusy" i co to oznacza niby? Że jak Pentagon albo rząd amerykański coś sobie ubzdura, to posyłają na cały świat ukryte samoloty, które z wysokości opylają? To już mamy chemtrails, wirusy na osy - i tak łatwo jest w to niektórym uwierzyć, że Putin, Hu Jintao i Kim Dzong Il oraz reszta świata ponad naszymi głowami pozwala im bezkarnie na to wiedząc, że może to doprowadzi do jakiejś katastrofy?

Który z potężnych krajów pozwoliłby sobie na opylanie swojego kraju jakimś świństwem bez przebadania? A o tym, że dany kraj nie miałby danych o takich misjach można włożyć między bajki. Każdy ma radary i satelity (ci wielcy). Musi istnieć jeden globalny czynnik lub zespół czynników, które wyniszczają pszczoły - magnetyzm, fale telefonii komórkowej, promieniowanie słoneczne (np. zwiększone) i zaburzenia z tego tytułu pasują najbardziej, ponieważ wszystkie kraje posiadają stacje nadawcze - co NIE anuluje oczywiście jakichś lokalnych innych czynników. Nie chciałbym przedłużać off-topic o pszczołach - wkrótce się dowiemy, czy pszczoły masowo wyginą (może nawet w ciągu dekady).

Skoro jednak tyle tych trzęsień, to jestem ciekaw Waszych opinii, który kraj będzie uderzony jako następny. Ja sądziłem, że będą to USA przed Japonią. Jednak teraz pozostaje mi w głowie takie rozwiązanie: USA, Anglia, Francja, Niemcy, Skandynawia - z tym, że dwa pierwsze wydają mi się bardziej narażone.
  • 0

Tomr.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Etiopia też sie giba, 20:08 UTC, mag 5.0
  • 1

#514 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Superksiężyc wyzwolił sporo trzęsień ziemi

Dołączona grafika

Wczorajsze perygeum księżycowe nie pozostało bez wpływu na to co dzieje się z naszymi płytami tektonicznymi. Na szczęście nie doszło do żadnego poważnego wstrząsu ale skala a zarazem różnorodność lokalizacji tych zjawisk daje sporo do myślenia.

Po silnym wstrząsie japońskim z 11 marca regułą stało się, że w okolicach wyspy Honshu dochodzi do setek trzęsień ziemi. Jak informuje agencja Kyodo wstrząsów wtórnych o sile powyżej 5.0 było do wczoraj ponad 262 i to jest absolutny rekord zwłaszcza, że do takiej liczby wstrząsów doszło w ciągu tygodnia.

Przez te gwałtowne zjawiska w okolicy Honshu można dojść do mylnego wniosku, że nic ciekawego nie dzieje się na świecie poza tym obszarem. Wczorajsze zbliżenie Księżyca nie pozostało bez wpływu na inne lokalizacje. Wprawione w ruch płyty tektoniczne są poddawane dodatkowym stresom związanym z oddziaływaniem grawitacyjnym naszego satelity.

Poniższa tabela przedstawia wczorajsze silne trzęsienia ziemi zmierzone przez sejsmologów z Niemiec. Prosze zwrócić uwagę, że oprócz wspomnianej Japonii mamy wiele dość silnych wstrząsów w rozmaitych lokalizacjach takich jak Indonezja gdzie ostatnio również wzmógł się wulkanizm , Etiopia gdzie zanotowano aż 5.1 w okolicach pęknięcia Afryki, trzęsły się Andamany czyli archipelag zniszczony podczas trzęsienia i tsunami z 2004 roku a także Vanuatu, Chile i Filipiny. Było też sporo wstrząsów podmorskich i wiele wiele o mniejszej skali.

Zwraca też uwagę pewna linearność wstrząsów co widać zwłaszcza na poniższej ilustracji

Dołączona grafika

Źródło i ilość trzęsień i ich lokalizacji znajdziecie tutaj: Click

edycja cisz:

Post edytowałam, gdyż naruszał on:

Regulamin:

4.14 Nie nadużywaj emotikonów, kolorów, wielkich liter, pogrubień i innych dekoracji tekstu.

• 2

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

6 stopni Richtera Filipiny, 5,5 Tajwan, w ostatnich godzinach, poza tym Nowa Zelandia i Kalifornia słabsze. Pierścień Ognia się trzęsie coraz mocniej mam takie wrażenie.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Już ktoś pisał kilkakrotnie, że Księżyc nie ma żadnego wpływu na płyty tektoniczne.

Możecie mnie zminusować, ale wg mnie Zmianynaziemi.pl czasami piszą głupoty. ;)
  • -1

#517 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Jednak sporo artykułów mają ciekawych i opierają się na zróżnicowanych źródłach, którymi też posługują się nasi użytkownicy do obserwacji drgań ziemskich.
  • 0

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Już ktoś pisał kilkakrotnie, że Księżyc nie ma żadnego wpływu na płyty tektoniczne.

Możecie mnie zminusować, ale wg mnie Zmianynaziemi.pl czasami piszą głupoty. ;)

Juz ktos pisal tez ze Ksiezyc jest z sera.. :grr:

skoro ksiezyc wplywa bezposrednio na Ziemie swoja grawitacja (przyplywy-odplywy ogromnych mas wody), to pisanie ze zblizenie sie jego do Ziemi moze wplywac na plyty tektoniczne ktore sa takimi "tratwami na wodzie" jest calkiem uzasadnione i jedynie odpowiednie badania moga temu zaprzeczyc, a pisanie "nie bo komus sie tak wydaje" to juz TU za czesto przerabialismy..

pytanie na ile to ma wplyw na ruch plyt i czy laczyc to z trzesieniami czy moze odbylyby sie bez tego a wplyw Ksiezyca to zaledwie wzmocnienie o pare % lub jej dziesiatych..setnych..

Użytkownik bullik edytował ten post 20.03.2011 - 13:06

• 1

Arczi1991.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zauważyliście jak dziś wstrząsy okrążają "Pierścień Ognia"
Japonia - Tajwan - Filipiny - Nowa Zelandia - teraz Kolumbia. Wszystkie wstrząsy po około 5 stopni.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trzęsienie ziemi o sile 6.0 (pomniejszone do 5.9) uderzyło w wyspy Babuyan na Filipinach, na głębokości 36,6 kilometra. Filipiny to archipelag złożony z ponad 7100 wysp. Większość tych wysp jest pochodzenia wulkanicznego. Występuje tutaj 37 wulkanów, z których 18 jest nadal aktywnych. Trzęsienie o sile 5,9 wystąpiło przy wybrzeżu Laoag. Napięcia wokoło Japonii i Pacyficznego pierścienia ognia nadal występują. Po tym trzęsieniu, wystąpiło kolejne o sile 6.1 (zmniejszone do 5,8)które uderzyło wschodnie wybrzeże Honshu w Japonii na głębokości 53 kilometrów.
Fale o wysokości 32.2 stóp zostały zaobserwowane blisko wyspy Shumagin około godziny 9 rano CST. Tak wysokie podniesienie się poziomu wody, może być oznaką niepokoju sejsmicznego.

http://protokolwygin...-na-filipinach/
  • 0

Arczi1991.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A dzisiaj już mocniej zatrzęsło Filipinami i Afganistanem:

Afganistan: 10:49 5,8 Richtera na głębokości ponad 190 km

Szczegóły: http://earthquake.us.../usc00027zu.php

Filipiny: 11:36 5.4 Richtera na głębokości około 90 km

Szczegóły: http://earthquake.us.../usc0002804.php
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Znowu zatrzęsło się dno morskie u wybrzeży Japonii z siłą 6.6.
313 km od Fukushimy.

Magnitude 6.6 - OFF THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
  • 0

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

coś się znowu zaczyna
zaczyna na nas spoglądać grupa niebezpiecznych plam... 11176.....
kolejna globalna fala sejsmiczna http://aslwww.cr.usg...ata/heli2.shtml
i 3 trzęsienia w Japonii o sile 6,6 / 6,4 / 6,6 http://earthquake.us.../quakes_all.php

myślę że coś się wydarzy bo świat oszalał w ostatnich dniach... :(
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo dziwne rzeczy miały miejsce w ubiegły piątek (18 marca) o godzinie 9:30 rano na Florydzie.
Nagranie amatorskie zarejestrowało bardzo dziwny dźwięk oraz błyski światła. Grunt się trząsł jak podczas trzęsienia ziemi. Zdarzenie jest o tyle dziwne, że wystąpiło w terenie nieaktywnym sejsmicznie, a czujniki sejsmiczne nie zarejestrowały żadnych wstrząsów.
Komentarze są różne, od podziemnych wierceń, przez niewidzialne UFO, aż po otwarcie bram piekieł. Oficjalnie podejrzewa się, że bliskość Księżyca spowodowała przypływ, którego efektem były zwiększone tarcia wód oceanu o wybrzeże. Jest to najbardziej nieprawdopodobne z tłumaczeń, gdyż jak słychać na poniższym nagraniu dźwięki ustały nagle tak samo jak się zaczęły.

http://www.youtube.com/watch?v=KgxKVZBqCXw

Więcej informacji w linku Dźwięki piekieł na Florydzie i … w Tybecie
  • 2

#525 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Dźwięk bardzo intensywny. Nic mi do głowy nie przychodzi. Na pewno nie były to tarcia wód i to z efektami świetlnymi.

Użytkownik Muhad edytował ten post 22.03.2011 - 19:05

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych