Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1050 odpowiedzi w tym temacie

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Japoński koszmar : 823 trzęsienia po 11 marca 2011

Kolejne trzęsienie ziemi, tym razem o sile 6.3 na zachodnim wybrzeżu Japonii. Liczba trzęsień ziemi mających miejsce po trzęsieniu ziemi i tsunami Tōhoku 9.0 11 marca, wynosi aktualnie 823 i nadal się zwiększa. Kataklizmy naturalne rozbiły japońskie atomowe ambicje i postawiły kraj przed obliczem atomowej katastrofy, gdy elektrownie atomowe mają problemy z chłodzeniem reaktorów. Średnia ilość trzęsień ziemi dla całej Japonii w skali roku wynosi ok. 1500.

Dołączona grafika
  • 0

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zobaczcie dziś... wiatr słoneczny na dość niskim poziomie, wskaźnik bz poszedł na więcej niż +10, co mówi ze pole magnetyczne słońca jest zwrócone ja ziemskie, a magnetosfera znowu dość dziwacznie wygląda, możecie się śmiać ale mam kota który choruje na padaczkę i obserwuję od dłuższego czasu zależność pomiędzy atakami a aktywnością słoneczną i burzami geomagnetycznymi, w tym okresie podaje większą ilość lekarstwa a i tak nie zawsze to pomaga, ale w moich obserwacjach występuje dość spora korelacja pomiędzy atakami a wydarzeniami w naszym polu geomagnetycznym i na słońcu...
  • 1

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

zobaczcie dziś... wiatr słoneczny na dość niskim poziomie, wskaźnik bz poszedł na więcej niż +10, co mówi ze pole magnetyczne słońca jest zwrócone ja ziemskie, a magnetosfera znowu dość dziwacznie wygląda, możecie się śmiać ale mam kota który choruje na padaczkę i obserwuję od dłuższego czasu zależność pomiędzy atakami a aktywnością słoneczną i burzami geomagnetycznymi, w tym okresie podaje większą ilość lekarstwa a i tak nie zawsze to pomaga, ale w moich obserwacjach występuje dość spora korelacja pomiędzy atakami a wydarzeniami w naszym polu geomagnetycznym i na słońcu...

k-pax, ja na pewno nie śmieję się z Twoich obserwacji, niestety (a może nie) mam osobiście takie objawy korelacji z aktywnością Słońca w zakresie mojego zdrowia... kulminacja nasilenia objawów przypada dokładnie na tydzień, kilka dni przed nagłym wzrostem aktywności.
Wiem, że wielu osobom może się to wydawać śmieszne (moje racjonalne ego także nie przystaje na tą wersję) ale ta zgodność jest już kilkukrotnie potwierdzona.
Przepraszam za off-top.Powinny te oba posty znaleźć się w dziale o Słońcu ale to już decyzja admina,
choć z drugiej strony ostatnio pojawia się korelacja aktywności solarnej z ziemską tektoniczną.

Pozdrawiam
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

40 kilometrowe pęknięcie ziemi w Ugandzie

Dołączona grafika

Liderzy społeczności w regionie Mbale w Ugandzie wyrażają swoje obawy w związku z koniecznością realokacji setek rodzin mieszkających w obrębie strefy zagrożenia jaka powstała po pęknięciach ziemi w obrębie góry Elgon.

Oficjele ostrzegają, że brak reakcji na pogarszającą się sytuację może mieć swoją tragiczną konsekwencje. Rząd Ugandy musiałby ofiarować zastępczą ziemię dla ludzi dotkniętych możliwością katastrofy.

Pęknięcia w obrębie góry odkryto w zeszłym roku i od tego czasu pogłębiły się i wydłużyły. Początkowo miały szerokość 10cm a ostatnio już 30cm.

40 kilometrowe pęknięcia stanowią zagrożenie dla około 8000 ludzi i prowadzą przez osiem prowincji włacznie z jedną kenijską.
Źródło:
http://www.monitor.c...50/-/c3bdthz/-/
  • 1

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bułgaria zaczyna być aktywna sejsmicznie

Od jakiegoś czasu Bułgaria wstrząsana jest setkami pomniejszych trzęsień ziemi. Są to wstrząsy na tyle słabe, że trudno odczuwalne ale jest ich tak dużo, że trudno je pomijać z naukowego punktu widzenia

Kolejne trzęsienie zanotowano wczoraj w okolicy miasta Yambol i zdarzyło się to jedynie dzień po poprzedzających je pięciu wstrząsach zanotowanych w całej Bułgarii.

Trzęsienie ziemi miało magnitudę 2.4 w skali Richtera a epicentrum znajdowało się 230 km na południowy wschód od Sofii. Nie ma jak do tej pory doniesień o jakichkolwiek szkodach.

Pięć trzęsień ziemi zanotowano od poniedziałku w okolicy Starej Zagory i miata Topolovrad

stąd

Użytkownik Bliss edytował ten post 31.03.2011 - 12:40

• 0

Przecinek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://pl.wikipedia..../Skala_Richtera

Nie wiem na ile ta tabelka jest aktualna, na ile nie ale chce niektórym uświadomić, że wrzucanie tekstów o trzęsieniach o sile 2 stopni jest trochę śmieszne.Oczywiście nie chcę nikogo obrazić, ale sami widzicie jak to wygląda i przez takie teksty można przeoczyć wiele ciekawszych postów :P
Pozdrawiam
  • 1

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Żeby było szybciej, to samo co u góry, screen samej tabelki

Dołączona grafika
źródło: http://pl.wikipedia..../Skala_Richtera

Użytkownik crc edytował ten post 31.03.2011 - 16:10

• 0

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_RichteraNie wiem na ile ta tabelka jest aktualna, na ile nie ale chce niektórym uświadomić, że wrzucanie tekstów o trzęsieniach o sile 2 stopni jest trochę śmieszne.Oczywiście nie chcę nikogo obrazić, ale sami widzicie jak to wygląda i przez takie teksty można przeoczyć wiele ciekawszych postów :PPozdrawiam

jak sądzę to do mnie i wiadomości o Bułgarii. Wydaje mi się że temat dotyczy ,,dziwnych" zdarzeń tudzież ich nasilenia. Czyżbyś spodziewał się że tereny nieaktywne dotychczas sejsmicznie zatrzęsą się z siłą jak w Japonii?
mnie informacja wydała się ciekawa jako że co raz częściej trzęsie się tam gdzie nie powinno.

jeśli zaburzam swoimi postami (niezbyt licznymi) twoje postrzeganie innych cenniejszych według Ciebie wypowiedzi to wybacz. Wybacz również na przyszłość bo pozwolę sobie pisać jak mnie coś zaciekawi :).

Miłego dnia :roll:
  • 1

Przecinek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://pl.wikipedia....ala_RichteraNie wiem na ile ta tabelka jest aktualna, na ile nie ale chce niektórym uświadomić, że wrzucanie tekstów o trzęsieniach o sile 2 stopni jest trochę śmieszne.Oczywiście nie chcę nikogo obrazić, ale sami widzicie jak to wygląda i przez takie teksty można przeoczyć wiele ciekawszych postów :PPozdrawiam

jak sądzę to do mnie i wiadomości o Bułgarii. Wydaje mi się że temat dotyczy ,,dziwnych" zdarzeń tudzież ich nasilenia. Czyżbyś spodziewał się że tereny nieaktywne dotychczas sejsmicznie zatrzęsą się z siłą jak w Japonii?
mnie informacja wydała się ciekawa jako że co raz częściej trzęsie się tam gdzie nie powinno.

jeśli zaburzam swoimi postami (niezbyt licznymi) twoje postrzeganie innych cenniejszych według Ciebie wypowiedzi to wybacz. Wybacz również na przyszłość bo pozwolę sobie pisać jak mnie coś zaciekawi :).

Miłego dnia :roll:

Tylko zauważ, że ta mapka trzęsień obejmuje lata 1990-2006, czyli nie jest to nic świeżego(w artykule jest dużo przekłamań, bo "od jakiegoś czasu" w tym przypadku to 15 lat, a mapa nie obejmuje ostatnich 5 więc nie wiadomo, co, jak, kiedy).Drugą sprawą jest, że ziemia trzęsie się od czasu do czasu w Polsce, czy innych krajach w których nie są częste, aczkolwiek się zdarzają co jakiś czas.Chyba nie ma miejsca na Ziemi w którym by się nie trzęsło, choćby z siłą do 2 stopni tak jak w tym przypadku.Sama mapka obrazuje ile takich trzęsień odnotowuje się na Ziemi co roku, więc bez danych z Bułgarii z np. ostatnich 50 lat nie można powiedzieć, czy się zjawisko nasila, czy też nie.Pozdrawiam
  • 0

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html ciekawostkam, dlaczego dzisiaj to opublikowali, po wczorajszych szaleństwach pola geomagnetycznego... ?
  • 0

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No i chyba te wyniki stawiają trochę na bakier obecne założenia fizyki nt. grawitacji (chyba, że nie o grawitację tu chodzi a o przesuwanie się pola magnetycznego)
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak przewidzieć trzęsienie ziemi?

Giuliani nie miał wątpliwości, że wkrótce kataklizm dotknie właśnie L'Aquilę.
Naukowiec przewidział tragedię
Kiedy władze odmówiły mu pomocy, zorganizował samochody, które jeżdżąc po mieście przez głośniki ostrzegały mieszkańców. A tym ściągnął na siebie gniew burmistrza, który wezwał policję, zarzucając naukowcowi, że ten sieje panikę. W końcu włoska obrona cywilna stwierdziła 31 marca, że nie istnieje sposób przeciwdziałania trzęsieniu ziemi.
Gdyby tylko posłuchano ostrzeżeń sejsmologa, można byłoby na czas przeprowadzić ewakuację i uratować ludzi, którzy wczoraj zginęli.

Jak pamiętamy po potężnym trzęsieniu ziemi we Włoszech, które w kwietniu pozbawiło życia 296 osób i okazało się najbardziej zabójczym od 29 lat, we włoskich mediach pojawiły się opinie, że wstrząsy można było przewidzieć. Według dziennika La Repubblica, Gioacchino Giuliani, naukowiec z włoskiego Instytutu Fizyki Nuklearnej, przewidział trzęsienie za pomocą zbudowanego przez siebie urządzenia mierzącego stężenie radonu uwalniającego się z wnętrza ziemi. Chociaż nie podał dokładnej daty, to jednak ostrzegał, że stanie się to wkrótce.
Pierwszym sygnałem był wstrząs z 16 stycznia. Już wtedy Giuliani jeździł samochodem po mieście i ostrzegał ludzi przez megafon. Mieszkańcy rejonu L'Aquila zlekceważyli go, ponieważ wstrząsy były słabe, w dodatku podobne pojawiały się wielokrotnie na przestrzeni dziesiątek lat, gdyż region ten jest aktywny sejsmicznie.
Co ciekawe ostrzeżenia zostały zbagatelizowane przez Obronę Cywilną, mimo iż przed kilkoma laty L'Aquila znalazła się na czele listy włoskich miast, które najbardziej mogą ucierpieć podczas trzęsień z uwagi na zabytkową zabudowę.
Według badań wstrząs mógłby zabić tam o 4 do 14,5 tysiąca ludzi. Tymczasem wstrząsy ucichły i wszyscy zapomnieli o ostrzeżeniach. Jednak pod koniec marca wstrząsy powróciły i zwiększały swoje natężenie. Giuliani znów podał do wiadomości publicznej informacje o spodziewanym potężnym trzęsieniu, ale po jednej nieudanej prognozie nikt nie chciał w to uwierzyć.
Narastające wstrząsy często są oznaką zbliżającego się większego trzęsienia, ale niestety nie jest to regułą, dlatego tego typu zjawisko jest niezmiernie trudno przewidzieć.
Naukowcy nie posiadają odpowiednich czujników pod powierzchnią ziemi, dlatego jedynym urządzeniem, które mogłoby coś wykryć jest sejsmograf. Jednak jak się okazuje, nawet gdyby ludność rejonu L'Aquila uwierzyła ostrzeżeniom, to praktyczna ewakuacja byłaby niemal niemożliwa.
Trudno jest ewakuować wieś, a co dopiero miasto, którego liczebność sięga 70 tysięcy. Część ludności nawet pomimo olbrzymiego zagrożenia nie zechciałaby poddać się ewakuacji. Z tym samym problemem borykają się Japończycy, którzy podobnie jak Włosi, są każdego dnia narażeni na potężne trzęsienie. Nie ma tam powszechnie działającego systemu ostrzegania, mimo dziesiątek lat intensywnych badań.
W niektórych tylko większych miastach funkcjonuje system pozwalający ostrzec przed silnym wstrząsem na kilka sekund przed jego wystąpieniem, tylko po to, aby część mieszkańców była w stanie ewakuować się na własną rękę w ostatniej chwili.
Japończycy przed trzęsieniami są szkoleni już od najmłodszych lat, dlatego ewakuacja przebiega tam bardzo sprawnie i to właśnie dzięki temu, a nie ostrzeżeniom, udaje się uratować wiele ludzkich istnień. Niestety nie zawsze tak jest i zdarza się, że trzęsienia pociągają za sobą dziesiątki ofiar śmiertelnych. W Kalifornii możliwość trzęsienia podaje się codziennie w formie mapy z oznaczonym procentowym prawdopodobieństwem.
Niewiele to mówi o sile potencjalnego trzęsienia, ani też dokładnie nie określa dnia ani godziny jego wystąpienia. Najpotężniejsze trzęsienia na świecie w historii zawsze przychodziły bez ostrzeżenia, Gdyby było inaczej, nie stanowiłyby one tak wielkiego niebezpieczeństwa i zarazem wyzwania dla naukowców. Najprawdopodobniej nawet za kilkadziesiąt lat nie będziemy w stanie prognozować trzęsień na tyle wiarygodnie, aby można było ogłaszać powszechne ewakuacje.
Jeśli tak się stanie, to będą to tylko pojedyncze przypadki i zapewne zdarzające się wyłącznie w bogatszych krajach, które będą w stanie ponieść olbrzymie koszty stworzenia systemu ostrzegania z prawdziwego zdarzenia. Jednak na chwilę obecną nikt nie ma takiej możliwości z uwagi na ograniczenia współczesnej nauki.

http://www.twojapogo...i/sorted/rating

http://www.se.pl/wyd...edie_94553.html

Na podstawie łącznych odczytów całej aparatury można by więc uzyskać wiarygodne dane na dobę przed trzęsieniem.

Twórca aparatury powiedział później: „Czuję się odpowiedzialny za tych wszystkich, którzy zginęli. Czuję się również winny, że pozwoliłem się zastraszyć, choć nie boję się ludzi, którzy nie wiedzą, co mówią. Nie powinienem był jednak ich posłuchać”
Zagłębiając się w analizę alarmów, jakie nastąpiły w Abbruzo po tym, gdy obwieścił swoje prognozy.
„Dane uzyskane w ciągu 9 lat badań pozwoliły nam określić ryzyko sejsmiczne, które jest największe w okresie zimowym- od listopada do kwietnia. Ujmując rzecz w pewnym uproszczeniu, należałoby dodać, że aktywność sejsmiczna ściśle wiąże się z fazami Księżyca. W tym roku kiedy układ Ziemia- Księżyc bywa w perygeum w stosunku do Słońca” (czyli w punkcie leżącym najbliżej naszej dziennej gwiazdy).

W czasie owych wydarzeń Księżyc w pełni znajdował się w minimalnej odległości od Ziemi, a planeta Wenus leżała na jednej linii z nim, pozostając również bardzo blisko Ziemi ich oddziaływanie grawitacyjne spowodowało intensyfikację przypływów i odpływów na naszej planecie, co też stało się przyczyną nasilenia wstrząsów sejsmicznych w porównaniu z innymi latami.

Dodatkowo może podam jak zaczęła się moja przygoda z Nostadamusem a było to dość dawno temu, lecz jedną z ważniejszych z nim związanych wydarzeń był lipiec 1999 roku i słynny czterowiersz mistrza proroctwa. Mówił on tam o przyszłych wydarzeniach związanych z lipcem 1999 roku.

A oto ów czterowiersz w oryginale:
Quatrain 10,72 FRA>
„L'an mil neuf cens nonante neuf sept mois,
Du ciel viendra un grand Roy d'effrayeur:
Resusciter le grand Roy d'Angolmois,
Auant apres Mars regner par bon-heur”

.
Polskie tłumaczenie:
„Rok tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć siedem miesięcy,
Z nieba zstąpi wielki król trwogi (przerażenia):
Wskrzesić wielkiego króla Angoulmois,
Przedtem, potem Mars panować (panować będzie) szczęśliwie”.

Lecz od początku, kiedy dowiedziałem się, że w tym okresie będzie w Europie widoczne całkowite zaćmienie Słońca sądziłem, że właśnie w tym wydarzeniu należy upatrywać odpowiedzi na zagadkę Nostradamusa. Szczególnie, że aż pięć planet ustawić się miało w konfigurację "wielkiego krzyża", poza tym, oprócz Słońca i Księżyca, będą to takie planety złoczynne jak: Mars, Saturn i Uran.

Z reguły czterowiersz 10, 72 był na ogół tłumaczony jako zapowiedź III wojny światowej.

Teraz z perspektywy czasu nikt już zapewne nie pamięta tego okresu, a większość tych, którzy jednak pamiętają, są zdania, że nic takiego wówczas się nie zdarzyło.

Ja jednak w jakiś niepojęty dla siebie sposób odczuwałem, iż chodzi tutaj o fale trzęsień ziemi, która właśnie wówczas nawiedziła świat w ciągu kilku tygodni po zaćmieniu.

Całe pięć miesięcy z dokładnością do jednego dnia, zawsze blisko nowiu księżyca "prorokowałem" silne trzęsienia Ziemi, po których telefonowali do mnie znajomi i członkowie rodziny z jakimś zachwytem w głosie oznajmiając, że miałem rację.

Niestety nie mogłem uświadomić im, że tak naprawdę to niema się czym egzaltować ponieważ tam gdzieś giną ludzie.

Nawet dokonałem pewnych spostrzeżeń co do ewentualnego schematu takich zdarzeń jak trzęsienia Ziemi, ale nikogo do kogo się z tym zwróciłem to nie obchodziło.

Pozdrawiam, Erik.

Użytkownik Erik edytował ten post 31.03.2011 - 22:12

• 3

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kalifornijska plaga osunięć ziemi w toku : trasa 101 kolejną ofiarą

Dołączona grafika

GARBERVILLE —Trasa wiodąca przez Humboldt County została zamknięta w środę po poważnym osunięciu się błota i skał. Władze zapowiedziały zamknięcie drogi na najbliższe dwa tygodnie. Ekipy naprawcze będą w stanie otworzyć jeden pas drogi, na zasadzie wahadła kierując ruch w obie strony. Tony gruzu wdarły się na trasę około 5 mil na północ od Garberville o godzinie 9:20 w środę, blokując ruch, powiedział oficer CHP Len Johnson. „Cała góra przeniosła się na 101′kę” powiedział Johnson, opisując pęknięcia na drodze. „To wygląda jak po trzęsieniu ziemi”. Trzy szkoły w południowym Humboldt zostały zamknięte z powodu problemów z transportem i dostawami żywności. NC Times

http://protokolwygin...kolejna-ofiara/
  • 2

#569 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

SIlne trzęsienie ziemi na Pacyfiku, brak doniesień o tsunami

Silne trzęsienie ziemi miało miejsce w obrębie pacyficznego pierścienia ognia. Doszło do niego w czwartek w nocy w okolicy wyspy Fidżi. Brak doniesień o możliwości uformowania się fal tsunami.

Wstrząs miał magnitudę 6.4 w skali Richtera, został zarejestrowany jedenaście minut po północy według czasu uniwersalnego. Epicentrum usytuowane było 130 kilometrów na wschód od Wailagi Lala. Wyspa ta jest wysuniętym najbardziej na północ skrajem archipelagu.

Głębokość wstrząsów to 23,7 km więc trzęsienie ziemi jest klasyfikowane jako płytkie.

Click

• 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ziemia z siłą 5.9 zatrzęsła się też na Krecie (Grecja)
http://wireupdate.co...f-crete-greece/
http://earthquake.us.../usc0002gtc.php
http://quakes.global...l.php?id=102298
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych