Mam trochę mieszane uczucia czy to co zamieszczę nie będzie off topic...
W razie czego proszę mod-a o przeniesienie tego posta.
W kilku postach wcześniej była poruszana sprawa unoszenia/opadania się płyt tektonicznych.
W obecnej chwili istnieje kilka programów na świecie, które umożliwiają śledzenie tych zjawisk, głównie dzięki GPS, także w EU i u nas w PL od około 2008 uruchomiono projekt EUREF (głównie przydatny dla geodetów i kartografów),
Poniżej odczyty w trybie RAW (oryginalny, nie zmieniany i nie kalibrowany)
dla Szwecji:
Uploaded with ImageShack.us
dla Polski:
dla Włoch:
dla Cypru:
dla Izraela:
Co łączy te wszystkie wykresy ?
Od około 8-9 tygodni występują drgania w zakresie "Up- component" (czyli pionowa oscylacja) o zbieżnej dla wszystkich stacji częstotliwości , podobnych w zakresie Europy amplitudach - ale dla Cypru a szczególnie Izraela - kierunku wychylenia odwrotnym niż dla europejskich odczytów.
Jest to dziwna zbieżność czasowa z ostatnią aktywnością sejsmiczną, sprawdzałem dla każdej z cytowanych stacji czy nie wystąpiły ostatnio zdarzenia wpływające na pomiary (wymiana sprzętu , software itp),
zbieżność tylu pomiarów (stacji ) wskazuje, że jednak jest to obiektywne, na terenie Polski od czasów instalacji systemu (2007/2008) zauważalne pierwszy raz.
pozdrawiam
Teraz można zweryfikować mój post sprzed paru tygodni na temat tego co dzieje się na terenie Europy i jej południowego krańca (tektonicznego) , mam nadzieję, że nic poważnego tam się nie wydarzy...
pozdrawiam
minęły dwa dni i niestety potwierdziło się (nadzieja jest matką głupich mawiają)
Pozdrawiam