Skocz do zawartości

Cała Ziemia drga - monitoring wstrząsów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1050 odpowiedzi w tym temacie

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

10 maj, Christchurch, Nowa Zelandia (u Nas 9 maj): Znowu trzęsienie ziemi 5.3 magnituda.

Źródła w j. angielskim mówią, że było to "całkiem gwałtowne" i "rozlegle odczuwalne wokół Christchurch" kolejny "aftershock" - czyli trzęsienie wtórne po tragicznym 22 lutym. Ludziom spadały obrazki, przesuwały się przedmioty.

"Mieszkaniec dzielnicy Roleston Darren Smith mówi, że było to najgwałtowniejsze trzęsienie wtórne od 22 lutego. Dom naprawdę się poruszał"

"Było zauważalnie większe od poprzednich trzęsień wtórnych"

Od 22 lutego wystąpiło, UWAGA: 5490 wstrząsów wtórnych!

Źródło 1 EN
Źródło 2 EN

Komentarz: mój pogląd jest raczej taki, że Christchurch przy kolejnym trzęsieniu, które moim zdaniem tam wystąpi (tylko nie jestem pewien, czy przed, czy po odbudowaniu obecnych zniszczeń) - już się może nie podnieść, a zniszczenia będą jeszcze większe niż do tej pory.
  • 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

5.8 mag na głębokości 30 km i znowu na wschodnim wybrzeżu Japonii.
http://quakes.global...l.php?id=109872
http://earthquake.us...s/10/145_40.php
  • 3

k-pax.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

7.1
http://earthquake.us.../usc0003ag4.php
tak jak by płyta pacyficzna zaczęła się "odrywać"
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To trzęsienie okazało się słabsze - poprawili 7.1 na 6.8. Hipocentrum na głębokości 14,9 km. Było też kilkanaście słabszych trzęsień w tym regionie o sile 5-5.7.

Było też dość silne trzęsienie w Chinach o magnitudzie 5.4 http://earthquake.us...atj.php#details 1200 km od Pekinu...

Zerknijcie tutaj http://aslwww.cr.usg...ata/heli2.shtml wykresy troszkę szaleją.

Użytkownik domino edytował ten post 10.05.2011 - 19:07

• 0

#665 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

11 maja potężne trzęsienie ziemi nawiedzi Rzym. Mieszkańcy ewakuują się

Dołączona grafika
Jutro w Rzymie może dość do wielkiego trzęsienia ziemi. Przerażeni mieszkańcy uciekają z miasta (fot. AFP)

Na pytanie „czy wierzysz w przepowiednie?”, większość ludzi odpowiada zwykle przecząco. Czy mieszkańcy stolicy Włoch należą pod tym względem do wyjątków? W ostatnich dniach z Rzymu wyjeżdża coraz więcej mieszkańców. Wszystko ze względu na przepowiednię, zgodnie z którą w środę, 11 maja, miasto nawiedzi wielkie trzęsienie ziemi. Do środy miasto może się wyludnić. Władze nie mają wątpliwości – Włosi wpadli w panikę.

Autorem całego zamieszania jest Raffaele Bendandi. Nieżyjący od dawna sejsmolog, który niegdyś trafnie przewidywał kolejne wstrząsy, zapowiedział, że 11 maja 2011 r. Rzym zostanie spustoszony przez potężne trzęsienie ziemi. Zgodnie z jego wizją sprzed lat, całe miasto zostanie zniszczone.

Informacja o sławnej wizji Bendandi’ego, który wyspecjalizował się w wyznaczaniu dat kolejnych kataklizmów, krąży w Internecie od początku roku. Wiele osób tak bardzo ufa prognozie włoskiego badacza, że postanowiło wynieść się na jakiś czas z miasta. Problem jest na tyle poważny, że w tonowanie nastrojów włączona została telewizja publiczna. Stacja RAI regularnie nadaje programy, które mają uspokoić mieszkańców Wiecznego Miasta. Na niewiele się jednak to zdaje – jak poinformowała agencja Reutera, exodus rzymian trwa w najlepsze.

W sprawę zaangażowały się także władze, które apelują o spokój i wydają komunikaty, w których powołując się na ekspertów twierdzą, że przewidzenie wielkiego trzęsienia ziemi jest po prostu niemożliwe. Do wystraszonych Włochów żadne argumenty jednak nie docierają. Część z nich wzięła urlopy, a niektórzy postarali się o zwolnienia lekarskie. Są też tacy, którzy miasta nie opuszczają, ale chcą się przygotować na... ewentualną śmierć.

„Zamierzam powiedzieć szefowi, że mam wizytę u lekarza i wziąć tego dnia wolne” – powiedział Fabio Mengarelli w rozmowie z dziennikarzami. „Jeśli mam zginąć, to razem z żoną i dziećmi. Wiele ludzi robi w tej chwili dokładnie to samo, co ja”.

Są też tacy, którzy w zapowiedź samozwańczego sejsmologa Raffaele Bendandi’ego w ogóle nie wierzą. Ale podkreślają, że wywołana przez przepowiednię atmosfera sprawiła, że stali się bardziej zestresowani i trudno jest im skoncentrować się na czymkolwiek innym.

„Nie wiem czy w to wierzyć, ale jeśli korzystasz z Internetu, widzisz jak to wszystko się wzajemnie wyklucza i kończy się na tym, że sama stajesz się bardzo nerwowa” – wyznała Tania Cotorobai, która na co dzień pracuje jako szefowa kuchni.

Wiele osób ma obecnie w pamięci prognozy innego wizjonera, Giampaolo Giuliani’ego, który zapowiadał, że w 2009 r. trzęsienie ziemi nawiedzi włoską miejscowość L’Aquila. Wtedy władze tak samo upierały się, że do żadnej katastrofy nie dojdzie, a rewelacje Giuliani’ego to mrzonki. Ale naukowiec się nie pomylił. W trzęsieniu ziemi, które nawiedziło miasto zginęło ok. 300 osób.

Raffaele Bendandi, który zapowiedział, że 11 maja 2011 r. wielkie trzęsienie ziemi będzie miało miejsce w Rzymie, zmarł w 1979 r. Był sejsmologiem-samoukiem, który fascynował się trzęsieniami ziemi i możliwością przewidywania kolejnych wstrząsów. Głośno zrobiło się o nim, gdy w 1923 r. trafnie przewidział, że do trzęsienia ziemi dojdzie we włoskim regionie Marche. (rc/ac)

Click

• 1

k-pax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

popatrzcie sobie na dziś http://earthquake.us.../quakes_all.php
wszystkie odnotowane wstrząsy powyżej 4.5 stan na godzinę 9.50 dziwne to wszystko ostatnio jakieś
  • 0

#667 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Ciekawe jakie będą dane po całym 2011 roku jak zliczymy ilość wszystkich wstrząsów o różnych kategoriach mocy. Myślę, że to będzie miażdżąca ilość w porównaniu do lat ubiegłych.
  • 1

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o trzęsienia ziemi, to nie liczy się ilość. Ale jakość. Mnie nie martwią te małe, bo to oznacza, że płyty przesuwają się powoli. Bardziej mnie martwią okresy całkowitej ciszy. Gdy ziemia drżała i nagle przestaje, można się spodziewać potężnych wstrząsów.

Najgroźniejsze są jednak trzęsienia bezpośrednio w rejonach gęsto zaludnionych, dlatego rozumiem panikę mieszkańców Rzymu.

włączona została telewizja publiczna. Stacja RAI regularnie nadaje programy, które mają uspokoić mieszkańców Wiecznego Miasta

Uspokajanie z reguły przynosi odwrotny skutek :D przynajmniej w ostatnich czasach...

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 11.05.2011 - 11:27

• 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

pewnie sie nic nie wydarzy :mrgreen:, miejmy nadzieje ze facet pomylil sie w tym przypadku .
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Włochy spokojne, ale za to trzęsie trochę południową Hiszpanią.

O 17:05 miał miejsce wstrząs 4,5 Richtera, uznałem to raczej za rzadki wybryk w tym miejscu, ale teraz miał miejsce silniejszy wstrząs 5,2 Richtera w tym samym miejscu. Hmm....

http://www.emsc-csem...e.php?id=221132

Edit. Prawdopodobnie co najmniej 7 ofiar. Sporo budynków zawalonych, ulice nie przejezdne...

Użytkownik Arczi1991 edytował ten post 11.05.2011 - 18:38

• 0

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Hiszpanii, Lorca, 8 ofiar, zniszczone budynki.

Moje stanowisko w sprawie rzekomego trzęsienia w Rzymie i trzęsienia w Hiszpanii >>>
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zabójcze trzęsienie ziemi w Hiszpanii

Dwa średniej siły trzęsienia ziemi nawiedziły wczoraj południowo-wschodnią Hiszpanię. Na ulice posypały się gruzy. Zginęło co najmniej 10 osób, najwięcej w jakimkolwiek trzęsieniu w ostatnich 55 latach.

Hiszpania położona jest w strefie sejsmicznej, ale wstrząsy zdarzają się tam rzadko i zwykle są słabe. Jednak raz na jakiś czas występuje silniejsze trzęsienie, które powoduje spustoszenia.

Wczorajsze wstrząsy okazały się najbardziej zabójczymi od 55 lat. Wieczorem okolice 85-tysięcznego miasta Lorca w prowincji Murcja w odstępie 2 godzin nawiedziły dwa wstrząsy o sile 4,4 i 5,2 stopnia w skali Richtera.

Najbardziej ucierpiała miejscowość Lorca, gdzie na ulice posypały się gruzy. Kawałki elewacji budynków upadały na samochody i ludzi. Kilkadziesiąt ludzi trafiło do szpitali. Niestety co najmniej 10 osób nie udało się uratować.

Obecnie trwa wielkie sprzątanie w które zaangażowane są nie tylko służby publiczne, lecz również sami mieszkańcy. Sejsmolodzy mówią o wielkim szczęściu, ponieważ wstrząsy o takiej sile w zabytkowym mieście mogły się okazać znacznie tragiczniejsze.

Decydująca była też pora wstrząsów, a więc godziny wieczorne, kiedy większość mieszkańców wróciła już z pracy do swych domów.

Dotychczas najbardziej śmiercionośny wstrząs nawiedził Hiszpanię w 1956 roku, kiedy w południowej części regionu Granada zginęło 12 osób, a 70 zostało rannych.

Sejsmolodzy każdego roku notują na terytorium Hiszpanii średnio 2,5 tysiąca wstrząsów, ale większość z nich ma siłę poniżej 5 stopni w skali Richtera i nie są one odczuwane przez człowieka, a jedynie przez bardzo czułe urządzenia pomiarowe.

Poniżej zamieszczamy przerażające wideo ukazujące jak podczas relacji reportera na żywo na ulicę spadają fragmenty budynku, dosłownie kilka kroków od niego i kamerzysty.

http://www.youtube.com/watch?v=0kma_ksdr1s

Źródło : twojapogoda.pl
  • 0

slift.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam takie pytanie odnośnie ostatniego miesiąca i wstrząsów w "pierścieniu ognia". Tak jak "K-Pax" pisał wcześniej wygląda to tak jakby cała płyta pacyficzna chciała się oderwać. Nie znam się dobrze na tektonice ale pierwszy raz coś takiego widzę aby w ciągu kilku godzin wystąpiły trzęsienia wzdłuż prawie całej płyty pacyficznej i to o znacznej magnitudzie rzędu 5,5 - 6 nawet czasami więcej. I tak prawie od miesiąca może troszkę dłużej.

Czy ktoś się z czymś takim wcześniej spotkał, bo dla mnie jest to zjawisko dość nowe i zastanawiające.

Pozdrawiam
  • 0

k-pax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"oficjalne czynniki" powiedzą że wszystko jest w granicach normy, nie oficjalne, powiedzą że, coś dziwnego zaczyna się dziać, pierścień ognia... aktywność w cyklu 24 jest naprawdę na dość niskim poziomie w porównaniu do cyklu 23 (cykle słoneczne), kiedy to od października do listopada 2003 działy się niezwykłe rzeczy, ciekawy artykuł można znaleźć tu http://www.cbk.waw.p...tml/frame3.html , a z drugiej strony cała magnetosfera wariuje.... Pojawiła się teoria że "działalność słoneczna" ma niebagatelny wpływ na tektonikę planety... krótko mówiąc wydarzenia na naszej planecie mają bezpośrednie powiązanie z aktywnością na naszej lokalnej gwieździe czyli Słońcu. Zastanawiającym jest jednak to że przy znacznie aktywniejszym cyklu słonecznym 23 nie działy się takie rzeczy jak teraz, może ma to związek z coraz słabszym ziemskim polem magnetycznym (nie tak dawno dość głośno było o zmianie markerów lotniska, ze względu na dryft biegunów ...), może nadszedł piaty okres wymierania gatunków... :( wszelako jest teraz dziwnie, na pewno jest teraz zwiększony przepływ informacji dzięki netowi, i więcej do nas dociera informacji, danych itd możemy je po swojemu zinterpretować... Ja osobiście uważam że się coś dzieje na niespotykaną skalę obecnie doświadczamy początkowych zawirowań, co będzie dalej nie mam pojęcia, obstawiam że niebezpieczne wydarzenia się nasilą. Uważam że jesteśmy na skraju tzw "przełącznika" i klimatycznego i geologicznego. Pamiętacie jak zeszłej jesieni gruchnęła wiadomość że Golfsztrom się zatrzymał i takie tam dyrdymałki inne... Golfsztrom płynie ale popatrzcie na anomalie temperaturowe Atlantyku tam gdzie płynie Golfsztrom... http://www.osdpd.noa...t.5.12.2011.gif, niestety obecnie NIE JEST NORMALNIE, myślę że wszystkie zjawiska te są powiązane, a że oficjalna nauka się zamknęła w wąskich działach stąd problem ogarnięcia tematu interdyscyplinarnie. Problemem współczesnej nauki jest to, że żaden z naukowców nie wysunie "absurdalnej" teorii bo boi się ośmieszenia w swoim środowisku i ostracyzmu kolegów, smutne to ale prawdziwe, uff ale się napociłem... :) miłego wieczoru życzę wszystkim :)
  • 0

k-pax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

:)

Edycja: Kurczak.

Dołączona grafika
Pisz na temat wątku. Jeśli nie masz niczego konkretnego do powiedzenia -- nie pisz wcale.

Użytkownik Kurczak edytował ten post 13.05.2011 - 23:26

• -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych