Napisano 17.02.2011 - 11:33
Napisano 17.02.2011 - 11:56
Napisano 17.02.2011 - 12:51
Skoro nie wiemy jakie procesy kształtują obecną formę świata to na jakiej podstawie wysnuwamy wnioski że to może być koniec??
, nie ma zdarzeń powyżej 7 st - co przy takiej liczbie prób świadczy o dużo mniejszej energii wyzwolonej w porównaniu do tego co dzieje się w ostatnim czasie."
k-pax - nie ma sprawy,w moim wieku przestały mnie nakręcać tego typu sytuacje
Wracając do tematu - parę miesięcy temu do myślenia natchnęła mnie informacja o nagłym przyspieszeniu wędrówki bieguna magnetycznego północnego do tempa około 150 km na rok za 2010, jest to już na tyle szybka i poważna zmiana, że na pewno ma związek z istotnymi zaburzeniami lub relokacją rotora "dynama ziemskiego" , wzrost siły wstrząsów na dużych głębokościach wydaje się mieć bezpośredni związek (istnieje korelacja czasu i natężenia) dochodzi wzmożona aktywność wulkanów a już "deską do trumny" była wiadomość o krótszej nocy polarnej na Grenlandii, w Kanadzie oraz w Finlandii i Norwegii (co wyklucza śmieszne wyjaśnienia o kurczeniu się pokrywy lodowej i niższym horyzoncie). Wg mnie mogło dojść do istotnej zmiany kąta nachylenia osi obrotu Ziemi albo co gorsza do zmian położenia pionowego płyt tektonicznych (o czym też mogą świadczyć powodzie terenów nadmorskich).
polecam RSOE EDIS
kompendium informacji o charakterze katastrof lub zagrożeń aktualizowane na bieżąco (w miarę wiarygodne - są tu zdarzenia o których media nie informują)
PS.
proszę o info z którego serwisu hostingowego mogę bezproblemowo wklejać obrazki?
pozdrawiam
Użytkownik Muhad edytował ten post 17.02.2011 - 13:25
Napisano 17.02.2011 - 13:25
Skoro nie wiemy jakie procesy kształtują obecną formę świata to na jakiej podstawie wysnuwamy wnioski że to może być koniec??
Pomijam fakt, że temat został stworzony do konkretnie wskazanych informacji ws. wstrząsów, ale odpowiem Ci na to pytanie, które zacytowałem:
Nikt tu nie powiedział, że to ma być koniec. Świadomi zmian ludzie cieszą się na myśl o tym, że to początek "nowego". Czas najwyższy, aby ludzie zmienili kierunek własnego rozwoju., nie ma zdarzeń powyżej 7 st - co przy takiej liczbie prób świadczy o dużo mniejszej energii wyzwolonej w porównaniu do tego co dzieje się w ostatnim czasie."
Oczywiście, że były. W Chile było zdarzenie powyżej 7 a konkretnie 7.4. W tym rejonie są bardzo wysokie ostatnio.k-pax - nie ma sprawy,w moim wieku przestały mnie nakręcać tego typu sytuacje
Wracając do tematu - parę miesięcy temu do myślenia natchnęła mnie informacja o nagłym przyspieszeniu wędrówki bieguna magnetycznego północnego do tempa około 150 km na rok za 2010, jest to już na tyle szybka i poważna zmiana, że na pewno ma związek z istotnymi zaburzeniami lub relokacją rotora "dynama ziemskiego" , wzrost siły wstrząsów na dużych głębokościach wydaje się mieć bezpośredni związek (istnieje korelacja czasu i natężenia) dochodzi wzmożona aktywność wulkanów a już "deską do trumny" była wiadomość o krótszej nocy polarnej na Grenlandii, w Kanadzie oraz w Finlandii i Norwegii (co wyklucza śmieszne wyjaśnienia o kurczeniu się pokrywy lodowej i niższym horyzoncie). Wg mnie mogło dojść do istotnej zmiany kąta nachylenia osi obrotu Ziemi albo co gorsza do zmian położenia pionowego płyt tektonicznych (o czym też mogą świadczyć powodzie terenów nadmorskich).
polecam RSOE EDIS
kompendium informacji o charakterze katastrof lub zagrożeń aktualizowane na bieżąco (w miarę wiarygodne - są tu zdarzenia o których media nie informują)
PS.
proszę o info z którego serwisu hostingowego mogę bezproblemowo wklejać obrazki?
pozdrawiam
Polecam materiały, jakie przedstawiłem. Reportaż telewizji ABC mówi o tym, że jest różnica 10 stopni, co nawet odczuwają na lotniskach.
Chile - magnituda 7.1
http://www.youtube.com/watch?v=EQc7-uNwDeM
Tutaj nagrane ogromne zniszczenia
http://www.youtube.com/watch?v=bJR8I_Vk5TU&feature=related
Dla tych, którzy uważali że nie było wysokich magnitud. Zeszłego roku w lutym Chile nawiedziło trzęsienie o sile 8.8
http://www.youtube.com/watch?v=8SE-Ccp-F78&feature=related
Użytkownik Hellraiser edytował ten post 17.02.2011 - 13:29
Napisano 17.02.2011 - 13:26
Napisano 17.02.2011 - 13:44
(...) raz ilość tych właśnie zdarzeń (eventów), które są miarą skali i zasięgu występujących zmian w strukturze tektonicznej, oczywiście jednym z najważniejszych jest magnituda i kolejno w okresie 2007/2008 średnia oscylowała w okolicy 5,25 stopnia (żadne nie przekroczyło 6 st), w 2009/2010 odpowiednio 5,44 (żadne nie przekroczyło 6,4 st), natomiast 2010/2011 ze średnią 5,54 i wieloma, które przekroczyły 6,5 st (2 osiągnęły 7 st) jasno pokazuje tendencję i świadczy o rosnącej energii zmian w skorupie ziemskiej.
Użytkownik Nestor edytował ten post 17.02.2011 - 13:46
Napisano 17.02.2011 - 13:45
Napisano 17.02.2011 - 14:08
Napisano 17.02.2011 - 14:13
Napisano 17.02.2011 - 14:31
Użytkownik Muhad edytował ten post 17.02.2011 - 14:32
Napisano 17.02.2011 - 14:34
(...) raz ilość tych właśnie zdarzeń (eventów), które są miarą skali i zasięgu występujących zmian w strukturze tektonicznej, oczywiście jednym z najważniejszych jest magnituda i kolejno w okresie 2007/2008 średnia oscylowała w okolicy 5,25 stopnia (żadne nie przekroczyło 6 st), w 2009/2010 odpowiednio 5,44 (żadne nie przekroczyło 6,4 st), natomiast 2010/2011 ze średnią 5,54 i wieloma, które przekroczyły 6,5 st (2 osiągnęły 7 st) jasno pokazuje tendencję i świadczy o rosnącej energii zmian w skorupie ziemskiej.
Hellraiser, czy możesz mi laikowi pokrótce wyjaśnić jakie typy magnitud są mierzone podczas trzęsień ziemi (CL, LG, MB, MD, MG,... etc), oraz jaka jest ich interpretacja fizyczna? A następnie, czy możesz mi odpowiedzieć dla jakiego typu magnitud liczyłeś te średnie i dlaczego akurat dla takiego typu (jakie to ma znaczenie)?
Bo ja postanowiłem wyliczyć średnie po magnitudach Mb i oto co mi wyszło (ofc wciaz: depths >= 150km; mag >= 5):
http://pastebin.com/xmCjhNZU
(avg - srednia, med - mediana, sd - odchylenie standardowe)
Wciąż nie wiem jaka może być tego interpretacja fizyczna, ale tak patrząc na te wyniki to jakoś nie mogę się doszukać żadnego trendu wzrostowego (chociaż przyznaję, że już dokładnie nie wyliczałem czy jest jakiś trend ani nie rysowałem wykresu).
Jeśli ktoś chce to mogę mu podesłać surowe dane pobrane z wcześniej wspomnianej strony ( http://www.iris.edu/...y/sq-events.htm ) plus skrypt którym wyliczyłem te średnie.
----
Znikające wyniki z wykresów? A czy chociaż jedna osoba jest mi w stanie opisać dokładną drogę jaką przechodzi zmierzona wartość od momentu zmierzenia przez sejsmograf do momentu ukazania się na stronie? Tj jak *dokładnie* przekazywane są te dane, jak wyglądają protokoły weryfikacji poprawności danych (i w którym momencie taka weryfikacja się odbywa)... etc. Anybody?
Napisano 17.02.2011 - 14:51
Napisano 17.02.2011 - 15:06
Napisano 17.02.2011 - 15:49
Magnitude: 2.1
Napisano 17.02.2011 - 17:56
Magnitude: 2.1
2.1? Silniej odczuwalny jest przejazd ciężarówki koło domu. Trzęsienia o sile 2 na obszarach górniczych zdarzają się prawie codziennie. Tego nawet żaden dalszy sejsmograf nie wykrył (http://www.igf.edu.p...smogramy_stacji). Być może na położonym blisko raciborskim sejsmografie jest ślad ale tego nie mogę nigdzie znaleźć.
Mamy tu wstawiać informacje o każdym lekkim tąpnięciu?
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych