Gołym okiem go możesz nie widzieć, jak jest mały i jest za daleko. Jednak jeśli zacznie się chować za horyzont, to i po przybliżeniu będziesz go widział częściowo za horyzontem.
sprawdź, nie jest aż tak ekstremalnie. Widzisz statek gołym okiem jak chowa się za horyzont, przy pomocy lunetki np x4 masz go znów całego, statek dalej odpływa i znów się chowa za horyzont zomujesz na x12 statek ponownie widać
tak trudno zrozumieć?
oficjalny horyzont to widnokrąg i geometryczny zasięg widoczności, przy wypukłej ziemi już nie dało by się ujrzeć statku
http://thumbs.myoper...12/horyzont.jpgEee, to nie wiedziałeś o tym? Przecież obecnie w Australii trwa wiosna, a w grudniu zapanuje lato. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że się w tym momencie nie zgrywasz.
mój błąd sugerowałem się tym
Meteorologiczne pory roku
strefa podzwrotnikowa:[1]
wiosna: od 1 marca do 31 maja.
lato: od 1 czerwca do 31 sierpnia
jesień: od 1 września do 30 listopada
zima: od 1 grudnia do 28 lub 29 lutego
półkula północna między zwrotnikiem Raka a kołem podbiegunowym północnym:[1]
wiosna: od 9 marca do 8 czerwca
lato: od 8 czerwca do 8 września
jesień: od 8 września do 8 grudnia
zima: od 8 grudnia do 9 marca
półkula południowa między zwrotnikiem Koziorożca a kołem podbiegunowym południowym:[1]
wiosna: od 21 marca do 20 czerwca
lato: od 20 czerwca do 19 września
jesień: od 19 września do 19 grudnia
zima: od 19 grudnia do 21 marca
Za wikipedją, a coś mi nie pasowało
Na zwrotnikach temperatura jest często wyższa niż na równiku z uwagi na to, że są to regiony najczęściej pustynne. Na równiku mamy lasy deszczowe, konwekcję i niższe temperatury maksymalne (z minimalnymi bywa różnie).
dokładnie chodziło mi o to że tam nie ma pór roku
Jeszcze raz zdradzę Ci pewien sekret. Wg tego, co nazywasz oficjalną wersją, fazy nie powstają dlatego że Ziemia rzuca cień na Księżyc. Taki przypadek nazywamy zaćmieniem. Weź sobie piłkę, połóż na biurku latarkę, obok piłkę i pochodź sobie wokół tego modelu i zobacz, jaką część piłki widzisz oświetloną.
nigdy się tym nie interesowałem, ostatnia wzmianke jaką pamiętam było o cieniu. Już znalazłem opis, latarka też dzała.
Czekaj no, nie kumam. Wg Ciebie żyjemy wewnątrz ziemi? Znaczy skorupa ziemska "pnie" się niejako do góry? Znaczy zakrzywiona jest do góry?
A gwiazdy na niebie to co to jest ?
Nie no nie ogarniam tego "modelu"
firnament, gwiazdy są "wyświetlane" na linii karmana- jest to ta otoczka co promy kosmiczne się "palą" jak przelatują oficjalna warstwa ozonowa.
Gwiazd z kosmosu nie widać.
tutaj więcej o horyzoncie
http://my.opera.com/...w=&perscreen=20widzę że źle się rozumiemy ja tylko udowadniam kolejną teorie jestem skłonny uwierzyć bardziej tej niż oficjalnej ale zawsze
macie
http://pl.wikipedia....i/Heliocentryzm oficjalna wersja pierwszy wyraz w pierwszym zdaniu po nawiasie ) -
to taka sama teoria. tyle że tłuczona od no nawet przedszkola
ps
nadal nie mam od was twardego dowodu na wypukłość. Musi być do sprawdzenia przez wszystkich ,taki jak podałem lornetka, lunetka, niwelator cokolwiek.
I nadal czekam na fotke kępy drzew przed i po zbliżeniu
Jak będzie okazja zrobię fote przez niwelator na jezioro