Napisano 16.02.2011 - 22:24
Napisano 16.02.2011 - 22:33
Napisano 16.02.2011 - 22:40
Napisano 16.02.2011 - 22:48
Amontillado jak już wcześniej wspomniał Tsukiyomi po pewnym przeszkoleniu każdy z nas uznał by takie zachowanie jako normalne. Dla nazioli mordowanie ludzi z powodów "wyższej konieczności" to też była rzecz zupełnie normalna. Dla mnie takie zachowanie nie powinno mieć miejsca i czy robi to papież, żyd, biały, murzyn itd. nie ma żadnego znaczenia.
Przywilejem, ba obowiązkiem każdego z nas jest wyrażanie pewnych swoich przekonań. Jeżeli czegoś nie akceptuje, będę starał się nie przebywać w pobliżu tego zjawiska bądź je po prostu likwidować. Moim obowiązkiem jest też obrona tych, którzy sami sobie poradzić nie potrafią. Sytuacja faktycznie wygląda tak jak z eutanazją - ludzie wszystkiemu przyklaskują dopóki nie widzą, że jest jednak inne wyjście z sytuacji. Chociaż oczywiście, jeżeli ktoś się upiera przy swoim - droga wolna ! Tylko bez wchodzenia z buciorami w życie innych ludzi.
Użytkownik Amontillado edytował ten post 16.02.2011 - 22:55
Napisano 16.02.2011 - 23:27
Użytkownik Tsukiyomi edytował ten post 16.02.2011 - 23:28
Napisano 16.02.2011 - 23:33
Wątpię. W pewnym momencie - i wydaje mi sie, że obaj dawno już go przekroczyliśmy - niezwykle trudno o tak drastyczną zmianę światopoglądu. Bo co musiałoby się stać, żebyś nagle uznał takie zachowanie za normalne? Sądzę, że nawet gdyby stanął przed Tobą pluton egzekucyjny i tak w głębi duszy odrzucałbyś normalność takich czynów. Z prostego powodu - zostaliśmy wychowani w zupełnie innym środowisku i dla nas pewne rzeczy po prostu nie mieszczą się w głowie.
Wydaje mi się, że ci z nazistów, dla których mordowanie ludzi było zupełnie normalną rzeczą, od początku mieli takie poglądy i nikt nie musiał im ich specjalnie narzucać. Z kolei inni - mimo że mordowali - jednocześnie uznawali to za coś okropnego, pewnie przez długi czas mieli wciąż wyrzuty.
Przecież mówiąć, że chcesz likwidować takie zjawiska - ba, od razu ładować kulki w łeb - utomatycznie pakujesz się komuś z buciorami w życie. Np. chłopcom z ponacinanymi głowami.
Wątpię, żeby nawet 5-letni szyita chciał żebyś na siłę starał się go uszczęśliwić niszcząc religię jego przodków i zabijając jego rodziców.
Jak to łatwo pograć ludziom na emocjach.
A przyszło ci do głowy że konsumpcyjny styl życia opierający się na najedzeniu, wyspaniu i zaspokojeniu przyjemności nie jest jedynym sposobem egzystencji?
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 17.02.2011 - 00:00
Napisano 17.02.2011 - 00:02
A co powiesz np. na temat hitlerjugend ? Odchodząc do tematów bardziej fikcyjnych. Czytałeś cykl fantasy "Miecz Prawdy" ? Tam właśnie autor poruszał (w moim mniemaniu) kwestię właśnie indoktrynacji. Właśnie te najbardziej wrażliwe, kochające dzieci po przejściu odpowiedniej tresury stawały się potworami...
w takim razie sformułuje to inaczej - gdyby rzecz działa się na moim podwórku właśnie tak bym zareagował.
Użytkownik Amontillado edytował ten post 17.02.2011 - 00:05
Napisano 17.02.2011 - 00:11
Napisano 17.02.2011 - 00:12
Tam - nacinanie skóry - tu chrzest zaraz po urodzeniu.
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 17.02.2011 - 00:15
Napisano 17.02.2011 - 01:34
Masz rację. Chrzest jest przemocą psychiczną.Widzę, że ogólnie się zgadzamy - niestety ja podjąłem się zadania niemożliwego; chciałbym zmieniać cały świat (taka już moja natura ) i tutaj pewnie leży mój problem.
Co do "MP" to jeżeli nie załatwisz sobie L4 to nawet nie zabieraj się za czytanieTam - nacinanie skóry - tu chrzest zaraz po urodzeniu.
Ja, jednak widzę pewną "subtelną" różnicę między chrztem a przemocą fizyczną.
Napisano 17.02.2011 - 10:15
.Mogę się założyć że gdyby nazwą tematu nie było "TE DZIECI CIERPIĄ TO STRASZNE" tylko "Muzułmanie podczas rytualnego święta nacinają naskórek swoim dzieciom" nie było by takiej dyskusji
Napisano 17.02.2011 - 10:46
O tak, a u nas w Polsce to tak cudownie. Nie chodzi mi o to że konsumpcjonizm jest czymś jednoznacznie zły, a jedynie o to że ludzie wyznają różne wartości w życiu i nie zawsze to co dobre dla nas jest dobre dla wszystkich.Proponuje wycieczkę do jakiegoś mniejszego miasteczka w Chinach, do wizyty w komunistycznej Korei czy do poznania głodu w Afryce - wtedy może zatęsknisz za tym złym i nudnym konsumpcyjnym stylem życia.
Napisano 17.02.2011 - 10:49
Tam - nacinanie skóry - tu chrzest zaraz po urodzeniu. Ani tamtych dzieciaków, ani mnie, nikt nie pytał o zdanie.
Użytkownik Alexi Arduscoini edytował ten post 17.02.2011 - 10:51
Napisano 17.02.2011 - 11:07
Forma artykułu to tak jakby już nie mieć się do czego czepiać.
Nikt nam nie zabroni przyjrzeniu się tej religii i jej ocenie. Nikt nie stawia jej oporu tylko oceniamy.
Napisano 17.02.2011 - 11:16
Jakie Ty masz prawo oceniać te religię? Jesteś nieobiektywną przedstawicielką "ucywilizowanego" świata i patrzysz na takie zachowania tylko z jednej perspektywy.
Jeśli chcesz naprawiać świat to w pierwszej kolejności zajmij się wojnami, a nie drobnymi skaleczeniami w imię wielowiekowej tradycji.
Użytkownik Alexi Arduscoini edytował ten post 17.02.2011 - 11:19
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych