W miastach tych (jak i we wszystkich innych) Żydzi dokonują rytualnego obrzezania dzieci. Jest to okaleczenie krwawe i trwałe.
O MÓJ POŻE TO STRASZNE! Nie do pomyślenia, a może w sumie nie koniecznie. (jeśli wiecie co mam na myśli.)
Możemy mówić o innych wartościach kiedy zaspokoimy te podstawowe (tzw. piramida wartości). Czyli najeść się, wyspać, mieć ciepło w zimie a przyjemnie chłodno w lecie.
Są wyjątki, jest możliwość osiągnięcia stanów świadomości, swego rodzaju mistycznych doświadczeń w których hierarchia potrzeb Maslowa kompletnie przestaje mieć znaczenie.
Słyszałeś kiedyś o np. strajkach głodowych.
Człowiek by osiągnąć jakiś określony stopień samozadowolenia egzystencjalnego zaspokajając zewnętrzne popędy i potrzeby jest objęty tymi zasadami, ale to nie znaczy że nie można egzystować inaczej.
Ale nie bardzo wiem co to ma do rzeczy te dzieci nie są głodzone, niewyspane i nie jest im zimno, a przynajmniej nic na to nie wskazuje.
Niepotrzebny ból jest czymś złym i nie dam sobie wmówić, że jest inaczej.
A względem czego stwierdzasz że coś jest potrzebne czy też nie, jesteś w stanie dostrzec wszystkie możliwe skutki danego działania. Przyjmujesz umownie że jest to złe ponieważ krew kojarzy się z bólem i śmiercią, ale to tylko rany zagoją się najwyżej będzie blizna i tyle.
Ból hartuje w człowieku charakter, ale z drugiej strony potrafi każdego złamać.
Owszem ale sam w sobie nie musi być jednoznacznie zły i tylko o to mi chodzi.
Dokładnie tak ! Widzisz może nie będzie to bardzo politycznie poprawne ale kiedy słyszę o takich zachowaniach gdzieś tam odzywa się moja biała, cywilizowana część, która buntuje się na takowe ekscesy.
No wiedz jesteś wolnym człowiekiem, zrobisz co uznasz za stosowne.
Również religie zasiano we mnie od małego ale jest to religia wygodna, pozwalająca mi robić co chcę nie muszę chodzić do kościoła... wystarczy wiara w istnienie Boga.
Owszem wygodna dla ciebie jako ja, mi też to odpowiada bo kieruje się Ego, ale czy na pewno można nazwać dobrą wiarę w Boga z którym rozmawiamy tylko wtedy gdy jest nam potrzebny, lub gdy pali nam się pod nogami?
Tam ludzie są dla Boga, u nas, Bóg jest dla nas.
To pokazuję jedna religię przed drugą i kolejną i pozwala również ocenić je wszystkie. Ja założyłam temat bo byłam ciekawa waszych opinii oraz wyraziłam swoją. Ciesze się że się wypowiadacie.
Cieszę się, że ty się cieszysz
.
To prawda, że teraz w naszej "cywilizowanej" Europie nawet klaps jest zbrodnią dokonaną na ciele dziecka. Więc tym bardziej trudno nam pojąć niektóre zachowanie innych kultur.
http://www.youtube.com/watch?v=t0dAUd5Kw4Y
Wnioski - możemy dziwić się takiemu zachowaniu szyitów, ale nie możemy go jednoznacznie potępiać, ani tym bardziej zmieniać! Jest to odrębna kultura z zupełnie odrębną historią i tradycjami. Nic nam do tego.
Zgadzam się w mniejszym lub większym stopniu, ale z drugiej strony jako świat coraz bardziej tworzymy globalną wioskę w której działania jednych oddziałują na innych w znacznie większym stopniu niż dawniej, przez co nie możemy zmykać się na innych. Stajemy się odpowiedzialni już nie tylko za region, kraj, ale cały świat, także zgadzam się z obiema stronami.
To co robią dzieciom jest z mojej perspektywy niepotrzebne, jednakże zdaje sobie sprawę że nie mam obrazu całości i nie mogę jednoznacznie stwierdzić że to jest w istocie złe w takim stopniu w jakim ja uważam że jest więc szanuje ich tradycje tak samo jak fakt że znajdzie się ktoś na forum kto uzna to za szczyt okrucieństwa.
Takie jest moje zdanie.
Użytkownik Ladd edytował ten post 17.02.2011 - 13:16