Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siła militarna USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
309 odpowiedzi w tym temacie

markold.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a naprawde niszczą ten swiat, tworzą nowe wojny, mordóją niewinych ludzi, wytwarzają nienawisc miedzy religiami,

Wojny wywołują politycy (a o słuszności nie będę sie wypowiadał bo to bardzo długi temat), a polityków wybierają ludzie. Nic nie jest takie proste, a ludzie mają to do siebie, że po prostu walczą. Gdyby nie było tego USA, pałeczkę "władcy świata" przejęło by inne państwo które z pewnością działo by w inny sposób. Konflikty na świecie będą zawsze, więc ja się cieszę, że rękę na tym trzyma USA, a nie Rosja... Porównaj sobie działania USA, do tego co robi Rosja w Czeczenii... O skandalach w USA, aferach i w ogóle wszystkim słyszymy nieustannie, a o Rosji praktycznie nic – czy to znaczy, że w Rosji jest dobrze?

Na świecie jest zbyt wiele różnic, aby wszyscy żyli w zgodzie, wiec konflikty jak na razie będą, ważne aby ktoś nad tym panował. Bo prędzej czy później znajdzie się społeczność która stwierdzi, że chce zapanować nad światem (tak jak Niemcy kiedyś) i nie wolno dopuścić aby byli w stanie zacząć to realizować.

Gdyby dajmy na to USA nie zajęła się Irakiem to zapewne na tym forum wielu by się odnosiło do Iraku, jako państwa posiadającego broń jądrową - podobnie jak teraz mówią o Iranie. Im więcej krajów dyktatorskich z bronią jądrową, tym gorzej dla reszty, zwłaszcza jeśli któryś z nich zechce pokazać swoją moc.

Nienawiść między religiami tworzy sam fakt istnienia innych religii. Bo ludzie mają to do siebie, że chcą nawracać innych, tyle że niektórzy chcą za to zginąć...

Cieszmy się tym, że żyjemy w naprawdę spokojnych czasach... dobrze dla wszystkich i tak nigdy nie będzie... bo dla tych co chcą zginąć dla Allaha, najlepiej aby nikt inny nie istniał - i jakiś konflikt zawsze będzie istniał.

---

Poza tym wyrwałeś moje zdanie z kontekstu i odpowiedziałeś tylko na jego część. Bo filmy te ukazują "wzorce" postępowania a nie tak jak jest naprawdę.

Dajmy na to taki film Armageddon gdzie grupka Amerykanów ratuje świat doskonale spełnia swoją funkcje (daje wiarę, pokazuje jak należy robić i nie nawołuje do wojen). Film nie pokazuje kłamstwa, bo to się tak naprawdę nie wydarzyło.
  • 0

Bielak.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W wojnie w iraku chodziło o rope bo jakoś tej broni nklearnej jakoś jeszcze amerykanie nie znaleźli czyt nie zdążyli wyprodukować.
To że obalili sadama to dobrze???
Sadam był złym człowiekiem i władcą ale był porządek w iraku a teraz to tylko co dziennie kilkadziesiąt ludzi czy kilkaset ginie w wyniku ataków terrorystycznych i panuje chaos a poza tym wg mnie większość irakijczyków z wyjątkiem kurdów wolała by jakby sadam rządził dalej.
Jak dla mnie to powinni busha powiesić za to że w usa jako prezydent wywołał 2 wojny
Łamie prawa człowieka(guantamano na kubie)
Poza tym bush został wybrany niedemokratycznie(0,5mln głosów miał więcej al gore ale te ich przeliczenia sprawiły że wygrał bush.
I dla mnie zagadką jest jak państwo niedemokratyczne USA może głosić demokracje??
  • 0

QLIG.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sadam był złym człowiekiem i władcą ale był porządek w iraku a teraz to tylko co dziennie kilkadziesiąt ludzi czy kilkaset ginie w wyniku ataków terrorystycznych i panuje chaos a poza tym wg mnie większość irakijczyków z wyjątkiem kurdów wolała by jakby sadam rządził dalej.

Trochę racji w tym jest,nie powiem...Chociaż Saddam przesadzał,owszen,ale spkój był.Można było chodzić po ulicach normalnie.Dla zwykłych ludzi to wystarczało.Ja miałbym gdzieś taką "demokracj",że jk wyjdę na targ po mięso to mogę nie wrócić...To raz a dwa Bush chyba zapomniał,że Irak,Afganistan to państwa o innej kulturze,oni nie chcą demokracji i są do niej nie przystosowani.Tak,jakby nagle Arabia Saudyjska najechała na Europę i siłą narzucała Islam i jego prawa.Czy Europejczycy byli by zadowoleni ?
  • 0

#184 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.
  • Tematów: 0

Napisano

jedno małe pytanie - po co mieliby mieć dorgę wolną na zachód? Żeby totalnie zniszczyć świat?

Jedno małe pytanie - to po co ma być ta tarcza jeśli nie do ochrony zachodu przed atakiem ze wschodu ? chyba nie po to żebysmy mieli nową zabawke :P

Nie słyszałeś że na Irackim weselu radość okazuje sięseriami z AK-47 w powietrze? Teraz dodaj do bandy osób w turbanach strzelających w powietrze z kałachów parę przelatujących w pobliżu Apache'ów i masz idealny przepis na masakrę. (sam uznałbym takie coś za zebranie terrorystów)

NO to doskonale wyszkoleni amerykanie powinni wiedzieć jakie są zwyczaje w Iraku i gdzie będą organizowane najbliższe wesela żeby nie robić takiej masakry, ale napewno się im nie chciało bo co ich obchodzi kilkadzisiąt cywilów...

Nie mieli co robić tylko z nudów strzelali do tych autobusów (o ile w ogóle strzelali - nie słyszałem). Żeby odpalić rakietę trzeba mieć naprawdę namierzony cel (wszystko sięnagrywa) tylko że tutaj można stosować taktykę "mordercy zbombardowali meczet!". No skoro ten meczet to była kwatera terrorystów...

może nei z nudów, ale to wyglada tak że każdy chce sobie w coś strzelić, co za problem powiedzieć że autobus wyglądał dla nich podejrzanie ? przecież film mozna uznać za tajny i nikomu go nie udostepnić :)

Oni lubią się zasłaniać cywilami, mająswoje bazy i miejsca spotkań w szokłach, szpitalach, meczetach... A potem wielki krzyk bo USA/ Izrael szkołe zbombardował.

Bardziej efektywne od rozwalenia szkoły byłoby chyba wpuszzenie swoich wspaniałych oddziałów specjalnych które w pół minuty opanowałyby szkołe, aresztowały terrorystów itd. jeśli zależaloby im na tym żeby nie zniszczyć takich miejsc jak szkoły, szpitale to by ich nie bombardowali, ale widocznie nie zależy

Skoro podzielasz ich zdanie... Twoja sprawa.

Tak, podzielam ich zdanie że to jest okupacja i że amerykanów trzeba stamtąd wywalić na zbity pysk.

A ja widziałem jak zaraz po wjechaniu żołnierzy do Iraku ludzie biegali i niektórzy nawet całowali Jankesów. No i te obalanie pomnika Saddama. A dzisiaj? Dzieciaki cały czas ganiają koło Hummerów, żołnierze rzucają im cukierki, czekoladę, ganiają, bawiąsię (brat sam ma masę zdjęc jak bawił sięi grał z nimi w piłkę) okoliczna ludność rozmawia z żołnierzami, czasem sama wskazuje kryjówki terrorystów, żołnierze rozdzielają im wodę kiedy trzeba, starzy ludzie zapraszają ich do domów na herbatę (podobno ohydna) albo fajeczkę...
Tylko tego w TV już nie pokażą, bo dla mediów ważniejsza jest ŚMIERĆ, KREW, WOJNA, MASAKRA, TRUPY i SENSACJA.

no tak, polska strefa jest akurat najbezpieczniejsza, nie ma w niej zamachów, ciekawy jestem jak to wygląda w tych strzeżonych przez amerykanów :)

Irak dziś wygląda zupełnie inaczej niż to pokazują media. Kto nie chce, niech nie wierzy, ale brat by mnie chyba nie okłamywał.

no jakby nie liczyć kilku zamachów tygodniowoto napewno irak wygląda normalnie, przecież w TV nie beda pokazywac jak twój brat gra z irakijczykami w piłke bo to naprawde g.. nic nikogo nie obchodzi, ani to że żyją normalnie, a jak mają żyć ? siedzieć przestraszeni w bunkrach ? zresztą w naszej strefia naprawde nic się nie dzieje, zobacz ile ofiar było wśród Polskich żołnierzy, tam jest strasznie nudno albo... masi są lepiej wyszkoleni niż amerykanie skoro nie padają jak muchy :)

Przychodzili do domu każdego z Irakijczyków i Afgańczyków i kazali im głosować na swoich?

nie ważne kto wygra głosowanie tylko kto wygra liczenie głosów :)
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Część felietonu B.Blidy z "Dziennika Zachodniego" Dobry tekst jak dla mnie:

...Amerykanie rozprawili się z Talibami w Afganistanie,tymi samymi,którym dostarczali uzbrojenie podczas ich walk z Rosjanami.Po błyskawicznej akcji [...] weszli do Iraku.Powodem tej interwncji miało być zneutralizowanie broni atomowej posiadanej przez Bagdad.Tej broni nigdy nie znaleziono Z tej prostej przyczyny,że Irak jej nie posiadał.Dzisiaj powszechnie wiadomo,że powód był tylko pretekstem.Zginęly tysice Irakijczyków.Pomimo ustanowienia nowych władz,państwo znajduje się w rozkładzie.Narasta konflikt pomiędzy szyitami i sunnitami.Są jeszcze Kurdowie.Zginęlo już ponad 2 tys żołnierzy amerykańskich.Zginęli żołnierze sojuszniczych kontynentów.W tym Polacy.
Być może amerykański wzór demokracji najlepszy jest w Stanach Zjednoczonych.Przenoszony gdzie indziej,rzadko się sprawdza.Coraz trudniejsza jest sytuacja w Afganistanie,państwie,w którym zawsze od scentralizowanej władzy ważniejsze były powiązania plemienne.Przekonali się o tym Brytyjczyc i Rosjanie.Doświadczają tego Amerykanie.Coraz potężniejsze bomby wstrząsają Kabulem.
Jak się zakończy werbalno-dyplomatyczny konflikt Stanów Zjednoczonych z Iranem?Czy Amerykanie zdecydują się na rozwiązanie siłowe ? Stany Zjednoczone są obecnie jedynym supermocarstwem.To określa ich pozycję,ale czasem korci do jej nadużywania.W pierwszych słowach swojej konstytucji Amerykanie używają słów : "My,naród" i one określają stopień patriotyzmu.Nie bez przyczyny przed wieloma prywatnymi domami między Atlantykiem a Pacyfikiem powiewa narodowa flaga.Młodzi Amerykanie uczą się przede wszystkim o wielkości ich ojczyzny.U nas tego rodzaj nauczania nazwano by indoktrynacją.Postępująca globalizacja świata w znacznej mierze jest jego amerykanizacją.Ten kierunek prowadzi do nieuchronnego konfliktu kulturowego.
11 września 2001 roku runęly wieże WTC,będące symbolem wielkości USA.Ten atak przeraził Amerykanów,przeraził świat.Lecz czy wywołał refleksję,w której jest miejsce na odrobinę pokory ? Historia jest ponoć nauczycielką życia.Czy pokora towarzyszyła Grekom,gdy w VI,V wieku przed naszą erą opanowali ówczesny basen Morza Sródziemnego ? A czy pokorę okazywali rzymscy cesarze kroczący przez Europę,zaprowadzajcy n jej rozległych terenach Pax Romana ? Czy więc Pax Americana na zawsze oznacza pokój?...
  • 0

Bielak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co napisałem to wg mnie prawda.
Nie mówie że zabicie zwięrzęcia to problem bo większość ludzi to potrafi ale przy takim prostym teście kto zabije karpia w domu i jak są ludzie którzy tego nie zrobią to nie nadają się do formacji wojskowych ponieważ zabicie człowieka będzie przez nich praktycznie niewykonalne i będa się wahać czym narażą własne życie a często i życie swoich kolegów.
Jeżeli chodzi o afganistan to walki w nim się nasilaja i w ostatnim tygodniu zginęło w nich 50 żołnierzy koalicji czyli więcej niż w iraku.Źródło wydarzenia polsatu.
Mają oni też trudny praktycznie niedostępny teren więc łatwo jest prowadzić tam walke.
Co do tego że mają oni inny styl życia to zgadzam się i rządów tak samo i nie da się ich narzucić ale ładnie wygląda hasło wprowadzania demokracji.
A co do wyborów demokratycznych to są one tak samo demokratyczne jak te co odbyły się w polsce zaraz po IIwś.
Jak wybory mogą być sprawiedliwe jak żołnierze obcego kraju jeżdza po ulicach i pilnują przebiegu wyborów.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przecież pretekstem ataku na Irak nie była broń atmowa tylko broń masowego rażenia. Nie wiem skąd te rewelacje o atomówkach macie. Broń chemiczną Saddam posiadał na pewno, w końcu musiał czymś wytruć te tysiące Kurdów.
Amerykanie nie mogą teraz opuścić Iraku, to byłby cios dla tego kraju. Oni by się powyżynali nawzajem, skończyłoby się tak jak w Wietnamie. Po Saddamie nastałaby druga dyktatura.
Głównym złem w tym kraju są ci przeklęci terroryści, którzy wysadzają się na targowiskach zabijając niewinnych ludzi.
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Głównym złem w tym kraju są ci przeklęci terroryści, którzy wysadzają się na targowiskach zabijając niewinnych ludzi.

A przed atakiem USA na Irak też się wysadzali ? Czy wysadzanie jest efektem okupacji Iraku ?

Przecież pretekstem ataku na Irak nie była broń atmowa tylko broń masowego rażenia.

Zwał jak zwał,ale gdzie ona jest ? Była pretekstem do ataku...Saddam tak głęboko zakopał,że nie umią się dokopać ? Przecież super wywiad supermocarstwa miał 100% dowody :P
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W czasie rządów Saddama się nie wysadzali, za to Saddam wymordował około 300 000 Kurdów, zaatakował Kuwejt itp. Oczywiście nie wykluczam tego, że wojna miała zabezpieczyć interesy USA na Bliskim Wschodzie.
Stwierdziłem tylko, że broń masowego rażenia była na pewno, w tym broń chemiczna. Wydaje mi się, że została jednak zniszczona, może nawet przed atakiem USA(?)
  • 0

Bielak.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli usa nie miała powodu żeby atakować.I wniski można wyciągnąć takie albo kłamli specjalnie dla swoich korzyści albo nie mają super świetnego wszechwiedzącego wywiadu jak co nie którzy myśla.
Sadam panował kilkanaście lat zobaczysz ile osób ginie po interwencji amerykańskiej.
Ludobójstwa na kurdach nie chwale a nawet jestem zdecydowanie przeciwny bo to najgorsza ze zbrodni jaka moze być ale przed interwencją nie mordował kurdów tylko kilka kilkanaście lat wstacz.
Amerykanie tez sami go zbroili a jak przestał być posłuszny to go w końcu zaatakowali.
Ma ktoś może dane ile osób już łącznie zginęlo w wyniku okupacji iraku w zamachach i działaniach militarnych??.
O jeszcze jedno amerykanie nie są w niczym lepsi od sadama bo to oni użyli białego fosforu broni zakazanej przez onz w faludży i tym samym popełnili ludobójstwo a ile osób zginęło z cywili to się nie dowiemy bo zostało to utajnione.
  • 0

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Amerykanie są gorsi, bo głoszą dobro a czynią czyste zło i wmawiają ludzią ze ich chronią a mordują i gwałcą
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z tego co się orientuję to więcej Irakijczyków zginęło od ich miłujących pokój, wybuchowych braci niż od Amerykanów;)
  • 0

MatoIto.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No i co, a jak polacy popierali Niemców i Rusów to tez gineli w Barach gdzie przebywali okupanci

W Czeczeni tez giną czeczeni tak zwane ruskie marionetki z rąk partyzantów bo dawają sie w kontakty z wrogiem i sypią swoich
  • 0

#194 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.
  • Tematów: 0

Napisano

cytat z atoiminfo:

22 września 1980 roku Irak atakuje Iran - jak się później okazuje przy wsparciu USA, Wielkiej Brytanii i, co ciekawe, Związku Radzieckiego. W czasie konfliktu straciło życie ponad milion ludzi. ONZ nie wprowadziło żadnych działań przeciwko irackiej agresji, co zadowalało każde ze światowych mocarstw, choć z różnych przyczyn. Iran nie został jednak pokonany a fundamentalizm islamski zyskał potężny ośrodek. Saddam Hussein, pewny przychylności Zachodu, zaatakował Kuwejt i doprowadził do Wojny w Zatoce w 1991 roku.

napewno Husein przestał być psłuszny i musiał zostać usnięty, a o tym że nie ma broni masowego rażenia to amerykanie wiedzieli od zawsze, orobili zdjęcia satelitarne jakims ciężarówkom, wysąłli je do mediów i już mamy gotowe laboratoria :)

Nie mówie że zabicie zwięrzęcia to problem bo większość ludzi to potrafi ale przy takim prostym teście kto zabije karpia w domu i jak są ludzie którzy tego nie zrobią to nie nadają się do formacji wojskowych ponieważ zabicie człowieka będzie przez nich praktycznie niewykonalne i będa się wahać czym narażą własne życie a często i życie swoich kolegów.

widziałem program w TV jak znaleźli karabi chyba po wojnie secesyjnej i w lufie jednego było 15 naboi :D koleś ładował celował i nie strzelał :) dla większości ludzi to duży problem zabić innego nawet jeśli rząd uznaje go za wroga
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

MatoIto czy ja dobrze rozumiem? Dzieci rozrywane na targowiskach, sunnici idący podczas procesji to są marionetki USA?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych