Napisano 23.02.2011 - 20:15
Napisano 23.02.2011 - 20:26
Napisano 23.02.2011 - 21:05
Łatwiej Ci, Wiem wszystko, będzie zrozumieć pojęcie życia po życiu, jeśli spróbujesz wyobrazić sobie, że każde świadome i mniej świadome życie jest manifestacją źródłowej Energii (Boga, Kreacji, nazwa dowolna) dla własnego doświadczenia tego co stworzyła. Przekładając na prostsze rozumowanie: Bóg stworzył świat, więc jako inteligentna jednostka bezosobowej formy życia chcąc doświadczyć własnego dzieła stworzył żyjące organizmy, dzięki którym mógł podarować część własnej energii i tchnąć ją w formy życia i wykluł się taki człowiek i nie tylko
Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 23.02.2011 - 21:13
Napisano 23.02.2011 - 22:32
Napisano 23.02.2011 - 23:21
Napisano 23.02.2011 - 23:52
Napisano 25.02.2011 - 14:11
Użytkownik Pisaq edytował ten post 25.02.2011 - 14:14
Napisano 27.02.2011 - 11:20
każde świadome i mniej świadome życie jest manifestacją źródłowej Energii (Boga, Kreacji, nazwa dowolna) dla własnego doświadczenia tego co stworzyła. Przekładając na prostsze rozumowanie: Bóg stworzył świat, więc jako inteligentna jednostka bezosobowej formy życia chcąc doświadczyć własnego dzieła stworzył żyjące organizmy, dzięki którym mógł podarować część własnej energii i tchnąć ją w formy życia i wykluł się taki człowiek i nie tylko
Użytkownik Amontillado edytował ten post 27.02.2011 - 11:24
Napisano 27.02.2011 - 18:14
Tak jak pisze nexus6 - energia jest ściśle związana z materią, praktycznie nierozłączna. Tam dokąd my zmierzamy - po śmierci - nie będzie materii, a więc i energia może być już zbędna.
Te cząstki energii są brane za ośrodek ludzkiej egzystencji - BŁĄD. Energia jest tylko narzędziem, które pozwala zaistnieć nam w świecie fizycznym. Dzięki niej mamy postać materialną. Energia ta jest niejako łącznikiem między sferą duchową (duszą, świadomością - różnie to nazywamy), a sferą fizyczną. Energia nie jest sama w sobie 'sferą' duchową.
Napisano 27.02.2011 - 18:33
Napisano 27.02.2011 - 18:41
energia może być świadomym polem ? tzn. że może posiadać świadomość ? sorry jak głupie pytanie, ale zaciekawiło mnie to
Napisano 27.02.2011 - 18:42
Jak najbardziej, cały Wszechświat to manifestacja energii, która jest przecież wszędzie.
Użytkownik Amontillado edytował ten post 27.02.2011 - 18:44
Napisano 27.02.2011 - 18:56
Twój przykład jest o tyle dziwny, że pasuje raczej do mojej teorii. To ja uważam, że energia jest tylko 'narzędziem', napędem w świecie materialnym i o tym właśnie mówi Twoja przypowiastka.
U Ciebie komputer napędzany jest przez energię - u mnie też. U Ciebie tracąc zasilanie (energię) umiera - u mnie również.
U Ciebie koniec - u mnie nie.
Bo ja zakładam istnienie duszy w komputerze-człowieku, która pozwala mu pracować (myśleć) nawet bez źródła zasilania (energii).
Napisano 27.02.2011 - 19:22
Znów błędnie rozumiesz. Żaden koniec, energia jest wieczna i niezniszczalna, jedynie czemu ulega to rozproszeniu się, co nie znaczy że znika i to też bierze się z fizyki.
U mnie energia nie umiera, tylko idzie dalej - jest rozproszona i szuka innego żywiciela, szuka kolejnej manifestacji swojego istnienia.
Takiego irracjonalizmu dawno nie przeczytałem. Od kiedy komputer może funkcjonować bez źródła zasilania? Chcesz mi powiedzieć, że wiatraczek i procesor będą chodzić bez prądu? Bardzo ciekawe.
Jak ciało umiera, to energia z niego uchodzi, łącznie z świadomością. My to nie zombie.
Oj kolego, przyznam się szczerze że brak mi słów. Nie wiem, jak Ty czytasz moje posty. Nie, jednak wolę już nic więcej nie dodawać.
Napisano 27.02.2011 - 19:35
A tu już New Age, a nie fizyka. Dlatego nie mam zamiaru dyskutować z Twoimi ideologiami.
Jak Ty czytasz moje?
Energia uchodzi z ciała, ale nie pociąga ze sobą świadomości, ktora istnieje na zupełnie innej płaszczyźnie. U Ciebie energia to również świadomość? Jeśli według Ciebie Jowisz, Gaja, skały - mające przecież własną energię - mają tym samym świadomość to szkoda słów... Istny 'Avatar'. Powodzenia.
Przywiązanie do świata materialnego nie pozwala Ci dopuścić istnienia czegoś więcej.
Dla Ciebie energia, która istnieje wyłącznie z materią jest również świadomością. Czyli według Ciebie świadomość może istnieć wyłącznie z materią.
Powtarzam, że nie mam zamiaru dyskutować z Twoimi new age'owymi ideologiami, bo masz do nich prawo.
Użytkownik Muhad edytował ten post 27.02.2011 - 19:39
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych