Ja Ci cały czas tłumaczę, że energia nie podlega pojęciom fizycznym czy duchowym. Ona jest wszędzie.
Podlega pojęciom tylko fizycznym.
Co jest fizyczną powłoką energii?
Energia jako wielkość nie ma powłoki, bo jest zależna od oddziaływań miedzy np. cząsteczkami, o których mówisz (które tę nieszczęsną powłokę mają!). Zrozum, że bez materii - cząsteczek, pól, fal - energia nie może istnieć.
Wskaż mi miejsce, w którym napisałem, że myśl jest materialna, tudzież fizyczna
Napiszesz o tym w tej linijce:
Dlatego,że myśl nie jest materialna. Jest poza fizycznością i jest energią, która przejawia się poprzez emisję fal o poszczególnych częstotliwościach.
Choć fizycy kwantowi dopiero zaczynają badać ten temat, już teraz sam napisałeś, że są oni w stanie zmierzyć myśli i uznali, że jest to fala o poszczególnej czestotliwości. Zapamiętaj to...
Na sam koniec specjalnie Ci wytłuszczę pojęcie rzeczywistości "namacalnej" - fizyczności, materii.
Materia – w potocznym rozumieniu ogół obiektywnie istniejących przedmiotów fizycznie poznawalnych zmysłami.
To czego nie dostrzegasz, nie możesz dotknąć, powąchać, posmakować, usłyszeć, jest NIEFIZYCZNE.
Dlaczego Twoim zdaniem rzeczywistośc musi być "namacalna"? To co piszesz to bzdura, a największą jest to: "To czego nie dostrzegasz, nie możesz dotknąć, powąchać, posmakować, usłyszeć, jest NIEFIZYCZNE."
Pola (np. magnetycznego) nie możesz dotknąć, powąchać, posmakować, usłyszeć a jest jak najbardziej FIZYCZNE. Zaprzeczysz?
Bardzo ładnie wytłuszczyłeś mi pojęcie materii - zupełnie niepotrzebnie, powinieneś bowiem (raczej dla siebie) wytłuszczyć 2 słowa, które ja nawet specjalnie powiększyłem:
Materia – w potocznym rozumieniu ogół obiektywnie istniejących przedmiotów fizycznie poznawalnych zmysłami.
Zrozum, że materia 'objawia się ' na dwa sposóby (na razie tylko na 2): w postaci zbioru cząstek i w postaci fal. Zbiór czastek najczęściej potrafisz ogarnąć zmysłąmi - i Ty uznajesz tylko taką materię, reszta jest dla Ciebie 'niefizyczna', 'niematreialna', 'duchowa'.
Przypomnij sobie teraz to co napisałeś o myśli - fala o poszczególnej czestotliwości. Skoro jest fizyczną falą o fizycznej częstotliwośći, a w dodatku można dokonać fizycznego pomiaru - to jest to jak najbardziej zjawisko fizyczne. Materia, Energia, Fala, Myśl - wszystko to pojęcia działające na wspólnej, fizycznej płaszczyźnie. Choć powtórzę, że fizyka kwantowa dopiero zaczyna badać zjawisko myśli, więć dużo czasu zajmie zanim jako ludzkość zrozumiemy na czym dokładnie ono polega.
Bardzo lubisz przywoływać "Sekret" i "Prawo Przyciągania". Uświadom sobie, że gdyby myśl nie działała na płaszyczyżnie materialnej, nie mógłbyś korzystać z tego 'Prawa'.
Myśl działa bowiem na płaszczyźnie materialnej.
Nie możemy jednak powiedzieć jak jest na płaszczyźnie duchowej. Ale na logikę - nie potrafisz objąć myślą "nieskończoności", "nicości", itp. - jasnym się wydaje, że musi istnieć coś doskonalszego od fizycznej myśli, co byłoby w stanie ogarnąć takie pojęcia. Ale to już jest kwestia ideologii.
Pozdrawiam.
Użytkownik Amontillado edytował ten post 28.02.2011 - 09:34