Dalsza ewakuacja mieszkańcówBRENDAN TREMBATH: Rząd Japonii podwoił szacunkową wartość substancji radioaktywnych jakie wydostały się do atmosfery w tydzień po rozpoczęciu kryzysu. Nastąpiło to po potwierdzeniu faktu wykrycia plutonu - poza obszarem elektrowni.
Jeszcze przed ogłoszeniem tych rewelacji władze wezwały mieszkańców żyjących tuż za strefą ewakuacji do opuszczenia swoich domów. Tysiące osób właśnie teraz pakuje się i odchodzi w obawie przed napromieniowaną glebą i atmosferą - które mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci.
Jednym z ewakuowanych dystryktów jest
Iitate - mniej niż 40 km od zniszczonej elektrowni. Korespondent Mark Willacy złożył poniższe sprawozdanie na łamach
http://www.abc.net.au.MARK WILLACY: To przeszywający dźwięk, który nie może wyjść z głowy, ciągłe tykanie licznika Geigera. Podróżując w kierunku Fukushimy, kilkadziesiąt kilometrów od sparaliżowanej elektrowni, taki miernik promieniowania to niezbędne urządzenie. Staje się jasnym - patrząc na odczyty w Iitate, że nadszedł już czas, aby ludzie opuścili domy.
Dla farmera Takeshi Yamada i jego bydła oznacza to przeniesienie całej rodziny z dala od domu, gdzie spędził całe życie. Oznacza to także sprzedaż bydła, którym się zajmował.
Takeshi Yamada: Na początku z powodu gniewu aż gotowało się we mnie, ale teraz jestem spokojniejszy. Nadal jednak czuję się skonsternowany - nasz dom nie został zniszczony ani przez trzęsienie, ani przez tsunami, jednak musimy go opuścić z powodu promieniowania.
Są jednak ludzie, którzy ignorują zalecenia o dobrowolnej ewakuacji. Yoshitada Yamada prowadzi małą firmę związaną z półprzewodnikami dla przemysłu samochodowego i elektronicznego. Pomimo tego, że połowa pracowników spakowała się i opuściła Iitate, pozostali nadal pracują.
Yoshitada Yamada: Pomimo, że ten obszar został objęty dobrowolną ewakuację moi pracownicy i ja chcemy kontynuować pracę. Używamy licznika Geigera aby sprawdzać poziom promieniowania dwa razy dziennie.
Yoshitada Yamada jest wśród kilkuset mieszkańców Iitate - z ogółu ludności, który wynosi 6000 osób - którzy nie zamierzają opuszczać miasta. Ci, którzy odejdą nie wiedzą kiedy będą mogli powrócić.
Przed katastrofą region Fukushima znany był ze swoich produktów rolniczych. Teraz podobnie jak w Czarnobylu, znany będzie ze skażenia radioaktywnego. "Tak, martwi mnie to. Niestety nie jest to tylko plotka ale potwierdzony przez odczyty fakt. Warzywa są skażone wysokim poziomem radioaktywności, nie sądzę, że będziemy w stanie uprawiać tutaj cokolwiek w ciągu najbliższych 10 lat." - powiedział Takeshi Yamada.
Dla ludzi z Prefektury Fukushima, pozostawienie dorobku życia jest wystarczająco trudne, ale brak wiedzy na temat tego kiedy będą mogli powrócić jest jeszcze bardziej bolesny.
Ewakuowani mieszkańcy Prefektury Fukushima
Mark Willacy
Tłumaczenie: Eurycide
Paranormalne.pl
źródło:
http://www.abc.net.a...11/s3238036.htm