Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Człowieku, to że jakaś placówka się "odpina" od obrazka nie oznacza że obrazek nie przedstawia realnego świata.

Tego nie wiemy, ale z błędami też trzeba się liczyć. Może ktoś zwyczajnie nabazgrał w domu mapkę i dokleił logo, a może ktoś z tej placówki popełnił błąd w obliczeniach i teraz się nie przyznają. Albo też nie popełnili błędu i ktoś im zabronił się przyznawać.
Możliwości jest wiele i już samo to powoduje, że nie można traktować tej mapki jako prawdę objawioną. Jedynie jako jeden ze scenariuszy.
  • 1

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

jeszcze tylko taki komentarz na szybko - nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę, że elektrownia Fukushima nie jest państwowa a prywatna ( tylko nie piszcie, że państwo ma stałego członka zarządu , wykonuje audyty, zatwierdza plany itp.)...

Człowieku, to że jakaś placówka się "odpina" od obrazka nie oznacza że obrazek nie przedstawia realnego świata.

Tego nie wiemy, ale z błędami też trzeba się liczyć. Może ktoś zwyczajnie nabazgrał w domu mapkę i dokleił logo, a może ktoś z tej placówki popełnił błąd w obliczeniach i teraz się nie przyznają. Albo też nie popełnili błędu i ktoś im zabronił się przyznawać.
Możliwości jest wiele i już samo to powoduje, że nie można traktować tej mapki jako prawdę objawioną. Jedynie jako jeden ze scenariuszy.

bez komentowania wiarygodności źródła...

mapka jest o tyle ciekawa, że przedstawia faktyczny przebieg jet-stream zimą w okresie panowania La Nina (przy El Nino i w warunkach neutralnych trasy są inne) więc ktoś miał pojęcie albo szczęście...
  • 1

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powoli się topi, jak osiągnie parametry niekontrolowanej reakcji to wybuchnie i zostanie wyrzucone w powietrze. Wtedy konieczna będzie ewakuacja Tokio.

Jak ma osiągnąć parametry niekontrolowanej reakcji i wybuchu, jeśli nie jest w stanie osiągnąć masy krytycznej z powodu zubożenia materiału? Uran do produkcji bomb atomowych jest wzbogacany do ponad 85% izotopu 235U. W granicach 20% wzbogacenia eksplozję można wywołać przy wysoce zaawansowanej technologii implozji i reflektorów neutronowych, czyli nie w warunkach elektrowni. Te 80 ton zużytych prętów jest, jak nazwa wskazuje, zużyte. Czyli zawartość izotopu 235U jest niewielka, zapewne oscylująca w granicach ~1-2%. Wybuch tego czegoś jest niemożliwy i niewykonalny nawet przy naszych dużych chęciach.

Wszelkie wybuchy w elektrowniach jądrowych to efekt nadmiernego ciśnienia chłodziwa, które rozsadza komorę chłodzącą.

Pręty nie wybuchają, pręty przepalają podłoże wchodząc w głąb. To samo zrobiły pręty w Czernobylu.

Użytkownik mylo edytował ten post 15.03.2011 - 22:33

• 1

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Człowieku z tego co piszesz mam rozumieć że wybuchu tam nie było do tego wszystko jest okey i że niema promieniowania tam ?

Jakim cudem nie wyłapałeś Sarkazmu?

Użytkownik adgronn edytował ten post 15.03.2011 - 22:34

• 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ILL będzie czekał aż mu Microsoft potwierdzi dziurę jak mu komputer przestanie działac wskutek zawirusowania, taka natura

;)

Mapka trafna, stąd używana powszechnie - bo po prostu właściwa

@ mylo - ale wiesz, nikt nie testował tego .... dlatego nie wiem, pewności w sumie to nie ma, zwłaszcza jak paliwo MOX
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ILL będzie czekał aż mu Microsoft potwierdzi dziurę jak mu komputer przestanie działac wskutek zawirusowania, taka natura

Microsoft nie ma dostępu do mojego komputera, tak swoją drogą...
Nie wiem dlaczego agencja, która niby stworzyła ta mapkę obecnie się tego wypiera. Dlatego zakładam, że może być ona fałszywa. Nie mówię, że jest.

@ mylo - ale wiesz, nikt nie testował tego .... dlatego nie wiem, pewności w sumie to nie ma, zwłaszcza jak paliwo MOX

Mylo ma rację, w zużytym paliwie nie zajdzie niekontrolowana reakcja łańcuchowa. Nie ma jak zajść.

Użytkownik Ill edytował ten post 15.03.2011 - 22:38

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czytałem komentarza w tym linku strony strażackiej którą podałeś. Z tego co się tam wypowiadali, MOX zaczęto stosować w 2010 roku, więc na szczęście te pręty są zapewne ze "zwykłego" uranu.
  • 0

#233 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

Jak ktoś chce zarwać noc to może pooglądać jak Tokyo budzi się ze snu.
(Live) – nie wszystkie są Live, nie wszystkie działają, ale jest spory wybór.
Działają: Tokyo Tower, Tokyosky.to, Stickcam, ale i inne też.

cały zestaw

Zaglądam od dwóch dni. Jak samochody przestaną jeździć, to zacznę się bać.

ps.Wielokrotnie próbowałem uruchomić Fukushima Station, zdziwiłbym się gdyby działała, ale... jak ktoś chce to proszę bardzo.

Fukushima Station
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W ogóle przegapiłem chyba część doniesień bo nie rozumiem po co oni chłodzili reaktor wodą morską? Przecież woda jest moderatorem, bez niej reakcje powinny ustać, a pręty paliwowe samoczynnie się wychłodzić. Zalewanie reaktora wodą podtrzymuje tylko reakcje. Poza tym skąd wziął się tam wodór? Czy czasem nie z owej wody morskiej.
  • 0

#235 Gość_DREJ

Gość_DREJ.

Napisano

Czytałem komentarza w tym linku strony strażackiej którą podałeś. Z tego co się tam wypowiadali, MOX zaczęto stosować w 2010 roku, więc na szczęście te pręty są zapewne ze "zwykłego" uranu.

MYLO , POCZYTAJ SOBIE O PALIWIE URANOWO -PLUTONOWYM

upomnienie cisz:

- Nie pisz postów jednozdaniowych, gdyż takie nie wnoszą nic do dyskusji, a mogą spowodować niepotrzebne nieporozumienia, zaognienia...
- nie zawsze jest potrzeba, by stosować caps lock :)

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W ogóle przegapiłem chyba część doniesień bo nie rozumiem po co oni chłodzili reaktor wodą morską? Przecież woda jest moderatorem, bez niej reakcje powinny ustać, a pręty paliwowe samoczynnie się wychłodzić. Zalewanie reaktora wodą podtrzymuje tylko reakcje. Poza tym skąd wziął się tam wodór? Czy czasem nie z owej wody morskiej.

Bez wody (chłodziwa) pręty się przegrzeją --> ulegną stopnieniu.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiem, może i głupie pytanie, ale co stałoby się gdyby wlać ciekły azot ? Jeszcze bardziej by to pogorszyło sprawę ? Coś w stylu zbyt duża różnica temp. I pręty pękną... Itd...
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Około 21:45 wybuchł pożar w budynku reaktora numer 4. Brak większej ilości informacji.
  • 0

Mike.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Reaktor numer 4 płonie i sytuacja wymyka się z pod kontroli. Jeżeli tak się stanie nikt nie będzie kontrolował pozostałych reaktorów... to już będzie dla Japonii i całego świata niewyobrażalna katastrofa.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

BrainsCollector@

BUM!

Ciekły azot zmienia się w gazowy i w ułamku sekundy rozsadza wszystko co dzieli pręty od atmosfery.

MYLO , POCZYTAJ SOBIE O PALIWIE URANOWO -PLUTONOWYM

Zamieść jakieś linki.

Ja też mam dla Ciebie jeden.

netykieta
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych