Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bo gdy wystąpi incydent z elektrownią atomową i radioaktywne cząstki przedostają się do powietrza, wiatr taką "chmurę" (albo chmury) gania po świecie, coś z nią musi się w końcu stać? Nie będzie chyba wiecznie podążać z wiatrem po świecie :) Jakiś konkretny czynnik musi ją sprowadzić na ziemię. I tego czynnika jestem właśnie ciekaw.

Obieg wody w przyrodzie.

Podsumowując: chyba już skończyły im się pomysły, w jaki sposób mogą zapobiec pogorszeniu sytuacji albo nawet jej naprawy, i teraz tylko biernie czekają na rozwój wypadków.

Oni tam na samym początku problemów już nie mieli skutecznych pomysłów. Improwizowali dając sobie nieco czasu w nadzieji że aktywność reaktora spadnie do poziomu w którym wydajnie chłodzenie nie będzie już potrzebne. Teraz wiadomo że nic z tego nie wyszło.
Co do wcześniejszych postów o ilość reaktorów w Czarnobylu i porównaniu do sutuacji w Japonii - w Czarnobylu problem mieli tylko z jednym. W Japonii problemy występują z 4 reaktorami czyli sytuacja o wiele poważniejsza. Jeśli już reaktor pracuje bez chłodzenia to stopienie rdzenia jest niemal pewne. Jak się stopi to będą go pewnie ołowiem zarzucać czyli to samo co było w Czarnobylu.

Użytkownik PhoeniX edytował ten post 16.03.2011 - 23:49

• 0

Eddy1970.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja jestem ciekaw reperkusji gdyby skazenie dotarlo do Chin, embargo na import chinskich towarow do Europy? I jakie by byly tego skutki?
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chcesz nas przekonać, że shinpū, bardziej znani jako Boski wiatr - Kamikaze, to radziecki wynalazek? Tam już są grupy ochotników gotowych oddać życie. Nie dla tego, że ktoś ich zmusza. Ale z poczucia obowiązku. Taka kultura.
Możesz sądzić lub nie, ale nie zmienisz uwarunkowań kulturowych.

Światowa opinia publiczna wymusza zmiany. To co przeszło w ZSRR które nie liczyło sie z opinią i oceną reszty świata nie przejdzie w kraju cywilizowanym gdzie w przypadku posyłaniu ludzi na pewną śmierć rząd Japonii wystawił by sobie etykietke kraju zacofanego i zakłamanego. Prędzej skupią się na działaniach ewakuacyjnych i zabezpieczających po stopieniu się rdzeni pozostawiając do tego czasu elektrownie samą sobie. Jeden rdzeń zapewne już stopiony, kolejne stopią się za niedługo. Tu ludzie nic nie zmienią nawet jeśli dac im łopaty i OP1 jak w Czarnobylu. Tylko wyrównać, zasypać ołowiem, otoczyć betonem i czekać aż się wypali.
  • 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chcesz nas przekonać, że shinpū, bardziej znani jako Boski wiatr - Kamikaze, to radziecki wynalazek? Tam już są grupy ochotników gotowych oddać życie. Nie dla tego, że ktoś ich zmusza. Ale z poczucia obowiązku. Taka kultura.
Możesz sądzić lub nie, ale nie zmienisz uwarunkowań kulturowych.

Światowa opinia publiczna wymusza zmiany. To co przeszło w ZSRR które nie liczyło sie z opinią i oceną reszty świata nie przejdzie w kraju cywilizowanym gdzie w przypadku posyłaniu ludzi na pewną śmierć rząd Japonii wystawił by sobie etykietke kraju zacofanego i zakłamanego. Prędzej skupią się na działaniach ewakuacyjnych i zabezpieczających po stopieniu się rdzeni pozostawiając do tego czasu elektrownie samą sobie. Jeden rdzeń zapewne już stopiony, kolejne stopią się za niedługo. Tu ludzie nic nie zmienią nawet jeśli dac im łopaty i OP1 jak w Czarnobylu. Tylko wyrównać, zasypać ołowiem, otoczyć betonem i czekać aż się wypali.

Jeb*ć rdzenie - to nie problem. Najgorzej jakby się zapaliły baseny z zużytym paliwem, wtedy byłby armagedon. A w reaktorze nr 3 juz od kilku godzin nie ma wody w basenie i temp. się podnosi, może się zapalić

Dołączona grafika

Użytkownik cisz edytował ten post 16.03.2011 - 22:48

• 0

Krwawy5.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.nttfukush...zu/Default.html Dla ciekawych kamera internetowa z fukushimy a dokładniej z jej dworca (jak by ktoś się mógł dowiedzieć jak daleko jest ten dworzec od reaktorów był bym wdzięczny)
@down
Dzięki zaraz sobie obczaje na google earth i zobaczymy ile to km jest od reaktorów

Użytkownik Krwawy5 edytował ten post 16.03.2011 - 22:56

• 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.nttfukushima.com/live/jr_aizu/Default.html Dla ciekawych kamera internetowa z fukushimy a dokładniej z jej dworca (jak by ktoś się mógł dowiedzieć jak daleko jest ten dworzec od reaktorów był bym wdzięczny)

http://en.wikipedia....kamatsu_Station

około 100 km na zachód jest ta stacja ( i miasteczko) od reaktorów

Użytkownik fanvnf edytował ten post 16.03.2011 - 23:00

• 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.nttfukushima.com/live/jr_aizu/Default.html Dla ciekawych kamera internetowa z fukushimy a dokładniej z jej dworca (jak by ktoś się mógł dowiedzieć jak daleko jest ten dworzec od reaktorów był bym wdzięczny)
@down
Dzięki zaraz sobie obczaje na google earth i zobaczymy ile to km jest od reaktorów

Może to głupie pytanie, ale cała ta okolica jest teraz 100% opustoszała?
  • 0

gorila.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W lini prostej : Aizu Wakamatsu - 98 km, Fukishima (miasto) - 62 km (Google earth)
  • 0

Krwawy5.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak mi się wydaje, jakiś tekst mi migną przed oczami (a raczej parę wypowiezdzi) że miasto zostało (oraz jakiś tam okręg w pobliżu)ewakuowany, a przy reaktorze są już dawki bardzo śmiertelne (bardzo wysokie) dla człowieka. Ale jak się z czymś mylę niech ktoś mnie poprawi.
Btw. na tą kamerke patrze już od ponad 30 min i żywego ducha nie widać. Po za ptakami które śpiewają.

Edit. Na kamerce było słychać jakiś komunikat z megafonu więc może miasto nie zostało do końca opuszczone

Użytkownik Krwawy5 edytował ten post 16.03.2011 - 23:04

• 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak mi się wydaje, jakiś tekst mi migną przed oczami (a raczej parę wypowiezdzi) że miasto zostało (oraz jakiś tam okręg w pobliżu)ewakuowany, a przy reaktorze są już dawki bardzo śmiertelne (bardzo wysokie) dla człowieka. Ale jak się z czymś mylę niech ktoś mnie poprawi.
Btw. na tą kamerke patrze już od ponad 30 min i żywego ducha nie widać. Po za ptakami które śpiewają.

Edit. Na kamerce było słychać jakiś komunikat z megafonu więc może miasto nie zostało do końca opuszczone

Dokładnie, to dość... Dziwne i przerażające uczucie. I raczej nikogo tam nie ma.
  • 0

nazwa wyświetlana.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeb*ć rdzenie - to nie problem.

Pewnie, olać je całkowicie, najlepiej z bliska ciepłym moczem :lol
Wogóle nie wiesz o czym mówisz i nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji

a przy reaktorze są już dawki bardzo śmiertelne (bardzo wysokie) dla człowieka. Ale jak się z czymś mylę niech ktoś mnie poprawi.

Niestety masz racje

Użytkownik adgronn edytował ten post 16.03.2011 - 23:08

• 0

Krwawy5.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A nie wie ktoś jaka ilość promieniowania powoduje jakieś anomalie związane z obrazek, dźwiekiem?
  • 0

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

przez dłuższy czas nie przejechał żaden pociąg -na torach jest śnieg - a chyba od dłuższego czasu nie pada
dzięki za link

czy pomoże mi ktoś w zorientowaniu się w którą stronę wieje wiatr? (chmury)
wygląda, że zachodni - chmury zasuwają na wschód

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 16.03.2011 - 23:16

• 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A nie wie ktoś jaka ilość promieniowania powoduje jakieś anomalie związane z obrazek, dźwiekiem?

To zależy od ekranowania i tego o jakim rejestratorze dźwięku i obrazu mówimy. W każdym razie są to wartości bardzo wysokie.
  • 0

Krwawy5.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma sprawy jak coś znajdę jeszcze ciekawego to na pewno wrzucę. Ciekawe czy naprawdę ta katastrofa będzie odczuwalna na całym świecie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych