Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

inne śmigłowce, te już tylko na szmelc mogą pójść
ale to się tak nie uda, rosjanom się też nie udało

Rosjanie nie zrzucali wody ! Zrzucali sztaby ołowiu i była to całkowicie inna akcja mająca całkowicie inny cel. I jak by ktoś zapomniał wszyscy piloci z Czarnobyla zmarli na chorobę popromienną. Wyjątkiem była jedna z załóg która zgineła na skutek wypadku - śmigłowiec zahaczył śmigłem o dźwig. Przypuszczam że w przypadku Japońskiej katastrofy choroba popromienna nie ominie załogi helikopterów biorąc pod uwagę 4,13 tys. mikrosiwertów na godzinę na wysokości 330m i aż 87,7 tys. mikrosiwertów /h przy 100m. Tu prowizoryczne ekrany nic nie zmienią.

może armatki wodne coś pomogą - ale, jeśli tam jest tak gorąco to woda zamieni się w parę wodną zanim doleci do reaktora - edit2add - w hydrogen ktoś zasugerował, i pewnie ma rację

Oj widać dużo dzieci neostrady jest na tym forum. Poza nielicznymi postami które coś wnoszą do tematu robi się tu wysypisko bzdur takich jak ta powyżej gdzie ktoś nie wie czym jest parowanie. Bzdury i histerie przeplatane podniecaniem się że kogoś było widać na kamerce z dworca - ludzie ile wy macie lat ? 15 ? :o
  • 2

unwanted.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ale właściwie czego po rządzie można się spodziewać ? ze w TV Japończycy usłyszą : " Ludzie pakujta tobołki zwijamy interes i spadamy z tej wyspy" jak by taki komunikat wydał rząd to wszyscy Japończycy wpław by płynęli jak najdalej stamtąd ... nawet jak wybuchnie, to nikt nie powie prawdy o chmurze radioaktywnej , a dlaczego tak ? Nikt nie chce wywołać masowej paniki ponieważ była by ona groźniejsza niż cokolwiek innego ...

Użytkownik cisz edytował ten post 17.03.2011 - 13:29

• 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.nttfukush...zu/Default.html

Wam tez nie działa? Czyżby tam promieniowanie było tak duże że elektronika siadła? O.o
  • 0

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzisiaj rano o godzinie 7:50 widziałem ich http://img845.images...s/i/ludzie.jpg/

Ich, czyli kogo, Reptilian?
No i co w związku z tym?
A to zdjecie to chyba nie twoje....
Wy naprawde macie po 15 lat..
:/

Użytkownik adgronn edytował ten post 17.03.2011 - 13:31

• 1

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Za www.guardian.co.uk:
- niedługo najprawdopodobniej zostanie podpięta linia zasilająca do elektrowni, ma to pomóc w chłodzeniu reaktorów,
- Tepco podało informację, że dziś po 10.30 rano promieniowanie wokół elektrowni wynosiło 3,750 millisievert'ów na godzinę,
- Tokyo Electric Power Company oznajmiło, że chłodzenie poprzez zrzucanie wody przez śmigłowce było bardziej efektywne niż się spodziewano;

I tu jeszcze film przedstawiający helikopter z wodą nad elektrownią:

edit:
Podłączony został kabel zasilający do elektrowni. Zobaczymy jak teraz rozwinie się sytuacja.

Użytkownik kamilus edytował ten post 17.03.2011 - 14:07

• 0

Dam_Son.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja mam takie małe pytanie. Obiło mi się o uszy, że w razie zagrożenia radioaktywnego warto zaopatrzyć się i zażywać srebro koloidalne. Czy to prawda? Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie miało by ono działać... (sorry za offtop)
  • 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A ja mam takie małe pytanie. Obiło mi się o uszy, że w razie zagrożenia radioaktywnego warto zaopatrzyć się i zażywać srebro koloidalne. Czy to prawda? Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie miało by ono działać... (sorry za offtop)

Nie wiem jak srebro ale na pewno pomaga jodek potasu, z tym że to tylko w wypadku dużego promieniowania aby powstrzymać wbudowywanie do tarczycy radioaktywnego jodu.

Użytkownik Matt' edytował ten post 17.03.2011 - 14:43

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

- Tepco podało informację, że dziś po 10.30 rano promieniowanie wokół elektrowni wynosiło 3,750 millisievert'ów na godzinę,

Niestety już wzrosło do 4000 mSv.

Promieniowanie wokół budynku administracji elektrowni wzrosło z 3700 do 4000 mikrosiwertów na godzinę. Zdrowiu człowieka nie zagraża promieniowanie do 1000 mikrosiwertów rocznie.

Czyli norma już znacznie została przekroczona.

Agencja Kyodo podała, powołując się na informacje TEPCO, że schładzanie zbiornika przebiega prawidłowo i odnosi skutki. Dowodem na to ma być obłok pary wodnej, który podczas polewania zbiornika wodą zaczął się unosić nad reaktorem.

Źródło

EDIT: Albo mi się przewidziało albo rzeczywiście przed chwilą na TVN 24 podczas wystąpienia ekspertów z Polskiej Agencji Atomistyki napisali, że promieniowanie wynosi 0,3-1 mSv/h. Nie wiem, skąd panowie z PAA biorą takie informacje. Generalnie panowie z PAA uspokajają, podczas gdy media informują, że sytuacja jest bardzo poważna.

EDIT2: Wczoraj Eury (chyba) informował o "50 bohaterach" pracujących przy elektrowni Fukushima. Dziś TVN 24 informuje o "70 samurajach". :mrgreen: http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Użytkownik domino edytował ten post 17.03.2011 - 15:21

• 0

P.Wiśniewski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Srebro koloidalne leczy wszystko, jest naturalnym antybiotykiem, selektywnie niszczy wyłącznie złe bakterie wirusy i grzyby, te dobre zostawia; jest nieszkodliwe, nie da się go przedawkować, używali go już starożytni egipcjanie, zapewne leczy też chorobę popromienną. Jedyny problem polega na tym, że nie ma absolutnie żadnych dowodów na jego działanie, co więcej - wszystkie badania przeprowadzone zgodnie z metodologią naukową wykazały, że nie różni się absolutnie niczym od placebo. Za to jest o wiele droższe :)
  • 0

Maver2001.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na żywo z helikoptera nad elektrownią!

http://www.ustream.tv/channel/iwj7
  • 0

renton.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Na żywo z helikoptera nad elektrownią!

http://www.ustream.tv/channel/iwj7

Na zywo to to nie jest poprostu gif puszczany non stop, ale fakt material dobry
  • 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Niestety już wzrosło do 4000 mSv

Promieniowanie wokół budynku administracji elektrowni wzrosło z 3700 do 4000 mikrosiwertów na godzinę. Zdrowiu człowieka nie zagraża promieniowanie do 1000 mikrosiwertów rocznie.

Zdecydujcie się, heh. Raz mowa o milisiwertach (mSv), a w tym samym poście piszesz o miksrosiwertach (μSv). To w końcu mili czy mikro?

• 1

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja

Napisano

Niestety już wzrosło do 4000 mSv

Zdecydujcie się, heh. Raz mowa o milisiwertach (mSv), a w tym samym poście piszesz o miksrosiwertach (μSv). To w końcu mili czy mikro?

Na pewno jest to wartość wynosząca 4 tysiące mikrosiwertów (μSv). Tak dla porównania i uświadomienia sobie skali zagrożenia, statystyczny Polak otrzymuje ze źródeł naturalnych dawkę ok. 2,5 tysiąca mikrosiwertów (μSv) w ciągu 1 roku, tu mamy do czynienia z 4 tysiącami w ciągu 1 godziny!

Użytkownik Matt' edytował ten post 17.03.2011 - 18:12

• 1

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Film ze śmigłowca krążącego nad elektrownią Fukushima - z bliska można zobaczyć, jak to wszystko wygląda. Swoją drogą to te zniszczenia nie są tak małe, na jakie wyglądały z daleka.

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakim cudem może być 4k uSv jeśli do CNN dotarło nagranie zrobione kilkadziesiąt (chyba 70) km od elektrowni, z odczytem poziomu promieniowania ponad 4k uSv ? Na nagraniu widać wpływ promieniowania na aparat - pojawiają się błędy, artefakty, szum
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych