Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Również dzisiaj usłyszałem, że już nie ma dla nas ratunku, że wszyscy zginiemy... Już nie chciałem cyrku na ulicy robić (sam szedłem, z kumplami pewnie byśmy babom dali do rozumu - oczywiście nie siłą :P) ale normalnie ręce opadają.

A w szkole nauczycielka fizyki postanowiła nam przybliżyć katastrofe w Czarnobylu - oglądaliśmy "Bitwe o Czarnobyl" z Discovery (która jest również gdzieś w tym temacie). Po co? Nie wiem. Może w szkołach mają za zadanie straszyć uczniów? :o

• 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

WikiLeaks ujawnił amerykańskie depesze dot. elektrowni w Japonii
Dzisiaj, 17 marca (19:01)

Już 18 miesięcy przed kryzysem nuklearnym w japońskich elektrowniach, amerykańscy dyplomaci krytykowali szefa bezpieczeństwa Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej za niekompetencję. Depesze w tej sprawie wysyłano z ambasady amerykańskiej w Wiedniu, gdzie jest siedziba IAEA, do Waszyngtonu.

Amerykańskie notatki zostały opublikowane przez WikiLeaks. Portal ujawnia też inne pisma, z których wynika, że kwestie bezpieczeństwa nuklearnego w Japonii były traktowane mało poważnie.

W ciągu 10 lat departament bezpieczeństwa Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej przymykał oczy na sprawy, które powinien nadzorować. Według Amerykanów, jego były szef był złym menadżerem i nie potrafił wymóc na Japonii zwiększenia procedur bezpieczeństwa.

Agencja nie chce komentować tych notatek. WikiLeaks ujawnił także inną poufną depeszę USA. Wynika z niej, że japoński rząd ukrywał przed opinią publiczną incydenty nuklearne. Co więcej, celowo wstrzymywał rozwój alternatywnych źródeł energii. Dyplomaci wskazywali, że Japonia stosuje przestarzałe standardy radioaktywności, które pamiętają jeszcze czasy katastrofy w Czarnobylu.

Paweł Żuchowski

RMF FM

źródło

jeśli ktoś pracował lub pracuje w korporacji - będzie to dla niego oczywiste - tam wyciska się sok nawet z kamienia,
liczy się tylko zysk - prywatne elektrownie atomowe, nawet w Japonii, to wg mnie tylko kwestia czasu...
  • 0

Box.
Reputacja

Napisano

jeśli ktoś pracował lub pracuje w korporacji - będzie to dla niego oczywiste - tam wyciska się sok nawet z kamienia,
liczy się tylko zysk - prywatne elektrownie atomowe, nawet w Japonii, to wg mnie tylko kwestia czasu...

Chodzi o to, że to tylko kwestia czasu, gdy elektrownie atomowe w Japonii staną się prywatne? Jeśli tak, to nawet w tym temacie było gdzieś napisane, że właśnie elektrownia w Fukushimie jest prywatna.

• 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby nr 3 się zapalił to tam jest 90 ton zużytego paliwa z plutonem. Czy ktoś wie wtedy jakie byłyby skutki i jak długo to by się paliło?

PS. w sumie tam jest tego paliwa 470 ton, więc gdyby się to spaliło wszystko to na każdy km2 ziemi (wliczając oceany też) spadłoby 0,9 grama materiału radioaktywnego. Oczywiście będzie to więcej, gdyż nie doliczyłem masy tlenu biorącego udział w reakcji.

Oczywiście nie rozłoży się to równomiernie i nie opadnie odrazu ,tylko będzie krążyć w atmosferze.

Użytkownik fanvnf edytował ten post 17.03.2011 - 23:36

• 0

vkali.
Reputacja

Napisano

WikiLeaks ujawnił amerykańskie depesze dot. elektrowni w Japonii
Dzisiaj, 17 marca (19:01)

Już 18 miesięcy przed kryzysem nuklearnym w japońskich elektrowniach, amerykańscy dyplomaci krytykowali szefa bezpieczeństwa Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej za niekompetencję. Depesze w tej sprawie wysyłano z ambasady amerykańskiej w Wiedniu, gdzie jest siedziba IAEA, do Waszyngtonu.

...wypuszczone oraz ponownie uaktywnione po całym świecie cia'owskie pieski, będą robić wszystko, by uczynić papę i miazgę z mózgów tych, nie przyzwyczajonych do samodzielnego myślenia .... najnowsza papa cia'owskich piesków ..." europejczycy be, a amerykańce cacy,.. nadzor rządu japoni be, a kumple z tepco cacy i w dodatku herosi, ".

W Fukushimie używano wadliwych reaktorów

Trzydzieści pięć lat temu, Dale G. Bridenbaugh wraz z dwoma kolegami pracującymi w General Electric zrezygnowało z pracy, gdy utwierdzili się w przekonaniu, że recenzowany przez nich projekt reaktora Mark 1 był tak wadliwy, że mógł prowadzić do katastrofalnego w skutkach wypadku.

Przez dziesięciolecia podważano zdolność reaktora Mark 1 do wytrzymania ogromnych ciśnień, które pojawiłyby się, gdyby reaktor stracił możliwość chłodzenia. Dziś, ten właśnie projekt, przechodzi test w Fukushimie. Pięć z sześciu reaktorów w Fukushima Daiichi, to właśnie General Electric Mark 1.

Dale Bridenbaugh powiedział w wywiadzie dla ABC News:

"Problemy, które wykryliśmy w 1975 r. podczas analizy kontenera zabezpieczającego przekonały nas, że projekt nie brał pod uwagę ciśnień, które mogły powstać przy utracie chłodziwa. Ciśnienie, które powstaje przy bardzo szybkim uwalnianiu energii może rozsadzić kontener i doprowadzić do niekontrolowanego uwolnienia cząstek radioaktywnych."

General Electric w ciągu lat nieco usprawnił konstrukcję reaktorów Mark 1, jednak w stopniu niewystarczającym, by zapobiec eksplozji w sytuacji utraty chłodziwa.

W samych Stanach Zjednoczonych, 23 reaktory w 16 lokalizacjach nadal są oparte na takim samym projekcie Mark 1.

Rosyjski specjalista od awarii elektrowni atomowych Julij Andrejew, który 25 lat temu kierował sowiecką agencją Specatom i jej pracami nad usuwaniem skutków awarii w Czarnobylu, ostro skrytykował Międzynarodową Agencję Atomistyki i prywatne korporacje za to, że nie nauczyły się niczego po katastrofie w Czarnobylu. W wywiadzie dla agencji prasowej Reuters, powiedział:

"Po Czarnobylu, wszystkie siły przemysłu jądrowego zostały skierowane na ukrycie skutków tego wydarzenia, by uniknąć nadszarpnięcia reputacji branży. Doświadczenia z Czarnobyla nie zostały poważnie przestudiowane przez branżę atomową, a kto inny ma pieniądze, by przeprowadzić takie studia?"

Dr Andrejew stwierdził, że sekwencja wydarzeń w Fukushimie wskazuje na to, że właścicielowi elektrowni, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), bardziej zależało na zyskach, a nie na bezpieczeństwie. Pożar, który we wtorek ogarnął skład zużytego paliwa w reaktorze nr 4 był spowodowany oszczędnością miejsca i pieniędzy.

Japończycy okazali się bardzo chciwi. Chcieli wykorzystać każdy cal przestrzeni. Ale gdy odpady jądrowe rozmieści się tak blisko siebie w basenie, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwa wystąpienia pożaru, jeśli z basenu zostanie usunięta woda.

W przeszłości, TEPCO było ostro krytykowane za fałszowanie dokumentacji bezpieczeństwa w Fukushimie. Jak podaje "Wall Street Journal", w 2002 r., TEPCO przyznało się Przemysłowej Agencji Bezpieczeństwa Jądrowego, że sfałszowało testy zabezpieczeń reaktora nr 1.

To nie był jedyny z ciągu skandali, powiązanych z TEPCO. W 2007 r. firma początkowo twierdziła, że nie doszło do uwolnienia promieniowania po trzęsieniu ziemi, w elektrowni w Kashiwazaki-Kariwa. Później jednak firma musiała przyznać, że doszło do wycieku radioaktywnej wody do Morza Japońskiego.

W czerwcu ubiegłego roku, jeden z reaktorów w Fukushimie stracił zasilanie i stracił na pewien czas zdolność chłodzenia. TEPCO nie wyciągnęło z tego incydentu żadnych wniosków.

Nadzór instytucji rządowych nad firmą nie był zbyt surowy, zwłaszcza że dochodziło do klasycznego dla neoliberalizmu przenikania elit politycznych i biznesowych. Japońskie ministerstwo gospodarki organizowało promocje sprzedaży japońskich elektrowni jądrowych do Wietnamu (który wybrał technologię TEPCO ).

Jak wynika z depesz ujawnionych przez WikiLeaks, ponad dwa lata temu Międzynarodowa Agencja ds. Atomistyki (IAEA) ostrzegała Japonię, że procedury bezpieczeństwa w japońskich elektrowniach atomowych były nieadekwatne i że mogą wystąpić poważne problemy w razie trzęsienia ziemi.

Opracowanie: Yak
Źródło: Centrum Informacji Anarchistyczne http://cia.bzzz.net/

j

• 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To samo można powiedzieć o europejskich pieskach. W polityce nie ma dobrych i złych.

Znalazłem jeszcze taką kamerkę: lotnisko w Fukushimie http://www.pref.fuku.../infomation.HTM
W elektrowni względny spokój, nie widać dymu http://www.tepco.co....ra/index-j.html
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hmm, stacje w Niemczech i w Polsce też zanotowały wzrost promieniowania, pytanie skąd, bo przecież to nie z Japonii chyba:

http://inters.bayern...mp=200&tbltyp=2
http://www.radioakty...lublin.pl/?id=0
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę, że ma to związek z opadami deszczu. Podczas opadów deszczu poziom promieniowania z reguły nieco się podnosi bo wraz z deszczem spada na ziemię pył wszelakiej maści (alergicy odczuwają to organoleptycznie). A radioaktywne substancje wydzielają się także podczas spalania konwencjonalnych paliw.
  • 3

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Również dzisiaj usłyszałem, że już nie ma dla nas ratunku, że wszyscy zginiemy... Już nie chciałem cyrku na ulicy robić (sam szedłem, z kumplami pewnie byśmy babom dali do rozumu - oczywiście nie siłą :P) ale normalnie ręce opadają.

Do kogo piszesz i o czym?
Bo nie dość że zrozumiałem tylko twoją głupią ironie ''
Również dzisiaj usłyszałem, że już nie ma dla nas ratunku, że wszyscy zginiemy...''
Nic pozatym.
Ręce opadają jak cie czytam ale nie wiem czy z twojej głupoty czy współczucia

A w szkole nauczycielka fizyki postanowiła nam przybliżyć katastrofe w Czarnobylu - oglądaliśmy "Bitwe o Czarnobyl" z Discovery (która jest również gdzieś w tym temacie). Po co? Nie wiem. Może w szkołach mają za zadanie straszyć uczniów? :o

Nie moge ci pomóc- Jestem koniem :(

Dołączona grafika

Użytkownik cisz edytował ten post 18.03.2011 - 10:30

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na antenie TVN 24 podano około pół godziny temu, że 15 marca promieniowanie w pobliżu elektrowni wynosiło 400 m(mili)Sv (o tym też wczoraj pisało CNN, wklejałem gdzieś fragment), a wczoraj (17 marca) promieniowanie to wynosiło już tylko 0,28 m(mili)Sv. Nie wiem na ile jest to prawdą i skąd TVN 24 wziął te dane o wczorajszym promieniowaniu.
A oto fragment z dzisiejszego artykułu CNN:

Radiation levels Thursday hit 20 millisieverts per hour

The company said Friday afternoon, though, that radiation levels at the plant's west gate, at .26 to .27 millisieverts, have been fairly stable over a recent 12-hour span

BBC też podaje wartość 400 mSv (400 milisivertów, czyli 0,4 siverta!)
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/51726000/gif/_51726322_tokyo_exc_304.gif
Dołączona grafika

Dobra, 290 milisiwertów na godzinę jest niemożliwe

A jednak. :)

Użytkownik domino edytował ten post 18.03.2011 - 09:51

• 1

nazwa wyświetlana.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przełom w elektrowni Fukushima: jest zasilanie chłodzenia reaktora numer 2

...przedwczesny huraoptymizm, ... to jest dopiero początek, nie tylko tegorocznych naturalnych katastrof...przybędzie również czerwony kosiarz mimo, że dla wielu to dzisiaj jeszcze bajka....nikt nie ujdzie samemu sobie, nikt nie ujdzie złu, które sam w sobie zrodził i w sobie wychodował... trzeba będzie wreszcie zapłacić za bezmyślną i ogłupiającą pogoń za błyskotkami, ....

..heh'o'heh....hhh nnn hhh

Następny ''Mondry''?
Ty już lepiej nic nie pisz, kompromitujesz sie.

trzeba będzie wreszcie zapłacić

Masz coś do nich? no pytam się?
Co ci ludzie zawinili?
Odłącz sobie internet masz spaczone poglądy
I radzę odwyk od technologicznych ''błyskotek'' najlepiej na dwa lata

heh'o'heh....hhh nnn hhh....

Dołączona grafika

Użytkownik cisz edytował ten post 18.03.2011 - 10:37

• -3

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj można sprawdzić poziom napromieniowania w poszczególnych krajach europejskich.
Ogólnie wszystko jest w porządku.Troszeczkę może niepokoić kilka miejsc z podwyższoną dawką napromieniowania u naszych południowych sąsiadów (Słowacja).
Ale Polska jest czysta jak łza,co tylko może cieszyć.
  • 0

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Dziękuję Jarecki za ten link, ustawcie sobie time frame - one week albo jeszcze lepiej month - widać na terenie Niemiec wyraźne rozgraniczenie - południe ma wyższe odczyty niż północ,
na terenie Francji i Portugalii pojedyncze punkty pomarańczowe, których na północy Europy nie widać, nie wiem jak to przebiega na naszym terenie - ale pewnie podobnie,
Polska nie uczestniczy w tym programie?

pozdrawiam

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 18.03.2011 - 10:42

• 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja

Napisano

Ogólnie wszystko jest w porządku.Troszeczkę może niepokoić kilka miejsc z podwyższoną dawką napromieniowania u naszych południowych sąsiadów (Słowacja).
Ale Polska jest czysta jak łza,co tylko może cieszyć.

Nie jest to nic niepokojącego, co prawda zgodnie z normami nie powinniśmy być narażeni na promieniowanie większe niż średnio 115 nSv na godzinę (co daje przepisowy 1 mSv na rok), jednak według PAA przeciętnie przyjmujemy 285 nSv na godzinę co daje 2,5 mSv w ciągu roku.

[...]nie wiem jak to przebiega na naszym terenie - ale pewnie podobnie,
Polska nie uczestniczy w tym programie?

Ja widze tam wyniki z Polski, tylko rzadko aktualizowane.
Poza tym promieniowanie w Polsce możesz sprawdzić tutaj:
http://www.paa.gov.p...y/moc_dawki.php
Żółty kolor to około 100 nSv (dół skali to 10 nSv a góra 1000 nSv).
Obecnie: Kraków 113 nSv, Warszawa 101 nSv.

Użytkownik Matt' edytował ten post 18.03.2011 - 11:17

• 0

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A propos reaktorów to znalazłam ciekawostkę :

Dołączona grafika

To co możecie zobaczyć na zdjęciu nie jest po prostu kupą kamieni, lecz w pełni funkcjonalnym reaktorem atomowym datowanym na 2 miliardy lat wstecz.

Reaktor ten jest oczywiście w pełni naturalny. Jego powstanie było możliwe dzięki temu, że na małej przestrzeni znalazło się dużo izotopu uranu 235 – co nie występuje często w naturalnych warunkach.

Do tego reaktor miał dostęp do wody gruntowej, która spełniała zadanie tak zwanego moderatora – którego zadaniem w elektrowniach atomowych jest zmniejszanie energii kinetycznej neutronów, aż do osiągnięcia przez nie stanu neutronów termicznych.

Dzięki temu samoczynnie rozpoczęta reakcja łańcuchowa mogła trwać nieprzerwanie przez lata. Dziś jedyne co pozostało to ślady tlenku uranu oraz ksenonu – typowych produktów reakcji jądrowej.

Naukowcy obliczają, że elektrownia generowała około 100 kW mocy.

Znaleziska dokonano na terenie Gabonu w Afryce w roku 1970.

http://www.geekweek....31/#more-282631

Użytkownik Alexi Arduscoini edytował ten post 18.03.2011 - 11:11

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych