Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nexus ma rację. Polecam suplementy, takie jak :

chrom+
kelp

Zawierają jod i są dobrze przyswajalne przez organizm.

A powiedz mi kpiarz, bo widzę, że masz pojęcie w temacie, czy picie mocno rozcieńczonej (powiedzmy 1 kropla na szklankę) jodyny wchodzi w grę? Czytałem skład i w zasadzie jest tam tylko potasek jodu, jod i etanol.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Śladowe ilości promieniowania z uszkodzonych japońskich reaktorów dotarły już do zachodniego wybrzeża USA.
Radioaktywny izotop jodu wykrył Departament Zdrowia w mieście Olympia w stanie Washington.
Co prawda ilość jest miliony razy mniejsza od tej,która mogłaby zagrozić życiu i zdrowiu ludzi ale jest.

Officials: 'Minuscule' amounts of radiation detected in Wash.
  • 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie chcę nikogo dobijać ale mamy nową awarię układów chłodzenia reaktorów - tym razem w elektrowni jądrowej Tokai II w prefekturze Ibaraki, w Japonii wskutek dzisiejszych wstrząsów, znów zarządzający zapewnia, że wszystko jest ok, natomiast faktem jest, że wokół elektrowni odnotowano podwyższone promieniowanie:

Link

monitoring skażenia wokół tej siłowni:

Link

pozdrawiam

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 22.03.2011 - 20:27

• 1

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie tylko my mamy problem z uzyskaniem informacji nt. Japonii:

ONZ zaniepokojony sytuacją w Japonii. "Nie mamy informacji"

Oenzetowska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej wyraziła dzisiaj zaniepokojenie tym, że nie otrzymała z Japonii niektórych informacji na temat uszkodzonej przez trzęsienie ziemi i falę tsunami elektrowni atomowej Fukushima I.

Zaznaczono, że ogólna sytuacja w siłowni pozostaje "bardzo poważna".

- Od pewnego czasu nie otrzymujemy rzetelnych informacji, dotyczących integralności osłony bezpieczeństwa reaktora nr 1. Jesteśmy zatem zaniepokojeni tym, że nie wiemy, w jakim dokładnie jest stanie - powiedział na konferencji prasowej w wiedeńskiej siedzibie MAEA jej wyższy przedstawiciel Graham Andrew.

Dodał, iż MAEA nie otrzymała danych na temat temperatury w zbiornikach z zużytym paliwem z reaktorów nr 1, 3 i 4, choć Japonia dostarcza inne zaktualizowane dane.

Uczestniczący w tej samej konferencji prasowej inny wyższy funkcjonariusz agencji James Lyons zaznaczył, że z elektrowni Fukushima I nadal wydobywają się substancje promieniotwórcze, ale nie wiadomo dokładnie, co jest ich źródłem.

11 marca silne trzęsienie ziemi i towarzyszące mu tsunami odcięły dopływ energii do elektrowni Fukushima I, powodując wyłączenie systemów chłodzenia oraz niekontrolowany wzrost temperatury reaktorów i zasobników ze zużytym paliwem. W efekcie doszło do częściowego stopienia się elementów paliwowych, wybuchów wodoru i emisji radioaktywnej pary do otoczenia.

Jest to największa katastrofa nuklearna od czasu wybuchu reaktora w Czarnobylu w 1986 roku.

Źródło

Na moje oko sytuacja nie jest za ciekawa, skoro już nawet MAEA nie otrzymuje wszystkich informacji na temat katastrofy.
  • 0

Yoszko.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Nie otrzymujemy informacji o sytuacji w reaktorze nr 1"

- Od jakiegoś czasu nie otrzymaliśmy potwierdzonych informacji o stanie reaktora nr 1 - podała Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej. Agenda ONZ oświadczyła też, że Japończycy nie udostępnili jej informacji o temperaturze w przechowalnikach zużytych prętów przy reaktorach 1,3 i 4. Ogólnie sytuacja w elektrowni Fukushima I została określona jako "bardzo poważna". Do wszystkich sześciu reaktorów udało się doprowadzić prąd, co może pomóc w ich chłodzeniu. Trwają prace nad uruchomieniem poszczególnych systemów.

KLIK

-------

ONZ zaniepokojony sytuacją w Japonii. "Nie mamy informacji"

Oenzetowska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej wyraziła dzisiaj zaniepokojenie tym, że nie otrzymała z Japonii niektórych informacji na temat uszkodzonej przez trzęsienie ziemi i falę tsunami elektrowni atomowej Fukushima I.

KLIK

-------

MAEA alarmuje: nie mamy rzetelnych danych o Fukushimie, co się tam dzieje?

Oenzetowska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej wyraziła zaniepokojenie tym, że nie otrzymała z Japonii niektórych informacji na temat uszkodzonej przez trzęsienie ziemi i falę tsunami elektrowni atomowej Fukushima I. Zaznaczono, że ogólna sytuacja w siłowni pozostaje "bardzo poważna".

KLIK

Widzę ze Polskie media już zauważyły powagę sytuacji i że temat jest nieco ważniejszy niż inwazja na Libię.
  • 2

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Ale o Tokai II ani słowa, wiedzą, że to wywołałoby panikę wśród ludzi, ale prędzej czy później wyjdzie na jaw...
Kto wie co tam naprawdę się dzieje?

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 22.03.2011 - 20:27

• 0

Patrolinho.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pewnie za kilka dni ONZ podejmie decyzję o ataku na Japonię, przecież blokują dostęp do informacji, które mogą uratować od zagłady miliony istnień ludzkich ;) To tak w ramach żartu jakim jest cała ONZ'towska banda :)

Co do braku informacji to tak jak koledzy wspomnieli, brak informacji = nie jest dobrze. Dobra nowina zawsze szybko się niesie... Wydaje mi się, że milczą bo jeśli ogłosiliby, aby ludzie się ewakuowali to pewnie w panikę wpadnie cała Japonia, a panika nie jest dobra dla gospodarki... Niestety żyjemy w czasach, gdzie pieniądz jest wart więcej niż życie ludzkie, więc pozostaje nam tylko czekać. Jak zwykle...
  • 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

za rok będziemy wiedzieć 50% co miało naprawdę miejsce... NA PEWNO nie dowiemy się całej prawdy o tej awarii
  • 0

JackXP.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekaw jestem jakie sankcje karne czekają TEPCO i wszystkich tych którzy zawinili przy tej awarii.

Jakby nie patrzeć będzie to coś w rodzaju: "Poważnych zaniedbań powodujących zagrożenie biologiczne o globalnej skali", pewnie procesy z nimi będą się toczyć latami.

Użytkownik JackXP edytował ten post 22.03.2011 - 21:06

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Haha o ile w ogóle jakieś będą... Nie martw się, jeszcze będzie tak, że dostaną odszkodowanie.
  • 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem przekonany, że gdyby taka awaria miała miejsce w Polsce to mielibyśmy IV rozbiory i zmasowany atak mediów na polskie elektrownie śmierci.
  • 1

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Aby obraz sytuacji nuklearnej w Japonii był kompletny należałoby wymienić wszystkie miejsca, które 11 marca zgłosiły stan awaryjny i pokrótce podsumować nasz stan wiedzy na chwilę obecną (uczynię to za Wiki - niestety angielskojęzyczną - postaram się istotne punkty przetłumaczyć):

Fukushima I Nuclear Power Plant - powszechnie znany przebieg wydarzeń, najbardziej dramatyczny , trzy pierwsze reaktory uszkodzone, budynek czwartego także, na wszystkich uszkodzone magazyny zużytego paliwa (trzeci reaktor z MOX). Aktualnie sytuacja rozwija się niepomyślnie - rośnie poziom promieniowania wokół zakładu, ta elektrownia dostarczyła dotychczas największej ilości skażenia po 11 marca,

Fukushima II Nuclear Power Plant - cztery reaktory po 1,1 GW typu BWR-5 - przebieg wydarzeń podobny do F I - tsunami zalało awaryjne generatory, nastąpił problem z chłodzeniem reaktorach 1,2 i 4 , dość szybko poradzono sobie z tym, ale 14 marca stwierdzono podwyższoną radiację a 15 marca wystąpiła eksplozja w bloku 3 (który notabene raportowano jako sprawny przez okres całego kryzysu , w mediach oczywiście ani słowa o innych eksplozjach w pozostałych elektrowniach), wprowadzono strefę ewakuacji jak w FI ale ze względu na sąsiedztwo obu elektrowni włączono F II do 20 km strefy ewakuacji Fukushima I, sytuacja nie jest opanowana w zakresie chłodzenia,

Onagawa Nuclear Power Plant - trzy reaktory BWR (od 0,5 GW do 0,8 GW) - 11 marca wystąpił pożar w sekcji turbiny i zanotowano podwyższone promieniowanie, zagrożenie wyeliminowano i już 13 marca podano, że promieniowanie wróciło do normy,

Tōkai Nuclear Power Plant I and II - jeden reaktor Magnox (GCR) - 0,166 GW(nieprodukujący , pierwsza el. atomowa w Japonii produkcji brytyjskiej) i BWR 5 - 1,1 GW i właśnie w tym ostatnim 14 marca zanotowano awarię pomp systemu chłodzenia,system awaryjny oparty na generatorach oczywiście długo nie wytrzymał i doszło do sytuacji podobnej jak w Fukushima, wokół elektrowni odnotowano wysokie promieniowanie ale co ciekawe nie wprowadzono stref ewakuacji - elektrownia położona dwa razy bliżej Tokio niż Fukushima.

i na koniec rodzynek:
Rokkasho Reprocessing Plant - zakład wzbogacania uranu i paliw jądrowych (MOX) , sytuacja podobna jak w Tokai II gdzie przestał pracować podstawowy system chłodzenia, generatory awaryjne nie wytrzymały długo, doszło do awarii chłodzenia i przegrzania - w grę wchodzi 3 000 ton !!!! paliwa , zalano 600 litrami wody i wg New York Timesa 14 marca przywrócono zasilanie - nie ma informacji czy także przywrócono chłodzenie, brak też info nt. ewentualnego skażenia.

Źródło
miłej lektury,
śmiało można rozpowszechniać
pozdrawiam

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 22.03.2011 - 22:50

• 1

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Apropos jodu, właśnie sobie zdałem sprawę, że picie Lugola czy zażywanie suplementów jest całkowicie bez sensu. Okres połowicznego rozpadu jodu 131 to 8 dni, czyli większość się rozpadnie zanim do nas dotrze.
  • 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Jak promieniowanie wpływa na sprzęty elektroniczne i fale radiowe? Widziałem jakieś zdjęcia z Czarnobyla i wiem, że klisza staje się jakby prześwietlona ("zacieki" od dołu lub góry), ale nie mam pojęcia jak wpłynęłoby to np. na dzisiejsze aparaty cyfrowe czy chociażby kamery.

Pytam, bo nadal w temacie nie zostało potwierdzone, czy przyczyną wyłączenia kamery może być awaria spowodowana zbyt dużym promieniowaniem. Tej kamery: http://www.nttfukush...zu/Default.html

Zaledwie niecałe 100km od elektrowni, czyli poza obszarem ewakuacji. Jeśli kamera padła na skutek promieniowania to ciekawe co z ludźmi w pobliżu stacji? ;o

• 0

michu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Apropos jodu, właśnie sobie zdałem sprawę, że picie Lugola czy zażywanie suplementów jest całkowicie bez sensu. Okres połowicznego rozpadu jodu 131 to 8 dni, czyli większość się rozpadnie zanim do nas dotrze.

Jest jeszcze cez -30 lat z groszem

Jak promieniowanie wpływa na sprzęty elektroniczne i fale radiowe? Widziałem jakieś zdjęcia z Czarnobyla i wiem, że klisza staje się jakby prześwietlona ("zacieki" od dołu lub góry), ale nie mam pojęcia jak wpłynęłoby to np. na dzisiejsze aparaty cyfrowe czy chociażby kamery.

Pytam, bo nadal w temacie nie zostało potwierdzone, czy przyczyną wyłączenia kamery może być awaria spowodowana zbyt dużym promieniowaniem. Tej kamery: http://www.nttfukush...zu/Default.html

Zaledwie niecałe 100km od elektrowni, czyli poza obszarem ewakuacji. Jeśli kamera padła na skutek promieniowania to ciekawe co z ludźmi w pobliżu stacji? ;o

Kamere wyłączyli za pewne z powodu blokowania informacji. " ograniczenie wywoływania paniki" Co do obecnego sprzętu to jakoś mi sie wierzyć nie chce by promieniowanie miało an nie jakiś wpływ no chyba że jakies exstra... jak bylo by inaczej to satelity by bardziej zabezpieczali przed promieniowaniem kosmicznym;p

co do zagrożenia to fatalistycznie jeśli będzie brudne bum nr. 3 to post apokaliptyczna wizja przedstawiona w metrze 2033 będzie bardziej możliwa niż jestem to sobie w stanie uzmysłowić;/
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych