Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Gdybyście mogli usłyszeć ten plask otwartej dłoni uderzającej czoło... To naprawdę paranoja. W Polsce nie odczujemy tego tak samo jak Amerykanie, chociaż niektórzy panikują jakby tak było. A kiedy mówicie, że promieniowanie drastycznie wzrośnie na całej północnej półkuli...
Nie no, przecież to tak nas "napromieniowywuje", że wyrosną nam 3 ręce...

Proste pytanie - skąd ta pewność?
  • 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdybyście mogli usłyszeć ten plask otwartej dłoni uderzającej czoło... To naprawdę paranoja. W Polsce nie odczujemy tego tak samo jak Amerykanie, chociaż niektórzy panikują jakby tak było. A kiedy mówicie, że promieniowanie drastycznie wzrośnie na całej północnej półkuli...

Bo nie ma takiej możliwości, żeby co wyrosła 3 ręka, nawet jakbyś zjadł 2kg tych roztopionych prętów promieniotwórczych, hehe
  • 2

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem jasnowidzem. A skąd Ty masz pewność :) nawet symulacje wskazują, że rozniesie tą chmurę na Amerykę i część Matuszki Rosji.

@up nie o to chodziło cytowanej przez Ciebie osobie :) chodziło mu o promieniowanie w Polsce
  • 0

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Bo nie ma takiej możliwości, żeby co wyrosła 3 ręka, nawet jakbyś zjadł 2kg tych roztopionych prętów promieniotwórczych, hehe

Pytałem skąd wie, że w Polsce nie odczujemy tego tak jak Amerykanie , nie o trzecią rękę
  • 0

qaqunio.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, ale oglądałem TVP Info, na dole jak zwykle leciał pasek niusów, coś tam pisało o radioaktywności wykrytej w wodzie i roślinach. Byłem skupiony na głównym obrazie i ten pasek tylko kątem oka widziałem, ale w pewnej chwili mignęło że "... wykryto pluton" (lub "zawiera pluton" ale raczej to pierwsze). Czekałem na powtórzenie tej informacji, ale pasek na TVP Info leci tak dłuugo że po dwóch minutach dałem sobie spokój. Spojrzałem na stronę TEPCO, są tam 3 najnowsze raporty z analiz radiologicznych, ale tam badają tylko pod kątem zawartości izotopów Cezu i Jodu (choć to może właśnie dlatego żeby nie budzić paniki ogłoszeniem o pojawieniu się plutonu).
  • 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, ale oglądałem TVP Info, na dole jak zwykle leciał pasek niusów, coś tam pisało o radioaktywności wykrytej w wodzie i roślinach. Byłem skupiony na głównym obrazie i ten pasek tylko kątem oka widziałem, ale w pewnej chwili mignęło że "... wykryto pluton" (lub "zawiera pluton" ale raczej to pierwsze). Czekałem na powtórzenie tej informacji, ale pasek na TVP Info leci tak dłuugo że po dwóch minutach dałem sobie spokój. Spojrzałem na stronę TEPCO, są tam 3 najnowsze raporty z analiz radiologicznych, ale tam badają tylko pod kątem zawartości izotopów Cezu i Jodu (choć to może właśnie dlatego żeby nie budzić paniki ogłoszeniem o pojawieniu się plutonu).

czy mam dejavu? http://forum.pclab.p...ost__p__9145861

Użytkownik fanvnf edytował ten post 23.03.2011 - 22:57

• 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli o pluton chodzi to "oficjalnie" zaczyna przyznawać się, że pręty paliwowe w 3cim reaktorze zawierają pluton. Bo wcześniej nie mówiono o tym.
  • 0

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Jestem jasnowidzem. A skąd Ty masz pewność :) nawet symulacje wskazują, że rozniesie tą chmurę na Amerykę i część Matuszki Rosji.

Ja dotychczas nie napisałem, że mam pewność , jedynie komentuję to co wychodzi na jaw i sam zdołam odnaleźć, nie namawiam do paniki ani picia jodyny - z drugiej strony nie ignoruję tego co się dzieje, myślę, że większość tu obecnych zachowuje się podobnie, wg Ciebie symulacja = pewność ? Nie szedłbym tą drogą ...
  • 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Fanvnf
Jezu na tamtym forum jeszcze bardziej panikują "na wszelki wypadek zaopatrze się w jodek, media kłamią"... A czoło puchnie...

A też prawie zawsze kieruje się swoim zdaniem. Aż tak głupi nie jestem i jednak mogę wyobrazić sobie jaką musielibyśmy mieć kumulacje pecha żeby Polska, żebyśmy odczuli to.

Użytkownik BrainsCollector edytował ten post 23.03.2011 - 22:50

• 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

To jest dla mnie śmieszne, co dzieje się w Polsce. W obliczu zagrożenia (znikomego czy nie, ale zawsze) ze strony japońskiej radioaktywnej chmury nasz premier chce robić referendum w sprawie elektrowni atomowych... Sam zagłosowałbym oczywiście za elektrownią, ale wiele osób przestraszy lub przestraszyło się po tym, co stało się w Fukushimie i na bank naród nie pozwoli na budowę elektrowni w Żarnowcu...

Pytanie odnośnie już samej katastrofy, samej Fukushimy. Trzęsienie i tsunami jakby zostało przyćmione przez tą elektrownię, ale... komu wierzyć? Jakim mediom ufać, jakie dane brać za pewniki? NIE mamy pewności, kto (i czy w ogóle) podaje najbardziej odpowiadające rzeczywistości dane... Ba, od niedawna żadnych danych. Pff...

• 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest dla mnie śmieszne, co dzieje się w Polsce. W obliczu zagrożenia (znikomego czy nie, ale zawsze) ze strony japońskiej radioaktywnej chmury nasz premier chce robić referendum w sprawie elektrowni atomowych... Sam zagłosowałbym oczywiście za elektrownią, ale wiele osób przestraszy lub przestraszyło się po tym, co stało się w Fukushimie i na bank naród nie pozwoli na budowę elektrowni w Żarnowcu...

Bo węgiel to bardzo dochodowy biznes na którym opiera się w znacznej części gospodarka Polski. Zawsze można zrobić referendum które ma wykazać dwie sprawy. Pierwszą że nasz rząd coś robi. Drugą, że Polacy nie chcą elektrowni atomowych. Bo tani węgiel którego mamy pod dostatkiem i brak gigantycznych dochodów z podatku na CO2 były by tak samo niepożądane jak tania benzyna i olej napędowy.
Co może jednak naszych Miłościwie Panujących Rządzących zdziwić to że jednak Polacy są ZA energetyką jądrową. Polecam świetny program "Mam inne zdanie" z TVP który cały można oglądnąć pod adresem http://www.tvp.pl/pu...2032011/4149463 Dyskusja według mnie ciekawa a wynik ankiety może nie jednego ekooszołoma zaskoczyć.
  • 0

Rutkoski.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziwne, że media nie podają informacji.

Tyle ludzi mieszka w Japonii w tamtych okolicach i nikt się nie zorientuję.
Gdybym ja mieszkał tam to napewno bym się chciał dowiedzieć co jest grane. Co za problem np. wypuścić zdalnie sterowany samolot z kamerą, a ceny to jest ok. 2k zł, więc w Japonii wiele osób może sobie na to pozwolić i np. sobie polecieć z kamerą w pobliże tej elektrowni i wrzucić na youtube, już nie mówiąc o mediach, które też tak mogą zrobic....

Jest wiele sposobów na dostanie się do informacji, ale ludzie mają za małą wyobraźnię...

Użytkownik fanvnf edytował ten post 23.03.2011 - 23:02

• 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.youtube.com/watch?v=5sakN2hSVxA

Nie wiem do końca dlaczego, ale ta animacja budzi we mnie jakiś wewnętrzny niepokój.
  • 2

Hellraiser.
Reputacja

Napisano

Bo węgiel to bardzo dochodowy biznes na którym opiera się w znacznej części gospodarka Polski. Zawsze można zrobić referendum które ma wykazać dwie sprawy. Pierwszą że nasz rząd coś robi. Drugą, że Polacy nie chcą elektrowni atomowych. Bo tani węgiel którego mamy pod dostatkiem i brak gigantycznych dochodów z podatku na CO2 były by tak samo niepożądane jak tania benzyna i olej napędowy.
Co może jednak naszych Miłościwie Panujących Rządzących zdziwić to że jednak Polacy są ZA energetyką jądrową. Polecam świetny program "Mam inne zdanie" z TVP który cały można oglądnąć pod adresem http://www.tvp.pl/pu...2032011/4149463 Dyskusja według mnie ciekawa a wynik ankiety może nie jednego ekooszołoma zaskoczyć.

Z powyższym się zgodzę - Polak chętnie zaakceptuje elektrownie atomowe jeśli będzie tańszy prąd elektryczny no i oczywiście jeżeli elektrownia jądrowa będzie zlokalizowana przynajmniej 400 km od jego domu ... ;)
  • 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Z powyższym się zgodzę - Polak chętnie zaakceptuje elektrownie atomowe jeśli będzie tańszy prąd elektryczny no i oczywiście jeżeli elektrownia jądrowa będzie zlokalizowana przynajmniej 400 km od jego domu ... ;)

W Polsce nie ma trzęsień ziemi, jakichś większych groźnych incydentów pogodowych. Jedyne chyba zagrożenie dla elektrowni jądrowych w Polsce to zamach terrorystyczny... Ale fakt, węgiel jest (jeszcze) tani, chociaż tona trochę kosztuje. Ale węgiel kiedyś się skończy... Ropa kiedyś się skończy... Gaz ziemny kiedyś się skończy... A atom? Za kilkaset lat atom będzie jedynym dostępnym źródłem energii, chyba że wspaniali naukowcy wynajdą coś bezpiecznego i równie wydajnego :P

Tu komentarz do artykułu na WP (artykuł: link)

Dlaczego nikt nie słucha fachowców i wszyscy podsycają panikę, która może przynieść dużo więcej strat niż te spowodowane domniemanym skażeniem w Polsce? Jestem fizykiem jądrowym i trochę się na tym znam. Czy macie ludzie świadomość że żyjecie zanurzeni w "morzu" promieniowania naturalnego, pochodzącego z kosmosu i ze środowiska? Czy wiecie że np. wszystko co zawiera potas jest źródłem promieniowania? Czy wiecie że w dorosłym człowieku w każdej sekundzie rozpada się blisko 20000 atomów potasu 40 emitując promieniowanie? Czy to znaczy że nie powinno się jeść pomidorów i każdy z nas nie powinien się do nikogo zbliżać z uwagi na bycie potencjalnym źródłem skażenia? OCZYWIŚCIE ŻE NIE!!!! Od tysięcy lat ludzkość egzystuje w obliczu promieniowania. Owszem sami trochę narozrabialiśmy chociażby próbami broni jądrowej, ale najważniejsze to mieć umiar i opierać wnioski o fakty. Nawet jeśli nad Polską pojawi się "skażone"? powietrze z nad Japonii to po przebyciu tak dużego dystansu promieniowanie jakiego źródłem mogą być pierwiastki które dostały się do atmosfery po awarii w elektrowni nie powinno znacznie różnić się od normalnego pozimu promieniowania. Jednorazowy pobyt w solarium powoduje dużo większe szkody niż niepotwierdzone skażenie promieniotwórcze na Polską. Nie macie ludzie nic innego do roboty tylko martwić się czymś na co nie macie tak naprawdę żadnego wpływu???

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych