Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Please log in to reply
1855 replies to this topic

sebacyw.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chyba naprawdę nie zrozumiałeś tekstu :)

To nam powiedziałeś nowość

Nowość ta skierowana jest tylko i wyłącznie do Ciebie (czyt. pierwsza linijka mojego postu)

I jaki sens ma takie biadolenie ? Zamiast opierać się na faktach to wolicie biadolić używając ogólników bo do konkretów wiedzy brakuje

Na co mi ta wiedza, skoro i tak wszystko toczy się swoim torem?
Na forum było już tyle możliwości na temat elektrowni, że ciężko policzyć.
"Specjaliści" dysponujący "wiedzą" zapewniali, że wszystko jest pod kontrolą. W tym momencie nie nazwałbym tego w ten sposób.

Jeśli uważasz że będzie gorzej niż w Czarnobylu to napisz dlaczego

"...w skutkach może być ona jeszcze gorsza..."
Czytaj kolejny raz ze zrozumieniem.
Gorzej może być, ale nie musi.
Chodziło mi tutaj o porównanie i wyjaśnienie sensu tego postu, którego również nie zrozumiałeś:

Czarnobyl się już nie powtórzy, będzie teraz Fukushima...

Między innymi w Czarnobylu była awaria tylko jednego reaktora, natomiast w Fukushimie awarii uległa większa liczba reaktorów, które są pod znakiem zapytania i na tą chwilę nikt nie jest w stanie przewidzieć tego, co się wydarzy(proszę mi nie pisać o tym, że skażenia/promieniowania itp na większą skalę są niemożliwe bo nie ma rzeczy niemożliwych tak samo jak były zapewnienia, że elektrownia w Fukushimie jest całkowicie bezpieczna i nie zagraża nikomu, a w dziwny i niewytłumaczalny sposób jest problem z wydostającym się promieniowaniem, eksplozjami itp)

I proszę Cię, jeżeli chcesz jeszcze po-offtopować i połapać mnie za słówka nie rozumiejąc danego przekazu to napisz do mnie na pw i podyskutujemy ;)
Pzdr.

Użytkownik sebacyw edytował ten post 24.03.2011 - 16:00

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pheonix, jak byś dobrze śledził temat, to wiedziałbyś,że dużo ludzi się zaopatrzyło w płyn Lugola i są
zainteresowani dawkowaniem, a więc dla nich umiesciłam ten link.
A poza tym, przemnóż sobie Czarnobyl x 3 i bedziesz miał własciwą skalę zagrożenia.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

przemnóż sobie Czarnobyl x 3 i bedziesz miał własciwą skalę zagrożenia.

Otóż Fukushima to nie to samo co Czarnobyl, a na dodatek powiem, że w skutkach może być ona jeszcze gorsza

Na prawdę w to wierzycie/tak uważacie?

Z tego co wiem, to w Czarnobylu doszło do reakcji łańcuchowej, a w Japonii takiej możliwości nie ma, bo działanie działanie elektrowni zostało automatycznie wstrzymane zaraz po trzęsieniu (czy nawet w trakcie trzęsienia).
Więc nie gadajcie, że będzie gorzej niż w Czarnobylu.

A jak już tak bardzo lubicie panikować, to mimo wszystko nie zapominajcie, że między Japonią a Polską jest jakieś 9 tysięcy km odległości. :)
  • 1

sebacyw.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A jak już tak bardzo lubicie panikować, to mimo wszystko nie zapominajcie, że między Japonią a Polską jest jakieś 9 tysięcy km odległości.

Nikt nie panikuje-stwierdzane są tylko fakty.
I pragnę zaznaczyć, że nie ma rzeczy niemożliwych.
To, że reaktory zostały wyłączone i nie ma prawa się nic wydarzyć to słyszałem zaraz po trzęsieniu Ziemi-skutki były odwrotne i w elektrowni nadal nie jest za ciekawie dlatego też ciężko wierzyć w jakiekolwiek zapewnienia, że wszystko jest cacy, super i ok bo do tej pory ten motyw się nie sprawdza ;)

Użytkownik sebacyw edytował ten post 24.03.2011 - 16:50

• 0

Hourdeau.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Nikt nie panikuje-stwierdzane są tylko fakty."
To po co nagle ludziom liczniki geigera i litry płynu lugola, można sporo zarobić wystawiając takowy licznik na allegro :o
Godzinę temu oglądałem chyba na TVP1 był jakiś doktorek który próbował ciągle wbić prowadzącemu że wydarzenie w Fukishimie to żadna awaria czy cokolwiek co można porównać z Czarnobylem tylko to zwykła katastrofa ekologiczna i opad radioaktywny nie będzie wcale taki groźny.
  • 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ano wcale nie jest cacy ....

Wzrost ciśnienia wewnątrz zbiornika reaktora nr 1
http://www3.nhk.or.j...ish/24_h29.html

Dwóch robotników wykonujących prace w reaktorze nr 3 zostało hospitalizowanych z powodu napromieniowania.
Ich nogi przyjęły dawkę 180 millisievertów.
http://www3.nhk.or.j...lish/24_41.html

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Szwecji zanotowano juz promieniowanie - co prawda niskie, ale...

Szwecja: Wzrósł poziom radioaktywności
1 godz. 15 minut temu
Trzy spośród sześciu stacji pomiarowych w Szwecji odnotowały zwiększony poziom radioaktywności w powietrzu. Urząd Ochrony Radiologicznej uspokaja jednak, że wykryty jod nie zagraża zdrowiu i życiu ludzi.

Największe stężenie jodu 131 wynoszące 0,3 milibekerela na metr sześcienny powietrza odnotowano w Sztokholmie, natomiast bardzo niski poziom radioaktywności wykryto w Umea i Kirunie na północy Szwecji.

Żadnego promieniowania nie odnotowano w Visby na Gotlandii, Ljungbyhed na południu i Gaevle w środkowej Szwecji.
czytaj dalej

- Tak jak się spodziewaliśmy radioaktywny jod po awarii elektrowni atomowej w Japonii dotarł do Szwecji. Stężenie jest jednak bardzo niskie i nie ma zagrożenia dla ludzi i środowiska - twierdzi Leif Moberg, szef działu badań szwedzkiego Urzędu Ochrony Radiologicznej.

Z powodu potencjalnego zagrożenia Urząd Ochrony Radiologicznej od ubiegłego tygodnia zlecił zwiększenie częstotliwości badań. Zamiast dwa razy w tygodniu, analizy przeprowadzane są codziennie.

źródło informacji: PAP
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

phoENIX - twój obrazek jest niesmaczny, chory.

Możesz sobie żartować, ale mamy przynajmniej 2 reaktory w których się stopiły pręty paliwowe (full meltdown) a nad nimi po 90 ton zużytego paliwa.

Bez żadnej gwarancji że to wszystko nie zostanie wyrzucone do atmosfery. Zresztą, 1 tona zużytego paliwa wyrzucona w postaci bliskiej gazu cząstek to byłaby katastrofa, a nawet 100 kg...

Największa na świecie brudna bomba, owoc szeregu pomyłek.

http://www.zamg.ac.a...nalyse-I131.gif

W skali INES powinna mieć już 7 stopień, równy z Czarnobylem. A ty wrzucasz obrazki które śmieszyłyby mnie, gdyby nie fakt że to dopiero początek tej historii i mamy czego się obawiać.

Wracając do Polski - mieliśmy tsunami kiedyś, bo znaleziono wrak statku 20+ km w głębi lądu, i są zapiski historyczne. Mieliśmy trzęsienia ziemi, co prawda w XV wieku czy okolicach - ale były.

Liczniki Geigera - przydatne jak kupujesz sushi, elektronikę z Japonii, Toyotę i Mazdę. Ba, niezbędne :D
Jod to chyba sam w końcu kupię, a przynajmniej jakieś suplementy.

Zawsze możesz trafić na "gorszy kawałek tortu" i nie masz pewności czy na ciebie nie padnie jakaś krytyczna dawka promieniowania.
Wystarczy jedna "nieświeża rybka" żebyś zachorował jak ofiary Polonu, czy to proste ?

http://d.yimg.com/a/...Rjd6kHJxhG34g--
  • 2

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A słyszeliście co powiedział w Panoramie "ekspert" Z PAA??
Koleś porównał radioaktywną chmurę z Fukushimy do ogniska rozpalonego w Polsce z którego dym zawiało by do Japonii. :o

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 24.03.2011 - 18:41

• 1

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

i krótka wypowiedź człowieka z branży

Christopher Busby (born 1945) is a British scientist and activist known for his work on the health effects of ionising radiation. In addition to his academic appointments he is the director of Green Audit, an environmental consultancy agency,[1] and scientific advisor to the Low Level Radiation Campaign which he set up in 1995.[2] Busby was also the National Speaker on Science and Technology for the Green Party of England and Wales,[3][4] and the Scientific Secretary of the European Committee on Radiation Risks, based in Brussels

• 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

sechmet,Zapominasz, że nie wszyscy znają angielski.
Christopher Busby (ur. 1945), brytyjski naukowiec i działacz znany ze swojej pracy w zakresie skutków zdrowotnych promieniowania jonizującego. Ponadto jest dyrektorem „Green Audit”, czyli doradztwie w kwestiach ochrony środowiska, oraz doradca naukowy na niski poziom promieniowania kampanii, którą przeprowadzono w 1995 roku . Busby działał również w “Science and Technology” przy Partii Zielonych Anglii i Walii, oraz „The Scientific Secretary of the European Committee” czyli, Komitetu ds. Ochrony przed ryzykiem Promieniowania, z siedzibą w Brukseli

Pozdrawiam Erik.
  • 3

michu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Możesz sobie żartować, ale mamy przynajmniej 2 reaktory w których się stopiły pręty paliwowe (full meltdown) a nad nimi po 90 ton zużytego paliwa.

Bez żadnej gwarancji że to wszystko nie zostanie wyrzucone do atmosfery. Zresztą, 1 tona zużytego paliwa wyrzucona w postaci bliskiej gazu cząstek to byłaby katastrofa, a nawet 100 kg...

Największa na świecie brudna bomba, owoc szeregu pomyłek.

http://www.zamg.ac.a...nalyse-I131.gif

W skali INES powinna mieć już 7 stopień, równy z Czarnobylem. A ty wrzucasz obrazki które śmieszyłyby mnie, gdyby nie fakt że to dopiero początek tej historii i mamy czego się obawiać.

Wracając do Polski - mieliśmy tsunami kiedyś, bo znaleziono wrak statku 20+ km w głębi lądu, i są zapiski historyczne. Mieliśmy trzęsienia ziemi, co prawda w XV wieku czy okolicach - ale były.

Liczniki Geigera - przydatne jak kupujesz sushi, elektronikę z Japonii, Toyotę i Mazdę. Ba, niezbędne :D
Jod to chyba sam w końcu kupię, a przynajmniej jakieś suplementy.

Zawsze możesz trafić na "gorszy kawałek tortu" i nie masz pewności czy na ciebie nie padnie jakaś krytyczna dawka promieniowania.
Wystarczy jedna "nieświeża rybka" żebyś zachorował jak ofiary Polonu, czy to proste ?

http://d.yimg.com/a/...Rjd6kHJxhG34g--

pręty się nadtopiły nie stopiły jest to horendalna różnica. co do brudnego bum to cały rektor musi się stopić a i w tedy musiało by mieć ta lawa dużo szczęścia by zrobić to bum... Japończycy czuwają nie ma co panikować. reaktor nawet sam z siebie nie stopi się od tak potrzebuje do tego czasu.

ktoś już to policzył wyszło mu 23 godziny. Chociaż fakt faktem jak autor pisze 3 tony uranu na świerzym powietrzu stopią się po 90 sekundach ;)

link do wypowiedzi

http://bobolowisko.b...-armagedon.html
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Radioaktywny cez w warzywach w Tokio
PIERWSZY TAKI PRZYPADEK PO KATASTROFIE W FUKUSHIMIE

W warzywach liściastych z doświadczalnego ogródka w Tokio wykryto radioaktywny cez w ilości 1,8 raza większej niż dopuszczalna - poinformowała w czwartek agencja Kyodo, powołując się na tokijskie władze lokalne. To pierwszy taki przypadek w stolicy po katastrofie w elektrowni Fukushima I. Wcześniej ta sama agencja donosiła, że dwóch ratowników pracujących na terenie elektrowni i wystawionych na promieniowanie, trafiło do szpitala.

Skażenie promieniotwórcze stwierdzono w Tokio w różnych warzywach, pochodzących z okolic uszkodzonej przez silne trzęsienie ziemi i tsunami 11 marca elektrowni atomowej Fukushima I, ale jest to pierwszy przypadek wykrycia go w warzywach uprawianych w stolicy, 240 kilometrów dalej na południe.

Jak podała w czwartek ONZ-owska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) z siedzibą w Wiedniu, japońscy naukowcy stwierdzili "dającą się zmierzyć" zawartość radioaktywnych izotopów jod-131 i cez-137 w próbkach wody morskiej, pobranych 30 kilometrów od położonej na wybrzeżu elektrowni Fukushima.

Według MAEA, "zawartość jodu była równa dopuszczalnemu w Japonii poziomowi lub wyższa, zaś zawartość cezu znacznie poniżej tego poziomu". Poddane analizie próbki pobrano w dniach 22-23 marca, po wykryciu promieniotwórczego jodu i cezu w wodzie w pobliżu elektrowni.

Jak wyjaśniła japońska agencja bezpieczeństwa nuklearnego (NISA), trzej ratownicy pracujący przy układaniu kabli w reaktorze nr 3 zostali wystawieni na promieniowanie od 170 do 180 milisiwertów. Maksymalna dawka ustalona dla ratowników to 150 milisiwertów.

Dwóch mężczyzn z poparzonymi nogami trafiło do szpitala. Nie wiadomo co dokładnie spowodowało obrażenia. Depesza agencji Kyodo podaje tajemniczo, że "ich stopy były w wodzie".

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Użytkownik kpiarz edytował ten post 24.03.2011 - 21:17

• 1

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chore to są twoje oskarżenia których nie potrafisz niczym poprzeć bo jesteś bajkopisarzem. Raczył byś odpowiedzieć na moją wiadomość http://www.paranorma...post__p__428313 lub przyznać się do zmyślania informacji o jakimś lobby atomowym.

sebacyw

To po co bawisz się w eksperta skoro są to sprawy których nie ogarniasz ? Biadolić i panikować to każdy potrafi. Do tego nie potrzeba ani inteligencji ani wiedzy.

Kpiarz
jak byś dobrze śledził temat, to wiedziałbyś,że dużo ludzi się zaopatrzyło w płyn Lugola i są
zainteresowani dawkowaniem, a więc dla nich umiesciłam ten link.

Czy jak grupa idiotów kupi sobie liny to będziesz dawała im porady jak zrobić pętle na której można się powiesić ?
Skoro są idioci co kupują płyn Lugola i chcą go pić to każdy myślący człowiek będzie starał się im wybić ten pomysł z głowy dla ich zdrowia. Pchasz ich dalej w tej głupocie tak jak byś sama zaopatrzyła się w płyn Lugola i sama była spanikowana obecną sytuacją którą choć nie rozumiesz to cię przeraża.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownik cisz edytował ten post 25.03.2011 - 21:57

• 0

sebacyw.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cytat
sebacyw

PhoeniX
To po co bawisz się w eksperta skoro są to sprawy których nie ogarniasz ? Biadolić i panikować to każdy potrafi. Do tego nie potrzeba ani inteligencji ani wiedzy.

Jak zwykle zdanie wyjęte z kontekstu.
Pozdro.

Nie czytasz uważnie!
Nie napisałem, że wiedzy nie mam, nie napisałem też, ze jestem ekspertem dlatego więc bez sensu się czepiasz...
To było pytanie retoryczne, a jak nie wiesz co to znaczy to zobacz w google.

Użytkownik sebacyw edytował ten post 24.03.2011 - 21:54

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych