Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.
  • Tematów: 0

Napisano

Razor, Twoje argumenty są tak bliskie argumentom lobby atomowego że mógłbym sobie pomyśleć że masz w tym jakiś interes.

Zakładając że nie jesteś Dzieckiem Neostrady, masz lat 20+ i inteligencji dość aby wyciągać samodzielne wnioski - odsyłam Cię do literatury, i wiedzy.

Węgla mamy na ponad 50 lat, technologia fuzji podobno już jest za rogiem - a Ty uskuteczniasz propagandę. Daruj sobie.

Lobby atomowe, lobby żydowskie, lobby masońskie, lobby cyklistów, lobby tuskosamolotozestrzeliwaczy i masa innych lobby - to naprawdę troszkę paranoją zalatuje :> Tak, mam interes - w końcu forumowicze z paranormalne.pl to organ decyzyjny w dziedzinie energetyki narodowej :D

Wytłumacz mi jedno - co nam da brak elektrowni, skoro wszyscy dookoła je mają i w razie awarii u nich, nam też się oberwie?
Węgiel na 50 lat - a wydobycie? To nic nie kosztuje? Co za 50lat? Budowa elektrowni to nie 2-3 lata, więc trzeba myśleć wcześniej.

Mam niejako na co dzień do czynienia z zagadnieniami dotyczącymi zarządzania kryzysowego i bezpieczeństwa narodowego - stąd także co nieco wiem o procedurach i metodach służących wprowadzeniu szumu medialnego.

Użytkownik Razor edytował ten post 13.03.2011 - 12:09

• 1

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Budowa elektrowni to 5 lat max. Postęp technologiczny biegnie w tempie geometrycznym, stąd nie widzę powodu do pośpiechu.

Mamy XXI wiek i każdy nowy dzień przynosi nowe odkrycia. Już sobie wyobrażam Bełchatów w takiej sytuacji - do morza mają niedaleko a zresztą i tak nigdy woda nie będzie potrzebna ;)

Albo, Żarnowiec stawiany na kurzawce - gdzie na kilkadziesiąt studni cementowych kilku się nie udało pomyślnie zalać :D

Ale co tam - dzida i do przodu, za ojczyznę i dla narodu, wpieriod !

A da nam to tyle jak nie mamy tego złomu że jak długo go nie mamy to nie musimy składować odpadów, męczyć się transportami uranu

a jak walnie u sąsiadów - to może walnie na tyle słabo że do nas nie doleci. Zresztą Temelin więcej stoi niż pracuje, Niemcy wyłączają kolejne bloki
i stawiają na wiatraki a Rosjanie pilnują procedur tak aby nie było powtórki i się zastanawiają co dalej. Litwini chcą budować, ale co będzie nie wiadomo.

Dla mnie - bez żadnej propagandy GP, bo mam do nich wiele uwag - to po prostu wyrzucanie $$$ na coś co jest tak potrzebne jak 145 garnitur w szafie. Tylko garnitur nie ubije całego miasta jak w nim się coś urwie...

http://www.abc.net.a.../13/3162786.htm

US nuclear experts warn that pumping seawater to cool an earthquake-hit Japanese nuclear reactor is an "act of desperation" that may foreshadow a Chernobyl-like disaster.

--i dalej--

'Time will tell'

The reactor has been shut down but the concern is the heat in the core, which can melt if it is not cooled. If the core melts through the reactor vessel, Dr Bergeron explains, it could flow onto the floor of the containment building.

If that happens, the structure will likely fail, the experts say.

"The containment building at this plant is certainly stronger than that at Chernobyl but a lot less strong than at Three Mile Island, so time will tell," he said.

Peter Bradford, former member of the US Nuclear Regulatory Commission (NRC), says that if the cooling attempts fail, "at that point it's a Chernobyl-like situation where you start dumping in sand and cement".

The two worst nuclear accidents on record are the 1986 Chernobyl disaster in Ukraine, and the partial core meltdown of the Three Mile Island reactor in the US state of Pennsylvania in 1979.

• 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy to pod wpływem dziennikarzy, czy z innego powodu, prof. Latek strasznie spłyca sprawę. Wpływ promieniowania na zdrowie to nie jest funkcja zero-jedynkowa. Nie można mówić czy dany poziom promieniowania jest szkodliwy dla zdrowia czy nie, tylko w jakim stopniu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i innych związanych z promieniowaniem. Poza tym niektóre następstwa mogą być długookresowe.

Niezależnie od poziomu szkodliwości, powinniśmy domagać się odszkodowań za narażenie naszego zdrowia i mienia na szwank. I tyczy się to wszystkich katastrof ekologicznych z ostatnich lat.
  • 4

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Substancje promieniotwórcze przedostały się do atmosfery, ale nie ma doniesień, by były to duże ilości. To zasadniczo inna sytuacja w porównaniu z wypadkiem w Czarnobylu

powiedział premier Japonii, Naoto Kan.
Tutaj cały artykuł

Co do prof. Latka. Po prostu chciał przedstawić sprawę w jasny i prosty sposób, żeby nie mieszać nam za bardzo w głowach. Zresztą ja jakoś nie odniosłem wrażenia, że p. profesor "spłyca" sprawę. IMO dobrze przedstawił sytuację.
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W japońskiej elektrowni atomowej w mieście Onagawa ogłoszono pierwszy, najniższy stopień zagrożenia - poinformowała ONZ-owska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA). Japońska Narodowa Agencja Policyjna poinformowała, że liczba ludzi, którzy zginęli lub zaginęli w trzęsieniu ziemi, przekracza trzy tysiące. Wcześniejsze dane policji mówiły o dwóch tysiącach osób.

Międzynarodowa Skala Wydarzeń Nuklearnych i Radiologicznych (INES), której używa się do oceny poziomu incydentów w obiektach jądrowych, liczy siedem stopni.

Alert, ogłoszono po tym, gdy radioaktywność przekroczyła poziom dopuszczalny wokół elektrowni. Badane są przyczyny tego zjawiska.

Władze japońskie, jak podała MAEA, poinformowały, że trzy reaktory w elektrowni w Onagawie "są pod kontrolą".

Sytuacja w innej elektrowni atomowej Fukushima I, gdzie w sobotę doszło do wybuchu wodoru, nadal jest poważna. Władze nakazały ewakuację wszystkich mieszkańców z 20-kilometrowej strefy wokół elektrowni Fukushima I i 10-kilometrowej strefy wokół pobliskiej siłowni jądrowej Fukushima II. Łącznie tereny te musiało opuścić około 140 tys. ludzi.

Japońska agencja ochrony radiologicznej oceniła incydent w Fukushima na 4 stopień w Międzynarodowej Skali Wydarzeń Nuklearnych i Radiologicznych.

Źródło: Click
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

źródło: http://www.washingto...ismic-activity/
  • 0

#67 Gość_Alucard

Gość_Alucard.

Napisano

1.015mSv a nie 1015. Zapomniałeś kropki

oryginał
Dołączona grafika

Użytkownik Alucard edytował ten post 13.03.2011 - 17:23

• 1

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hm, nie wiem o co chodzi, ale mój oryginał wygląda tak:

Dołączona grafika
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może się zorientowali, że zaszła pomyłka i poprawili obrazek. Teraz wygląda tak:
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/japan-nuclear-reactors-and-seismic-activity/images/japan-radiation.jpg

• 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nooo to zasadniczo zmienia postać rzeczy. To jak w końcu ma być? :/
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok, faktycznie, po wyczyszczeniu cache mam nową wersję. Diametralnie różna sytuacja :) Zaktualizowałem powyższy plik.
  • 0

#72 Gość_Alucard

Gość_Alucard.

Napisano

Ill ma racje komuś się palec omsknął i zamiast . pojawił się , w oryginalnym artykule washingtonpost. Tylko nie wymyślajcie zaraz teorii spiskowych :P
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak mamy teraz zaktualizowaną wersję prawdy objawionej. A jaką mamy gwarancję, że The Washington Post znowu nie pitoli od rzeczy? Tak oto poważne media kształtują rzeczywistość.
  • 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejne elektrownie atomowe w Japonii mają kłopot z systemem chłodzenia.

W wyłączonej po trzęsieniu ziemi elektrowni atomowej Tokai przestał działać system chłodzenia - informuje agencja Kyodo, powołując się na straż pożarną. Elektrownia Tokai znajduje się na wschodnim wybrzeżu wyspy Honsiu w prefekturze Ibaraki na północ od Tokio. Jej wyłączenie po wstrząsie sejsmicznym nastąpiło w sposób automatyczny.

Tymczasem w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Onagawa ogłoszono pierwszy, najniższy stopień zagrożenia - poinformowała ONZ-owska Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA).

Międzynarodowa Skala Wydarzeń Nuklearnych i Radiologicznych (INES), której używa się do oceny poziomu incydentów w obiektach jądrowych, liczy siedem stopni.

Alert, ogłoszono po tym, gdy radioaktywność przekroczyła poziom dopuszczalny wokół elektrowni. Badane są przyczyny tego zjawiska.

Władze japońskie, jak podała MAEA, poinformowały, że trzy reaktory w elektrowni w Onagawie "są pod kontrolą".

Sytuacja w innej elektrowni atomowej Fukushima I, gdzie w sobotę doszło do wybuchu wodoru, nadal jest poważna. Władze nakazały ewakuację wszystkich mieszkańców z 20-kilometrowej strefy wokół elektrowni Fukushima I i 10-kilometrowej strefy wokół pobliskiej siłowni jądrowej Fukushima II. Łącznie tereny te musiało opuścić około 140 tys. ludzi.

Link :

http://wiadomosci.ga...lodzenia_w.html
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To samo wkleiłem parę postów wyżej, ludzie nie zaśmiecajmy tematów stertą tych samych wiadomości. Nawet źródło jest to samo...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych