Napisano 29.03.2011 - 19:54
Napisano 29.03.2011 - 20:01
Napisano 29.03.2011 - 20:09
Ja tylko nie rozumiem czemu tego nie zalewają betonem. Na co tu czekać ?
Użytkownik PhoeniX edytował ten post 29.03.2011 - 20:19
Napisano 29.03.2011 - 20:18
dokładnie - dodałbym jeszcze dolomit, z tego co podaje wiki - pary ołowiu wyrządziły wielkie szkody u osób gaszących pożar.W czarnobylu z helikopterów zrzucano piasek, ołów i bor który jest pochłaniaczem neutronów.
Napisano 29.03.2011 - 20:23
Napisano 29.03.2011 - 20:39
http://forum.atominfo.ru/index.php?showtopic=575&st=1960
łańcuch dotarł e-mail z linkiem do ukraińskich urzędników z MAEA (nazwa łańcucha wyparuje, jeśli było), że w promieniu 1,5 km od blokov 03/01 pokaż neutronów w przekroczenie tle 10-15.
"Japan: MOX pluthermal program is passing a new milestone
Press release
ACTIVITIES / BACK END
January 24, 2011
The Takahama nuclear plant, operated by Japanese electric power company KANSAI Epco started commercial operation with AREVA MELOX’s MOX fuels on January 21st 2011.
Following the contract signed in 2008* a delivery of fuel assemblies took place on June 2010 and a next one is scheduled in 2011. The MOX fuel fabrication by AREVA MELOX contributes to Japan’s nuclear fuel recycling program. Contracts have been signed for more than 15 years with Japanese utilities : TEPCO, KANSAI, CHUBU, KYUSHU, SHIKOKU, EPDC, CHUGOKU and HOKKAIDO.
In December 2010, the MOX loading operations took place in unit 3 of the Takahama Nuclear Power Plant. This recycled fuel was fabricated on 2009 at AREVA’s MELOX plant in southern France using the plutonium recovered from the treatment operations of used fuels performed at AREVA’s La Hague plant. "
Napisano 29.03.2011 - 20:40
Napisano 29.03.2011 - 20:49
Użytkownik Razor edytował ten post 29.03.2011 - 20:50
Napisano 29.03.2011 - 20:52
Napisano 29.03.2011 - 21:02
A co by to miało dać ? Paliwo plutonowe też byś zalewał betonem ? Ich największy strach to zapewne czarna wizja stopienia się paliwa i utworzenie masy krytycznej. Jeśli stopione paliwo znalazło by się w otoczeniu wody to masa krytyczna staje się znacznie łatwiejsza do osiągnięcia.
Ma ktoś informacje jakie dokładnie paliwo stosowano w reaktorach i ile go było w każdym reaktorze ?
ps. http://energetykon.pl/?p=14905
Użytkownik Hellraiser edytował ten post 29.03.2011 - 21:03
Napisano 29.03.2011 - 22:02
A co by to miało dać ? Paliwo plutonowe też byś zalewał betonem ? Ich największy strach to zapewne czarna wizja stopienia się paliwa i utworzenie masy krytycznej. Jeśli stopione paliwo znalazło by się w otoczeniu wody to masa krytyczna staje się znacznie łatwiejsza do osiągnięcia.
Ma ktoś informacje jakie dokładnie paliwo stosowano w reaktorach i ile go było w każdym reaktorze ?
ps. http://energetykon.pl/?p=14905
http://www.wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=181
Aby uzyskać warunki sprzyjające takiej eksplozji, w bombach atomowych trzeba stosować wysoko wzbogacony uran lub pluton. Różnica we wzbogaceniu jest ogromna: w paliwie w elektrowni jest go do 5%, w bombie atomowej - ponad 90%! Ale i to nie gwarantuje eksplozji jądrowej. Detonując bombę atomową, trzeba dodatkowo ścisnąć materiał za pomocą konwencjonalnego materiału wybuchowego. Ładunek, w którym zachodzi reakcja łańcuchowa, należy następnie przez chwilę utrzymać razem, aby nie rozproszył się przed wyzwoleniem odpowiednio dużej ilości energii. Opisane tu warunki z oczywistych powodów nie mogą zajść w elektrowni jądrowej.
(...)
That something was seriously amiss became apparent to me around 1972. Floyd Culler and I were talking to Chet Holifield about our work on reactor safety. Chet was clearly exasperated with me, and he finally blurted out, "Alivin, if you are concerned about the safety of reactors, then I think it may be time for you to leave nuclear energy." I was speechless, but not Floyd: ever my staunch right hand, he protested that Chet was wrong, that he couldn't really have meant what he said. But it was apparent to me that my style, my attitudes, and my perceptions of the future were no longer in tune with the powers within the AEC: Milt Shaw, Boo Holingsworth (general manager of the AEC), Jim Ramey, and most important, Chet Holifield.
(...)
Że coś było naprawdę źle dotarło do mnie około 1972 roku. Floyd Culler i ja rozmawialiśmy z Chet'em Holifield'em o naszej pracy nad bezpieczeństwem reaktorów. Chet był wyraźnie poirytowany i w końcu wypalił, "Alvin, jeśli jesteś zaniepokojony bezpieczeństwem reaktorów, to myślę, że być może nadszedł dobry czas byś odszedł od spraw energetyki jądrowej." Zaniemówiłem, ale nie Floyd: zawsze mój lojalny współpracownik, zapewnił że Chet się pomylił, że tak naprawdę nie mógł mieć na myśli tego co powiedział. Ale było oczywistym dla mnie, że moje wzorce, moja postawa i moje wizje przyszłości nie są dłużej zgodne z siłami stojącymi za AEC: Milt'em Shaw'em, Boo Holingsworth'em (głównym zarządcą AEC), Jimem Ramey'em i co najważniejsze, Chet'em Holifield'em.
Użytkownik nexus6 edytował ten post 29.03.2011 - 22:05
Napisano 29.03.2011 - 22:26
Napisano 29.03.2011 - 23:20
Mam Ci zacytować twoje źródło, które mi podałeś kilka stron wcześniej?
Napisano 30.03.2011 - 00:08
I co chcesz udowodnić ? Że masa krytyczna kuli z U-235 to nie jest 52 kg ?
Bomby atomowej z tego oczywiście nie będzie ale eksplozja atomowa o minimalnej sile tak. W czasie takiej eksplozji powstaje brudna bomba czyli rozrzucone po okolicy paliwo nuklearne.
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych