Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

Irey.
  • Tematów: 60
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Tym razem izraelscy eksperci atomowi:Możemy mieć do czynienia z wydarzeniami bardziej zabójczymi od Czarnobyla:

Japan nuclear blast could be more deadly than Chernobyl, experts fear

Hebrew University Professor Menachem Luria, an expert on air quality and poisoning, told Channel 2 on Saturday: "This is very worrying. There is no doubt that we have not seen anything like this in years, perhaps ever since nuclear experiments were conducted in the atmosphere in the 1950s. From what we can gather, this disaster is even more dangerous than Chernobyl, both from the standpoint of the population's exposure to radioactive material and the spread of radioactive contamination in the area."

Luria continued: "Once there is an uncontrollable heating up, the nuclear fuel undergoes a metamorphosis into the gaseous phase. Since we are talking about metals and solid items, they turn into particles that are capable of traveling great distances. They can wander thousands of kilometers."

Nie rozumiesz co powiedział Eury? Nie wszyscy tutaj znają angielski.
  • 0

#92 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

"Japonia poprosiła rosyjskich ekspertów od atomistyki o pomoc"

Jak podaje stacja RT English, Rosja kieruje wyspecjalizowane jednostki ratownicze do Japonii (chodzi konkretnie o sytuację w elektrowniach).
Sytuacja jest dynamiczna i nikt w takich momentach nie będzie kierował się waśniami o Kuryle, albo innymi animozjami.

ps.Zdjęcia zamieszczone w tytułowym artykule są widowiskowe i potęgują grozę, tyle tylko, że to nie jest pożar w elektrowni o której traktuje treść. Właśnie tak działają sensacyjne przekazy. Podobno to TV manipuluje...
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Irey, specjalnie dla Ciebie poświęcę 3 minuty czasu pracy....

Ta katastrofa może być bardziej niebezpieczna od Czarnobyla, z uwagi na ilość ludzi w zasięgu promieniowania/katastrofy, oraz ilości i rodzaju materiału który został / zostaje uwolniony (wielkości skażonego obszaru)

Przegrzane paliwo nuklearne przechodzi w fazę gazową (w stan gazowy) co powoduje że może przemierzyć TYSIĄCE kilometrów

Tłumaczenie uprościłem na wypadek gdybyś nie znał dostatecznie fizyki gazów i ciał stałych ;)

Aha i dodam że podobno reaktor No3 (ten który teraz wybuchł) jest podobno plutonowy... masakra

Tu siła eksplozji

także, mówimy o bardzo realnym problemie, który nas prawdopodobnie nie dotknie - ale nic pewnego, pora przypomnieć sobie smak płynu Lugola - smak dzieciństwa

Użytkownik sechmet edytował ten post 14.03.2011 - 11:15

• 1

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

nie wiem czy nie dotknie, jesli bedzie skażenie, trzeba będzie na zakupy z licznikiem gajgera chodzic ;), tak na serio to tyczy sie, elektorniki, zywnosci, podzespołów elektonicznych, półfabrykatów, etc Nie wiadomo jaka skala tego skazenia będzie i jakie kraje zahaczy, jak poleci na chiny koree to bedzie niezły klops tam jak wiadomo jest dosc duza ilosc fabryk, jesli na USA to po drodze jest jeszcze pacyfik i zycie ....
tak czy siak jak wybuch samego reaktora nastąpi bedzie to miało skutek globalny .
Pyn lugola juz mam , obawiam sie tego gdyz moja zonka jest w ciazy .. nie chce zeby dziecko zostalo napromieniowane ale na pewne rzeczy, my szarzy ludzie nie mamy wplywu .
  • 0

#95 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

US Navy odsuwa się od Japonii

Skażenie wykryto podczas rutynowego badania załóg trzech śmigłowców, które wróciły na pokład USS Ronald Reagan po lotach z pomocą humanitarną w rejon zniszczeń po tsunami w pobliżu Sendai. Ślady radioaktywności wykryto na 17 żołnierzach. W ciągu godziny załoga otrzymała miesięczną dawkę promieniowania. "Niski poziom radioaktywności został z łatwością usunięty z dotkniętego nim personelu poprzez umycie mydłem i wodą" - podaje komunikat VII FLoty.

źródło

Co to oznacza?

Skażenie jest stosunkowo niewielkie, przynajmniej na chwilę obecną. To potwierdzenie na to, że stanowisko władz Japonii jest obiektywne i prawdziwe. Oczywiście mam świadomość, że niekontrolowana energia atomowa jest potwornym żywiołem i o ile sytuacja się nie ustabilizuje trzeba zachować szczególną ostrożność, tak samo wiem o tym, że nie wszystko jest przez władze głoszone wszem i wobec. Jednak bez przesady z budowaniem dziwnych teorii.

Ekspertem od energii atomowej nie jestem i śmiem twierdzić, że nikt tutaj nie posiada kwalifikacji w tej dziedzinie. Obserwuję temat z należytym spokojem, odpowiednim do napływających informacji. Serwisy o apokaliptycznej tematyce omijam szerokim łukiem (VRP nie jest serwisem), bo sam jestem w stanie wyobrazić sobie konsekwencje wynikające z najgorszego scenariusza. Nie zakładam jednak, że tak będzie i to pozwala mi normalnie funkcjonować. W innym przypadku zamiast siać panikę, zacząłbym się okopywać.

(...)Pyn lugola juz mam , obawiam sie tego gdyz moja zonka jest w ciazy .. nie chce zeby dziecko zostalo napromieniowane ale na pewne rzeczy, my szarzy ludzie nie mamy wplywu .

Przeżyłem Czarnobyl, płyn Lugola piłem, lecz wynikało to nie z potrzeby, lecz z obawy. Brak informacji i rzetelnej oceny zagrożenia zmusiły miliony Polaków do skosztowania tego dziadostwa (przesadziłem, nie było tak źle). Mnóstwo ludzi z mojego otoczenia tego nie zrobiło i żyją, mając się dobrze. Prędzej umrę od chemii w jedzeniu, niż pierwiasków w powietrzu. Oczywiście niczego nie można być pewnym.

@edit---------------------------------------------

Dla rozeznania:
Dołączona grafika
fot: PAP/EPA

Użytkownik Horror edytował ten post 14.03.2011 - 12:33

• 1

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wcześniejsze doniesienia (chociażby te) sugerowały, że poziom wody w reaktorze nr 2 w elektrowni atomowej Fukushima I spadł na tyle, że częściowo odsłonięte zostały pręty paliwowe. Według http://www.guardian.co.uk pręty zostały już całkowicie odsłonięte, ergo - przestały być chłodzone.
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wg. tego źródła również pręty zostały całkowicie odsłonięte:

Problemy z drugim reaktorem elektrowni atomowej Fukushima I.

W wyniku porannej awarii systemu chłodzenia, opadł poziom wody i odsłonięte zostały pręty paliwowe. Nie można wykluczyć stopienia prętów, a to znacząco podniosłoby ryzyko radioaktywnego wycieku - twierdzą eksperci.
Identyczna awaria wystąpiła wcześniej w reaktorach nr 1 i nr 3 tej samej elektrowni. Przedstawiciel TEPCO Takako Kitajima mówił, że w następstwie awarii systemu chłodzącego pracownicy elektrowni przygotowują się do wtłoczenia do reaktora nr 2 wody morskiej. Podjęta ma być także kolejna próba zmniejszenia ciśnienia w reaktorze.

W uszkodzonej przez piątkowe trzęsienie ziemi i tsunami elektrowni Fukushima I jest sześć reaktorów. Elektrownia znajduje się 250 kilometrów na północ od Tokio.

Źródło
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szwajcaria zawiesza zgodę na budowę nowych elektrowni atomowych ze względu na konieczność opracowania nowych procedur bezpieczeństwa:

Swiss suspend nuclear plant replacements approvals

(Reuters) - Swiss Energy Minister Doris Leuthard has suspended the approvals process for three nuclear power stations so safety standards can be revisted after the crisis in Japan.

• 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nożyczki w kieszeni się otwierają...

Przeżyłem Czarnobyl, płyn Lugola piłem, lecz wynikało to nie z potrzeby, lecz z obawy. Brak informacji i rzetelnej oceny zagrożenia zmusiły miliony Polaków

Horror, po prostu horror - zapoznaj się z wiedzą, poczytaj, naucz się...

Primo - piłeś płyn lugola 3 lub 4 dni PO tym jak nadleciała chmura radioaktywna

Secundo - powinieneś go pić minimum 36 godzin PRZED narażeniem na skażenie

Tertio - TAK, to jest wskazane jeślibyś miał być narażony na promieniowanie, Twoja grasica i tarczyca wówczas nie będzie przyjmowała pierwiastka JOD 131 - promieniotwórczej wersji jodu o czasie rozpadu co prawda krótkim, ale bardzo szkodliwego

....... a lekarzy zapytaj się ile było przypadków raka w latach przed 1986 a ile po, z dokładnym wykresem nam tu zaprezentuj i opisz - w ramach pracy domowej możesz odrobić lekcje i wtedy wrócimy do dyskusji

Wtedy podano nam jod za późno, zrozum człowieku
  • 2

#100 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

....... a lekarzy zapytaj się ile było przypadków raka w latach przed 1986 a ile po, z dokładnym wykresem nam tu zaprezentuj i opisz - w ramach pracy domowej możesz odrobić lekcje i wtedy wrócimy do dyskusji

Wnioskuję, że jesteś specjalistą w tej dziedzinie. Posiadasz wgląd do danych, których nie posiadam ja. No cóż, możliwe. Każdy medal posiada jednak dwie strony. Przytoczę „kontrowersyjny” wywiad z z prof. Zbigniewem Jaworowskim, wybitnym specjalistą w dziedzinie skażeń promieniotwórczych (całość tutaj)

red:Pan chyba żartuje...

prof:Mówię to z pełną odpowiedzialnością. To nie są moje wymysły. Proszę zajrzeć do raportu Komitetu Naukowego ONZ ds. Skutków Promieniowania Atomowego (UNSCEAR) z 2000 r. W dziedzinie skażeń promieniotwórczych i ich następstw dla zdrowia jest to najbardziej miarodajna instytucja na świecie, w której zasiada ponad setka najwybitniejszych specjalistów z 21 krajów.

red:Co zatem mówi UNSCEAR?

prof:Że jedynie 134 pracowników elektrowni było narażonych na bardzo wysokie dawki promieniowania, po których rozwinęła się ostra choroba popromienna. W ciągu kilku miesięcy od katastrofy 31 osób zmarło i są to jedyne śmiertelne ofiary Czarnobyla.

red:A nowotwory?

prof:Raport UNSCEAR jasno mówi, że nie ma żadnych naukowych dowodów, by wśród ludności Ukrainy, Rosji i Białorusi zwiększyła się liczba zachorowań na raka lub wystąpiły inne choroby mogące mieć związek z promieniowaniem. Stwierdzono natomiast ogromny wzrost chorób psychosomatycznych – zaburzeń układów oddechowego, trawiennego i nerwowego. Co to oznacza? Że ludzie panicznie bali się i nadal boją zagrożenia, które nie istniało.

red:Jaka więc była prawdziwa skala skażeń?

prof:W pobliżu elektrowni jest niecały kilometr kwadratowy tak skażony, że tuż po wybuchu wyginęły tam drzewa. Reszta tzw. zamkniętej zony nadaje się do zamieszkania, włącznie z wysiedlonym i pustym do dziś miastem Prypeć, położonym 3 km od elektrowni czarnobylskiej. Poziom promieniowania jest tam taki jak w Warszawie. Na najsilniej skażonych terenach Białorusi, Rosji i Ukrainy roczne dawki promieniowania, spowodowane katastrofą czarnobylską, wynoszą ok. 1 mSv (milisiwerta). Dla porównania, są rejony na świecie (np. we Francji, Brazylii i Iranie), w których roczne naturalne dawki promieniowania z gleby i skał sięgają dziesiątków, a na nawet setek milisiwertów. Ludzie żyją tam od wieków i cieszą się dobrym zdrowiem. Nikomu nie przychodzi też do głowy, by ich wysiedlać. Dodam, że w Polsce w ciągu pierwszego roku po katastrofie dawka odczarnobylska wynosiła 0,3 mSv.

red:A nowotwory tarczycy u dzieci?

prof:UNSCEAR stwierdził 6 lat temu, że na terenach Rosji, Ukrainy i Białorusi wykryto ok. 1800 raków tarczycy u dzieci. Na szczęście nowotwory te są w około 95 proc. całkowicie wyleczalne. Nawet jednak te dane budzą liczne wątpliwości uczonych. Wspomnę tylko o jednej: jest bardzo prawdopodobne, że wzrost liczby raków tarczycy na tzw. terenach skażonych to nie efekt promieniowania, ale skrupulatnych badań ludności, których przed 1986 r. w ogóle nie prowadzono. Wiele spośród raków tarczycy to tzw. nowotwory nieme, które do końca życia nie dają żadnych objawów. Ludzie najczęściej są więc zupełnie nieświadomi, że mają raka. Dowiadują się o tym dopiero wtedy, gdy wykonają specjalistyczne badania.

red:Czy raport UNSCEAR to jedyny dokument demaskujący czarnobylskie mity?

prof:Nie, w 2002 r. cztery oenzetowskie organizacje – WHO, UNDP, UNICEF i UN-OCHA – sporządziły dokument, w którym piszą niemal to samo co UNSCEAR.

O ile jest to ściema, to zakładamy także ściemę wyżej wymienionych organizacji i ich dokumentów. Moje obserwacje tutaj się nie liczą. Są subiektywne i „moje”. To moja opinia i nikogo nie zamierzam do niej przekonywać, ale pisać mam prawo. Więc napisałem.

Wtedy podano nam jod za późno, zrozum człowieku

Rozumiem, i dlatego napisałem, że nie miało to większego znaczenia.
  • 2

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Obejrzyj sobie

wszystkie części - pouczający dokument o tym co się zdarzyło.

Przytoczone przez Ciebie ściemy gościa który chyba zapomniał że nauka ma służyć społeczeństwu i opowiada bajki za pieniądze od lobby atomowego możesz włożyć między baśnie 1001 nocy i kopciuszka, chociaż nie wiem czy te bajki nie są prawdziwsze od tego obrazu jaki tam przedstawiłeś.

Czarnobyl nie stał się najczarniejszym horrorem Europy i Rosji tylko dlatego, że tysiące ludzi poświęciło własne życie ratując sytuację.

Odsyłam do rocznika statystycznego - zachorowalność na raka przed i po 1986, do roku 2010. Poczytaj i sam zobacz (jak gdzieś znajdziesz, bo to nie takie proste..) - interesują Cię województwa wschodnie, pólnocno-wschodnie oraz np. Pomorze w okolicach Elbląga którędy JOD 131 sobie wędrował.
  • 2

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Za http://www.guardian.co.uk:

- NY Times donosi, iż kontrolowane wypuszczanie radioaktywnej pary może potrwać jeszcze wiele tygodni a nawet miesięcy; cała procedura (cykl) miałaby wyglądać następująco: najpierw zalewanie wodą morską, potem wypuszczanie pary - tyle tylko, że takich cykli byłoby od groma i trochę, wi ęc setki tysięcy ewakuowanych ludzi jeszcze długo nie wrócą do domów;

- >> Tutaj << znajduje się interaktywna prezentacja (po angielsku) wyjaśniająca wyłączanie reaktora;

edit:

- NHK donosi, że w reaktorze nr 2 mogło właśnie dojść do stopienia rdzenia;

- Der Spiegel wycofuje swojego dziennikarza z Tokio ponieważ zachodzi ryzyko iż chmura radioaktywna dotrze do stolicy;

Użytkownik kamilus edytował ten post 14.03.2011 - 13:40

• 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czyli 13-03-2011 jednak przejdzie do historii ludzkości... Nie wiem jak Wy - ja dzisiaj spróbuję kupić jod.

Rosjanin polecił "Iod-Active" - rosyjski specyfik na molekułach białka w mleku (?) - podobno całkiem dobrze przyswajany.
I kazał zrobić test czy na pewno potrzebuję jodu, bo może mam go dostatecznie dużo i sobie zaszkodzę.

W razie co, będzie sobie leżał i czekał
  • 0

#104 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

Odsyłam do rocznika statystycznego - zachorowalność na raka przed i po 1986, do roku 2010. Poczytaj i sam zobacz (jak gdzieś znajdziesz, bo to nie takie proste..) - interesują Cię województwa wschodnie, pólnocno-wschodnie oraz np. Pomorze w okolicach Elbląga którędy JOD 131 sobie wędrował.

Nie tylko Ty masz dostęp do Youtube i kanałów popularnonaukowych. Oglądałem niejeden wstrząsający dokument o Czarnobylu i czytałem niejedną publikację będąca w „opozycji”.

Zmień szyderczy ton swoich wypowiedzi i pojmij, że krzykami mnie nie przekonasz. Zresztą nawet nie wiem do czego chcesz mnie przekonać. Pienisz się i odsyłasz do niczego. Mam poszukać sobie czegoś tam sam, pod warunkiem że jestem na tyle „ynteligentny” by to coś dostrzec.

Zachorowalność po roku 1986? A to niby dlaczego nie przejrzeć szerszego spektrum czasu?

Bezwzględna liczba nowotworów złośliwych w Polsce stale rośnie. W 1963 roku umarło na nowotwory złośliwe 34500 osób, a w 2001 już 86443 osoby. Wzrost jest znacznie szybszy w populacji mężczyzn. W 1963 roku zmarło około 17000 mężczyzn (14% ogółu zgonów u mężczyzn) i 17500 (16% ogółu zgonów) kobiet. W 2001 roku liczba zgonów u mężczyzn (49230 – 26% ogółu zgonów) znacznie przewyższyła liczbę zgonów u kobiet (37213 – 22% ogółu zgonów).

W tym okresie liczba zgonów nowotworowych u mężczyzn wzrosła prawie 3 razy, a u kobiet ponad dwa razy.

Liczbę nowych zachorowań pod koniec lat 90. szacuje się na około 130000. W latach dziewięćdziesiątych wzrost liczby zachorowań i zgonów uległ wyraźnemu zwolnieniu, przede wszystkim u mężczyzn. Mimo to szacunki epidemiologiczne wydają się wskazywać, że liczba zachorowań i zgonów z powodu nowotworów złośliwych w Polsce będzie prawdopodobnie nadal rosła w najbliższych dekadach, a na pewno w grupie powyżej 65. roku życia.

Przyrost liczby zachorowań na nowotwory złośliwe wynika z trzech głównych przyczyn:

•- zwiększenia liczby ludności Polski (1950 r. - 25 milionów, 2001 r. - ponad 38,5 milionów);
•- zmian w strukturze wieku, a przede wszystkim zwiększenia liczby ludności po 65. roku życia: w 1965 r. – 2.1 milionów ludności (7%), w 2001 r. – 4.8 (12%) milionów zwiększenia ekspozycji na czynniki rakotwórcze i rozpowszechnienie zachowań sprzyjających rozwojowi raka.

Cały artykuł: onkologia.org.pl

Jak interesują Ciebie statystyki to możesz zaglądnąć np. tutaj

• 1

ArAb.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obejrzyj sobie

wszystkie części - pouczający dokument o tym co się zdarzyło.

Wersja z lektorem polskim.

Nie znam się na tym więc zapytam. Czy w tej elektrowni mogło by dojść do wybuchy jądrowego?(czy jak to się tam nazywa)

Użytkownik ArAb edytował ten post 14.03.2011 - 13:55

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych