Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Please log in to reply
1855 replies to this topic

Artus.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Operator elektrowni atomowej Fukushima, firma TEPCO poinformowała, że z uszkodzonego reaktora nr 2 do Oceanu Spokojnego wycieka radioaktywna woda. Skażenie wody morskiej wokół siłowni już cztery tysiące razy przekracza dopuszczalne normy. Przedstawiciele TEPCO informują, że wkrótce rozpoczną się prace, które mają na celu uszczelnienie przy pomocy betonowej osłony uszkodzonego reaktora.

Jak szacuje Reuters, uzdatnienie terenów wokół siłowni, ok. 240 km od stolicy Tokio, może potrwać nawet kilkadziesiąt lat.

Premier Japonii Naoto Kan, rozpoczął dziś rano jednodniową wizytę w strefie ewakuacji wokół elektrowni atomowej Fukushima I, aby ocenić sytuację na tym obszarze i porozmawiać z osobami, które ucierpiały na skutek trzęsienia ziemi - podał rzecznik rządu.

Szef rządu rozpocznie wizytę od dawnego ośrodka sportowego, w którym obecnie urządzono bazę dla żołnierzy, strażaków i inżynierów, pracujących nad przywróceniem chłodzenia w reaktorach uszkodzonej przez trzęsienie ziemi siłowni. Kan ma tam odbyć rozmowy z członkami służb ratunkowych.

Następnie japoński premier poleci śmigłowcem do miejscowości Rikuzentakata w prefekturze Iwate, gdzie spotka się z ofiarami trzęsienia ziemi i fali tsunami, przebywającymi w tymczasowych schroniskach. Będzie też rozmawiał z burmistrzem miasta, Futoshim Tobą, na temat obecnej sytuacji na tym terenie.

Krytykowany za złe przygotowanie na przebieg zdarzeń w Fukushimie I, Kan pragnie teraz udowodnić, że radzi sobie w kryzysowej sytuacji, jaka dotknęła Japonię - zauważa Kyodo.

Kan zapowiedział, że należy przygotować się na "długą walkę", zanim uda się opanować nuklearny kryzys w elektrowni. Podobną opinię wyraził szef Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej Yukiya Amano. Zanim będzie można "powiedzieć, że wszystko wróciło do normy, minie więcej czasu niż by się mogło wydawać" - ocenił.

źródło
  • 0

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O czym Ty piszesz? Brak słów po prostu. Nagle nie ufasz ekspertom kierującym całą akcją?

A kiedy ufałem ekspertom z Japonii ? Przestań zmyślać.

Co niby miała by dać w przypadku Czarnobyla współpraca z krajami zachodu?

Skoro tego nie wiesz to znaczy że nic nie wiesz o Czarnobylu. Ta współpraca dała by sprzęt do zdalnej pracy oraz kombinezony ochronne. Nie bez powodu na robotników z Czarnobyla mówiono bio-roboty.

I tak trzeba by było posłać ludzi do wykonania pewnych prac.

W OP1 z łopatą ? Przestań wypisywać te bzdury bo jeszcze ktoś uwierzy że faktycznie tak było. Nie trzeba było ich posyłać na pewną śmierć. To było najłatwiejsze rozwiązanie dla rządzących ZSRR którzy całą sprawę chcieli ukryć, robili co się dało byle nikt z poza granic ZSRR nie dowiedział się o porażce zabaw z reaktorem. Wyszło na to że ludzie stracili zdrowie i życie a dzięki Szwecji i tak cały świat dowiedział się o katastrofie Czarnobylskiej co dołożyło się do rozpadu ZSRR.

Może i lepiej gdyby likwidatorzy w Czarnobylu się zbuntowali, bo przynajmniej skończyła by się śpiewka jaka to energetyka jądrowa jest zdrowa i tania.

Widać należysz do tych którzy lubią być pionkiem w czyichś rękach. Jak by Ci kazali walić głową w mur dla dobra ludzkości to pewnie też byś to zrobił. W Czarnobylu wystarczyło odpompować wodę z pod reaktora a całą resztę wykonać przy użyciu specjalistycznego sprzętu.

Wychwalasz energetykę jądrową i bronisz lobby atomowego

A co to jest lobby atomowe i czym się różni od lobby węglowego ?

a ludzi którzy próbują ratować świat przed skutkami nazywasz głupimi. Gratuluję poglądów.

Napisz więc co oni robią. A jeśli nie wiesz co robią to nazwanie kogoś bohaterem jest bezpodstawne.
  • -1

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pękła betonowa osłona. Do oceanu wycieka radioaktywna woda

[...]

Nie można porównywać katastrofy w Czarnobylu z katastrofą w elektrowni Fukushima I, ale reaktory japońskiej siłowni zapewne też nie będą już wykorzystywane - uważa Wołodymyr Hołosza, szef ukraińskiej agencji, zarządzającej strefą wokół Czarnobyla.

- Katastrofa w elektrowni atomowej w Czarnobylu została zakwalifikowana jako siódmy, najwyższy stopień w międzynarodowej skali zdarzeń nuklearnych i radiologicznych (INES). Japońską Fukushimę oceniamy na piąty-szósty stopień - powiedział na spotkaniu w Czarnobylu z zagranicznymi dziennikarzami.

Zdaniem Hołoszy reaktory w uszkodzonej przez trzęsienie ziemi elektrowni atomowej Fukushima zostaną wycofane z eksploatacji, a bloki przykryte.

- Z pewnością będzie je trzeba pokryć jakąś izolacją - podkreślił szef Ukraińskiej Agencji Państwowej ds. Zarządzania Zamkniętą Strefą wokół Elektrowni Atomowej w Czarnobylu.

Czy grozi nam drugi Czarnobyl?

Eksplozji reaktora czarnobylskiej elektrowni w 1986 roku doprowadziła do skażenia ok. 100 tys. km kwadratowych powierzchni.

Najbardziej ucierpiała Białoruś. Substancje radioaktywne dotarły też nad Skandynawię, Europę Środkową, w tym Polskę, a także na południe kontynentu - do Grecji i Włoch.

Specjaliści wciąż nie potrafią ustalić, ile było śmiertelnych ofiar katastrofy. Według ocen Światowej Organizacji Zdrowia liczba zmarłych na raka wywołanego przez skażenie po wybuchu w elektrowni może sięgać nawet 9 tysięcy.

Strefa wokół Czarnobyla do dziś jest zamknięta. Obowiązuje tam surowy zakaz przebywania. Jest on łamany przez ludzi, którzy osiedlili się w strefie samowolnie. Są to przeważnie osoby starsze.

Strefą wokół Czarnobyla zajmuje się ukraińskie Ministerstwo ds. Sytuacji Nadzwyczajnych. Organizuje ono wycieczki po terytorium strefy, które są płatne i przeprowadzane pod nadzorem specjalnie wyszkolonych ludzi.

ONET

Pozdrawiam

PS. jeśli ktoś dysponuje czasem może warto by przetłumaczyć:
Link

Artus - uprzedziłeś mnie ;)

Użytkownik Hellraiser edytował ten post 02.04.2011 - 20:48

• 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A kiedy ufałem ekspertom z Japonii ? Przestań zmyślać.

Aha, to ufasz wszystkim ekspertom poza tymi z Japonii. Ciekawe.

Skoro tego nie wiesz to znaczy że nic nie wiesz o Czarnobylu. Ta współpraca dała by sprzęt do zdalnej pracy oraz kombinezony ochronne. Nie bez powodu na robotników z Czarnobyla mówiono bio-roboty.

Chyba sam niewiele wiesz na ten temat. W Czarnobylu próbowano używać robotów, ale elektronika wysiadała na skutek promieniowania. Efekt fotoelektryczny, indukcja i promieniowanie beta robiły swoje.

W OP1 z łopatą ? Przestań wypisywać te bzdury bo jeszcze ktoś uwierzy że faktycznie tak było. Nie trzeba było ich posyłać na pewną śmierć. To było najłatwiejsze rozwiązanie dla rządzących ZSRR którzy całą sprawę chcieli ukryć, robili co się dało byle nikt z poza granic ZSRR nie dowiedział się o porażce zabaw z reaktorem. Wyszło na to że ludzie stracili zdrowie i życie a dzięki Szwecji i tak cały świat dowiedział się o katastrofie Czarnobylskiej co dołożyło się do rozpadu ZSRR.

Żaden, nawet współczesny kombinezon nie uchroni człowieka przed promieniowaniem przenikliwym. Można co najwyżej w niewielkim stopniu je złagodzić, ochronić się przed promieniowaniem alfa i nie dopuścić do wprowadzenia izotopów do organizmu.

Widać należysz do tych którzy lubią być pionkiem w czyichś rękach. Jak by Ci kazali walić głową w mur dla dobra ludzkości to pewnie też byś to zrobił. W Czarnobylu wystarczyło odpompować wodę z pod reaktora a całą resztę wykonać przy użyciu specjalistycznego sprzętu.

Pierwszej części nie będę komentował zwolenniku energetyki jądrowej od siedmiu boleści. Jak chodzi o Czarnobyl, to jak wspomniałem elektronika wysiadała w tamtych warunkach. Jaki to specjalistyczny sprzęt miał zachód? Konkretne modele proszę.

A co to jest lobby atomowe i czym się różni od lobby węglowego ?

Co to jest chyba wiadomo. Grupa ludzi, która stara się przeforsować korzystne dla siebie rozwiązania. Z socjologicznego punktu widzenia niczym się to nie różni od lobby węglowego, czy mafii węglowej jak kto woli. W normalnym świecie, powinno być ścigane z urzędu i surowo karane.

Napisz więc co oni robią. A jeśli nie wiesz co robią to nazwanie kogoś bohaterem jest bezpodstawne.

Jak ktoś nie ma minimum inteligencji społecznej to nigdy tego nie zrozumie. Wypada jedynie współczuć.
  • -1

machado.
  • Tematów: 35
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewnie większość z was zna "prorokini" Wangę. Aktualnie czytam jej biografię i przeglądając informacje na jej temat w ' sieci ' natknąłem się na taką jej przepowiednię dotyczącą roku 2011:

"2011 - W wyniku opadu radioaktywnego północna półkula Ziemi będzie niemal pozbawiona fauny i flory. Następnie wrogowie zaczną chemiczną wojnę przeciwko pozostającym przy życiu Europejczykom."

Rzecz ma się tyczyć opadu po wojnie(chemicznej, nuklearnej), która według przepowiedni miała się zacząć w listopadzie 2010. Wojny teoretycznie nie ma, ale opad radioaktywny niestety mamy. Być może ktoś kto spisywał jej wizje nie do końca dobrze zrozumiał ich treść - mam nadzieję, że nie.

Jest to dość ciekawe biorąc pod uwagę, że jej przepowiednie ponoć sprawdzają się w 80 %

P.S. To o tej wojnie;
2010 - Trzecia Wojna Światowa, która rozpocznie się 10 listopada i zakończy w październiku, 2014 roku. Rozpocznie się dość typowo - od prowokacji i lokalnej wojny, gdzie zostanie użyta broń chemiczna (i/lub nuklearna).

Pozdro :)

SPROSTOWANIE: Zbytnio się pośpieszyłem i nie doczytałem do końca info na temat tych przepowiedni. Okazuję się, że nie Wanga jest ich autorką lecz dziennikarze gazety "Pravda". Za dezinformacje przepraszam:)

Użytkownik machado edytował ten post 04.04.2011 - 14:39

• 1

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na mój matematyczny rozum ta przepowiednia nie ma nawet 1/3 sprawdzalności, a poza tym, nie kierowałbym się w ogóle przepowiedniami. Żeby nastąpił taki incydent jak z tą fauną i florą, to musiałoby nastąpić z kilka razy więcej takich awarii na półkuli północnej, a poza tym sam wątek wojny rozpoczętej w 2010 roku się nie sprawdził (mimo oczekiwań). Wywoływanie niepotrzebnie w już i tak trudnej sytuacji popłochu też nie jest fair.

2010 - Trzecia Wojna Światowa, która rozpocznie się 10 listopada i zakończy w październiku, 2014 roku. Rozpocznie się dość typowo - od prowokacji i lokalnej wojny, gdzie zostanie użyta broń chemiczna (i/lub nuklearna).

2010 rok minął, a nawet 1/4 roku 2011 też ;). Już nieaktualne. Konfliktów aktualnie z tego co wiem oprócz mniejszych to mamy zamieszki w Libii.
  • 0

#1102 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.
  • Tematów: 0

Napisano

Domino

Ze specjalną dedykacją dla tych, którzy chcieli łykać jod:

Bardzo prosze o blizsze wytlumaczenie blondynce, co szanowny autor ma na mysli. Zaznaczam, ze jesli to co mysle, absolutnie nie bede mila. :mrgreen:, powiem wiecej... albo nie pozniej, poczekam.
Ps. Bylabym zapomniala dodac, ze naleze do grupy lykajacej jod przy awarii w Czernobylu, raka moze nie mam, ale guza tak i moja corka rowniez, ta z ktora bylam w ciazy.
Na razie pozdrawiam a potem to zobaczymy.

Na mój matematyczny rozum ta przepowiednia nie ma nawet 1/3 sprawdzalności, a poza tym, nie kierowałbym się w ogóle przepowiedniami. Żeby nastąpił taki incydent jak z tą fauną i florą, to musiałoby nastąpić z kilka razy więcej takich awarii na półkuli północnej,

Na ulamkach sie nie znam, ale popieram zdanie, moge tylko dorzucic sugestie, ze nie tylko wyciek z elektrowni emituje szkodliwe promieniowanie, moze gamma?

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 03.04.2011 - 00:59

• 1

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pierwsza próba zalania wyrwy, przez którą przecieka radioaktywna woda, betonem nie powiodła się. Plan B polega na wtłoczeniu tam jakiegoś polimeru... http://edition.cnn.c...tors/index.html
  • 1

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

trochę off trochę na temat

Napromieniowane mięso w całej Europie - skażona jest gleba

Ćwierć wieku po katastrofie nuklearnej w Czarnobylu wciąż odczuwalne są skutki napromieniowania. Dziki na terenie Niemiec i Zachodniej Europy są skażone zabójczą dawką radioaktywnego cezu-137. W mięsie tych zwierząt skażenie jest dziesięć razy większe niż dopuszczalna norma - informuje serwis "yahoo.com".

Zwierzęta są tak napromieniowane, że ich mięso nie powinno być jedzone. Cez może gromadzić się w organizmie człowieka, a jego wysoki poziom może prowadzić do wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Jak to możliwe, że dziki mimo upływu lat są tak mocno skażone i to 1500 km od Czarnobyla? - Radioaktywny cez rozprzestrzenił się wraz w radioaktywną chmurą po całej Europie przenikając do gleby i osiadając na grzybach i runie leśnym. Niektóre rodzaje roślin maja tendencje do przechowywania radioaktywnych substancji - wyjaśnia rzecznik niemieckiego Ministerstwa Środowiska Tomasz Hagbeck. Dziki narażone są bardziej niż inne zwierzęta, bo ryją w skażonej glebie.

Według specjalistów dopiero w kolejnych latach zmniejszy się nieznacznie skażenie środowiska i zwierząt. Połowiczny rozpad radioaktywnego cezu-137 zajmuje minimum 30 lat.

Mięso dzików upolowanych w Niemczech jest szczegółowo badane pod kątem norm napromieniowania. Tylko w ciągu 12 miesięcy rząd wypłacił myśliwym ponad pół miliona euro tytułem odszkodowań za straty, które ponoszą przez odrzucanie skażonego mięsa.

Ślady radioaktywności występują też w glebach Austrii i Francji - informują agencje ochrony środowiska tych krajów.

klik
  • 1

#1105 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

Bliss
Troche OT.Masz u mnie plus, za myslenie.A jeszcze bardziej za pozytywne ogolnie reakcje.Ludzkie?
Ps.A jeszcze bardziej podoba mi sie Twoja sygnatura. Cos mi to przypomina...

Użytkownik mag1-21 edytował ten post 03.04.2011 - 02:29

• 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lekko postraszyło w Czechach:

Awaria w elektrowni atomowej w Dukovanach

CZECHY. Jak podaje IAR, z powodu nieszczelności rurociągów z wodą, chłodzącą rdzeń reaktora 4 w elektrowni atomowej Dukovany w Czechach konieczne będzie jego wyłączenie. Informację o wyłączeniu bloku z powodu nieszczelności rurociągu w systemie odpowietrzania podał rzecznik elektrowni Petr Spilka.

Wadę znaleziono w miejscu, które znajduje się wewnątrz obudowy ochronnej reaktora w tzw. obwodzie pierwotnym systemu chłodzenia, zawierającym silnie radioaktywną wodę pod dużym ciśnieniem. Nieszczelność rurociągów ujawniły urządzenia pomiarowe. – Jest to drobne uszkodzenie, które nie stanowi żadnego zagrożenia – oświadczył rzecznik. Po zakończeniu procedur wyłączania czwartego bloku będzie można dokładnie określić czas trwania remontu rurociągu.

Podobny przypadek wystąpił w elektrowni Dukovany przed 20 laty. Elektownia atomowa w Dukovanach wyposażona jest w cztery radzieckie reaktory typu VVER 449, zbudowane na początku lat osiemdziesiątych, o mocy od 465 do 500 MW.

Widzicie,nie trzeba nawet trzęsienia ziemi ;)
  • 0

Hellraiser.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A tu potwierdzenie tego newsa z Dukovan z innego źródła:

RSOE Link
Z ostatniego uaktualnienia wynika, że uszkodzeniu uległ mały zawór odpowietrzania pokrywy reaktora. Fachowcy nie potrafią określić czasu naprawy.

Pozdrawiam
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Domino

Ze specjalną dedykacją dla tych, którzy chcieli łykać jod:

Bardzo prosze o blizsze wytlumaczenie blondynce, co szanowny autor ma na mysli. Zaznaczam, ze jesli to co mysle, absolutnie nie bede mila. :mrgreen:, powiem wiecej... albo nie pozniej, poczekam.
Ps. Bylabym zapomniala dodac, ze naleze do grupy lykajacej jod przy awarii w Czernobylu, raka moze nie mam, ale guza tak i moja corka rowniez, ta z ktora bylam w ciazy.

Szanowna Blondynko,
autor miał na myśli to, co myślisz. :)
Pragnę też zauważyć, że Fukushima znajduje się "trochę" dalej od Polski niż Czarnobyl. :)

EDIT: Ja wiem, że niektórzy z Was mają w d*pie to co mówią eksperci z PAA. (Bo przecież ci "eksperci" na niczym się nie znają - mówią niektórzy z Was). Skoro więc jesteście lepiej wykształceni od nich i posiadacie większą wiedzę w zakresie promieniowania... No cóż, w takim przypadku rzeczywiście nie musicie wierzyć ich komunikatom. :) (Mówię to do wszystkich, nie tylko do Mag)

Użytkownik domino edytował ten post 03.04.2011 - 09:32

• 3

#1109 Gość_mag1-21

Gość_mag1-21.

Napisano

domino
Skoro komunikaty do Ciebie docieraja, a nie rozum, mam tylko jedna rade:
przebadaj swoja tarczyce, jesli nie ma w niej zmian, czegos co wybiega poza "komunikat", mozesz mnie dalej nazywac blondynka! Zezwalam z cala swiadomoscia mojej buntowniczej i tarczycowej natury.
  • 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety, Japończykom nie udaje się zalać pękniętej niecki reaktora betonem. Informacje z Tvn24 :

Dotychczasowe próby zalania pęknięcia betonem zakończyły się niepowodzeniem. Użyto również syntetycznych polimerów, które są w stanie wchłonąć znaczną ilość wody i jednocześnie rozszerzyć się, szczelnie wypełniając dziurę. - Mamy nadzieję, że to powstrzyma wyciek - stwierdził Hidehiko Nishiyama, zastępca dyrektora TEPCO. Jak podaje agencja Kyodo, pierwsza próba zastosowania polimerów nie przyniosła rezultatu.

Jednocześnie uszkodzony reaktor nr 2 ciągle jest przegrzany. Japończycy nie chcą polewać go wodą, obawiając się pogorszenia wycieku. Poszukiwane są alternatywy, jak opryskiwanie urządzenia mgiełką wodną lub zamontowanie awaryjnego systemu klimatyzacji.

Nie wiadomo więc, jak długo silnie radioaktywna woda będzie zanieczyszczać ocean i atmosferę. Realizuje się
najbardziej czarny scenariusz epoki atomowej.
  • 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych