Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzięki za odpowiedź, szkoda że załączyłeś mojego pytania:

Logiczne że skoro są już takie i wiele innych zabezpieczeń wprowadzanych na etapie projektowania elektrowni to nic nie trzeba będzie podkopywać.

Po prostu dziwi mnie to że w Polsce eksperci twierdza ze nie doszło do rozprzestrzenienia się promieniowania

Przekręcasz fakty. Rozprzestrzenienie radioaktywne nastąpiło, ale nie nastąpiło przedostanie się zanieczyszczenia do górnych warstw atmosfery przez co skażenie jest wysokie w rejonie lokalnym i niskie poza nim. Sytuacja inna niż w Czarnobylu, dla nas korzystniejsza.

a np wg Francuzów na całej półkuli północnej wzrosło promieniowanie co potwierdzają wyniki pomiarów z wielu krajów. Niewielki wzrost ale zmiany jednak są a ci dalej uparcie twierdzą za nic się nie stało.

I właśnie dlatego te wzrosty są tylko niewielkie. To co mówią polscy eksperci to nie są słowa z palca wyssane, zamiast je w ciemno negować wystarczy dokładnie przeanalizować co mówią bo oni w przeciwieństwie do wielu na tym forum wiedzą co mówią.
  • 0

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No dobra uczepiliśmy się jednego posta i jednej wypowiedzi.

Ale wytłumacz mi dlaczego kilka razy spece z PAA wypowiadali się w mediach że nie ma ŻADNEGO wzrostu promieniowania poza Japonią. I nie ma szans żeby cokolwiek z Fukushimy dotarło do Polski??
A żeby było ciekawiej mówili to już po potwierdzonym wzroście promieniowania w stanach i jeśli dobrze pamiętam to chyba w Szwecji.
  • 2

Android.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pamięta ktoś jeszcze kamerkę ze stacji Fukushima czy jakoś tak? Włączyłem na chwilę kamerkę i od razu zauważyłem kolejnych ludzi. Nie wiem czy to dziwne, ale kilkadziesiąt stron temu użytkownicy tego forum próbowali doszukać się tam ludzi i chyba tylko dwa razy się to udało, tutaj fotki:
http://i52.tinypic.com/2yjq7hs.jpg
http://i53.tinypic.com/254wk0w.jpg
http://i56.tinypic.com/j9agzr.jpg
http://i52.tinypic.com/i72ag5.jpg
Dziwne? nie wiem, oceńcie. W ciągu 2 minut od włączenia kamerki, zauważyłem ok. 17 ludzi (gdyż wcześniej zauważenie 1 to była sztuka, a teraz skutki awarii w Fukushimie są większe)

Trzeba być dziwnym człowiekiem żeby liczyć ludzi w kamerce.
  • 3

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest oznaką ciemnoty. Ludzie jako większość jest prymitywna do bólu. Jeść, pracować, sr...ć, spać to ich motto życiowe. Ktoś by pomyślał że mamy rok 2011, technologia tak do przodu poszła i co się często powtarza "ludzie tyle już odkryli". Prawda jest taka że to nie ludzie jako ogólnie pojęte społeczeństwo a pojedyncze jednostki pracują na cała resztę ciemnogrodu aby mogli żyć jak w 2011 a nie 1011 roku. Jako ciekawostkę polecam popytać się swoich znajomych co to jest prąd elektryczny i dlaczego w gniazdku są 2 dziurki i 1 bolec, zdziwisz się jak mało kto jest świadomy świata w którym żyje a to przecież banał w porównaniu do energetyki jądrowej.

To ja mam propozycję - spytaj polskiego eksperta od techniki jądrowej co to jest prąd elektryczny.

BTW jak mówisz, że to jest banał to sam masz baaaaardzo płytkie pojęcie o prądzie elektrycznym.
  • 0

Logiczny.
  • Tematów: 0
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Nie chce tutaj nikogo obrażać, ale trolla to poznaję na kilometry.
1) Troll zawsze wyrywa treść z kontekstu i cytuje z chora pasją na kilometry przedmówcę.
2) Troll posługuje się insynuacją, nie bierze pod uwagę twardych argumentów przedmówcy.
3) Troll nie bierze pod uwagę faktów.

Prosiłbym, aby ta osoba się opamiętała, bo może dojść do poważnych scysji, gdyż nie ma sensu dyskusja z kimś kto unika logicznego rozumowania, a posługuje się po prostu kłamstwem, manipulacją i treścią typu: "Na wyspach Bergamutach, podobno jest kot w butach, widziano także osła, którego mrówka niosła".
Taką treść rozpoznaje się od razu... taka osoba twierdzi, że: "jeżeli kto ma ogon i pies ma ogon to kot szczeka"... wszystko jest logiczne, ale jest oparte na błędnych założeniach, często wyssanych z palca.

Posługując się logiką, należy posługiwać się też aksjomatem. Jeżeli posługuje się liczbą 1 to wiem co ona oznacza. Nie oznacza ona nic więcej poza wartością 1. Nie może mieć wartości dwójki, ani trójki. Takie twierdzenia, że jacyś naukowcy udowodnili, że 2+2=5 to może wygłaszać troll lub oszust. Spróbujcie wziąć 4 jabłka i udowodnić, że jest ich 5, bez jakichś głupich sztuczek typu przekrojenie na pół jednego jabłka. Takie ćwiartowanie by udowodnić, że jest 5 to trolling. A na to każdemu szkoda czasu, bo rozmawiamy poważnie, a nie z dziećmi. Chyba, że tutaj ktoś pomylił coś sobie i myśli, że to fajna zabawa wypisywać głupoty.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo niepokojące informacje zamieszczono w dniu wczorajszym na łamach IRISHTIMES.COM oraz KYODONEWS.JP.

IRISHTIMES.COM

Potwierdzono topienie się rdzeni reaktora

Naukowcy twierdzą, że walka o opanowanie elektrowni potrwa jeszcze co najmniej trzy miesiące, nawet jeśli w perspektywie czasu nie pojawią się dalsze utrudnienia w postaci nowych trzęsień ziemi. Informacja ta pojawiła się po kolejnym dniu wstrząsów wtórnych, z których jeden miał miejsce zaledwie 25km od elektrowni Fukushima.

Szef Państwowej Agencji Atomistyki w Japonii - Takashi Sawada, powiedział wczoraj, że pręty paliwowe w reaktorach 1 i 3 stopiły się i osiadły na dnie zbiorników potwierdzając obawy, że obiektach doszło do częściowego stopienia się rdzeni.

KYODONEWS.JP

Stopione paliwo jądrowe prawdopodobnie osadziło się w dolnej części sparaliżowanych reaktorów

Paliwo jądrowe wewnątrz sparaliżowanych reaktorów elektrowni Fukushima częściowo stopiło się i osiadło w formie granulatu na dnie zbiorników ciśnieniowych - wynika z analizy przeprowadzonej przez Państwową Agencję Atomistyki w Japonii. Raport opublikowano w piątek. Po raz trzeci wykryto też niewielkie ilości plutonu w próbkach gleby pobranej na terenie kompleksu.

źródło:
http://www.irishtime...4294728753.html
http://english.kyodo...1/04/85725.html
  • 1

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To ja mam propozycję - spytaj polskiego eksperta od techniki jądrowej co to jest prąd elektryczny.

Uwierz na słowo (albo i nie) że każdy fizyk ze specjalizacją energetyki jądrowej będzie wiedział dokładnie (według współczesnej wiedzy naukowej) co to jest prąd elektryczny. Jeśli uważasz że osoba zajmująca się energetyką jądrową nie wie co to jest prąd elektryczny to oznacza że masz ich za idiotów.

BTW jak mówisz, że to jest banał to sam masz baaaaardzo płytkie pojęcie o prądzie elektrycznym.

W porównaniu do energetyki jądrowej to jest banał.

@kudlaty88
To byś musiał wskazać o których konkretnie wypowiedziach mówisz. I nie mieszał bym naszych krajowych tzw. ekspertów od tych z poza naszego kraju. A już na pewno nie mieszał bym ich z ekspertami kraju którego katastrofa się tyczy czyli Japonii.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • 0

Freeman.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jest oznaką ciemnoty. Ludzie jako większość jest prymitywna do bólu. Jeść, pracować, sr...ć, spać to ich motto życiowe. Ktoś by pomyślał że mamy rok 2011, technologia tak do przodu poszła i co się często powtarza "ludzie tyle już odkryli". Prawda jest taka że to nie ludzie jako ogólnie pojęte społeczeństwo a pojedyncze jednostki pracują na cała resztę ciemnogrodu aby mogli żyć jak w 2011 a nie 1011 roku. Jako ciekawostkę polecam popytać się swoich znajomych co to jest prąd elektryczny i dlaczego w gniazdku są 2 dziurki i 1 bolec, zdziwisz się jak mało kto jest świadomy świata w którym żyje a to przecież banał w porównaniu do energetyki jądrowej.

Edit admin:
Dołączona grafika
Właśnie! Nikt nie wie dokładnie co to jest prąd elektryczny poza tym, że jest to uporządkowany ruch elektronów, bo jest to zbyt skomplikowane zjawisko fizyczne by można było je całkowicie zdefiniować.
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

poza tym, że jest to uporządkowany ruch elektronów...

Ludzie nawet tego nie wiedzą. Miliony kierowców używa samochodów i nie wie dlaczego on jeździ. Większość ludzi nie jest świadoma że lodówka to tylko pompa cieplna, takich przykładów można by wymieniać tysiące. Ciemnogród powinien zajmować się sprawami ciemnogrodu a skomplikowane problemy pozostawić ludziom obeznanych z tematem. To tak jak by ktoś myślał że referendum w sprawie energetyki jądrowej to dobry pomysł.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • -5

Freeman.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

poza tym, że jest to uporządkowany ruch elektronów...

Ludzie nawet tego nie wiedzą. Miliony kierowców używa samochodów i nie wie dlaczego on jeździ. Większość ludzi nie jest świadoma że lodówka to tylko pompa cieplna, takich przykładów można by wymieniać tysiące. Ciemnogród powinien zajmować się sprawami ciemnogrodu a skomplikowane problemy pozostawić ludziom obeznanych z tematem. To tak jak by ktoś myślał że referendum w sprawie energetyki jądrowej to dobry pomysł.

Nie wiedzą, bo nie potrzebują tego wiedzieć. To tak jakbym ja wymagał od Ciebie wiedzy na temat projektowania elektroniki. Nawet gdybyś był elektronikiem, to nie ogarniesz tematu z każdej strony. Żaden człowiek nie ogarnie tematu do końca, więc poszczególni ludzie zajmują się poszczególnymi działami. Jeden robi PCB, drugi zajmuje się wysokimi częstotliwościami, trzeci elektroniką cyfrową, czwarty wzmacniaczami lampowymi, i tak dalej. Każdy ma wąski dział w którym się specjalizuje i tak samo jest z ludźmi, nie każdy wie co to jest prąd elektryczny, ale za to jeden potrafi uszyć coś, drugi zbudować dom, trzeci paść owce, czwarty zna się na gwiazdach. Tak to funkcjonuje.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • 0

skatemilo87 (nie rocznik).
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pamięta ktoś jeszcze kamerkę ze stacji Fukushima czy jakoś tak? Włączyłem na chwilę kamerkę i od razu zauważyłem kolejnych ludzi. Nie wiem czy to dziwne, ale kilkadziesiąt stron temu użytkownicy tego forum próbowali doszukać się tam ludzi i chyba tylko dwa razy się to udało, tutaj fotki:
http://i52.tinypic.com/2yjq7hs.jpg
http://i53.tinypic.com/254wk0w.jpg
http://i56.tinypic.com/j9agzr.jpg
http://i52.tinypic.com/i72ag5.jpg
Dziwne? nie wiem, oceńcie. W ciągu 2 minut od włączenia kamerki, zauważyłem ok. 17 ludzi (gdyż wcześniej zauważenie 1 to była sztuka, a teraz skutki awarii w Fukushimie są większe)

Trzeba być dziwnym człowiekiem żeby liczyć ludzi w kamerce.

ha ha ha, bardzo śmieszne. Po prostu nikt dawno o tej kamerce nie mówił a przypomniało mi się o niej a tu bach, masa ludzi. Wcześniej jak już wspomniałem nie było ich tam prawie w ogóle.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uwierz na słowo (albo i nie) że każdy fizyk ze specjalizacją energetyki jądrowej będzie wiedział dokładnie (według współczesnej wiedzy naukowej) co to jest prąd elektryczny. Jeśli uważasz że osoba zajmująca się energetyką jądrową nie wie co to jest prąd elektryczny to oznacza że masz ich za idiotów.

Nie chcę robić offtopa, ale nie powiedziałem tego bezpodstawnie. Pewien znany mi profesor fizyk jądrowy nie wiedział (lepszym słowem będzie - nie rozumiał) co to jest potencjał w fizyce. Słyszałem tez o doktorze (ta sama specjalność), który nie umiał policzyć jakiejś elementarnej całki - stwierdził, że jest już doktorem i nie musi tego umieć. Takie jest podejście do nauki wielu tzw ekspertów. Nie jest tutaj moim celem burzenie świętego przybytku, ale jak słyszę argumentację, że to co powie ekspert jest święte, to mnie to wkurza. Dlatego dla zachowania symetrii i elementarnego obiektywizmu w podejściu do problemu wyciągam te ciężkie przypadki. Jeśli ktoś jest ekspertem to jego wiedza sama się obroni i nie musi podpierać się formalizmem i biurokracją.

W porównaniu do energetyki jądrowej to jest banał.

Podstawy jednego i drugiego są tak samo banalne. Jeśli zaczniesz się wgłębiać w jedno albo drugie to nic nie jest banalne. Taka np. teoria BCS albo pasmowa (która w dużej mierze dotyczy prądu) to już nie prawo Ohma.

--

Tym razem teoretycznie miły obrazek z Japonii. Wolontariusze łapią bezdomne zwierzęta z okolic elektrowni. Ciekawe jaki czeka je los, oby lepszy niż te w Czarnobylu.

A tutaj dwa zdjęcia przedstawiające basen ze zużytymi prętami paliwowymi. Zdjęcia zostały zrobione przy użyciu pompy do betonu, czyli z tego co się orientuję tego autka z wysięgnikiem co tam stało w roli wozu strażackiego pompującego wodę zamiast betonu.
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiedzą, bo nie potrzebują tego wiedzieć. To tak jakbym ja wymagał od Ciebie wiedzy na temat projektowania elektroniki. Nawet gdybyś był elektronikiem, to nie ogarniesz tematu z każdej strony. Żaden człowiek nie ogarnie tematu do końca, więc poszczególni ludzie zajmują się poszczególnymi działami.

NIkt nie mówi o ogarnianiu tematu z każdej strony, byle znać podstawy i wiedzieć w jakim świecie się żyje. Jeśli ktoś nie posiadał by żadnej wiedzy z dziedziny elektroniki ale nie przeszkadzało by mu to negować wiedzy zawodowców to został by z pewnością uznany za oszołoma. Za to w energetyce atomowej najwięcej mają do powiedzenia ci co wiedzą o niej najmniej. Zawodowiec stwierdził że nie było wyrzutu radioaktywnych zanieczyszczeń w górne warstwy atmosfery ale na tym forum już mamy lepszych specjalistów którzy to negują. Jak specjalista mówi że reaktory nowej generacji są bezpieczne to również mamy na tym forum lepszych znawców co wiedzą lepiej. Jak lekarz mówi nie przyjmować jodu to na tym forum dowiemy się że lekarze kłamią i należy jodem faszerować siebie i swoje dzieci. I takim samozwańczym autorytetom plusiki lecą bo ciemnogród lubi jak się mu robi z mózgu papkę.

Edit admin:
Dołączona grafika
  • 0

#1274 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Aby zakończyć wątek „prądu elektrycznego” w tym temacie i uciąć spekulacje, kto wie a kto nie wie czym ten jest, podaję oficjalną, pełną, obowiązującą definicję: „Prąd elektryczny to jest takie coś, czego nie widać a kopie”;)

A w temacie głównym, proponuję by posiłkować się też konkretnymi źródłami, a nie tylko bazować na doniesieniach (mniej, lub bardziej sensacyjnych) serwisów, które w końcu o czymś muszą pisać aby istnieć.
Pozwoliłem sobie sporządzić małą listę.

TEPCO - operator elektrowni
JAIF - Japan Atomic Industry Forum (JAIF)
IAEA NEWS - (Nuclear Events Web-based System)
PAA - Państwowa Agencja Atomistyki
Instytut Fizyki UMCS - Monitor radioaktywności
oraz
Energetyka Jądrowa
etc.

A pod TYM konkretnie adresem jest takie małe kompendium z zajść w Fukishimie.
  • 1

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale podatkami na tą elektrownią i usuwaniem skutków ewentualnej katastrofy ma już pewnie Ciemnogród się zajmować? Ciemnogród jest ciemnogrodem właśnie dlatego, że słucha takich ekspertów i potulnie kuli ogon nawet jak ktoś mu ładuje radioaktywne izotopy do ogródka.

(...)
Zawodowiec stwierdził że nie było wyrzutu radioaktywnych zanieczyszczeń w górne warstwy atmosfery ale na tym forum już mamy lepszych specjalistów którzy to negują. Jak specjalista mówi że reaktory nowej generacji są bezpieczne to również mamy na tym forum lepszych znawców co wiedzą lepiej.

A jak sobie wytłumaczyłeś podwyższony poziom promieniowania np. w USA? I jak twoim zdaniem przebiegały eksplozje w reaktorach oraz uwalnianie pary wodnej, że nic, a nic się nie wydostało do atmosfery?

Jak lekarz mówi nie przyjmować jodu to na tym forum dowiemy się że lekarze kłamią i należy jodem faszerować siebie i swoje dzieci. I takim samozwańczym autorytetom plusiki lecą bo ciemnogród lubi jak się mu robi z mózgu papkę.

To już nie mamy prawa jeść suplementów bo lekarz w TV powiedział, że nie trzeba? A jak ktoś ma niedobór jodu to go wyleczysz za darmo z raka tarczycy? Czas jak zwykle zweryfikuje kto był naprawdę ciemnogrodem, a kto miał rację.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych