Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

dla mnie zaskoczeniem jest zachowanie się władz Japonii - ściemanianie, pomniejszanie, ukrywanie - odnosnie ZSRR nikt się nie dziwił że tak zrobią ale tutaj jest to zaskoczenie

przy okazji mały OT - ten przykład pokazuje i potwierdza że jakby rządy wiedziały o tym że coś pierdyknie w 2012 to na pewno pary z ust nie puszczą
  • 3

renton.
  • Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Tylko ze istnieje obronca wolnosci jeszcze - internet.
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Włochy całościowo rezygnuja z budowy programu atomowego:

Echa Fukushimy. Włosi rezygnują z budowy elektrowni atomowych

Włoski rząd zdecydował się na odstąpienie od realizacji programu budowy elektrowni atomowych.

Inicjatywa rządu zaskoczyła wszystkich, ponieważ zawarto ją w poprawce do dyskutowanej przez parlament ustawy zwanej omnibus, która dotyczy całego szeregu odmiennych zagadnień. Poprawka brzmi: w celu pozyskania dalszych informacji naukowych, nie przystępuje się do zdefiniowania i realizacji programu lokalizacji i budowy siłowni jądrowych.

Ekolodzy i przeciwnicy energii atomowej nie kryją satysfakcji z takiego obrotu rzeczy, zwracają jednocześnie uwagę, że w ten sposób rząd uniknął referendum w sprawie tych elektrowni, które obyć się miało w połowie czerwca.

Jedna z partii opozycyjnych twierdzi nawet, że jest autorem tekstu przejętego przez rząd. Jego program przewidywał rozpoczęcie w 2013 roku budowy czterech elektrowni, które osiągnąwszy pełną moc siedem lat później, zaspokajałyby 25 procent zapotrzebowania Włoch na energię elektryczną.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 20.04.2011 - 08:47

• 1

Logiczny.
  • Tematów: 0
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Rzeczywiście, brzmi to niewiarygodnie:

W poniedziałek wieczorem TEPCO przekazało, że wykryło wysoki poziom radioaktywności pochodzący z basenu na zużyte paliwo w bloku nr. 2, co wskazuje na to, że albo pręty paliwowe w basenie zostały uszkodzone, albo para zawierająca materiał radioaktywny rozpuszcza się w wodzie basenu.

Pomiary to 160.000(!) bekereli na cm(!) sześcienny cezu-134, 150.000(!) bekereli na cm^3 cezu-137 i 4100 bekereli na cm^3 radioaktywnego jodu-131. A teraz uwaga. Normalny poziom wynosi 0.01 bekerela na cm^3.

za: http://enenews.com/radiation-skyrockets-2-spent-fuel-pool-30000000-times-above-normal-15000-times-troubled-4-pool

7 w skali INES - uwolnienie znacznych ilości substancji promieniotwórczych, w ilościach równoważnych skutkom uwolnienia ponad dziesiątków tysięcy terabekereli jodu-131.

(20 000 terabekereli do 99 000 terabekereli)

Liczmy cez-134 obecnie po ponad miesiącu.

160 000 Bq/cm3
160 000 000 000 Bq/m3
mnożymy przez wylanych za jednym razem do oceanu 10 000 ton wody nie pisząc już o wypompowywanych do różnych zbiorników (nie liczę tych ton wody, której liczby nie znam, ale pewnie już wyszłoby koło 100 000 ton).

1 600 000 000 000 000 Bq w 10 000 ton wody. Bekerel to jednostka na sekundę.

Zatem przez dobę mamy:
doba ma 86400 sekund
138 240 000 000 000 000 000 Bq na dobę.

Ile trwa już cała zabawa? 11.03.2011 do 20.04.2011 = 40 dni
Bierzemy pod uwagę z tego co piszą tylko jeden reaktor i ilość Bq po miesiącu, która powinna raczej spadać, po wymianie (wyciekach, przepompowywaniach) wody, ale załóżmy, że jest to średnia.

Mnożymy przez 40 dni, pomnożę przez 10 bo już nie chce mi się wyciągać kalkulatora.

1 382 400 000 000 000 000 000 Bq po 40 dniach w samej wodzie i tylko w 10 000 ton wody.

Tę liczbę należy rozumieć jako skutek 40 dni uwolnienia substancji promieniotwórczych tylko w 10 000 ton wody.
Zamienimy to na terabekerele dla porównania ze skalą INES.

Tera to 10 ^12

Tniemy 12 zer.

1 382 400 000 terabekereli w ciągu 40 dni w 10 000 ton wody zostało uwolnionych.

Odcinamy MAX ze skali INES czyli 99 000 tera bekereli.

Skala INES została przekroczona o 1 382 301 000 terabekereli i to tylko w 10 000 ton wody.

Słownie:
Przekroczenie o 1 miliard 382 miliony i 3 setki tysięcy terabekereli.

Ma ktoś jakąś nową skalę? Ja proponuję nową skalę nazwać „czarnobylki”.

7 INES = 1 czarnobylek = 100 000 terabekereli

W zaokrągleniu Fukushima do 20 kwietnia 2011 w 10 000 ton wody ma moc 14 kiloczarnobylków.

Jeśli coś źle założyłem to mnie poprawcie.

P.S.
Skala INES mówi o jodzie -131, a ten rozpada się całkowicie po około miesiącu.
Cez - 134 połowiczny rozpad 2 lata - dlatego ten się kumuluje.
Cez-137 połowiczny rozpad 30 lat, a całkowity około 150 - lat

Jak zwykle nie piszą o innych pierwiastkach jak pluton 238 - połowiczny rozpad 87 lat.
Pluton 239 - połowiczny rozpad 25 000 lat, a całkowity około 500 000 lat.

Użytkownik Logiczny edytował ten post 20.04.2011 - 11:21

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Strasznie to zagmatwałeś.

Liczmy jod-131 obecnie po ponad miesiącu.

160 000 Bq/cm3

Chwilę wczesniej pisałeś

4100 bekereli na cm^3 radioaktywnego jodu-131

To ile w końcu ???
Po za tym skąd ta wartość po miesiącu??
Czas połowicznego rozpadu Jodu 131 t o 8,02070 dni
czyli po 8 dniach mamy 2100 , 16dniach 1050 Bq 24 525 a po miesiącu ok 26o Bq.
Napisz to jeszcze raz

Tę liczbę należy rozumieć jako skutek 40 dni uwolnienia substancji promieniotwórczych tylko w 10 000 ton wody.

Nieprawda. Ty policzyłeś jaka by była emisja gdyby: dzień w dzień przez 40 dni wylewano by dziennie 10 000 ton wody i o takiej promieniotwórczości jak woda w weewnątrz reaktora( a więć nie rozcieńczona przez lanie wody morskiej)

mnożymy przez wylanych za jednym razem do oceanu 10 000 ton wody nie pisząc już o wypompowywanych do różnych zbiorników (nie liczę tych ton wody, której liczby nie znam, ale pewnie już wyszłoby koło 100 000 ton).

I słusznie bo skala Ines (swoją droga dośc kulawa i nie dokładna) mówi o tylko emisji substancji na zewnątrz a nie o substancjach które udąło sie zatrzymać w jakiś pojemnikach.
  • 1

Logiczny.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Strasznie to zagmatwałeś.

Liczmy jod-131 obecnie po ponad miesiącu.

160 000 Bq/cm3

Chwilę wczesniej pisałeś

4100 bekereli na cm^3 radioaktywnego jodu-131

To ile w końcu ???
Po za tym skąd ta wartość po miesiącu??
Czas połowicznego rozpadu Jodu 131 t o 8,02070 dni
czyli po 8 dniach mamy 2100 , 16dniach 1050 Bq 24 525 a po miesiącu ok 26o Bq.
Napisz to jeszcze raz

Nieprawda. Ty policzyłeś jaka by była emisja gdyby: dzień w dzień przez 40 dni wylewano by dziennie 10 000 ton wody i o takiej promieniotwórczości jak woda w weewnątrz reaktora( a więć nie rozcieńczona przez lanie wody morskiej)

I słusznie bo skala Ines (swoją droga dośc kulawa i nie dokładna) mówi o tylko emisji substancji na zewnątrz a nie o substancjach które udąło sie zatrzymać w jakiś pojemnikach.

1) 160 000 Bq/cm3 dotyczy cezu -134
2) Dlaczego interesujesz się tym co było napisane, a nie tym co jest? Twój post jest z około 12:50 mój jest z 12:21.
3) 40 dni to czas w którym cez 134 się rozpada w 10 000 tonach wody, która została wylana do oceanu. Absolutnie nie oznacza to, że 10 000 ton jest wylewane codziennie. Oznacza to, że w tych 10 000 ton, (które się rozcieńczyły gdzieś w oceanie) nadal jest emisja.
Założenie jest takie, że ta liczba 160 000 Bq/cm3 odpowiada średniej emisji przez 40 dni i tylko 10 000 ton wody, czyli nie ma wliczonych emisji z powietrza, nie ma wliczonej emisji z kolejnych ton wody, które są wypompowywane.
Ale zawsze można założyć, że 160 000 Bq/cm3 w wodzie w tym zbiorniku reaktora jest tylko przez 1 dzień, więc można sobie odjąć jedno zero.

Otrzymujemy 1 kiloczarnobylek z tylko 10 000 ton wody. Ale załóżmy jeszcze, że pomyliłem się o 1000, bo za dużo wody wziąłem pod uwagę co jest już bardzo okrojonym wyliczeniem, to mamy 1 czarnobylek.

P.S.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że w takiej sytuacji, jeśli te założenia są prawidłowe, to ci którzy wyliczyli, że ta katastrofa jest 7 w skali INES coś kręcą.
Skoro jodu-131 jest zawsze najwięcej i znika po miesiącu, a cezu 134 i 137 mamy już w takiej ilości, który przewyższa założenia dla jodu-131 w skali INES, tylko w 10 000 ton wody to chyba czas zweryfikować skalę.

Użytkownik Logiczny edytował ten post 20.04.2011 - 13:14

• -2

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Twój post jest z około 12:50 mój jest z 12:21

No bo to jest forum: ty piszesz ja odpowiadam na to co juz napisałeś.

160 000 Bq/cm3 dotyczy cezu -134

W skali Ines bieżemy pod uwagę tylko i wyłacznie Jod 131. Cez niema tu zadnego znaczenia (do wyznaczenia skali Ines)
Wiesz co ...Jak nieznasz podstaw tego typu oszacowań to moze jednak daj sobie na wstrzymanie???

40 dni to czas w którym cez 134 się rozpada w 10 000 tonach wody, która została wylana do oceanu.

Bzdura! Okres połowicznego rozpadu cezu 134 wynosi ok 2 lata (2,0 648) lat czyli zawartość spadnie o połowę za 2 za 4 będzie 1/4 za 6 1/8 za 8lat 1/16 poczatkowej wartości.

Tak gwoli scisłości zacytuje ciebie .

Bekerel to jednostka na sekundę.

Niewolno jej mnożyć przez czas i twierdzić że wynik podany ma cos wspólnego z Beqerelami.. To tak jakbyś prędokść w metrach na sekunde pomnozył przez 2 tygodnie . A to co wyjdzie ci na nie jest prędkościa tylko juz tylko dystansem.

Bekerel to jest ilość atomów w danej objetośc które statystycznie rozpadna sie powodujac powstanie promieniowania. I proces zachodzi sie w czasie 1 s. Jak pomnozysz Bq przez czas to otrzymasz ilość rozpadajacych sie atomów przez jakiś tam czas. Liczbę poprostu nie zaś jednostke.

Użytkownik noxili edytował ten post 20.04.2011 - 14:32

• 2

Logiczny.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Twój post jest z około 12:50 mój jest z 12:21

No bo to jest forum: ty piszesz ja odpowiadam na to co juz napisałeś.

160 000 Bq/cm3 dotyczy cezu -134

W skali Ines bieżemy pod uwagę tylko i wyłacznie Jod 131. Cez niema tu zadnego znaczenia (do wyznaczenia skali Ines)
Wiesz co ...Jak nieznasz podstaw tego typu oszacowań to moze jednak daj sobie na wstrzymanie???

40 dni to czas w którym cez 134 się rozpada w 10 000 tonach wody, która została wylana do oceanu.

Bzdura! Okres połowicznego rozpadu cezu 134 wynosi ok 2 lata (2,0 648) lat czyli zawartość spadnie o połowę za 2 za 4 będzie 1/4 za 6 1/8 za 8lat 1/16 poczatkowej wartości.

Tak gwoli scisłości zacytuje ciebie .

Bekerel to jednostka na sekundę.

Niewolno jej mnożyć przez czas i twierdzić że wynik podany ma cos wspólnego z Beqerelami.. To tak jakbyś prędokść w metrach na sekunde pomnozył przez 2 tygodnie . A to co wyjdzie ci na nie jest prędkościa tylko juz tylko dystansem.

Bekerel to jest ilość atomów w danej objetośc które statystycznie rozpadna sie powodujac powstanie promieniowania. I proces zachodzi sie w czasie 1 s. Jak pomnozysz Bq przez czas to otrzymasz ilość rozpadajacych sie atomów przez jakiś tam czas. Liczbę poprostu nie zaś jednostke.

noxili

Kilka zadań matematycznych dla ciebie:

1m/s to ile to metrów po 2 tygodniach, zakładając, że ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym?

Jaka to będzie prędkość na godzinę?
Czy ślimak może poruszać się z prędkością 2,5 mm na minutę? Z jaką prędkością porusza się ślimak na tydzień?

Czy x metrów na dwa tygodnie to dystans czy prędkość?

1Bq/cm3 to ile to Bq po godzinie w 10 tonach wody?

I jeszcze jedno. Wróć do postu w linku poniżej i sprawdź, że wiem jaki jest połowiczny rozpad cezu134. Czytaj uważnie.
http://www.paranorma...post__p__432956

P.S. 18:10 Zadania dla zaawansowanych, podchwytliwe.

Mając powyższe dane o poruszającym się ślimaku nazwijmy go Pędziwiatr, podaj prędkość światła z jaką mknie ślimak Pedziwiatr. ]:-)
Kolejne zadanie: Jeśli samolot F-16 leci z prędkością 2 Ma (Mach) to z jaką prędkością dźwięku porusza się ślimak o imieniu Pędziwiatr, którego prędkość światła znasz z poprzedniego zadania.
Oblicz też dystans jaki pokona ślimak Pędziwiatr poruszający się z prędkością wyrażoną w Machach ]:-)

Zadanie odnośnie tematu:

Jeśli w ślimaku o imieniu Pędziwiatr, aktywność izotopu potasu wynosi 6Bq to jaka aktywność wyrażona w Bq jest w ciągu godziny w 10 ślimakach?

Użytkownik Logiczny edytował ten post 20.04.2011 - 17:30

• -2

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I jeszcze jedno. Wróć do postu w linku poniżej i sprawdź, że wiem jaki jest połowiczny rozpad cezu134. Czytaj uważnie.

Przeczytałem dokładnie. I wniosek: niemasz pojęcia zielonego co to jest czas połowicznego rozpadu. bo byś takich bzdur nie pisał:

Moze zamias totalnie się osmieszać i pokazywac jaki jesteś taki mądry bo potrafisz obsługiwać kalkulator to przeczytaj sobie definicje bekerela:
bekerel
A szczególnie fragment:

Próbka ma aktywność 1 Bq, gdy zachodzi w niej jeden rozpad promieniotwórczy na sekundę. Na przykład, jeśli dane ciało generuje 1000 cząstek alfa na sekundę poprzez rozpad alfa (i jednemu rozpadowi odpowiada emisja jednej cząstki alfa), to aktywność tego ciała jest równa 1000 Bq, czyli 1 kBq.
Miano bekerela to s-1.

Czyli jezeli chcesz uzywać jednośtki Bq jedyny dopuszczalny czas to 1 s.

Słucham ile to wg ciebie bekereli????
Łaskawie dodam że możesz porównać powiedzmy takie warunki dla Rf257 i dla U232 .

Użytkownik noxili edytował ten post 20.04.2011 - 17:30

• 0

Logiczny.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Przeczytałem dokładnie. I wniosek: niemasz pojęcia zielonego co to jest czas połowicznego rozpadu. bo byś takich bzdur nie pisał:

Moze zamias totalnie się osmieszać i pokazywac jaki jesteś taki mądry bo potrafisz obsługiwać kalkulator to przeczytaj sobie definicje bekerela:
bekerel
A szczególnie fragment:

Próbka ma aktywność 1 Bq, gdy zachodzi w niej jeden rozpad promieniotwórczy na sekundę. Na przykład, jeśli dane ciało generuje 1000 cząstek alfa na sekundę poprzez rozpad alfa (i jednemu rozpadowi odpowiada emisja jednej cząstki alfa), to aktywność tego ciała jest równa 1000 Bq, czyli 1 kBq.
Miano bekerela to s-1.

Czyli jezeli chcesz uzywać jednośtki Bq jedyny dopuszczalny czas to 1 s.

Słucham ile to wg ciebie bekereli????
Łaskawie dodam że możesz porównać powiedzmy takie warunki dla Rf257 i dla U232 .

To może ja już skończę rozmowę z noxili, żeby nie robić jakiegoś offtopu z lekcją matematyki.
Powiem tylko, że już raz tak miałem na pewnym forum, kiedy obliczyłem ilość Sv/h i ktoś wszedł zaczął twierdzić, że są tylko Sv na sekundę i Sv na rok, ale nie ma Sv na miesiąc, ani na godzinę.

P.S. 19:54
Test edycji po pojawieniu się kolejnych postów.

Użytkownik Logiczny edytował ten post 20.04.2011 - 18:55

• -1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Logiczny, proszę nie cytować całych postów. Wszyscy przecież widzą, co troszkę wyżej jest napisane. Cytuj tylko te fragmenty do których chcesz się odnieść.
  • 0

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Siewert to Dołączona grafika

Mozesz go podawać względem dowolnego zdefiniowanego czasu mierzonego w dopuszczalnych jednostkach .
Co to ma wspólnego z tematem rozmowy??

Powiem tylko, że już raz tak miałem na pewnym forum, kiedy obliczyłem ilość Sv/h i ktoś wszedł zaczął twierdzić, że są tylko Sv na sekundę i Sv na rok, ale nie ma Sv na miesiąc, ani na godzinę.

a co to ma za znaczenie ??Kiedyś miałeś racje w zupełnie innym temacie.
  • 1

Logiczny.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Logiczny, proszę nie cytować całych postów. Wszyscy przecież widzą, co troszkę wyżej jest napisane. Cytuj tylko te fragmenty do których chcesz się odnieść.

Musiałem zacytować całość postów noxili ponieważ może w nich grzebać. Edycja nie jest zablokowana po pojawieniu się kolejnych postów.

Jego twierdzenia są obłędne i nie chciałbym, aby potem nagle się okazało, że on ma napisane coś innego, a gdy czytałem było napisane coś innego.

Jego twierdzenia nie są racjonalne w stosunku do moich wypowiedzi.

W ogóle paranoją jest tworzenie postów po to by stwierdzić, że mnożenie przez czas daje inna jednostkę, choć chcę uzyskać wartość w innym czasie co wynika z kontekstu.
To celowe odbieganie od tematu.
Po co?

P.S. 20:56
Poszukałem coś, żeby już nie było, że sam coś wymyślam.

3219 mikroBq = 3,219 miliBq, ułamek całego Bekerela. Przez godzinę zajdzie ok. 11 rozpadów w każdym metrze sześciennym powietrza. Po Czarnobylu zakładając, że skażenie miało 200 pełnych! Bekereli to w godzinę każdy metr powietrza uwalniał nam 720000 rozpadów. Te 200 Bq to najczęściej używane hasło przez mącących nam w głowach panów z PAA. Oni odnoszą wszelkie pomiary z dzisiejszej sytuacji do tego domniemanego 200Bq, które gdzieś tam w Polsce zmierzono na 1 m sześcienny powietrza po kat. Czarnobylskiej. Wyraźnie poddaje to pod wątpliwość, bo przy takiej dawce to po pewnym czasie snulibyśmy się na czworaka i wymiotowali. To służy im jako wspaniały, nieosiągalny punk odniesienia dla ciągłej bagatelizacji problemu.

Skala porównawcza ogromna, lecz obecnie substancje promieniotwórcze są tak samo jak wtedy sztuczne i nawet w małej ilości nie są obojętne dla organizmu. Zważywszy ww. wątpliwości i manipulacje, daleko do pełni szczęścia:

Źródło dr Piotr Bein:

http://piotrbein.wor...sli-o-skazeniu/

Wyliczył 11 rozpadów w ciągu godziny przeliczając wartość 3,219 mBq z sekund na godzinę.

Użytkownik Logiczny edytował ten post 20.04.2011 - 20:02

• -1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zawsze możesz zrobić zrzut ekranu i mieć jego posty na dysku w postaci obrazków, aby je potem wykorzystywać gdy uznasz, że jest taka potrzeba. Cytowanie całych postów nie jest zbyt mile widziane na forach internetowych no i wprowadza nieprzyjemny nieład. Nie wspominając już o tym, że regulamin stwierdza:

4.12 Odpowiadając na post cytuj wyłącznie fragment, do którego się odnosisz.

czego interpretację już Ci pozostawię.
  • 0

AnkylDankan.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.Z góry przepraszam, lecz nie potrafię zrobić cytatu wybiórczo.

Mówiąc prawdę nie znam się na atomistyce i korzystam z podanej przez Noxilia definicji bekerala wziętej z wikipedii.

"Próbka ma aktywność 1 Bq, gdy zachodzi w niej jeden rozpad promieniotwórczy na sekundę. Na przykład, jeśli dane ciało generuje 1000 cząstek alfa na sekundę poprzez rozpad alfa (i jednemu rozpadowi odpowiada emisja jednej cząstki alfa), to aktywność tego ciała jest równa 1000 Bq, czyli 1 kBq."

Analizując wypowiedź Logicznego:

"160 000 Bq/cm3
160 000 000 000 Bq/m3

1 600 000 000 000 000 Bq w 10 000 ton wody. Bekerel to jednostka na sekundę. "

I tutaj można się zgodzić.

Ale, wg. mnie tutaj już zaszedł błąd, oczywiście, bazując tylko na definicji:

"Zatem przez dobę mamy:
doba ma 86400 sekund
138 240 000 000 000 000 000 Bq na dobę."

Ponieważ zgodnie z definicją jeśli pomnożymy Bq*czas [s] powinna wyjść nam ilość emisji cząstek alfa. Zatem wynikiem mnożenia nie może być ponownie Bq, ponieważ Bq*s =/ [nie równa się] Bq.

Porównanie Logicznego z prędkością jest dobre z tym że jeśli dana jest prędkość V [m/s] i pomnożymy ją przez czas [s], wychodzi nam droga przebyta w czasie a nie prędkość.

Mam nadzieje że to co napisałem jest klarowne. I jeszcze raz powtarzam bazuję tutaj tylko i wyłącznie na definicji Bq wziętej z wikipedii.

EDIT: Poprawiłem formatowanie.

Użytkownik AnkylDankan edytował ten post 20.04.2011 - 20:00

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych