Napisano 08.05.2011 - 11:13
Napisano 11.05.2011 - 17:47
Napisano 11.05.2011 - 19:56
Napisano 11.05.2011 - 21:32
Napisano 12.05.2011 - 12:31
Napisano 13.05.2011 - 01:01
Jeśli chodzi o sytuację w Fukushimie to wygląda na to, że powoli się stabilizuje; nie od dziś wiadomo, że media uwielbiają rozsiewać panikę. Spadek zainteresowania tematem elektrowni w mojej opinii świadczy o tym, że nie ma już tam nic, czym można by straszyć ludzi...
Cztery z sześciu reaktorów elektrowni Fukushima I, w tym reaktor nr 1, uległy poważnemu uszkodzeniu w następstwie katastrofalnego trzęsienia ziemi i tsunami z 11 marca. Jest to najpoważniejsza awaria nuklearna na świecie od czasu wybuchu reaktora w Czarnobylu w 1986 roku.
Użytkownik Ripsonar edytował ten post 13.05.2011 - 02:02
Napisano 13.05.2011 - 18:21
Eury napisał :Fukushima: Stopiła się część prętów paliwowych
W reaktorze nr 1 uszkodzonej japońskiej elektrowni atomowej Fukushima I poziom wody chłodzącej jest niższy niż sądzono. To wskazuje, iż znaczna część paliwa stopiła się wskutek odsłonięcia - podała eksploatująca elektrownię spółka energetyczna TEPCO.
Napisano 13.05.2011 - 19:10
źródło12 marca w elektrowni jądrowej Fukushima I w Japonii doszło do awarii systemu chłodzenia w kolejnych 2 reaktorach. Do 13 bm.rano z terenów otaczających elektrownie Fukushima I oraz II ewakuowano ok. 200 tys. mieszkańców. Nadchodzą doniesienia o osobach napromieniowanych po wcześniejszej eksplozji. Na skutek awarii częściowemu stopieniu mógł ulec rdzeń reaktora jądrowego nr 3.
Poziom promieniowania na terenie elektrowni jądrowej Fukushima I przekroczył dopuszczalny limit – ogłosiła zarządzająca nią firma Tokyo Electric Power Co. Firma powiadomiła japoński rząd o wystąpieniu sytuacji awaryjnej i zapewniło, że nasilenie się promieniowania nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Dzisiaj rzecznik rzecznik rządu Yukio Edano potwierdził, że doszło do awarii systemu chłodzenia. Poinformował, że promieniowanie pochodzi z reaktora nr 3 w elektrowni Fukushima I, należącą do II generacji i postawioną w latach 70’ XX w. Jak powiedział, zjawisko jest niewielkie i znajduje się pod kontrolą.
eśli to co mówisz wyżej to strona na wordpressie na którą się natknąłem to...jest to takie debilne źródło informacji :F.Nie umeim tego brać na poważnie.Nie mają silnych podstaw na to co sie dzieje.Zobaczyli dym i już snują domysły że wszystko się psuje.Żadnych oficjalnych informacji tam nie widziałem.
Dziwne źródło.
Na zdjęciach eksplozji nie widziałem,jakby była to największa eksplozja to byłoby i światło.Światła nie widziałem.Tylko dym i stałe oświetlenie budynków.Panikujmy dym się zrobił.Chce jakiejś solidnej informacji a nie dymu :F.
Napisano 14.05.2011 - 08:17
Napisano 14.05.2011 - 09:13
A to już zwykłe wypadki zdarzać się nie mogą? Wszystko od razu musi być spowodowane promieniowaniem?jak juz ludzie zaczynają padac tak bez przyczyny to widocznie promieniowanie przekroczylo wszelkie normy... a ci ze dawka niewielka i w ogol nie ma co sie przejmowac .
smiech i zal ze ludzie sa ciagle oklamywani.
Napisano 14.05.2011 - 09:33
Sytuacja jest poważna, ponieważ reaktor numer trzy zawiera 170 ton szczególnie niebezpiecznego paliwa plutonowo-uranowego
money.pl
Użytkownik tybysh edytował ten post 14.05.2011 - 09:42
Napisano 14.05.2011 - 10:18
Ps. Czy ktoś może dać linka do sprawdzonego źródła, wg. którego w każdym z reaktorów było aż 250kg plutonu? Wydaje mi się, że to trochę za dużo...
źródłoJest dokładnie to, co opisałem na początku po eksplozji reaktora 1. Wiemy z balistyki 1-go wybuchu reaktora 1, że to NIE był wybuch wodoru, a suopre-krytyczne, szybkui krytyczne zdarzenie nuklearne, oznaczające stopienie rdzenia reaktora i uszkodzenie osłony wewn. Teraz mają problem z corium. Czy znasz skład i chemię corium? To jest materiał niemożliwy do opanowania … czy próbujesz chłodzić corium wodą czy nie — ni ema sposobu. Utrata chlodziwa w reaktorze typu GE Mark 1 powoduje stopienie rdzenia. Powstaje „lawa reaktorowa” złożona z przegrzanej, piroforycznej mieszanki, która staję się hiper-źródłem promieniowania gamma i radiacji neutronowej. Lawa składa się z radioaktywnych metali, materiałów ceramicznych i betonu wewn. reaktora. Konsumuje siebie samą i otoczenie, Corium to masa chemicznie czynna, wysoce synergistyczna. Zaopatrujący się z siebie w energię, nie do opanowania, bo nie da się oddzielić poszczególnych składników corium. Nie da się ugasić corium wodą, nie da się stłumić piaskiem, olejem, betonem czy in. materiałem przez odcięcie dopływu tlenu. Chemia coriums, jego wspołreakcje nuklearne i promieniowanie gamma produkują ciepło. Jeśli corium zetknie się ze ścianą osłony/obudowy, a tak jest w Daiiczi, wyrywa dziurę, podobnie jak pocisk plazmowy typu HEAT (stosujący uran jako metal do plazmy, ale są też inne metale do tego celu – PB) . Uranowy HEAT przebija 35 cm pancerz wieży czołgu. Nie ma sposobu na pokonanie reakcji corium – chyba że wysadzić go w powietrze ładunkiem zdolnym wyparować składniki lawy.
Użytkownik Ripsonar edytował ten post 14.05.2011 - 11:13
Napisano 14.05.2011 - 10:37
Napisano 15.05.2011 - 17:10
Jeżeli dla ciebie takie informacje są nonsensem, a spadek zainteresowania Fukushimą w mediach jest wyznacznikiem stabilizacji, to gratuluję swojej opinii na ten temat..
Bo jeżeli takie informacje są dla ciebie niczym, to ja się pytam co musi się stać, abyś się owa sprawą przejął.
• Yoichi Shimatsu, były redaktor Japońskiego Times Weekly. - ujawnia wprowadzenie PIERWSZEJ PRÓBY CENZURY INFORMACJI!!!!
• Woda w Tokio nie tylko jest już całkowicie niezdatna do picia, ale i do mycia.
Ta informacja ŚWIADCZY O PRAWDZIWEJ KATASTROFIE< KTÓRA STARAJĄ SIĘ ZATUSZOWAĆ, a w mediach i prasie przeszło to jakby nigdy nic..
• Władze Japonii zastanawiają się nad przeniesieniem stolicy do najprawdopodobniej Osakę lub Nagoję. Powodem jest wzrost radioaktywności oraz prawdopodobieństwo trzęsienia w Tokio ponad 7.0 w skali
Reaktor nr 4, TEPCO potwierdza reakcję łańcuchową.
Naukowcy którzy nie boją się mówić prawdę o Fukushimie:
Japonia poprosiła rządy światowe o całkowitą cenzurę informacji w sprawie Fukushimy!!!! Tak więc źródła niezależne stają nie legalne.... Ja się w takim rzie pytam, po jaka choler prosić kogokolwiek o cenzurę informacji o Fukushimie, jeżeli powinno z nią być ok?? Przecież tu wystarczy logika, nic więcej....
Napisano 15.05.2011 - 17:12
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych