Skocz do zawartości

Katastrofa w Fukushimie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1855 odpowiedzi w tym temacie

piotrdln.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

a to ciekawe właśnie co ten gest tam w Japonii znaczy

jak wiemy różne gesty w róznych kulturach oznaczają różne rzeczy ;)

nie znalazłem wytłumaczenia co wskazujący palec znaczy w Japonii - jedyne co znalazłem, że w Azji przywołuje się takim gestem psy ...
  • 0

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak mi się skojarzyło z tym :

Dołączona grafika

A poważnie to odniosłem wrażenie jakby oni nas o coś obwiniali.
Coś w stylu "Nie pomogliście nam a teraz wszyscy umrzemy"
Albo tak jak napisał Jarecki "Wy będziecie następni"

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 29.08.2011 - 10:58

• 0

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

GuardAngel, mój post miał co nieco zasugerować i myślę, że spełnił swoje zadanie, chociaż cytowany fragment można by sparafrazować: "Agencja Bezpieczeństwa Atomowego i Przemysłowego (Nuclear and Industrial Safety Agency) jest podwładnym Ministerstwa Gospodarki, Handlu i Przemysłu, które jest podwładnym firmy TEPCO." To w zasadzie wystarczy za cały komentarz do obecnej sytuacji w Japonii.

Mogłeś tak od razu napisać a nie teraz parafrazujesz .
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A dla mnie pokazuje "wszyscy jesteśmy odpowiedzialni". To lekcja dla całej ludzkości a nie tylko Japonii.
  • 0

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Jarecki masz racje (ja zgadzam się z Tobą) a słowo udupieni jest delikatnie powiedziane .

Dołączona grafika
  • 0

Nights.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Guard, ta liczba bloków pracujących mnie przeraża. Na te szare nawet nie ma co patrzeć, bo większość i tak nie zostanie wybudowanych (o dziwo mieszkam w Kopań i wiem jak tu sytuacja w tej kwestii wygląda. Sądzę więc, że w innych miejscowościach jest podobnie). Co do tych kamer.. przecież takie zachowanie jest bezsensu. Po pierwszy filmiku faktycznie sądziłem, że ten człowiek coś mówi, ale po tym drugim, gdzie już podchodzi bliżej nabieram wątpliwości.
  • 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawa sytuacja została zarejestrowana w dniu wczorajszym przez kamerę w Fukushimie... Zobaczcie sami:

http://www.youtube.com/watch?v=C4Xfo23IBaM

Na drugim filmie, to chyba ten sam gosc i wskazuje fasktycznie jakby ostrzezenie "ze to was tez czeka"..

Na pierwszym odswiezam go tu, bo zastanowila mnie ta kartka.. po co on z niej czyta? jakby chcial na glos cos przekazac nawet tylko tym dupkom co maja glos filmu z szefostwa to podszedlby blizej jak na koncu, ale on wie ze nie bedzie glosu.. i mam wrazenie ze "pisze palcem w powietrzu"! co chwila spoglaga na kartke aby nie pomylic sie bo wiadomo ze tak literujac to mozna sie pogubic.. tylko ja mam wrazenie ze on pisze? tym bardziej ze rozpoczyna wyraznie robiac gest prawo reka (wyprostowuje i z boku przesuwa ja na przod jakby byla przedmiotem (dlugopisem).. w drugim filmie tego juz nie robi tylko przychodzi sie przyopomniec i pogrozic ponownie.. w pierwszym on cos chce przekazac wiecej, cos co czyta z kartki, tak mi sie wydaje.
ALBO on cos ma tam napisane, bo zwroccie uwage ze kartka jest rozmyta komputerowo.. ocenzurowana! jest kwadrat rozmytych pikseli jak on ja trzyma przed soba!

a co do porownania z samolotomi.. to samolot nie pali sie 1000 lat i nie truje wszystkiego na setkach km.. tylko tych co nim lecieli.. wiec to jak porownac klepniecie kolezanki w tylek ze zgwalceniem jej w parku i dobiciem kamieniem!

sorry ze tak pisze co po chwila, ale dopiero dzisiaj to ogladam... i juz k.. wiem co to za kartka! TO JEST ten DOZYMETR czy jak to sie zwie co pokazuje poziom promieniowania i on to trzyma i nam pokazuje..
a promieniowanie jest tak wysokie ze TEPCO rozmylo piksele aby nie odczytac!
nie wiem czy on to pokazuje na caly swiat czy to ostrzezenie tylko dla japoni, ale jest to cholernie niepokojace!! a filmik nr2 jest z tego samego dnia..
a jednak chyba on cos pisze palcem.. jest ktos kto zna japonski?

Użytkownik bullik edytował ten post 29.08.2011 - 16:12

• 0

kudlaty88.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Może to będzie pomocne przy próbie rozszyfrowania znaków które kreśli ten człowiek.
Co prawda ja tam znaków nie widzę, tylko ciągle wskazuje na kamerę, ale kto wie,może coś w tym jest? :o

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 29.08.2011 - 17:33

• 1

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

On nic nie pisze, to że ręka mu się trzęsie to normalne. Spróbuj utrzymać wyciągnięty palec w miejscu dłużej niż parę minut ;) A patrzy na dozymetr, żeby sprawdzić jakie jest aktualne promieniowanie. Nic dziwnego w tamtych warunkach. Dlaczego więc pokazywał palcem w kamerę prze prawie 15 minut? Nie wiem, ale podejrzewam, że powód może okazać się całkiem zwyczajny, jak zwykle ;)

Użytkownik Norlin edytował ten post 29.08.2011 - 18:50

• 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to znakow nie pisze i utwierdza mnie to w drugiej wersji, czyli ze wreku ma dozymetr - wskaznik promieniowania, a prawa reka wyraznie wskazuje ruch, jak skazowka w zegarze co mozna interpretowac:
- ze rosnie
- ze czas leci

Co do Pana Norlin i jego lekcewazacego posta, to przypominam ze tam jest silne promieniowanie, ostatnio rozszerzono strefe ew. do 100 km i jak pamietamy pracownicy przy reaktorach pracowali po 20 min maks na zmiane.. a i tak silne dawki promieniowania przyjmowali.. wiec te 20 minut dla tego czlowieka tam musialo wynikac z WAZNEGO powodu, bo nikt nie ryzykowalby wymiotowania wlasna watroba, dla jaskiegos kawalu? bo to miales na mysli?

Film jest niepokojacy! i skierowany do zwyklych ludzi, ktorzy tylko w ten sposob moga jakos odebrac wiadomosc bezposrednio stamtad.. to nie jest pogrozka dla TEPCO.. narazalby kto swoje zycie dla pokazania palca (mogl "faka" pokazac) dla kogos kto i tak ma cie w d..?
To jest wiadomosc dla Tokio, moze calej Japonii.. i mam nadzieje ze nie dalej..
  • 0

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do Pana Norlin i jego lekcewazacego posta, to przypominam ze tam jest silne promieniowanie, ostatnio rozszerzono strefe ew. do 100 km i jak pamietamy pracownicy przy reaktorach pracowali po 20 min maks na zmiane.. a i tak silne dawki promieniowania przyjmowali.. wiec te 20 minut dla tego czlowieka tam musialo wynikac z WAZNEGO powodu, bo nikt nie ryzykowalby wymiotowania wlasna watroba, dla jaskiegos kawalu? bo to miales na mysli?

Po pierwsze mój post nie był lekceważący, powiedziałem, że moim zdaniem facet nic tym palcem w powietrzu nie pisze. Po drugie, jak nie wiesz co miałem na myśli to się nie wypowiadaj, bo na pewno nie uważam tego za żart i doskonale zdaję sobie sprawę z warunków tam panujących. Koniec offtopa, nie mam ochoty wdawać się w dyskusję z tobą ;)
  • 0

TTT.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ten podszedł jeszcze bliżej kamery (mam wrażenie,że bliżej już się nie dało).
I ten sam gest co poprzednio.
Myślę,że ten facet ma do przekazania jasną i czytelną wiadomość : jesteśmy udupieni,a Wy (inne kraje ,narody) będziecie następni.
To tylko moja interpretacja ale sądzę,że niewiele się pomyliłem.

To nie żaden inny tylko ten sam mężczyzna co poprzednio. Wystarczy spojrzeć na datę i godzinę, aby dojść do wniosku, że to fragment z pierwszego filmu.
  • 1

kudlaty88.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oni się tam całkiem dobrze bawią,nie wiem czy im promieniowanie nie poprzestawiało w głowach ale mądre to nie jest x|

Użytkownik kudlaty88 edytował ten post 29.08.2011 - 20:30

• 0

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mocni są, nie ma to jak cykać "słit focie" na tle zniszczonego reaktora, chyba, że posyłają to potem rodzinom, no ale tak czy siak...
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hm no nie wiem mnie to niespecjalnie śmieszy, biorąc pod uwagę fakt, że do domu mogą już nie wrócić.

---

Tłumaczenie za: http://fukushima-dia...-in-the-camera/

Autor, który uchwycił nagranie przesłał zapytanie do TEPCO. TEPCO odpowiedziało około 18:00 29.08.

Odpowiedzi z TEPCO:

1. Człowiek nie jest z zewnątrz, to pracownik TEPCO, został już zidentyfikowany.

2. Obszar (przyp. tłum. - na którym zarejestrowano nagranie) jest strefą zamkniętą. Nie może tam wejść nikt z zewnątrz.

3. Jego działanie nie stanowi codziennej pracy. Człowiek ten nie sprawdzał, ani nie nadzorował.

4. TEPCO nie wie, jakie czynności wykonywał ten pracownik.

5. TEPCO udzieliło reprymendy temu pracownikowi, gdyż jego działanie może prowadzić do nieporozumień i wzbudzać niepokój.

---

Pojawia się pytanie, dlaczego TEPCO uważa, że zachowanie tego człowieka może prowadzić do nieporozumień czy wzbudzać niepokój u odbiorcy. W rzeczywistości my jako odbiorcy nic z tego nie zrozumieliśmy.

TEPCO czegoś się obawia.

Obiektywnie rzecz ujmując, gdyby mężczyzna ten chciał nam coś przekazać, przyniósłby ze sobą karton, na którym spisałby swoje słowa. Prawdopodobnie sprawdzał on kamerę zatem wiedział, że nie rejestruje ona dźwięku. Co widzimy na filmie?

Nic...

Nie słyszymy głosu, nie rozumiemy do końca co chciał nam powiedzieć.

Myślę, że to jest odpowiedź.

Mężczyzna próbował przekazać to, że nie ma głosu (przyp. tłum - jako wyraz bezsilności). Jest zdenerwowany, gotowy aby ponieść karę, ale przesyła swoją wiadomość całemu światu.

Powodem, dla którego mężczyzna nie pokazał np. tablicy z tekstem jest obawa o to, że TEPCO z łatwością mogłoby zdyskredytować jego słowa. Nie mogą jednak tego zrobić, bo ten człowiek nic nie powiedział. Jego sukcesem jest to, że za pomocą prostego gestu przesłał określone "uczucie".

Ten film jest epokowy.

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)