Skocz do zawartości

Zdjęcie

Interwencja militarna w Libii

• Please log in to reply
599 replies to this topic

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

to że nie podobają mi się metody Kadafiego, nie znaczy że będę popierał akcje NATO w jego likwidacji !
to że nie lubię Iksińskiego to nie znaczy że zaraz poprę np. Policje w tym żeby go zastrzelili !

Czyli jako prezydent innego kraju staną byś w obronie zabijanych rebeliantów i cywilów czy zignorował byś to patrząc jak bandy najemników wyżynają i plądrują miasta ? Co jest większym draństwem przyglądać się biernie na masowe morderstwa wykonywane na polecenie dyktatora czy zgładzić siły dyktatury biorąc przy okazji złoża ropy ?

jako prezydent innego kraju na pewno nie wysłałbym moich obywateli aby z gębą pełną wzniosłych frazesów o wyzwoleniu gineli za rope i zabijali ludzi w innym kraju

gdzie są te masowe morderstwa Libii ? (zapewne tam gdzie broń masowej zagłady z Iraku czyli tylko w raportach służb specjalnych)
czy USA nie torturuje ludzi w guantanamo ?
czy służby specjalne USA nie zabijają po cichu wielu ludzi na świecie ?
szczytem jest gdy jeden bandyta napada na drugiego bandyte mówiąc że robi to dla jego dobra ...

ok. niech sobie napada ale niech nie wciska nam tych fałszywych szlachetnych pobudek ;)

Prawda jest taka, że media zawsze wpływały i będą wpływać na opinię publiczną. Jest ona potrzebna do swobodnych działań militarnych, więc w telewizji zawsze będą przedstawiali własny obraz "terrorysty", aby społeczność się zbytnio nie kwapiła do sprzeciwu.Ja osobiście nie wierzę, żeby Libia komukolwiek zagrażała i nie widziałem podstaw do tego, aby ktokolwiek ich ostrzeliwał z góry. USA to okupanci i tyle, którym mało kasy.

nic dodać nic ująć - sedno sprawy
  • 1

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdzie są te masowe morderstwa Libii ? (zapewne tam gdzie broń masowej zagłady z Iraku czyli tylko w raportach służb specjalnych)

Czyli podważasz istnienie morderstw na ludności cywilnej zlecanej przez rządy Kadafiego ? Podważasz również ludobójstwa zlecane przez rządy Saddama ? Czystki etniczne Kurdów również wymyśliły media aby USA mogły przejąć Iracką ropę ?
A Holocaust też jest wymysłem mediów czy w tym wypadku już przyjmujesz inny sposób rozumowania bo dotyczy to bezpośrednio Polski ? To by się nazywało "moralność Kaliego". Jak przed oknem będą kogoś obcego napadać to zamknij okno, w końcu każdy jest panem własnego a nie cudzego życia (w myśl tej suwerenności). Ale jak ciebie będą napadać to krzycz i lamentuj że nikt nie wmieszał się w twoje sprawy aby ci pomóc. Bardzo to jest Polskie myślenie.
  • 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mordów Saddama Hussaina na swym narodzie nikt nie kwestionuje.
phoenix, podaj mi link, w którym masowe mordy Kaddafiego są wyraźnie opisane.
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

pHOEnix, nie wiem kto Ci płaci za pisanie tych głupot, ale daj sobie już spokój
jeśli nikt Ci nie płaci - tym gorzej, bo piszesz rzeczy o których szkoda w ogóle się wypowiadać, czysta manipulacja

jakoś nie widzimy ingerencji US i Nato w Kanadzie gdzie tasery zabiły ileś tam osób
ani w Grecji gdzie zatopiono łodzie z imigrantami z Afryki, policja zabiła dla zabawy wiele osób a kwasem solnym oblano twarz znanej aktywistki

czy w Polsce, gdzie eksmisje i bezduszne wyroki sądowe spowodowały ogromne szkody społeczne

Libia jest krajem gdzie ludziom żyło się dostatnio i co prawda mieli swoje problemy ale jakoś radzili sobie sami

Holokaustem możesz sobie wycierać inne tematy, to czysta frazeologia i manipulacja

aaaaa i dodam - tak, jestem przeciwnikiem energii atomowej, ale niestety dla Ciebie odróżniam reaktory, technologie, i wiem jak robić backupowe zasilanie do systemów tak wrażliwych jak EJ...
  • -1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W podanym niżej artykule opisane są dokładnie ostatnie mordy żołnierzy USA na ludności cywilnej Afganistanu. I
pomyśleć,że podobne bestie będą się znęcać w przyszłości nad narodem libijskim... Mam nadzieję, że szybko nie
pokonają Kaddafiego, a on sprawi niejedną przykrą niespodziankę koalicji USA-NATO.

Niestety, nie mam tłumaczenia tego artykułu.

http://www.polskawal...&p=27264#p27264
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mordów Saddama Hussaina na swym narodzie nikt nie kwestionuje.
phoenix, podaj mi link, w którym masowe mordy Kaddafiego są wyraźnie opisane.

Na Liveleak masz całą masę filmów kręconych na miejscu masakr przeprowadzanych albo przez armie Kadafiego albo przez jego najemników. Jeden z filmów przedstawia strzelanie do osoby która to nagrywała. Masz relacje przez osoby które tam mieszkały, link do WP już podawałem. Chcesz informacji to sobie je znajdź, jeśli twierdzisz że ich nie ma to jesteś zwykłym ignorantem i twój fanatyzm anty-USA niczym nie różni się od fanatyzmu pro-USA.
  • 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czyli podważasz istnienie morderstw na ludności cywilnej zlecanej przez rządy Kadafiego ?

ty żyjesz chyba w jakimś świecie iluzji albo bezkrytycznie przyjmujesz to co powie TV

Putin też zabija swoich cywilów w szczególności dziennikarzy a jakoś nie słyszałem aby NATO już atakowało Moskwe ...

Kim w Korei Płn ten dopiero morduje masowo swoich ludzi - dlaczego USA nie atakuje ich ?

jak pisałem w conajmniej 90% krajów Afrykańskich ich przywódcy mordują swoich obywateli - kiedy najazd NATO na całą Afryke ? może ponowna kolonizacja w celu "wyzwolenia cywilów" ?

w Azji, Ameryce Płd. też znajdziesz pełno krajów gdzie władza zabija swoich obywateli - na nie też chcesz napadać ?

rozumiem że w imię "wyzwolenia cywilów" jesteś gotów wywołać III Wojne Światową - ja jednak jestem przeciwko

Użytkownik rolpiek edytował ten post 23.03.2011 - 19:58

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

phoenix, prosiłam Cie o konkretne linki, a nie jakieś iluzoryczne filmiki. Poza tym, wybacz, ale wiem , jak się takie
filmy robi na Photoshopie, zresztą nawet był film dokumentalny na ten temat, to dla mnie nie jest argument.

Poza tym już sami tzw. eksperci przyznają,że źle ocenili sytuację w Libii. Przytaczam fragment artykułu z Rzeczpospoli-
tej :

Brisset, generał brygady w stanie spoczynku, obecnie ekspert francuskiego Instytutu Stosunków Międzynarodowych i Strategicznych (IRIS), uważa, że w pierwszych dniach ataki lotnicze koalicji "w dużej mierze osiągnęły już swój główny cel", czyli ochronę ludności cywilnej przed masakrami ze strony reżimu Kadafiego.

Zauważył jednak, że siły libijskiego dyktatora stawiają dużo większy opór niż się tego spodziewała koalicja. - Na początku rewolucji w Libii myślano, że Kadafi jest znienawidzony przez całą swoją ludność, jak (prezydent Zin el-Abidin) Ben Ali w Tunezji i Hosni Mubarak w Egipcie. Wygląda na to, że nie jest to prawda, i że niemało ludzi pozostało wiernych Kadafiemu, mimo wielu dni walki i licznych ofiar w jego oddziałach - podkreślił Brisset.

- Druga rzecz, której nie doceniono, to że wojsko i siły porządkowe służące reżimowi nie mają wielkich wymagań w sferze logistycznej i technicznej. Mogą dokonywać wypadów na pustynię i kilku szybkich ataków. Francuzi dobrze o tym wiedzą, bo przez długie lata mieli do czynienia w Czadzie z podobnie działającymi oddziałami bliskimi Kadafiemu - zaznaczył francuski ekspert.

W jego opinii, wbrew wcześniejszym oczekiwaniom na Zachodzie okazało się, że "powstańcy nie reprezentują całej ludności libijskiej". - Spodziewano się, że wszyscy wojskowi z sił Kadafiego zdezerterują i dołączą do powstańców - najwyraźniej tak się nie stało. Powstańcy posiadają mało broni i nie mają żadnej umiejętności posługiwania się nią, więc jest im bardzo trudno przeprowadzić kontrofensywę - twierdzi Brisset.

http://www.rp.pl/art.../11,631310.html
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

phoenix, prosiłam Cie o konkretne linki, a nie jakieś iluzoryczne filmiki. Poza tym, wybacz, ale wiem , jak się takie
filmy robi na Photoshopie, zresztą nawet był film dokumentalny na ten temat, to dla mnie nie jest argument.

Tak filmy który są nie po twojej myśli są sfałszowane, filmy które wspierają twoje poglądy są autentyczne - tak jak pisałem "moralność Kaliego" nadal w modzie. Linki podawałem wcześniej, większość filmów można samemu znaleźć jeśli tylko ktoś się wysili na ich poszukanie. Jedna z relacji która podawałem wcześniej http://www.tokfm.pl/...ynali_kogo.html zapewne też zignorujesz. Na pewno jest to spisek rządu Amerykańskiego a cały wywiad jest manipulacją. Na pewno...

Poza tym już sami tzw. eksperci przyznają,że źle ocenili sytuację w Libii. Przytaczam fragment artykułu z Rzeczpospoli-

To bez znaczenia to mówimy o celu misji i zamiarach które były argumentem za atakiem na wojska Kadafiego.

W jego opinii, wbrew wcześniejszym oczekiwaniom na Zachodzie okazało się, że "powstańcy nie reprezentują całej ludności libijskiej".

Kto się spodziewał ? To nawet na grupach dyskusyjnych ludzie podawali możliwy przebieg konfliktu i nikt nie był na tyle naiwny aby teoretyzować że cała Libia jest przeciwko Kadafiemu. Piszesz o spisku mediów więc może bądź konsekwentny i filtruj informacje z mediów przez zdrowy rozsądek nie ograniczając się jedynie do informacji które nie idą w parze z twoimi poglądami.

ty żyjesz chyba w jakimś świecie iluzji albo bezkrytycznie przyjmujesz to co powie TV
Putin też zabija swoich cywilów w szczególności dziennikarzy a jakoś nie słyszałem aby NATO już atakowało Moskwe ...
Kim w Korei Płn ten dopiero morduje masowo swoich ludzi - dlaczego USA nie atakuje ich ?

Mały test na logiczne myślenie.
Czy jeśli 5 misiów jest głodnych to nakarmienie tylko jednego misia jest uczynkiem złym a nie nakarmienie żadnego jest uczynkiem dobrym ?

To teraz użyj tej analogii do konfliktów zbrojnych i pomyśl czy lepiej eliminować dyktatury morderców wybiórczo kierując się również aspektami ekonomicznymi czy też nie eliminować jej w ogóle stosując rozumowanie że każdy kraj może mieć własne piekło ? Albo powiedz wprost że jesteś za Kadafim, jego osoba i sposób sprawowania władzy ci odpowiada a wszelkie oskarżenia pod jego adresem uznajesz za kłamstwa. Ale to by się nazywało fanatyzm.
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To bez znaczenia to mówimy o celu misji i zamiarach które były argumentem za atakiem na wojska Kadafiego.

Widzę już tą misję, tak jak widziałam to w czasie wojny serbskiej, irackiej, afgańskiej. Mordy na ludnosci cywilnej,
zezwierzecenie żolnierzy USA. Przy tych żandarmach świata , to nawet Saddam Hussain to był pikuś.Nie, dzieki
za taką misję.
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewnie Saddam to całkiem fajny koleś. A że stał za masowym mordem Kurdów w 1988r to co tam, dawno temu to się przedawniło prawda ? Może warto się doszkolić i trochę ostudzić swój fanatyzm poznając bliżej postacie o których się pisze, informacji jest cała masa nawet w wikipedii
http://pl.wikipedia....Iraku_na_Kuwejt

http://pl.wikipedia.org/wiki/Atak_gazowy_w_Halabdży

http://www.bankier.p...za-1732210.html

Użytkownik PhoeniX edytował ten post 23.03.2011 - 20:50

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A o Faludży słyszałeś ? pewnie zapomniałeś, pozwół,że odświeżę twą pamieć, wiem,że to jest niewygodne dla
Twojej opinii o Misjonarzach Świata czyli USA, ale przeczytaj sobie...

http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html
  • 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To teraz pokaż mi gdzie ja pisze o "misjonarzach USA" ? Gdzie chwale USA ?
Nadal rozumujesz tylko biało-czarno ? Nie jesteś w stanie zrozumieć że wojna może obalić rządy morderców, ocalić życie ludziom a jednocześnie zawierać w sobie masakry takie jak w Faludży ? To że ta masakra miała miejsce nie oznacza że cała interwencja nie powinna mieć miejsca. Szczegółów nigdy się nie dowiesz, wiadomo tylko tyle że w Faludży było ponad 1200 bojowników. Nie wiadomo czy schronili się wśród cywilów używając ich jako żywych tarcz czy też ktoś z wojsk USA popełnił błąd używając nieodpowiedniej taktyki. Wiadomo jednak że miasto było schronieniem dla bandytów.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy mordy żołnierzy amerykańskich przekreślają znoszenie dyktatury Saddama czy Kaddafiego? W tak ogromnej armii jak amerykańska zawsze znajdą się skrajne zjawiska okrucieństwa. Jednak nie powiesz że wszyscy amerykanie mordują na prawo i lewo.

Generalizowanie, przy okazji nie wiem dlaczego argumentujesz tymi zjawiskami brak prawa do znoszenia dyktatorów. Jest pewna różnica między przypadkiem mordowania ludności przez oddział żołnierzy, a zaplanowanym wymordowaniem gazami bojowymi danej grupy etnicznej. Pierwsze dzieję się oddolnie/na średnim szczeblu. Drugie zostaje zaplanowane przez reżim i wykonane z pełnym poparciem władz.

Tak jak z policją. Wiele osób zostało przez nią potraktowanych źle, przetrzymanych bez powodu. Były nawet przypadki śmierci niewinnych z rąk policjantów. Zgodnie z Twoją argumentacją, powinieneś postulować zniesienie tej instytucji jako morderczej i złej.

Użytkownik mylo edytował ten post 23.03.2011 - 21:05

• 3

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A czy ty w ogóle rozumiesz,że Amerykanie NIE MIELI PRAWA uzywać białego fosforu, obojetnie w jakiej to było
okazji? Saddam uzył broni chemicznej i został za to surowo ukarany. A kto ukarze ludzi odpowiedzialnych za
zbrodnie wojenną w Faludży ? I argument Twój,że powstańcy uzyli mieszkańców faludży za żywe tarcze jest
żałosny...
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych