Skocz do zawartości

Zdjęcie

Interwencja militarna w Libii

• Please log in to reply
599 replies to this topic

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę, że z buta traktujecie każdego kto ma inne poglądy niż wasze, teraz przyczepiliście się Phoenixa... Wasze poglądy cacy, nasze be, wasze prawda nasze papka medialna, wasze autentyczne nasze hoaxy... Coś tu chyba nie ten tego... Kiedy podałem przykład to otrzymałem odpowiedź "nie standaryzuj" a kiedy wy podajecie ogólne przykłady np. żeby zaatakować 90procent afryki bo tam też zabija się ludzi to już jest cacy.

Tak samo wasza papka jak i nasza. Każdy ma racje. Tylko, że świat to nie 0 i 1, świat to cały abcd... 0123... Czyli miliony kombinacji. Ale chyba tego nie widzicie...
  • 1

PhoeniX.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ kpiarz
Żałosny to jest fanatyzm jaki prezentujesz. Argumenty odbijają się jak od betonu, nic nie przyjmujesz co nie idzie w parze z twoimi fanatycznymi poglądami gdzie wszystko jest skrajnie złe lub skrajnie dobre. Nie odróżniasz ataku chemicznego na ludność cywilną od ataku bronią zapalającą na pozycje terrorystów w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Wybiórczo czytasz artykuły która sama linkujesz. Cytat:

"Sunnicka Faludża na zachód od Bagdadu była głównym bastionem rebeliantów, którzy zaprowadzili w mieście barbarzyński islamski reżim. W Faludży terroryści przetrzymywali i torturowali w piwnicach porwanych ludzi, z miasta dokonywali wypadów przeciwko oddziałom USA."

Kiedyś czytałem brutalne ale bardzo prawdziwe stwierdzenie odnośnie wojny z niekonwencjonalną armią i klasyfikacją kto jest cywil a kto terrorysta. Brzmiało mniej więcej tak że to czy zabity został terrorysta czy cywil zależy od tego jak daleko odleci od ciała AK47 lub RPG podczas trafienia alianckim pociskiem. Jak odleci za daleko to mamy zabitego cywila, jak broń leży obok to mamy terrorystę. Nie neguję jednak strat cywilnych bo te na pewno były w każdej wojnie.

Użytkownik PhoeniX edytował ten post 23.03.2011 - 21:21

• 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

kpiarz@

Powiedzmy że jestem dowódcą oddziału pod Faludżą. W mieście kryję się 1200 bojowników wśród tysięcy mieszkańców. Nikt nie wie kto jest na prawdę kim, bojownicy używają cywilów jako żywe tarcze.

Mam do wyboru:

- Zaatakować miasto konwencjonalnie. Wdać się w uliczne walki z niewidzialnym wrogiem który czai się wszędzie. Stracić masę ludzi, sprzętu i narazić się dowództwu. Cywile i tak by ucierpieli bo żołnierze zaczęliby w pewnym momencie strzelać do wszystkiego co się rusza, bo stres wywołany ciągłymi atakami z każdego zakamarka byłby nie do wytrzymania.

- Potraktować towarzystwo fosforem. Małe straty, dowództwo zadowolone. Ofiary oczywiście są, ale w każdym przypadku by wystąpiły. Dodatkowo bojownicy zostali zaskoczeni, gdyby zaatakowano frontalnie mieliby czas by się dokładnie poukrywać.

Walka uliczna z wrogiem wmieszanym w mieszkańców jest najtrudniejsza. Wcale się nie dziwię amerykanom że postanowili to załatwić inaczej. Bojownicy dobrze wiedzieli co może się stać, liczyli na skrupuły amerykanów, chcieli im zadać w ten sposób bardzo duże straty, jednak się przeliczyli.

To nie amerykanie chowają się wśród ludności cywilnej ściągając na nią ogień nieprzyjaciela.
  • 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O ile wiem, wszystkie państwa obowiązują konwencje międzynarodowe. I taką własnie jest zakaz używania broni
chemicznej. Państwo, które przybywa do drugiego , powiedzmy, to z misją humanitarną, nie ma prawa używania
broni niekonwencjonalnej. Czym Amerykanie okazali się lepsi od Saddama? Niczym, a poza większośc Irakijczyków
traktowała Amerykanów jako najeźdźców. Czym były walki zbrojne w Faludży.? Powstaniem ludności niezadowolonych
z okupacji amerykańskiej.To jest ziemia Irakijczyków, a USA-mani są tylko okupantami nie przebierającymi w srodkach.

W taki sam sposób mozna potraktować powstańców warszawskich, którzy wywołali powstanie. Kim dla Niemców
byli Akowcy? Bandytami, których można było zabijać bez pardonu, a Warszawę zrównać z ziemią. Niemcy jeszcze
byli na tyle porzadni,że nie uzyli białego fosforu.
  • 1

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem argumentu, że skoro jest tylu dyktatorów na świecie to nic nie należy robić z Kaddafim.

Czyli jak już pisano tutaj system 0 - 1.

Albo usuwamy wszystkich dyktatorów na raz albo żadnego ?

Do mnie to nie przemawia.

Policja np. łapie złodziei, czyli jeśli nie potrafią złapać wszystkich to mają nie łapać wcale ? Jeśli nie potrafią złapać wszystkich gwałcicieli to mają nie łapać wcale ? Bo to nie uczciwe, że jednego złapią a inny nadal gwałci ?
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Brytyjski wywiad ostrzega: „Szykujcie się na ataki terrorystyczne!”

Na dzień przed rozpoczęciem operacji w Libii brytyjski wywiad ostrzegł jej uczestników o możliwości ataków terrorystycznych na Zachodzie, które byłyby "akcjami poparcia dla reżimu Muammara Kadafiego"- informuje w środę "Corriere della Sera".
Libia 2011 wojna

Według tej gazety ostrzeżenie, przekazane za pośrednictwem aparatu wywiadu NATO, otrzymały również Włochy, które uczestniczą w operacji "Świt Odysei".

Mediolański dziennik twierdzi, że brytyjski MI5 podsłuchał rozmowy obywateli libijskich, mieszkających w Anglii, którzy mówią o możliwości zamachów na znak poparcia dla Kadafiego. "Gdzie jesteśmy, tam je przeprowadzamy" - miał powiedzieć jeden z Libijczyków. "Trzeba walczyć, musimy się zaangażować, by udzielić wsparcia" - podkreślił inny obywatel libijski. Zarejestrowano również rozmowy, w których mówi się wprost o "akcjach przeciwko neokolonializmowi".

Służby wywiadowcze zwracają uwagę na to, że dyskusja na temat takich akcji odwetowych toczy się w kręgach libijskich na Zachodzie, uważanych za "niebudzące podejrzeń". Lecz nie są to ludzie, których można uznać za "mniej niebezpiecznych" - podkreśla się . To, wyjaśnia największa włoska gazeta, osoby bardzo mocno już zakorzenione w społeczeństwie brytyjskim, ale jednocześnie utrzymujące bliskie więzi ze swą ojczyzną. Inny aspekt sprawy, który znalazł się pod lupą służb specjalnych, to możliwość finansowego wspierania przez Libijczyków ewentualnych akcji terrorystycznych.

"Corriere della Sera" zauważa, że we Włoszech, które również zostały ostrzeżone przez stronę brytyjską, nie zanotowano żadnych konkretnych sygnałów o zagrożeniu terroryzmem w rezultacie operacji libijskiej, ale mimo to podjęto decyzję o wzmocnieniu środków bezpieczeństwa i nasileniu kontroli newralgicznych budynków i miejsc. W samym tylko Rzymie - podaje gazeta - kontrolą objęto tysiąc takich obiektów.

http://www.wspolczes...SWIAT/481347388

Okręty NATO płyną do Libii

Okręty NATO rozpoczną patrolowanie wybrzeży Libii. Sojusz chce w ten sposób upewnić się, czy embargo na dostawy broni do tego kraju jest przestrzegane. W skład flotylli wchodzą dwie fregaty, sześć trałowców i okręt zaopatrzeniowy.

http://www.radiozet....-plyna-do-Libii

Sytuacja w Libii - 23 marca 2011

http://pl.wikinews.o...-_23_marca_2011

MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR. POZDRAWIAM ERIK

Użytkownik Erik edytował ten post 23.03.2011 - 21:56

• 2

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przykład z okupacją Niemiec jest ... Naprawdę czoło zaczyna mnie już boleć od facepalmów...
Czy Ty naprawdę nie widzisz różnicy między tamtymi wydarzeniam i a tymi obecnie ?...

@Erik
dzisiaj słyszałem o zamachu - zdetonowaniu bomby w autobusie. Niestety tylko widziałem sekundy bo musiałem z domu wyjść. Nie pamiętam dokładnie ale nie było to na terenie Libii. Może mi to umknęło ale w polskich wiadomościach nie mówili o tym.

Użytkownik BrainsCollector edytował ten post 23.03.2011 - 21:59

• 0

PhoeniX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O ile wiem, wszystkie państwa obowiązują konwencje międzynarodowe. I taką własnie jest zakaz używania broni
chemicznej.

To jest broń zapalająca.

Czym Amerykanie okazali się lepsi od Saddama?

Trzeba być ignorantem aby zadawać tak idiotyczne pytania.

Czym były walki zbrojne w Faludży.? Powstaniem ludności niezadowolonych z okupacji amerykańskiej.

Przeczytaj jeszcze raz artykuł który sama polecałaś. Ale tym razem ze zrozumieniem całego tekstu. Cytat szczególnie istotny wkleiłem ci kilka wiadomości wyżej.

To jest ziemia Irakijczyków, a USA-mani są tylko okupantami nie przebierającymi w srodkach.

Których Irakijczyków ? Tych co chcą spokojnie żyć czy tych co chcą terroryzować ludność cywilną ? Sytuacja analogiczna do Libii gdzie ludność jest podzielona.

W taki sam sposób mozna potraktować powstańców warszawskich, którzy wywołali powstanie. Kim dla Niemców
byli Akowcy? Bandytami, których można było zabijać bez pardonu, a Warszawę zrównać z ziemią.

To akurat strzeliłaś sobie samobója bo powstańców AK można porównać do powstańców w Libii. Nikt nam wtedy nie pomógł w myśl zasady którą propagujesz na tym forum.

Niemcy jeszcze byli na tyle porzadni,że nie uzyli białego fosforu.

Tak Niemcy Hitlerowskie to był okaz praworządności... co za głupota. Po prostu ośmieszasz się podając kolejne absurdalne argumenty negujące winę największych zbrodniarzy oraz najbardziej barbarzyńskich armii świata. Zaczęło się od krytyki NATO w Libii a skończyło na wybielaniu z winy Kadafiego, Saddama a nawet armie Hitlera. Tak wygląda fanatyzm antywojnenny.
  • 1

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem argumentu, że skoro jest tylu dyktatorów na świecie to nic nie należy robić z Kaddafim.
Albo usuwamy wszystkich dyktatorów na raz albo żadnego ?
Do mnie to nie przemawia.

Policja np. łapie złodziei, czyli jeśli nie potrafią złapać wszystkich to mają nie łapać wcale ? Jeśli nie potrafią złapać wszystkich gwałcicieli to mają nie łapać wcale ? Bo to nie uczciwe, że jednego złapią a inny nadal gwałci ?

przykro mi że nie rozumiesz więc pozwolę sobie użyć Twoje własne porównanie więc powinieneś zrozumieć :

czy ucziciwa byłaby sytuacja że Policja zna do WIELU LAT 2 bandytów, wie gdzie są i co robią :

- jeden groźny seryjny morderca, biedny ale zrobił sobie z domu twierdze i aby go aresztować
musieli by niezłą walke stoczyć więc same straty aby go pojmać

- drugi znowu to też podobno morderca, napada na banki i zabił podobno kogoś ale nikt nie wie kogo ale ma kupe kasy w szafie a swoj dom ledwo co zabezpieczył wiec szybka akcja z krotką strzelanina i można przejąć jego łupy a i sukcesem się pochwalić że dobry uczynek się zrobiło

i oczywiście Policja interweniuje u tego drugiego a temu Iszemu grozi tylko palcem

Phoenix i ty oczywiście uważacie że to słuszne postępowanie i cieszycie się że Policja robi porządek, popieracie ją w tych działaniach, "bo od czegoś trzeba zacząć" i nie widzicie że ta Policja z tego przykładu nie ma wogóle zamiaru i nigdy nie zajmie się tym Iszym , groźniejszym bandytą a na tego drugiego rzucili się bo wyczuli że ma kasę którą się po cichu podzielą

Bohaterzy:
Policja: część NATO/USA
Iszy groźny seryjny morderca - Korea Płn
IIgi domniemany morderca - Libia

Użytkownik rolpiek edytował ten post 23.03.2011 - 22:10

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy Ty naprawdę nie widzisz różnicy między tamtymi wydarzeniam i a tymi obecnie ?...

Nie , nie widzę. podobieństwo jest duże. Zarówno Irak jak i Polska byli niepodległymi państwami, na które napadł
agresor. Niemcy nazywali polskich partyzantów bandytami, a schwytanych rozstrzeliwano. Amerykanie na powsta-
,nców mówią terroryści i również rozstrzeliwują,Dla Polaków wojna trwała tylko 5 lat, dloa Irakijczyków zznacznie
dłużżej, Wedłyg ostatnich danych w wwojnie iracki-USA zginięło o. 1000000 mln Irakijczyków, Tak wygląda ponury
bilans amerkańskiej pomocy humanitarnej dla Irakijczyków,
  • 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok tu zgodze się, że zginęło wielu cywili ale czy od razu musisz zwalać na jUeS ?
Jutro jak znajdę filmik to podrzuce tutaj. Przedstawia on bilans "death toll" jak to nazywa się. Mi po obejrzeniu naprawdę coś w środku pękło... Jutro znajdę

edit
ale nie minusujcie przedmówców. Niech chociaż ten temat pozostanie czysty. Skoro mówimy o pokoju. Każdy kto dostanie minusa będę tą wypowiedź plusować żeby wyrównać, nie potrzebne są te głupie walki na minusy :) także, jak już to wynagradzajcie plusami a jeśli się nie zgadzacie powiedzcie o co chodzi.
Bardzo proszę.

Użytkownik BrainsCollector edytował ten post 23.03.2011 - 22:34

• 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a zauwazyliście ten chichot historii ?
jeszcze niedawno USA wzywały "blok komunistyczny" do poszanowania praw obywatelskich czy tam praw człowieka a dzisiaj
Rosja beszta USA za mordowanie cywilów :

W odpowiedzi na słowa Gatesa o postępie w amerykańsko-rosyjskich stosunkach, minister obrony Federacji Rosyjskiej Anatolij Sierdiukow zdecydowanie zabrał głos w sprawie Libii, zarzucając koalicji mordowanie cywilów w tym kraju.

Amerykański dziennik pisze, że Sierdiukow faktycznie "zbeształ Obamę" w obecności Gatesa.

• 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedno mnie denerwuje. Zachowanie Rosji.
Oni naprawdę wierzą w to, że ludzie połkną tą nagłą zmiane Matuszki - przykładu czystości i poszanowania praw obywatelskch, sprawiedliwego, doskonałego... i co tam jeszcze. Kogo oni chcą oszukać ? Chyba siebie.
Bo to jest kpina to co oni wyprawiają.
  • 0

#329 Gość_*Armstrong*

Gość_*Armstrong*.
  • Tematów: 0

Napisano

Przegadujecie jeden drugiego, jedna strona uważa, że atak sił koalicji na Libię w ogóle nie powinien mieć miejsca, druga wręcz przeciwnie, ja mam do powiedzenia obu stronom tylko jedno, takimi sporami udowadniacie, że na tej planecie nigdy nie będzie spokoju, taka jest ludzka natura i nie wiem jakby się ludzkość postarała to i tak będą kłótnie i przepychanki na wojnach kończąc.

"Tylko umarli widzieli koniec wojny." - Platon

• 0

BrainCollector.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oho... Wypowiedź w stylu Matuszki :) tylko jeśli my tak się kłócimy to nie obrzydza nam osoby z którą się kłócimy. Można tak powiedzieć, że po takiej wymianie zdań podajemy dłonie i idziemy do kawiarni :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych