Skocz do zawartości

Zdjęcie

Interwencja militarna w Libii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
599 odpowiedzi w tym temacie

Retired.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@Risonar, z tego co mi jest wiadome, ONZ ma przyzwolenie krajów arabskich na pacyfikację Kaddafiego. I nie mogę zgodzić się z twoim porównaniem sytuacji w Libii do powstania Śląska. W Polsce jest ustrój demokratyczny, podczas gdy w Libii mamy do czynienia z trwajaca 40 lat dyktaturą.
  • 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Libii, jest może dyktatura, ale jest tez powszechny dobrobyt. Czy wiesz, ile wynosi najniższa pensja w Libii?
600$ netto. Ceny zywnosci są porównywalne z cenami w Polsce. Benzyna kosztuje kilka centów. Nie ma w Libii
bezrobocia, nie ludzi bezdomnych. Samochód może kupić sobie każdy, bo stać go na to. Opieka zdrowotna jest
bezpłatna,ceny leków minimalne, duża pomoc socjalna od strony państwa. Nie ma analfabetyzmu A poza tym rzecz ciekawa, że w Libii praktycznie nie ma opozycji, ani w kraju, ani za granicą. Koalicja zastanawia się, kogo ma obsadzić na prezydenta Libii, kiedy całkowicie pokonają Kadafiego.
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ale skoro ludzie się buntują to chyba jednak nie jest tak różowo ? nasi przodkowie jak by nie bronili Polski na wojnie też byśmy teraz mieli lepiej ale co z tego..
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kto się buntuje ? Małe grupki najemników, sowicie opłacanych przez USA ? Jak myslisz, skąd mają tak świetne
uzbrojenie ? Poza tym, aby obsługiwać współczesny czołg czy też śmigłowiec, już nie wspominając o mysliwcu,
trzeba przejść wielodniowe szkolenie. Nawet w sprzecie przestarzałym jest dużo elektroniki, którą nie odpalisz
za pomocą dwóch drucików, jak to było latach jeszcze 60-tych. Tzw. rebelianci musieli przejśc doskonałe
przeszkolenie, aby móc obsługiwać skomplikowane uzbrojenie i zagrozić wojskom Kaddafiego.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co oni takiego mają ? Jakieś "marne" AK47-74 i jeszcze troszkę broni dostarczonej z zewnątrz. Takie uzbrojenie to każdy kto dłużej pograł w "nowoczesną" strzelankę potrafi obsługiwać (sam nie miałbym problemu bo wiele filmów widziałem, wiele for czytałem, wiem co do czego także obsługa ak czy m4 to nic trudnego). To trzeba być ekspertem żeby to obsługiwać ? Bo mają prowizoryczne czołgi zrobione z pickupów rodem z black hawk down ?
  • -1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obsługa śmigłowców i myśliwców trochę jest inna w realu niż w grach. Opinię na ten temat mam od zawodowego
żołnierza, który służył na Mi-gach i śmieje się,że wmawia się ludziom,że rebelianci w ciągu krótkiego czasu nauczyli
się obsługiwać skomplikowany sprzęt wojskowy.
  • 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zapewne będą pojawiały się nowe fakty i dane po upływie czasu, tak jak to było z 9/11. Kto wie co wyjdzie na jaw. Póki co trzeba obserwować jaki charakter ma zbrojna interwencja, co oprócz pozycji obronnych pułkownika jest celem ataku koalicji. Myślę, że warto przyjrzeć się libijskim polom naftowym. Jeśli na przykład pułkownik spróbuje je podpalić a wojska Policji Świata wziąć je pod swoje skrzydła, to może jasno sugerować motywy konfliktu.
Ja jeszcze nie wiem komu 'kibicować', za wcześnie na to. Trzeba popatrzeć na bieg wydarzeń. Bardzo chciałbym, żeby rezolucja ONZ była słuszna, żeby ta cała operacja miała sens i to Kaddafi okazał się czarnym charakterem. Jednak O ILE można mieć wątpliwości co do 9/11, gdzie hipotetycznie USA podniosła rękę na własnych obywateli, to w przypadku kryzysu libijskiego wszystko jest możliwe i dopuszczam tutaj misternie przygotowany plan, włączając powiązania rebeliantów z rządem USA.
Anyway, czas pokaże. Miejmy nadzieję...

@ Brains Collector,
Obsługa to jedno, konserwacja i utrzymanie to drugie. Jak ci się takie M4 przytnie czy trzeba będzie rozebrać wyczyścić i złożyć, to możesz nad tym trochę posiedzieć. Trzeba umieć zrobić to szybko, sprawnie i w odpowiedniej kolejności. Poza tym przydałyby się warunki fizyczne (nie twierdzę, żeś rzadziak), cały dzień biegania z kałachem, strzelania (odrzut jakiś zawsze ma) powoduje zmęczenie i jeśli się tego nie ćwiczy to można stracić nieco na skuteczności i ilości fragów :)

Użytkownik riseman edytował ten post 20.03.2011 - 10:04

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale jak rebelianci, oni co najwyżej mają przecież pojazdy naziemne. A mówiłem o broni palnej a nie o samolotach czy śmigłowcach.
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kto się buntuje ? Małe grupki najemników, sowicie opłacanych przez USA ?

a może po prostu powstańcy, którzy chcą w końcu mieć demokratyczne wybory ? przecież ten cały Kadafi kazał strzelać z myśliwców do protestujących ludzi.. dla mnie to nie jest normalne.

Użytkownik Ronaldo edytował ten post 20.03.2011 - 10:30

• -3

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Powinniśmy ich zaprosić do Polski jak chcą demokracji to by zobaczyli z czym to się je. Jakby mieli zapłacić za litr paliwa 300% tego co u siebie płacą, zobaczyliby stan dróg i infrastruktury w Polsce to poszanowaliby Kadafiego.
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Informacje o strzelaniu do powstańców mamy z oficjalnych medii. Sam Kaddafi zaprzecza. A więc informacje o są
warte 50/50. Ponieważ z nas nikt nie zna arabskiego, a więc trudno to sprawdzić u źródła. Jeżeli USA przygotowało
inwazję od dawna, to jasne, że musieli znaleźć powód i odpowiednio przygotować grunt tzw. opinii światowej.
Dla mnie to pachnie prowokacją made in USA juz od dawna. Chodzi tu przede wszystkim o ropę,ropę i jeszce raz
o ropę.Trzeba też brać pod uwagę,że Kaddafi wspierał pomysł Iranu, aby ma giełdzie naftowej sprzedawać
ropę za euro, a nie za $,co na pewno nie podoba się USA.
  • 1

#132 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.
  • Tematów: 0

Napisano

Obsługa śmigłowców i myśliwców trochę jest inna w realu niż w grach. Opinię na ten temat mam od zawodowego
żołnierza, który służył na Mi-gach i śmieje się,że wmawia się ludziom,że rebelianci w ciągu krótkiego czasu nauczyli
się obsługiwać skomplikowany sprzęt wojskowy.

Przypominam, że w Libii obowiązek służby wojskowej dotyczy zarówno mężczyzn jak i kobiet, a samo szkolenie trwa 3-4 lat. W tym czasie bez problemu nauczysz się obsługi czołgu...

Informacje o strzelaniu do powstańców mamy z oficjalnych medii. Sam Kaddafi zaprzecza. A więc informacje o są
warte 50/50. Ponieważ z nas nikt nie zna arabskiego, a więc trudno to sprawdzić u źródła.

Na YT i paru innych serwisach masz filmiki prezentujące dziury w głowach demonstrujących - myślisz, że zrobili to sobie for fun?

Użytkownik Razor edytował ten post 20.03.2011 - 10:23

• 0

Balrog84.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co oni takiego mają ? Jakieś "marne" AK47-74 i jeszcze troszkę broni dostarczonej z zewnątrz. Takie uzbrojenie to każdy kto dłużej pograł w "nowoczesną" strzelankę potrafi obsługiwać (sam nie miałbym problemu bo wiele filmów widziałem, wiele for czytałem, wiem co do czego także obsługa ak czy m4 to nic trudnego). To trzeba być ekspertem żeby to obsługiwać ? Bo mają prowizoryczne czołgi zrobione z pickupów rodem z black hawk down ?

Sorry ale większej głupoty nie mogłeś walnąć :/ Granie w CS-a lub lub nie wiem niech będzie Operation Flashpoint ma tyle wspólnego z rzeczywistością co pociągi w kraju które są zawsze na czas :/
jak coś to na pw zapraszam nie róbmy syfu na forum

A co do akcji na Libie to myślę że jak już wszystkie koalicyjne wojska będą na miejscu to akcja potrwa jakieś 3-4 dni i będzie "pozamiatane" ,zresztą Kaddafi już chyba gdzieś uciekł skoro nie pokazuje się w telewizji tylko wysyła nagrania...
  • 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skąd wiesz, czy te filmiki nie zostały spreparowane ? Przy dzisiejszej technice wszystko jest możliwe, widziałam
w filmie dokumentalnym jak się nagrywa filmy z "linii frontu". Podstawowa rzecz, aby wiedzieć, czy to jest prawda
czy fałsz, jest znajomośc jęz. arabskiego. Inaczej wszystko można wmówic, Dla mnie nie jest to argument.
Jeżeli ONZ tak zależy na przestrzeganiu wolności obywateli, to dlaczego nie uchwalono agresji na Koreę Płn ?
Jest tam taka bieda, że podobno dochodzi do kanibalizmu. Ale w Korei nie ma ropy. I tu jest odpowiedź.
  • 1

#135 Gość_Swordsman

Gość_Swordsman.
  • Tematów: 0

Napisano

Korea ma przede wszystkim broń jądrowa - więc trzeba działać jak z jajkiem :P To tak gwoli ukazania różnicy :P

Po za tym, społeczeństwo koreańskie nie do końca chce zmiany władzy - jest bardzo mocno zindoktrynowane więc nawet przejęcie kontroli nad nim, nie zmieni mentalności ludzi tam żyjących.
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych