Syria. Dowody użycia sarinu domowej roboty przez rebeliantów w Damaszku, [14.09.2013]
http://www.youtube.com/watch?v=bNFKUOsiiRk
A tak ogólnie z tą bronią chemiczną...
W rezolucji - zaproponowanej przez jedenaście krajów, w tym USA, Francję, Turcję i Arabię Saudyjską - Rada "zdecydowanie potępiła zakazane przez prawo międzynarodowe użycie broni chemicznej, stanowiące ciężką zbrodnię, i jego skutki dla ludności cywilnej".
źródło)
Amerykańska hipokryzja z bronią chemiczną. Zobacz!
http://www.youtube.com/watch?v=Xt01Bkfnfbg
Dla mnie to wszystko kpina..
Bo na forum światowym ustalają i krzewią kwestie pacyfistyczne, chcą niszczyć arsenały wojenne, i najgorsze z najgorszych - broń chemiczną (do tej nazwy jeszcze należy broń biologiczna i arsenał atomowy) z drugiej o wymierzeniu sprawiedliwości i wymierzeniu kary rządowi Syrii (już abstrahując kto jest faktycznie winny w tym wydarzeniu) a to się okazuje, że właśnie owi naczelny decydent i obrońca - USA jest tym krajem, który gwirzdze sobie na rezolucje, śmieje się z owych rozporządzeń bo
a) ma broń chemiczną (użyty wiele razy choćby w wojnie w Wietnamie)
b) ma broń biologiczną (użyty nawet na własnych obywatelach - zainteresujcie się informacjami choćby o Forcie Dix, ale nie tylko)
c) potencjał atomowy- tutaj nie trzeba tego komentować
No ludzie.. dla mnie jest to sprawa bardzo prosta..budujmy sobie monopol militarny, słabszym bądź dotkniętym przez los (często ten los jest tworzony z pomocą CIA/NSA, Mossadu czy MI5/6 itp...) przytnijmy skrzydełka, jak któryś takie zasoby ma (Syria) rzekomo miał (Irak- sprawa ekonomiczna, bo faktycznie ich nie znaleziono) czy Iran (bo źle im z oczu patrzy...). Moim zdaniem amerykanie są hipokrytami, którzy budują swoją potęgę likwidując konkurencje pod płaszczykiem działań dla wsparcia demokracji (widzimy jej rozkwit w Iraku, a chyba najbardziej dosadnie w Libii czy Egipcie) czy humanitaryzmu i obrony praw człowieka...
A wracjająć do Syrii i jej zagrożenia bronią chemiczną..
Syryjski arsenał chemiczny w dużej części praktycznie nie nadaje się do wykorzystania w kraju i może zostać dość szybko zneutralizowany. Oddala to groźbę, że może on zostać ukryty przez reżim w Damaszku lub trafić w ręce terrorystów - pisze "Washington Post".
(
źródło)
Ave