A propos oznaczeń, źródeł i pisowni:
Dla potrzeb opisu niniejszego tematu korzystam z wydań z roku 1555,z roku 1557,z roku 1568 m.innymi :"Alamachów i Prognostyków" zawierających także Sixains(sześciowiersze),a także z wydania z roku 1605 Presage(pisze się z przecinkiem nad literą e) i Sixains z roku 1605.
Oznaczenie Persage jest najnowocześniejszym oznaczeniem -tylko czterowierszy Nostradamusa stosowanym po roku 2000 -ym i nie jest jeszcze zapisywane we wszystkich współczesnych wydawnictwach encyklopedycznych.
Oznaczenie Persage(napisałem poprzednio skąd się bierze) -zostało również przyjęte dlatego ,że początek oznaczenia Persage-to znaczy Pers.. dotyczy Persji to jest obecnego Iranu.A kraj ten będzie jednym z głównych uczestników rozgrywającego się teatru wojennego-to jest III wojny światowej.
To bardzo ciekawe że tylko Arteuza używa oznaczenia persage gdy w całym internecie używa się oznaczenia presage. Z resztą pisałem co presage znaczy. Po drugie to znalazłem Almanach I i zaskakująco różni się od tego podanego przez Centuriona.
http://www.crystalin...usalmanacs.html to jest link do tych almanaców o których pisze Arteuza nigdzie nie spotkałem się z resztą z oznaczeniami I II III tylko z datami w których latach były napisane po za jedną stronką gdzie jest almanac I i almanac II w wersji angielskiej tylko że sprawdziłem almanac I, 13
The great one of the sky the cape will give,
Relief, Adriatic makes an offer to the port:
He who will be able will save himself from dangers,
By night the Great One wounded pursues."
A to jest wersja Arteuzy
A oto przepowiednia Nostradamusa z Almanachu I 13:
Cztery Wielkie Wojny Światowe oczekują świat.
I i II należeć będą do krwiożerczej Germanii,
Które zakończą się jej klęską.
Następnie rozbudzone ludy Azji:
Smoka i Półksiężyca powstaną przeciw Słowianinowi i Europie.
IV krótką, choć okrutną wojnę, wywoła zawistny Szkot.
Nie wiem skąd to pochodzi ale to nie jest to samo. Albo Arteuza pomylił się w oznaczeniu albo to wymyślił, chociaż jak przeczytam dostępne almanachy to będę wiedział.
Użytkownik realista1 edytował ten post 04.07.2011 - 19:59