Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nostradamus a III Wojna Światowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1327 odpowiedzi w tym temacie

#436 Gość_kaerc

Gość_kaerc.
  • Tematów: 0

Napisano

sklecił z tego epopeję i zapodał frajerom pod rozwagę ....

Ciekawa lektura do kawy, po której przeczytaniu zostaje frajerką. Bosko.

Ależ nie Biedroneczko! Frajerami są Ci tylko którzy na podstawie tych rewelacji ustalają datę narodzin jezusa szukają przywódcy Talibanu itd itp....

Azaliż jest to ciekawa lektura!
  • 1

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kaerc, jeśli Ty uznajesz za realne (istniejące) tylko te rzeczy, które są w Internecie, to chyba powinieneś zmienić ten pogląd.

Poza tym, na podstawie stylu i treści wypowiedzi, bardziej jestem skłonny uwierzyć Arteuzie niż Tobie. On poświęcił na to wiele godzin (bo nie da się nawet wymyślić wszystkiego w jeden dzień, a co dopiero zinterpretować), wypowiadał się też sensownie i zrozumiale. Ty natomiast nie dość, że nie umiesz zachować netykiety, obrażasz innych ("frajerzy"), stawiasz zarzuty, które mógłbyś sam obalić gdybyś przeczytał choćby pierwszą stronę tematu, to nawet nie zawsze potrafisz zachować w swojej wypowiedzi jakiś sens, by była zrozumiała dla innych.
  • 2

#438 Gość_kaerc

Gość_kaerc.

Napisano

No tu sam sobite'>ie zaprzeczasz bo bite'>ierzesz za prawdę 250 stron (czy tam ite'>ileś) na poparcite'>ie których nite'>ie masz żadnych źródeł dowodów nite'>iczego w dodatku nite'>ie trzymających site'>ię kupy ite'>i zawite'>ierających wite'>iele błędów

a ja własnite'>ie wręcz przecite'>iwnite'>ie uważam że w ite'>internecite'>ie to se każdy może napite'>isać co chce ite'>i szukałem!! dowodów po za nite'>im ale chromole(np nite'>ie ma takite'>iego słowa chromole tak jak persage ale nadajesz mu znaczenite'>ie myślite'>isz że to "brzydkite'>ie słowo") to forum ite'>i moje konto ite'>i nite'>ie powite'>iem Cite'>i skąd wite'>iem że to mite'>istyfite'>ikacja za te pite'>ierwsze dwa mite'>inusy....

ale np. znalazłem co to znaczy persage patrz lite'>ink na poprzednite'>iej stronite'>ie

przeczytałem całość tych wypocite'>in a ite'>i owszem mógłbym obalite'>ić każdy ze swoite'>ich zarzutów wite'>iem co to jest retoryka
cóż to ze Ty nite'>ie wite'>idzite'>isz sensu moite'>ich wypowite'>iedzite'>i to ja już nite'>ic Cite'>i nite'>ie poradzę to świte'>iadczy tylko o Tobite'>ie Panite'>ie znawco netykite'>iety...kite'>iedy jej używałem też dawałeś mite'>i mite'>inusy bo to site'>ię nite'>ie zgadzało z Twoite'>imite'>i poglądamite'>i ite'>i Twoją netykite'>iete mam gdzite'>ieś ite'>i czekam na bana a pókite'>i co będę bezlitośnite'>ie szydził z "depozytariuszy prawdy ostatecznej" ite'>i ite'>innych już mite'>i site'>ię nite'>ie chce powtarzać oraz paranormalite'>i ite'>i ścite'>iemniaczy

Zapraszam do śledzenia moite'>ich postów ite'>i dawania mite'>inusów :)

Użytkownik kaerc edytował ten post 12.10.2011 - 11:39

• 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie biorę tekstów Arteuzy za prawdę, ale też ich z góry nie wykluczam. Dla mnie prawdopodobieństwo ich spełnienia jest takie samo jak prawdopodobieństwo, że się nie sprawdzą.

Skoro "chromolisz" to forum, to po co w ogóle się na nim wypowiadasz? Ja jak coś mam gdzieś to w ogóle się tym nie zajmuję, bo i po co - skoro to coś mi wyraźnie "nie leży"?

Co do argumentu "nie powiem Ci skąd (coś) wiem" - to już naprawdę chyba nie muszę Ci wyjaśniać, jaką ma on "siłę" :)

A skoro mógłbyś obalić wszystkie swoje argumenty, to po co w ogóle je tu przytaczasz? Z nudów?

I jeszcze sprawa netykiety - ja przynajmniej wiem, że nie pisze się całych zdań przy użyciu Caps Locka. Może i Ty powinieneś się tego nauczyć?
  • 0

Krzewiciel.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Anton Johannson
Podobny charakter mite'>iały wite'>izje szwedzkite'>iego rybaka, Antona Johannsona (1858-1909), który twite'>ierdzite'>ił, że wite'>ielka wojna w Europite'>ie rozpocznite'>ie site'>ię ok. 2027 r., kite'>iedy Rosja zaatakuje Skandynawite'>ię, a następnite'>ie padnite'>ie pod naporem Chite'>in. Johansson dodawał, że wojna przetrzebite'>i o jedną-czwartą świte'>iatową populację. Następnym jej akordem będzite'>ie kolejna napaść Nite'>iemite'>iec na Polskę - tym razem zakończona naszym sukcesem.

To akurat jest szalenite'>ie podobne z tym, co pite'>isał Artuza...

Nite'>ie ma równite'>ież wite'>iększego problemu z tłumaczenite'>iem Centurite'>ii - w dużej mite'>ierze są one napite'>isane dość prostym językite'>iem. Z trudnite'>iejszymite'>i sformułowanite'>iamite'>i powite'>innite'>i sobite'>ie poradzite'>ić znawcy języka francuskite'>iego. Nite'>ie jest tak, że współcześnite'>i ludzite'>ie nite'>ie mają pojęcite'>ia o języku starofrancuskite'>im. Skoro potrafite'>imy odczytać polskite'>ie teksty sprzed kite'>ilku wite'>ieków (np. Kochanowskite'>iego, Reya czy Site'>ienkite'>iewite'>icza), wite'>ięc powite'>innite'>iśmy równite'>ież, po odpowite'>iednite'>im przygotowanite'>iu, poradzite'>ić sobite'>ie z ite'>Nostradamusem, tym bardzite'>iej że jak na mój gust, język francuskite'>i zmite'>ienite'>ił site'>ię od XVite'>I wite'>ieku znacznite'>ie mnite'>iej nite'>iż język polskite'>i.

Ale Nostradmus w orygite'>inale prawite'>ie w ogóle nite'>ie pite'>isał czystym Francuskite'>im tamtych czasów. Nite'>ie dość, że używał słów z różnych starożytnych języków (aramejskite'>i, hebrajskite'>i itp.) to jeszcze wszystko dodatkowo gmatwał.

Dla przykładu dam tutaj tekst mojego ulubionego poety greckite'>iego Horacego:

Quid dedicatum poscit Apollinem
vates? quid orat de patera novum
fundens liquorem? non opimae
Sardinite'>iae segetes feracis,
non aestuosae Calabriae
armenta, non aurum aut ebur Indicum
non rura, quae Liris quieta
mordet aqua taciturnus amnis.
premant Calenam falce quibus dedit,
fortuna vitem, dives et aureis
mercator exsiccet culillis
vina Syra reparata merce,
dis carus ipsis, quippe ter et quater
anno revisens aequor Atlanticum
inpune. me pascunt olivae,
me cichorea levesque malvae.
frui paratis et valido mihi,
Latoe, dones et precor integra
cum mente nec turpem senectam
degere nec cithara carentem.

To orygite'>inalny tekst utworu "Do Apollina"

Tutaj masz tłumaczenite'>ie nr.1

O co poeta prosi Apollina
gdy młode wite'>ino rozlewa z patery?
O co site'>ię modli w ten dzite'>ień dedykacji?
O nite'>ie o zbiory na żyznej Sardynii
anite'>i o stada mnożące site'>ię w żarach
Kalabrite'>ii anite'>i nite'>ie prosi o złoto
czy kość indyjską czy grunty zwilżane
po cichu nurtem spokojnym Lirysu
Łozy kaleńskite'>ie nite'>iech nożem okrzesa
kto panem wite'>innic i kubku ze złota
bogaty kupite'>iec nite'>iechaj pije wite'>ino
dobrze płacone syryjskite'>im towarem
on z łaskite'>i nite'>ieba Atlantyckite'>ie wody
bezkarnite'>ie wita trzy razy do roku
albo i cztery mnite'>ie do życite'>ia starczą
oliwkite'>i lekkite'>ie ślazy i cykoria
Synu Latony pozwól mite'>i site'>ię cieszyć
tym co jest moje zdrowite'>iem i nite'>ietkniętą
władzą umysłu pozwól nite'>iech site'>ię za mną
nite'>ie wlecze starość brzydka i bez lutni
Przeł. Adam Ważyk

A tutaj już nr.2

Czego od Apollina w jego nowym chramite'>ie
wite'>ieszcz może żądać? o co ma site'>ię modlić
lejąc z patery młode wite'>ino?
bo nite'>ie o plony obfite Sardynii,
nite'>ie o Kalabrite'>ii rozpalonej trzody,
nite'>ie o słoniową ość czy złoto Indii
i nite'>ie o pola, które Lirys
opływa mętnym rozlewiskite'>iem.
nite'>iech komuś los ją dał, tnite'>ie nożem żywym
kaleńską łozę, by kupite'>iec bogaty
złotym pucharem spijał wite'>ina
nabyte za syryjskite'>i towar,
on samym bogom drogi, bo bezpite'>iecznite'>ie
trzy albo cztery razy w roku płynite'>ie
po Atlantyku, mnite'>ie żywią oliwki
cykoria i listeczkite'>i ślazu.
ty daj mite'>i w dobrym zdrowiu spożywać owoce
trudu mojego życite'>ia, potomku Latony,
i proszę, bym nite'>ie doznał szpetnej
starości anite'>i nite'>ie stracił mej lutni.
Przeł. Andrzej Lam

Jest jeszcze parę tłumaczeń, ale już nite'>ie będę ich tu przytaczał.
Teraz wystarczy je oba porównać. Wniosek? Ogromna różnica, nite'>iektóre zdanite'>ia mają nawet całkowite'>icie zmite'>ieniony sens. Przypomnę, że to ze zwykłej grekite'>i było tłumaczone, a nite'>ie z języka w którym nite'>ie ma spółgłosek i dodatkowo wszystko jest pomite'>ieszane. icons/default/smile2.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

Tak wite'>ięc własnite'>ie dlatego można znaleźć tak wite'>iele różnych interpretacji dzite'>ieł ite'>Nostradamusa, musimy site'>ię z tym pogodzite'>ić i wybrać tą najstarannite'>iej przetłumaczoną.
  • 2

wieslawo.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

karc nite'>ie napite'>isałem nawet że ja wite'>ierzę w tłumaczenite'>ia Centurite'>iona. Co do odnajdywanite'>ia nite'>ieznanych dzite'>ieł, cite'>iągle są odnajdywane, spór dotyczy tego czy to ite'>Nostradamus czy jego naśladowcy. Jeden wite'>ierzy że ite'>Nostradamus ite'>inny że nite'>ie. Po prostu uważam że Centurite'>ion w to wite'>ierzy ite'>i nite'>ie robite'>i sobite'>ie z tego żartu. Podpite'>isywanite'>ie site'>ię Centurite'>ion albo Arteuza na forum ite'>i udostępnite'>ianite'>ie ogromnej ite'>ilościte'>i - nawet bzdur...to w takite'>im razite'>ie robite'>i to z nite'>iego najbardzite'>iej pracowite'>itego, znającego hite'>istorite'>ię trolla ite'>internetu. Na tym można zbite'>ić kapite'>itał, skoro zbite'>ijany jest kapite'>itał na przenoszenite'>iu site'>ię na wyższy pozite'>iom wite'>ibracjite'>i w małych salach za drobną opłatą 400 złotych ite'>i ktoś przychodzite'>i, to tak dobrze napite'>isane teksty, nawet jeżelite'>i to mite'>iałaby być fantastyka, wystarczyłyby do wydanite'>ia z tego ksite'>iążkite'>i ite'>i zarobku na czyjeś pracy. Logite'>ika site'>ię kłanite'>ia. Udostępnite'>ianite'>ie takite'>iej ite'>ilościte'>i treścite'>i dla podpuchy mite'>ija site'>ię z celem. Troll ite'>internetowy charakteryzuje site'>ię tym, że nite'>ie wykazuje nawet cite'>ienite'>ia wite'>iedzy a jego wypowite'>iedzite'>i służą tylko ite'>i wyłącznite'>ie podburzanite'>iu. Centurite'>ion pite'>isze to w co wite'>ierzy ite'>i nite'>ie pite'>isze tego z pozycjite'>i "wite'>iem najlepite'>iej słuchajcite'>ie mnite'>ie pchły człowite'>iecze". Osobite'>iścite'>ie szanuję go za kulturę z jaką site'>ię wypowite'>iadał, za znajomość hite'>istorite'>ii, za to że te jego teksty, kosztowały go dużo pracy ite'>i za to że swoite'>imite'>i przemyślenite'>iamite'>i podzite'>ielite'>ił site'>ię za darmo. Nite'>ie znaczy że mam w to wite'>ierzyć, ale to nite'>ie znaczy też, że mam uważać, że jego przesłankite'>i były powodowane nite'>iskite'>imite'>i ite'>instyktamite'>i jak sława (jaka sława? każdy może powite'>iedzite'>ieć "jam jest Arteuza ite'>i Centrite'>ion z forum), pite'>ienite'>iądze (jakite'>ie pite'>ienite'>iądze? każdy może wzite'>iąć złożyć w całość ite'>i wydać nite'>iskite'>im nakładem pracy).

Tam jest rzeczywite'>iścite'>ie literówka powtarzana często Presage z fr. znaczy zapowite'>iedź.

Użytkownik wieslawo edytował ten post 13.10.2011 - 14:32

• 0

#442 Gość_kaerc

Gość_kaerc.

Napisano

Ja nie biorę tekstów Arteuzy za prawdę, ale też ich z góry nie wykluczam. Dla mnie prawdopodobieństwo ich spełnienia jest takie samo jak prawdopodobieństwo, że się nie sprawdzą.

Skoro "chromolisz" to forum, to po co w ogóle się na nim wypowiadasz? Ja jak coś mam gdzieś to w ogóle się tym nie zajmuję, bo i po co - skoro to coś mi wyraźnie "nie leży"?

Co do argumentu "nie powiem Ci skąd (coś) wiem" - to już naprawdę chyba nie muszę Ci wyjaśniać, jaką ma on "siłę" :)

A skoro mógłbyś obalić wszystkie swoje argumenty, to po co w ogóle je tu przytaczasz? Z nudów?

I jeszcze sprawa netykiety - ja przynajmniej wiem, że nie pisze się całych zdań przy użyciu Caps Locka. Może i Ty powinieneś się tego nauczyć?

nooooo z nuuudów to piszę masz mnie...tak jak z nudów przeczytałem te wszystkie persage no i powoli nudzi mnie kłótnia z gimnazjalistami to może się już zamknę w tym poście....no chyba ze sie nast jechowy trafi do objechania

@wiesławo byś chociaż nicków nie przekręcał i nie wstawiał dwa razy tego samego posta i nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz dziecko mam na myśli "logikę" żeby nie było wątpliwości. a jakby Ci się chciało cofnąć kilka stron wstecz sprzed tej dynamicznej wymiany poglądów to byś poznał moje zdanie na temat dlaczego on to napisał w zasadzie mógłbym do tego co tam napisałem dodać jeszcze że zapewne jest to człowiek pokroju obrońców krzyża NO I TO NIE JEST LITERÓWKA NIE CZYTAŁEŚ WYJAŚNIEŃ ARTEUZY CO TO JEST PERSAGE!

Edycja: Kurczak
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Obserwuję Twoje posty od dłuższego czasu -- najwyższy czas, byś ograniczył osobiste wycieczki i prowokowanie innych użytkowników. Mam nadzieję, że wystarczy tylko jedno upomnienie i nie trzeba będzie się uciekać do bardziej radykalnych metod zaprowadzania porządku.
  • -1

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2742
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Apeluję o trzymanie się tematu dyskusji i odpuszczenie sobie niskich lotów wzajemnych przepychanek słownych. Nie mam ochoty upominać każdego z Was z osobna -- jeśli dalej wątek będzie tak wyglądał, to po prostu go zamknę i rozdam stosowne nagrody.

Dziękuję za uwagę.

• 0

markgubi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

... że zapewne jest to człowiek pokroju obrońców krzyża ... a co Ci się nie podoba w tych ludziach. Ty też kiedyś będziesz miał swoje lata. I co wtedy? Dalej będziesz chodził na dyskoteki? W tym wieku będziesz dla kolejnego pokolenia tylko starym wapniakiem. Tylko czas Ci może uświadomić jak bardzo możesz się zmienić. Kwestia nie tego że bronią tylko raczej tego jak niektórzy się zachowywali, przyznaję jakby niektórym brakowało którejś klepki. A co do krzyża i smoleńska, to sądzę że prawdy co tam się stało z samolotem nigdy się nie dowiemy. Nie chcę żyć w kraju rządzącą przez zwykłych komuchów i złodziei czy sprzedawczyków mojego państwa, cóż ale muszę. W końcu mamy demokrację. Gdzie głos idioty jest tak samo ważny jak profesora. walesie i tuskowi nigdy nie wybaczę że zrobili z tego kraju nędzę, a wszystko zaczęło się w czerwcu 1992 roku, nocna zmiana. Poszukaj i się zastanów nie tylko ty.
Z twojej wypowiedzi wychodzi typowy PełOwiec. Co, to my, jesteśmy najmądrzejsi a reszta to moher i idioci. Zapytam Cię a gdzie ta zielona wyspa? gdzie druga Japonia?

A co do samego tematu, trochę się 'zawiodłem', czytając to, miałem wrażenie że pisze to ktoś mocno znający temat, który ma wiedzę nietuzinkową. Cóż wszystko jakby pisane ze zbyt dużym 'optymizmem'. Czasami chciałbym by ten świat rozp......przyć w drobny mak. Może następne pokolenia byłby mniej zajęte sobą, tylko umiały żyć w zgodzie z sobą i przyrodą.
  • -1

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Markgubi, każda interpretacja ma to do siebie, że przemawia przez nią "wnętrze" osoby interpretującej. Tak więc tak jest i tym razem, kto wie. A póki co wrzesień się skończył i żadnego wybuchu jądrowego nie było. :)
  • 0

#446 Gość_scigany

Gość_scigany.

Napisano

Nie wiem jak Wy,ale na naszych oczach rozpoczęła sie już III wojna ,do "pieca" dołożą jankescy wojownicy z wojną i Iranie,ten świat ma już dość "królów" rewolucja jest nieunikniona na całym świecie,ograniczenia, nakazy i mordercze podatki skłonią wszystkich do ostatniej walki.
Troszkę teraz przesadzę, przynajmniej dla niektórych, mamy dość kapitalizmu i demokracji która upodla Nas coraz bardziej.
TO już się zaczęło i nie ma ratunku na powstrzymanie.
  • 1

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

We radiu bc, audycji z 14 czerwca "O pieniądzu, końcu świata, porwaniach przez UFO" (~44,5min) wspomniane jest proroctwo Edwarda Majera (Nazwisko zapisałem ze słuchu).
"Meteor uderzy w rejon Atlantyku siejąc śmierć." Co ma się dokonać "W roku podzielnym przez 3 lub roku którego suma daje 3." Obydwie rzeczy są zbieżne ze interpretacją Arteuzy. Czy może Arteuza opierał datę rozpoczęcia wojny na tej przepowiedni, a nie Nostradamusa? Bo wiem, że rozpracowywał wiele przepowiedni.
  • 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Możliwe, że natknął się na tą przepowiednię i nawet niechcący mógł "z głowy" przypisać ją jako interpretację którejś centurii.
  • 0

2501.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hej!
zadalem sobite'>ite'>ie troszke trudu, przekopalem site'>ite'>ie juz przed 10 stron w tym temacite'>ite'>ie. Z tego co tam jest napite'>ite'>isane dalej ma juz nite'>ite'>ie byc ite'>ite'>interpretacjite'>ite'>i tego pana co tlumaczy centurite'>ite'>ie ite'>ite'>Nostradamusa, wite'>ite'>iec na chwite'>ite'>ile obecna pozwole sobe wrzucite'>ite'>ic cos od site'>ite'>iebite'>ite'>ie. Moze te juz tutaj przytoczylite'>ite'>iscite'>ite'>ie moze nite'>ite'>ie. Najwyzej mnite'>ite'>ie wyprostujcite'>ite'>ie.

Sama forma centurite'>ite'>iite'>i ite'>ite'>i ogolnite'>ite'>ie wite'>ite'>izja najblite'>ite'>izszej hite'>ite'>istorite'>ite'>iite'>i wyglada bardzo epite'>ite'>icko. To zawsze budzite'>ite'>i kontrowersje. Jednak nite'>ite'>ie bede tego ocenite'>ite'>ial od tej strony. Chcite'>ite'>ialbym tutaj dorzucite'>ite'>ic kite'>ite'>ilka uwag ite'>ite'>i faktow ktore moga cos rozjasnite'>ite'>ic jaka jest sytuacja teraz na swite'>ite'>iecite'>ite'>ie. Mam nadzite'>ite'>ieje, ze moje "3 grosze" rzeczywite'>ite'>iscite'>ite'>ie wnite'>ite'>iosa cos do tego arcycite'>ite'>iekawego tematu.

RLChite'>ite'>iny od poczatku gdy staly site'>ite'>ie gospodarcza potajemnite'>ite'>ie wzmacnite'>ite'>ia swoja site'>ite'>ile mite'>ite'>ilite'>itarna, wite'>ite'>iec rewelacje, ze ma poukrywane jakite'>ies lotnite'>iska, bazy nite'>ite'>ic nite'>ite'>ie wnosza. Kazde potezne panstwo tak robite'>i by mite'>iec "asa w rekawite'>ite'>ie", dodatkowo Chite'>ite'>iny tutaj w ten sposob bronite'>ite'>ia site'>ite'>ie przed ofite'>icjalnym potepite'>ienite'>ite'>iem ite'>ite'>i pogrozkamite'>i.

Talite'>ibowite'>ite'>ie w Afganite'>istanite'>ite'>ie co roku prowadza wzmozone atakite'>i wraz z wite'>iosna, to wynite'>ika z natury tego kraju. W cite'>ite'>iagu calego roku sa aktywnite'>i, ale w wite'>iosne przypada najwite'>ite'>ieksza aktywnosc. Topnite'>ite'>ieja snite'>ite'>iegite'>i, cite'>ite'>iezkite'>i sprzet okupantow jest bezuzyteczny ite'>itd. Zapewne ktos juz napite'>ite'>isal, ze cite'>ite'>iagle nite'>ite'>ie ma nite'>ite'>ic zwite'>iazanego z ta bomba atomowa. Kite'>ilka uwag. Wejscite'>ite'>ie w jej posite'>iadanite'>ite'>ie moze skutecznite'>ite'>ie opoznite'>ite'>iac dzite'>ialanite'>ite'>ie wojsc US (konkretnite'>ite'>ie mam tu na myslite'>i drony, dzite'>ite'>iekite'>i ktorym bez fite'>izycznego wejscite'>ite'>ia wojsk moga dzite'>ialac w Pakite'>istanite'>ite'>ie). Sam fakt "zmite'>iany wlascite'>ite'>icite'>ite'>iela takite'>iej paczkite'>i" prawite'>ite'>ie na 100% nite'>ite'>ie bedzite'>ite'>ie podany publite'>icznite'>ite'>ie by nite'>ite'>ie wywolywac panite'>ikite'>i. Samite'>i zaite'>interesowanite'>i (NATO) moga dlugo o tym nite'>ite'>ie wite'>ite'>iedzite'>ite'>iec bo Pakite'>istan to panstwo fite'>ikcja w pewnym sensite'>ite'>ie. Wladza rzadu nite'>ite'>ie site'>ite'>iega dalej nite'>iz kite'>ite'>ilkanascite'>ite'>ie km od ite'>Islamabadu. W kazdej chwite'>ite'>ilite'>i moze ona calkowite'>icite'>ite'>ie stac site'>ite'>ie bez site'>ite'>ilna. Ze wzgledu na ogromna role relite'>igiite'>i ite'>ite'>i plemite'>ion. Pakite'>istanskite'>ie sluzby wywite'>iadowcze sa do cna skorumpowane glownite'>ite'>ie przez ekstremite'>istow ite'>ite'>i nite'>ikt ite'>im nite'>ite'>ie ufa, wlacznite'>ite'>ie z rzadem. Bombe atomowa moze tez dostarczyc ktos ite'>ite'>inny, nite'>ite'>ie musite'>i ona zostac skradzite'>iona z rak pakite'>istanskite'>iej armiite'>i. Chite'>ite'>iny czy ite'>Iran moga oddac wite'>ite'>ilcza przysluge calemu swite'>iatu (obu kraja jest na reke znaczne oslabite'>ite'>ienite'>ite'>ie NATO). Generalnite'>ite'>ie Pakite'>istan jest bardzite'>ite'>iej skupite'>iony na granite'>ite'>icy z ite'>Indite'>iamite'>i (wynite'>ika to z zaszloscite'>i hite'>ite'>istorycznych juz w tej chwite'>ite'>ilite'>i). Pogranite'>ite'>icze afgansko-pakite'>istanskite'>ie to obecnite'>ite'>ie "dzite'>ikite'>i zachod" pelna geba. Totalna samowolka.

Co do torrentow czylite'>i wojny cybernetycznej: chite'>ite'>iny maja najlepite'>iej zorganite'>izowane struktury do ataku ite'>ite'>i obrony przed takite'>imite'>i dzite'>ialanite'>ite'>iamite'>i ze strony agresora, arabowite'>ite'>ie maja za to na uslugach tych najlepszych (ite'>i tez jest ite'>ich nite'>ite'>ie malo, co jest rownite'>ite'>iez wazne). Na tym polu zachod jest dalego w tyle. Alternatywny (arabskite'>i) ite'>ite'>internet nite'>ite'>ie bedzite'>ite'>ie raczej odgrywal duzej rolite'>i w ew. ite'>IIite'>I WS bo nite'>ite'>ie bedzite'>ite'>ie do tego odpowite'>ite'>iednite'>i (brak odpowite'>ite'>iednite'>ite'>io duzego zasite'>ite'>iegu jest najwite'>ite'>ieksza wada tego systemu lacznoscite'>i).

Narazite'>ite'>ie uklad site'>ite'>il jest stabite'>ilny, moze site'>ite'>ie to rychle zmite'>ienite'>ite'>ic. Nite'>ie bedzite'>ite'>ie do tego potrzebny wybuch nawet 1 bomby. W 2012 sa wybory we Francjite'>i, Chite'>ite'>inach, Rosjite'>i. Putite'>in ite'>ite'>i Mite'>iedwite'>ite'>iedite'>iew raczej nite'>ite'>ie beda juz wstanite'>ite'>ie utrzymac site'>ite'>ilnego kursu Rosjite'>i. Francja ma ite'>ite'>i tak duze problem wewnetrzne zwite'>iazane z polite'>ityka (jakite'>is czas temu byl skandal o rzekomym gwalcite'>ite'>ie na pokojowke, to pokazuje jak zacite'>ite'>ieta jest walka!). Dodatkowo kryzys obecny w strefite'>ie euro dodatkowo wite'>iaze wszystkite'>im rece. W Chite'>ite'>inach do wladzy ma dojsc nowe pokolenite'>ite'>ie komunite'>istow, nite'>ite'>ie wite'>iadomo czego mozna site'>ite'>ie spodzite'>ite'>iewac, dla wyszystkich to jakite'>i kurs obiora jest conajmnite'>ite'>iej trudne do okreslenite'>ite'>ia. Japonite'>ite'>ia w obecnej sytuacjite'>ite'>i (szczegolnite'>ite'>ie ludzite'>ite'>ie co wazne) bedzite'>ite'>ie chetna pozyskac nowe zite'>ite'>iemite'>ie by jak najbardzite'>ite'>iej zminimalite'>ite'>izowac skutkite'>i katastrofy w elektrownite'>i atomowej. Ludzite'>ite'>ie sa bardzo oburzenite'>i, ze rzad ite'>ich nite'>ite'>ie przenosite'>i do mnite'>ite'>iej skazonych terenow (faktycnite'>ite'>ie Japonite'>ite'>ia nite'>ite'>ie ma takite'>iej fite'>izycznej mozliwoscite'>i cale jej terytorium jest mnite'>ite'>iej lub bardzite'>ite'>iej napromite'>ienite'>ite'>iowane). Nikt nite'>ite'>ie bedzite'>ite'>ie kupowac jej produktow na chwite'>ite'>ile obecna ze wzgledu na promite'>ienite'>ite'>iowanite'>ite'>ie, jezelite'>i nite'>ite'>ie zrobia czego nite'>ite'>iedlugo to kraj kwite'>itnacej wite'>ite'>isnite'>i bedzite'>ite'>ie skazany na marginalite'>ite'>izacje.

Jest juz bardzo pozno, ale odnite'>ite'>iose site'>ite'>ie jeszcze do jednej kwite'>ite'>iestiite'>i ktora pamite'>ietam. Ktos napite'>ite'>isal, ze atak na Libite'>ite'>ie byl przeprowadzony ze wzgledu na rope. To nite'>ite'>ie do konca jest prawda. Rzeczywite'>ite'>iscite'>ite'>ie, jest tam ropa, ale nite'>ite'>ie to bylo czynnite'>ikite'>ie decydujabym. Libia chcite'>ite'>iala zlamac monopol Francjite'>ite'>i na sprzedarz wody pite'>itnej (projekt wite'>ite'>ielka sztuczna rzeka, o ile site'>ite'>ie nite'>ite'>ie myle) ponadto chcite'>ite'>iala wprowadzic nowa walute do handlu surowcamite'>i. W mite'>iejsce afrykanskite'>iego franka francuskite'>iego mite'>ialo wejsc cos z czego zysku nite'>ite'>ie czerpalaby francuska klasa bankowcow. To sa ogromne pite'>ienite'>ite'>iadze bo jak wszyscy wite'>ite'>iemy w Afryce jest duzo surowcow naturalnych. Dodatkowo duze, wrecz ogromne rezerwy zlota, ktorych brak zachodowite'>i. Szybkite'>i zastrzyk pewnej kasy. Zloto zawsze bylo, jest ite'>ite'>i pewnite'>ite'>ie bedzite'>ite'>ie w cenite'>ite'>ie. Kadafite'>i przy tym nite'>ite'>ie zacite'>ite'>iagal kredytow na swoje projekty. Wszystko finansowal gotowka co bylo bardzo nite'>ite'>ie na reke bankom bo brakowalo ite'>im elementarnych ekonomicznych ite'>ite'>instrumentow nacisku (przypomne tylko, ze Libia byla jednym z nite'>ite'>ielite'>iczych panstw na swite'>ite'>iecite'>ite'>ie ktore bylo w caloscite'>i samowystarczalne!), pozostala ite'>im tylko ite'>ite'>interwencja zbrojna, co zrobite'>ilite'>i.

No nite'>ite'>ic, na dizsite'>iaj starczy tego wymadrzanite'>ite'>ia site'>ite'>ie, mam nadzite'>ite'>ieje, ze nite'>ite'>ie powtorzylem postow ite'>ite'>innych. Nadal bede przedzite'>ite'>ieral site'>ite'>ie przez kolejne strony tego tematu bo jak jeszcze raz napite'>ite'>isze jest on bardzo cite'>ite'>iekawy:)

ach zapomnite'>ite'>ialbym site'>ite'>ie ustosunkowac do bomby atomowej w Europite'>ie. Jak dla mnite'>ite'>ie jest to tak nite'>ite'>ieprawdopodobne, ze wladza umkneloby takite'>ie zrodlo promite'>ienowanite'>ite'>ia. Na dowod podam takite'>ie zdarzenite'>ite'>ie ktore mite'>ialo nite'>ite'>iedawno mite'>iejsce w republite'>ice czeskite'>iej. Mianowite'>icite'>ite'>ie jakite'>is fite'>izyk pasjonat przypadkite'>iem odkryl promite'>ienite'>ite'>iowanite'>ite'>ie w Pradze na jednym z osite'>ite'>iedlite'>i (mite'>ial mite'>iernite'>ik w zegarku:]), po kite'>ite'>ilku godzinach juz wladze site'>ite'>ie zajmowaly problemem (z tego co wyczytalem byl to jakite'>is metal z natury tam wystepujacy ite'>ite'>i cale zajscite'>ite'>ie bylo nite'>ite'>iegrozne). Dlatego nite'>ite'>ie chce mite'>i site'>ite'>ie wite'>ite'>ierzyc, ze bomba ktora emite'>ituje bardzo site'>ite'>ilne promite'>ienite'>ite'>iowanite'>ite'>ie nite'>ite'>ie zostalaby wykryta.
  • 2

2501.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Bardzo przepraszam, że pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>isze kolejnego posta pod swoite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im poprzednite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im, ale nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma ruchu za bardzo w tym temacite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie a ja dokopałem site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię do kite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ilku rzeczy które mogą potwite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierdzać to co zostało tłumaczone przez Centurite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iona ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i na dodatek nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>idzę nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>igdzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie opcjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i edycjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i posta <ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>img class='bbc_ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>img' src='http://www.paranormalne.pl/publite'>ite'>ite'>ite'>ic/style_emotite'>ite'>ite'>ite'>icons/default/sad2.gif' class='bbc_emotite'>ite'>ite'>ite'>icon' alt=':/' /> . Sprawa dotyczy mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ianowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iego Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibanu. Każdy przecite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iętny człowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iek powite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iel, że takite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i kraj nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieje bo go nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma na żadnej mapite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie. ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>Informacje które odkryłem (były jak site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię okazuje na wycite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iągnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ięcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie rękite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i <ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>img class='bbc_ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>img' src='http://www.paranormalne.pl/publite'>ite'>ite'>ite'>ic/style_emotite'>ite'>ite'>ite'>icons/default/smite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ile2.gif' class='bbc_emotite'>ite'>ite'>ite'>icon' alt=':)' /> ) stawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iają sprawę w troszke ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>innym świte'>ite'>ite'>ite'>ite'>ietle. Pozwolę sobite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie je tutaj zaprezentować.

Żeby zrozumite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieć czym ma być Wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iban najpite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierw przyjrzyjmy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię ludzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iom którzy mają go stworzyć. Wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ięc kite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im są talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie?
Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ib tłumaczy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię na język polskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i jako studen albo uczeń. Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie są sunnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ickite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im ugrupowanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem fundamentalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istycznym, które powstało w roku 1994 w Kandaharze (Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan). Charakteryzują site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię czarnymite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i turbanamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i które noszą, często nazywa site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich właśnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie przez to "turbanamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i". Stworzyła ją grupa ucznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iów szkoły koranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icznej. ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>Ich głownym przywódcą do roku 2001 był

http://upload.wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ikite'>ite'>ite'>ite'>ite'>imedite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ia.org/wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ikite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ipedite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ia/en/thumb/5/5e/Mohammedomar.jpg/220px-Mohammedomar.jpg
Mohammed Omar zwany też Mullah Omar

Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie do końca 2001 sprawowalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i rzeczywite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istą władzę w prawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie całym Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie (wyłączając część północnych terenów tego kraju). Zostalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i obalenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i przez Sojusz Północny wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierany przez społecznośc mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iędzynarodową. Rządy talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów były uznawane tylko przez Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan, Arabite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ia Saudyjska, Zjednoczone Emite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iraty Arabskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i separatystyczne władze Czeczenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ii. Od tamtego czasu Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie dzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iałają jako partyzancite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i próbując zwalczać wojska ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISAF (cytując wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ikite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ipedite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię "Mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iędzynarodowe Site'>ite'>ite'>ite'>ite'>iły Wsparcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ia Bezpite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieczeństwa (ang. ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>Internatite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ional Securite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ity Assite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istance Force – ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISAF) – struktura mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ilite'>ite'>ite'>ite'>itarna ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iejąca w ramach NATO, zajmująca site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię utrzymanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem pokoju w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie. Utworzona na mocy Porozumite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienite'>ite'>ite'>ite'>ia z Bonn zawartego 5 grudnite'>ite'>ite'>ite'>ia 2001 ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i usankcjonowana prawnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie na mocy rezolucjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i nr 1386 Rady Bezpite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieczeństwa ONZ z 20 grudnite'>ite'>ite'>ite'>ia 2001. 11 site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierpnite'>ite'>ite'>ite'>ia 2003 site'>ite'>ite'>ite'>iły ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISAF przeszły pod kite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierownite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ictwo NATO"). Celem talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów było (ite'>ite'>ite'>ite'>i nadal jest) stworzenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie państwa opartego na prawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie koranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icznym (Szarite'>ite'>ite'>ite'>iat). Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie są od początku wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i przez pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istańskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie służy (ite'>ite'>ite'>ite'>ISite'>ite'>ite'>ite'>I).

Aktualna sytuacja talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów jest taka : w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie walczą o odzyskanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie władzy, której pozbawite'>ite'>ite'>ite'>ił jej zachód. Teoretycznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie mają swojego państwa, ale (tutaj tkwite'>ite'>ite'>ite'>i wg mnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie cały haczyk tej sprawy!): mają bojówkite'>ite'>ite'>ite'>i, są wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i przez wpływowych ludzite'>ite'>ite'>ite'>i ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i organite'>ite'>ite'>ite'>izacje. Mało tego na terenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu po pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierwsze ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieje FATA (Federally Admite'>ite'>ite'>ite'>inite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istered Trite'>ite'>ite'>ite'>ibal Areas co na polskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i tłumaczy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię jako Terytorite'>ite'>ite'>ite'>ia Plemite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienne Admite'>ite'>ite'>ite'>inite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istrowane Federalnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie) tutaj należy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię zastanowite'>ite'>ite'>ite'>ić czym jest federacja. A wite'>ite'>ite'>ite'>ięc jest to państwo składające site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię z mnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iejszych, obdarzonych autonomite'>ite'>ite'>ite'>ią państw zwite'>ite'>ite'>ite'>iązkowych. W FATA bardzo dużym poparcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem cite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieszy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię "Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibanite'>ite'>ite'>ite'>izatite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ion" (nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie szukałem polskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iego odpowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iednite'>ite'>ite'>ite'>ika, ale pewnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie brzmite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i ono "talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibite'>ite'>ite'>ite'>izacja"). Jest to skrócite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie naśladowanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów, ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich dążeń ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i sposobów dzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iałanite'>ite'>ite'>ite'>ia. Tutaj ten temat pozwolite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i lepite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej zrozumite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieć wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ikite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ipedite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ia (nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iestety tylko angite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielska, luźne tłumaczenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie jej zawartościte'>ite'>ite'>ite'>ite'>i "Termite'>ite'>ite'>ite'>in został użyty w Boston Globe artykule opublite'>ite'>ite'>ite'>ikowanym w dnite'>ite'>ite'>ite'>iu 6 lite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istopada 1999, ostrzeżenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie o pojawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iającym site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię zagrożenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem reżite'>ite'>ite'>ite'>ite'>imu talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów prawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie dwa lata przed atakamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i z 11 wrześnite'>ite'>ite'>ite'>ia 2001 roku"). Po drugite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie w roku 2009 (marzec) Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan w dolite'>ite'>ite'>ite'>inite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Swat pozwolite'>ite'>ite'>ite'>ił talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibom sprawować władzę ite'>ite'>ite'>ite'>ine'>sądownite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iczą . Czylite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie mają wsyzstkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie 3 fite'>ite'>ite'>ite'>ilary władzy (legite'>ite'>ite'>ite'>islacyjną [starszyzna plemite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienna o ite'>ite'>ite'>ite'>ile site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie mylę], ustawodawczą [starszyna plemite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienna jeszcze raz] ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i sądownite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icza o której wcześnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej wspomnite'>ite'>ite'>ite'>iałem) do tego dochodzite'>ite'>ite'>ite'>i "wojsko" (mają duże poparcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wśród ludnościte'>ite'>ite'>ite'>i, sporą ite'>ite'>ite'>ite'>ilość bojownite'>ite'>ite'>ite'>ików w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie, która w każdej chwite'>ite'>ite'>ite'>ilite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i może gwałtownite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wzrosnąć). De facto mają państwo (bo wszystkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie warunkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i zostały spełnite'>ite'>ite'>ite'>ione po uzyskanite'>ite'>ite'>ite'>iu władzy sądownite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iczej!). Na terenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie FATA dzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iała Tehrite'>ite'>ite'>ite'>ik-ite'>ite'>ite'>ite'>i-Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iban Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan (w skrócite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie TTP). Jest to organite'>ite'>ite'>ite'>izacja terrorystyczna wg. zachodu. Odpowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iedzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ialna za około 80 akcjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i na terenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu. Uwaga, TTP jest wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierane (mnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej lub bardzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej ofite'>ite'>ite'>ite'>icjalnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie przez ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISite'>ite'>ite'>ite'>I). Obecnym lite'>ite'>ite'>ite'>iderem TTP (od 21 site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierpnite'>ite'>ite'>ite'>ia 2009 roku) jest Hakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>imullah Mehsud

http://alertpak.fite'>ite'>ite'>ite'>iles.wordpress.com/2009/08/hakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>imullah-mehsud_232561s.jpg

Teraz czas na podsumowanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie tych ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>informacjite'>ite'>ite'>ite'>i:

Do Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISAF wkroczył by obalite'>ite'>ite'>ite'>ić rząd talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów. Powód? Nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie chcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i wydać Osamy bite'>ite'>ite'>ite'>in Ladena. To tak jeszcze w ramach sprostowanite'>ite'>ite'>ite'>ia bo chyba wcześnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie napite'>ite'>ite'>ite'>ite'>isałem tego wprost.

Rząd talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów upadł 2001 roku. Od początku mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i wsparcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu, który wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>idzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iał w tym swój ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>interes (możlite'>ite'>ite'>ite'>iwość kontrolowanite'>ite'>ite'>ite'>ia spraw wewnętrzych swojego sąsite'>ite'>ite'>ite'>iada). Z czasem ruch talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów, ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich ite'>ite'>ite'>ite'>ideologite'>ite'>ite'>ite'>ia zyskała naśladowców w całym świte'>ite'>ite'>ite'>ite'>iecite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie arabskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im. Ważnym mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iejscem jest pogranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icze afgańsko-pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istańskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie, gdzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie posite'>ite'>ite'>ite'>iadają faktycznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie swoje mite'>ite'>ite'>ite'>inite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i państwo. Będące celem częstych ataków wojsk USA ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu. Tereny te cechują site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię daleko ite'>ite'>ite'>ite'>idącą autonomite'>ite'>ite'>ite'>ią, ite'>ite'>ite'>ite'>Islamabad nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma wpływu na to co site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię dzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieje w FATA.
Obecnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie sercem arabskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iego terroryzmu jest Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan, który posite'>ite'>ite'>ite'>iada broń atomową. Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie utrzymują site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię głównite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie z opite'>ite'>ite'>ite'>ium ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i heroite'>ite'>ite'>ite'>iny.

Moja ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>interpretacja faktów w powite'>ite'>ite'>ite'>iązanite'>ite'>ite'>ite'>iu z przepowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iednite'>ite'>ite'>ite'>iamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>Nostradamusa:

Nostradamus pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>isał, że Wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iban powstanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie w 2009 roku. Mam nadzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieję, że wskazane przeze mnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>informacje udowodnite'>ite'>ite'>ite'>iły, ze tak było ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie obecnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie mają wszystko co składa site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię na państwo. Mają bardzo dochodowe źródła utrzymanite'>ite'>ite'>ite'>ia, site'>ite'>ite'>ite'>ilne kontakty z rządem Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istańskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISite'>ite'>ite'>ite'>I (nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieofite'>ite'>ite'>ite'>icjalne lub półofite'>ite'>ite'>ite'>icjalne). Są realną site'>ite'>ite'>ite'>iłą. Po zamorodowanite'>ite'>ite'>ite'>iu Osamy bite'>ite'>ite'>ite'>in Ladena otwarcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie obite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iecalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i zemstę przy użycite'>ite'>ite'>ite'>iu bomb atomowych (konwencjonalne czy "brudne" nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma znaczenite'>ite'>ite'>ite'>ia). Mają wszystko co jest potrzebne do tego by ją zdobyć (pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienite'>ite'>ite'>ite'>iądze, znajomościte'>ite'>ite'>ite'>i, środkite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i do jej transportu, oddanych bojownite'>ite'>ite'>ite'>ików). Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istan jest w bardzo nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iewygodnej sytuacjite'>ite'>ite'>ite'>i. Z jednej strony Bardzo na rękę jest ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>im wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieranite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich zwolennite'>ite'>ite'>ite'>ików bo dzite'>ite'>ite'>ite'>iękite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i temu mają wpływ na polite'>ite'>ite'>ite'>itykę w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie z drugite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej jednak przez to terroryzm gnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ieździte'>ite'>ite'>ite'>i site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię w ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich kraju ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i są zmuszenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i pod presją USA albo otwarcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie przyznać site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię do współpracy z terrorystamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i (na czym bardzo by ucite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierpite'>ite'>ite'>iał kraj zarówno polite'>ite'>ite'>ite'>itycznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie jak ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i gospodarczo) albo manewrować pomite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iędzy jedną stroną a drugą (co właśnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie robite'>ite'>ią). Wspite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierają ofite'>ite'>ite'>ite'>icjalnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie USA by unite'>ite'>ite'>ite'>iknąć otwartej ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>interwencjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i wspólnoty mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iędzynarodowej w ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich własnym kraju ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i jednocześnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie dogadują site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię z talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibamite'>ite'>i. Jest to rozwite'>ite'>ite'>ite'>iązanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie na krótka metę. Dłuższe bycite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie na tzw krawędzite'>ite'>ite'>ite'>i jest zgubne. Ma to destrukcyjny wpływ na strukturę państwową ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i daje duże pole do manewru w służbach różnym agentów z zewnątrz. Śmite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem twite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierdzite'>ite'>ić, że zdobycite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie w tym kraju bomby atomowej przez "turbany" jest kwestite'>ite'>ią tylko ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i wyłącznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie odpowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iednite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej sumy pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iędzy.

ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ISAF ofite'>ite'>ite'>ite'>icjalnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma być w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie do 2014 roku, w ramach tej operacjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i przebywa około 130 tysite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ięcy żołnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierzy (głównite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie Amerykanów). Nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie jest tajemnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>icą, że USA jest bardzo zadłużone ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i za rok odbędą site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię tam wybory prezydenckite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie. Obecna sytuacja nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie pozwolite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i na wite'>ite'>ite'>ite'>iększe poświte'>ite'>ite'>ite'>ite'>iecenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie USArmy w tej sprawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie. Ośmite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielite'>ite'>ite'>ite'>iłbym site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię stwite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierdzite'>ite'>ić, że przez dług publite'>ite'>ite'>ite'>iczny będą drastycznite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie okrajać koszta swojej obecnościte'>ite'>ite'>ite'>ite'>i w Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie, obetną fundusze na walkę z terroryzmem ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i jak najszybcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej będą chcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i stamtąd site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię zabrać. Mają do tego dobrą okazję bo ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich ofite'>ite'>ite'>ite'>icjalny powód obecnościte'>ite'>ite'>ite'>ite'>i to zemsta na Osamite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i bite'>ite'>ite'>ite'>in Ladenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie, którego "w końcu" udało site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię zabite'>ite'>ić. (co prawda uważam, że znalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i jego mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iejsce pobytu od dawna tylko czekalite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i na kompromite'>ite'>ite'>ite'>itację władz Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i pretekst do ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>inwazjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i na ten kraj by przerzucite'>ite'>ić swoje wojska jak najblite'>ite'>iżej RLChite'>ite'>in! jednak nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ma to żadnego znaczenite'>ite'>ite'>ite'>ia z punktu wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>idzenite'>ite'>ite'>ite'>ia tego tematu). Także z polite'>ite'>ite'>ite'>itycznego punktu wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>idzenite'>ite'>ite'>ite'>ia Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie będą mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ielite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i już lepszego momentu na poważny zamach nite'>iż jak najdłuższe zwlekanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie do wyborów prezydenckite'>ite'>ite'>ite'>ich w USA (by ten akt mite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iał jak nabardzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej destruktywny wpływ na polite'>ite'>ite'>ite'>itykę wewnętrzną tego kraju), dodatkowo 30 z 98 tyś. żołnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierzy ametykańskite'>ite'>ite'>ite'>ich ma być wycofanych do wiosny 2012 r. Po uwzględnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ienite'>ite'>ite'>ite'>iu ogólnej tendencjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów do wzmożonych ataków na wiosnę jedynym rozsądnym termite'>ite'>ite'>ite'>inem wycofanite'>ite'>ite'>ite'>ia ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich z Afganite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu to zite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ima (na wiosne będzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie już za późno bo Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie atakują zajadlej, podkreślam jeszcze raz). Na świte'>ite'>ite'>ite'>ięta Bożego Narodzenite'>ite'>ite'>ite'>ia najlepite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej, żeby żołnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ierze moglite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i je spędzite'>ite'>ić wraz z rodziną. ite'>ite'>ite'>ite'>I nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iestety jednocześnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie jest to najlepszy okres na atak Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów. Bo takite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i czyn będzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie straszną traumą dla całego narodu ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i jednocześnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie będzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie atakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem na chrześcijańskite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie tradycje ("nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wrócite'>ite'>ite'>ite'>icite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie do domu na świte'>ite'>ite'>ite'>ięta żywi!"). Jeszcze chcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iałbym dodać, że jeżelite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie są w posite'>ite'>ite'>ite'>iadanite'>ite'>ite'>ite'>iu tak groźnej bomby to w ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>interesite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie KAŻDEJ ze stron jest by ta ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>informacja nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie trafiła do szerszego grona. Dla Talite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ibów oznaczałoby "spalenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie" planów, dla Pakite'>ite'>ite'>ite'>ite'>istanu kompromite'>ite'>ite'>ite'>itacja jako nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iezależnego państwa, USA jako supermocarstwa. Dlatego o fakcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie posite'>ite'>ite'>ite'>iadanite'>ite'>ite'>ite'>ia przez bojownite'>ite'>ite'>ite'>ików takite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iego arsenału dowite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iemy site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię po fakcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie.

Chcite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iałem jeszcze dodać, że skoro Kaddafite'>ite'>ite'>ite'>i już nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie żyje to żadne z państw Afrykite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i Północnej nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie jest stabilne ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i w perspektywite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie kite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ilkunastu lat takite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie będzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wite'>ite'>ite'>ite'>ięc ew. podbój/przyłączenite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ich przez ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>inny kraj jest jak najbardzite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iej realne. Hm, nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iem, może za bardzo site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię w to zaangażowałem, ale wszystko powolite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i zaczyna site'>ite'>ite'>ite'>ite'>ię układać w całość. (RLChite'>ite'>in już prawite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie na pewno jest gotowa do podboju ite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i późnite'>ite'>ite'>ite'>ite'>iejszej kolonite'>ite'>ite'>ite'>izacjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i świte'>ite'>ite'>ite'>ite'>iata a przeczytać można w jednym z tematów na tym forum).

ite'>ite'>ite'>ite'>I jeszcze raz przepraszam za pite'>ite'>ite'>ite'>ite'>isanite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie 2 postu pod rząd, ale nite'>ite'>ite'>ite'>ite'>ie wite'>ite'>ite'>ite'>ite'>idze opcjite'>ite'>ite'>ite'>ite'>i edycjite'>ite'>ite'>ite'>i.
  • 7

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych