Amerykanom szykuje s
ite'>ię tak
ite'>ie samo p
ite'>iek
ite'>iełko jak nam pod okupacją ZSRR.
Ja za to chc
ite'>iałem s
ite'>ię spytać bardz
ite'>iej wytrawnych wyjadaczy tego tematu, czy czasem w przepow
ite'>iedn
ite'>iach n
ite'>ie było poruszonego wątku o tym, że na wschodz
ite'>ie zg
ite'>in
ite'>ie "w
ite'>ielk
ite'>i b
ite'>iały", albo coś w tym stylu. N
ite'>ie pam
ite'>iętam dokładn
ite'>ie jak to szło, może m
ite'>i przypomn
ite'>ic
ite'>ie?
Iran zaprasza Benedykta XVite'>I. "Przyjmite'>iemy go z entuzjazmem"
- Prezydent ite'>Iranu Mahmud Ahmadite'>ineżad zaprosite'>ił Benedykta XVite'>I do tego kraju - powite'>iedzite'>iał ite'>irańskite'>i ambasador przy Stolite'>icy Apostolskite'>iej Alite'>i Akbar Naserite'>i, cytowany przez włoską agencję Ansa.
- Gdyby Ojcite'>iec Świte'>ięty zdecydował site'>ię na taką podróż, będzite'>iemy gotowite'>i przyjąć go w sposób znakomite'>ity ite'>i z entuzjazmem - zapewnite'>ił dyplomata podczas spotkanite'>ia z dzite'>iennite'>ikarzamite'>i w Rzymite'>ie z okazjite'>i 33. rocznite'>icy rewolucjite'>i ite'>islamskite'>iej.
"Przyczynite'>ią site'>ię do rozładowanite'>ia napite'>ięcite'>ia"
Wyjaśnite'>ił, że zaproszenite'>ie zostało wystosowane już w lite'>istopadzite'>ie 2010 roku, gdy z wite'>izytą w Teheranite'>ie przebywał przewodnite'>iczący Papite'>ieskite'>iej Rady ds. Dite'>ialogu Mite'>iędzyrelite'>igite'>ijnego Jean-Louite'>is Tauran. Wtedy, przypomnite'>iał ambasador, watykańskite'>i hite'>ierarcha zawite'>iózł osobite'>iste przesłanite'>ie Benedykta XVite'>I do Ahmadite'>ineżada.
Naserite'>i oświte'>iadczył, że ite'>Iran ite'>i Stolite'>ica Apostolska utrzymują "szczere ite'>i serdeczne kontakty" ite'>i współpracują ze sobą w kwestite'>iach kultury ite'>i naukite'>i oraz dite'>ialogu mite'>iędzyrelite'>igite'>ijnego.
Ambasador wyrazite'>ił przekonanite'>ie, że nuncjusze apostolscy w krajach Unite'>ii Europejskite'>iej mogą "pozytywnite'>ie przyczynite'>ić site'>ię" do rozładowanite'>ia napite'>ięcite'>ia wokół programu nuklearnego władz ite'>Iranu, ponite'>ieważ - mówite'>ił - "są onite'>i świte'>iadomite'>i tego, że Teheran nite'>ie ma celów mite'>ilitarnych, ale wyłącznite'>ie pokojowe".
Ambasador oświte'>iadczył, że ite'>Iran nite'>ie zamite'>ierza budować bronite'>i atomowej. - Kite'>iedy przedstawite'>iałem lite'>isty uwite'>ierzytelnite'>iające, także papite'>ież Benedykt XVite'>I powite'>iedzite'>iał mi, że pokojowe wykorzystanite'>ie energii nuklearnej jest prawem każdego narodu - dodał.
"Naszą winą jest, że nite'>ie chcemy site'>ię podporządkować hegemonite'>ii mocarstw"
- ite'>Iran nite'>ie dąży do napite'>ięcite'>ia z żadnym krajem, pragnite'>iemy owocnej współpracy ze wspólnotą mite'>iędzynarodową - oświte'>iadczył dyplomata.
- Naszą jedyną winą jest to, że nite'>ie chcemy podporządkować site'>ię linite'>ii podyktowanej przez hegemonię wite'>ielkich mocarstw. Gdybyśmy z absurdalnego powodu musite'>ielite'>i rozebrać nasze elektrownite'>ie nuklearne, Stany Zjednoczone ite'>i USA znalazłyby inny powód, by nas zaatakować - powite'>iedzite'>iał ite'>irańskite'>i ambasador.
Źródło: http://wite'>iadomosci.ga...tuzjazmem_.html