Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Przeczytałem ten wątek od początku, kilka spostrzeżeń:
1. Zacznę od Centuriona, wydaje się, że wbrew pozorom sporo trafnie przewidział.
Mam mieszane uczucia co do jego wiarygodności, szkoda, że nie ma z nim kontaktu.
Niby zostawił do siebie zaszyfrowany namiar, można by postarać się go rozszyfrować...
Toczyły się dyskusje o Mahdim. Na szybko wklepałem go do Google i wyszło, że to jest tytuł, jak np. generał, czyli nie jest to imię czy ksywka.
2. Jestem przekonany, że wszyscy starający się zrozumieć czterowiersze Nostradamusa są skazani na porażkę.
Wydaje mi się, że tekst jest mocno pomieszany (może to wina tłumaczenia), czyli bez jego uporządkowania nie ma co go czytać.
Nie znalazłem nigdzie jakiejś analizy, zbioru jego "algorytmów". Czyli najpierw należało by znależć algorytm jakim się posługiwał do mieszania tekstu.
Jeżeli takiego algorytmu by nie było to potrzeba paru tęgich głów do analizy i układania tekstu o ile w ogóle jest to wykonalne...
Każdy pojedyńczy przeciętniak tylko może stracić czas.
Nie wiem dlaczego wszyscy zakładają, że czterowiersz jest całością...
O co mi chodzi, np. Centuria V:
czterowiersz 5:
Pod cienistym pretekstem usuwania służebności,
On sam uzurpować sobie ludzi i miasta:
Zrobi gorsze ze względu na oszustwa młodej prostytutki,
Dostarczane w zakresie czytania fałszywe wiersz.
podzieliłbym np. tak:
Pod cienistym pretekstem - usuwania służebności,
On sam uzurpować sobie - ludzi i miasta:
Zrobi gorsze ze względu na oszustwa - młodej prostytutki,
Dostarczane w zakresie czytania - fałszywe wiersz.
i czterowiersz 61:
Dziecko wielkiego - jednego nie przez jego urodzenia,
On podporządkować - wysokie Apeniny:
On będzie powodować wszystkich tych, - salda drżeć,
I od Pirenejów - do Mont Cenis.
Można by złożyć z tego np: Dziecko wielkiego i młodej prostytutki,
Może to nie jest dobry przykład ale mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi.
Tłumaczyłem to Google translatorem (https://translate.google.pl) z:
http://www.spiritcom...mus/cen5eng.php
3. Uważam, że najpierw powinno się wyszukać wszelkie schematy jakimi się posługiwał, przeanalizować jego rysunki, szukać zależności.
Czyli np. lubił trójkąty, kwadraty, mnożyć, dzielić przez 3, 4. Np. czasami lata podawał około roku 600, czyba nikt nie próbował mnożyć przez 3.
Można by się zastanowić, czy np. poszczególne elementy (fragmenty zdań) nie powinny tworzyć jakiejś tablicy, np:
1. Wg moich powyższych przypuszczeń może to być szerokość 10 Centurii * 4 (czterowiersz) * 2 (każdy wiersz dzielę na dwa) = 80, wysokośc to oczywiście 100.
2. Ale gdyby jeden czterowiersz rozbić na 10 a nie na 8 elementów (4 * 2) to było by 100 * 100.
Podsumowując, wg mnie należało by prace zacząć od szukania algorytmów (ułożenie tekstu) a dopiero później ewentualnie zastanawiać się nad jego sensem.