Wite'>itam wszystkite'>ich - to mój pite'>ierwszy post na tym forum.
Przeczytałem ten wątek od początku, kite'>ilka spostrzeżeń:
1. Zacznę od Centurite'>iona, wydaje site'>ię, że wbrew pozorom sporo trafnite'>ie przewite'>idzite'>iał.
Mam mite'>ieszane uczucite'>ia co do jego wite'>iarygodnościte'>i, szkoda, że nite'>ie ma z nite'>im kontaktu.
Nite'>iby zostawite'>ił do site'>iebite'>ie zaszyfrowany namite'>iar, można by postarać site'>ię go rozszyfrować...
Toczyły site'>ię dyskusje o Mahdite'>im. Na szybko wklepałem go do Google ite'>i wyszło, że to jest tytuł, jak np. generał, czylite'>i nite'>ie jest to ite'>imite'>ię czy ksywka.
2. Jestem przekonany, że wszyscy starający site'>ię zrozumite'>ieć czterowite'>iersze ite'>Nostradamusa są skazanite'>i na porażkę.
Wydaje mite'>i site'>ię, że tekst jest mocno pomite'>ieszany (może to wite'>ina tłumaczenite'>ia), czylite'>i bez jego uporządkowanite'>ia nite'>ie ma co go czytać.
Nite'>ie znalazłem nite'>igdzite'>ie jakite'>iejś analite'>izy, zbite'>ioru jego "algorytmów". Czylite'>i najpite'>ierw należało by znależć algorytm jakite'>im site'>ię posługite'>iwał do mite'>ieszanite'>ia tekstu.
Jeżelite'>i takite'>iego algorytmu by nite'>ie było to potrzeba paru tęgite'>ich głów do analite'>izy ite'>i układanite'>ia tekstu o ite'>ile w ogóle jest to wykonalne...
Każdy pojedyńczy przecite'>iętnite'>iak tylko może stracite'>ić czas.
Nite'>ie wite'>iem dlaczego wszyscy zakładają, że czterowite'>iersz jest całościte'>ią...
O co mite'>i chodzite'>i, np. Centurite'>ia V:
czterowite'>iersz 5:
Pod cite'>ienite'>istym pretekstem usuwanite'>ia służebnościte'>i,
On sam uzurpować sobite'>ie ludzite'>i ite'>i mite'>iasta:
Zrobite'>i gorsze ze względu na oszustwa młodej prostytutkite'>i,
Dostarczane w zakresite'>ie czytanite'>ia fałszywe wite'>iersz.
podzite'>ielite'>iłbym np. tak:
Pod cite'>ienite'>istym pretekstem - usuwanite'>ia służebnościte'>i,
On sam uzurpować sobite'>ie - ludzite'>i ite'>i mite'>iasta:
Zrobite'>i gorsze ze względu na oszustwa - młodej prostytutkite'>i,
Dostarczane w zakresite'>ie czytanite'>ia - fałszywe wite'>iersz.
ite'>i czterowite'>iersz 61:
Dzite'>iecko wite'>ielkite'>iego - jednego nite'>ie przez jego urodzenite'>ia,
On podporządkować - wysokite'>ie Apenite'>iny:
On będzite'>ie powodować wszystkite'>ich tych, - salda drżeć,
ite'>I od Pite'>irenejów - do Mont Cenite'>is.
Można by złożyć z tego np: Dzite'>iecko wite'>ielkite'>iego ite'>i młodej prostytutkite'>i,
Może to nite'>ie jest dobry przykład ale mam nadzite'>ieję, że zrozumite'>ielite'>iścite'>ie o co mite'>i chodzite'>i.
Tłumaczyłem to Google translatorem (https://translate.google.pl) z:
http://www.spite'>iritcom...mus/cen5eng.php
3. Uważam, że najpite'>ierw powite'>inno site'>ię wyszukać wszelkite'>ie schematy jakite'>imite'>i site'>ię posługite'>iwał, przeanalite'>izować jego rysunkite'>i, szukać zależności.
Czylite'>i np. lubite'>ił trójkąty, kwadraty, mnożyć, dzite'>ielite'>ić przez 3, 4. Np. czasamite'>i lata podawał około roku 600, czyba nikt nite'>ie próbował mnożyć przez 3.
Można by site'>ię zastanowite'>ić, czy np. poszczególne elementy (fragmenty zdań) nite'>ie powite'>inny tworzyć jakite'>iejś tablicy, np:
1. Wg moich powyższych przypuszczeń może to być szerokość 10 Centuriite'>i * 4 (czterowite'>iersz) * 2 (każdy wite'>iersz dzite'>ielę na dwa) = 80, wysokośc to oczywite'>iścite'>ie 100.
2. Ale gdyby jeden czterowite'>iersz rozbite'>ić na 10 a nite'>ie na 8 elementów (4 * 2) to było by 100 * 100.
Podsumowując, wg mnite'>ie należało by prace zacząć od szukanite'>ia algorytmów (ułożenite'>ie tekstu) a dopite'>iero późnite'>iej ewentualnite'>ie zastanawite'>iać site'>ię nad jego sensem.